Mijn familie

Familienamen: Spilt (vader van mijn vader), van Offeren (moeder van mijn vader), de Jager (vader van mijn moeder), van Gelder (moeder van mijn moeder). Aangetrouwde familie: Noordijk, Bakels e.a.Loc 6104 rond 1935 in Hilversum. Naast het machinistenhuis staat mijn grootvader, rangeerder N. Spilt.
Foto uit het familiearchief.


Stellendam, circa 1954. Mijn broer Leo en ik bij onze overgrootouders. Ik zit op schoot bij Gerrit van Gelder, die vuurtorenwachter in Renesse is geweest. Later vroeg men hem om op de vuurtoren van Ouddorp te gaan werken, maar omdat hij vlak voor zijn pensioen zat heeft hij dat afgeslagen. Hij is in Stellendam gaan wonen, waar hij de havenlichten bediende: 's avonds aansteken en 's ochtends weer uit. Waarschijnlijk heeft hij toen ook nog weleens dienst­gedaan op een lichtschip. Hij voer soms ook mee als "opstapper" op de reddingboot van Stellendam. Mijn overgrootvader is 96 jaar geworden.


Hilversum, Minckelersstraat 144, circa 1954. Mijn ouders en hun twee zoons Leo en Nico. In 1956 volgde Carina; we waren inmiddels verhuisd naar de Vingboonsstraat (ook met twee s'en).


Hilversum, 13 mei 1954. Een wethouder feliciteert het bestuur van woningbouwvereniging Ons Ideaal. Helemaal rechts staat mijn vader. De foto is gemaakt voor de Gooi- & Eemlander door Jacques Stevens, een bekende Hilversumse persfotograaf. Mijn zus ontdekte deze foto in 2009 op www.gooienvechthistorisch.nl en schrok daar een beetje van. Wij kenden deze foto van onze vader niet. Hij was toen 30.


Waarschijnlijk Hilversum, jaren 60. Ko van Gelder (een broer van de moeder van mijn moeder, ofwel oudoom) en zijn vrouw Janny bij een grote bandrecorder. Op tafel ligt de doos van een Magnetophonband van BASF. Hij had een technische functie bij de Nederlandse Radio Unie in Hilversum en heeft mij nog weleens aan een aantal overbodig geworden magneetbanden geholpen. Hij was ook een begaafd doe-het-zelver. Ome Ko is begin 2008 overleden, 87 jaar oud. Hij heeft geen begrafenis of crematie gehad; hij heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap.


Stellendam, kerst 1958. Henk Noordijk aan de telefoon. Oom Henk was getrouwd met tante Jo, de zus van mijn moeder. Ze woonden enige jaren in bij mijn oma, weduwe van Leen de Jager, aan het Spuipad 9. Deze foto en de foto hieronder zijn gemaakt door mijn vader.

Hilversum, 1967. Mijn moeder aan de telefoon. Rechts zit de moeder van mijn vader. Op het schilderij de reddingboot uit Stellendam, met het portret van machinist Leen de Jager. Het adres is Vingboonsstraat 47. Zie ook telefoneren in de jaren 50.


Hilversum, jaren 60. Mijn vader werkte als administrateur bij arbeidersbouwvereniging 'Ons Ideaal'. Deze foto zal zijn gemaakt bij het kantoor/werkplaats aan de Egelantierstraat. Staand: Pol, Wim Spilt, Rijk Bottenheft, Piet Castaing, Beker. Zittend: Meindert Schuitema, Hans Schuitema, Bart Mes, Henk Jongkind.


Torquay, augustus 1988. Knielend links: mijn ouders tijdens een busreis naar de Engelse Rivièra. Ze logeerden een week in het Devonshire Hotel. Mijn vader is in 1998 overleden.Zie ook:

Historische gegevens:
vorige       start       omhoog