Agenda en tips

adverteren    tweets    verkortingen    archief    nieuwe melding    forum
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuws­garing. Elke melding is welkom.

Weet jij een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie. Voorbije gebeurtenissen kun je vaak terugvinden in het archief.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomstenDonderdag 14 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Amersfoort

Spoorwegen in de USA

Presentatie door Cock Koelewijn waarin diverse aspecten van het Amerikaanse railverkeer aan bod komen.

Meer informatie.


Dinsdag 19 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Spoorwegen op de kaart / 10 jaar NVBS-excursies

Twee presentaties door Ronald Bokhove. Voor de pauze laat hij in de presentatie “Spoorwegen op de kaart” de wisselwerking tussen spoor en kaart zien met vele voorbeelden uit binnen- en buitenland. Na de pauze kunnen we lekker wegzakken als dezelfde presentator een visueel overzicht geeft van 10 jaar NVBS-excursies tussen 2009 en 2019.

Meer informatie.


Dinsdag 19 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

75 jaar na D-Day

De bevrijding van Europa zou niet mogelijk zijn geweest zonder de inzet en het materiaal van de Military Railway Services (MRS) of op zijn Nederlands: de Geallieerde Spoorwegen. Presentator Hans Altena was nauw betrokken bij de repatriëring van twee Whitcomb-locomotieven (NS 2000) naar Nederland. Daarnaast is hij de voorzitter van de Stichting 162. Een stichting die materieel van de Geallieerde Spoorwegen in bezit heeft en gerestaureerd heeft. Aan de hand van historische en dus ook recente beelden belicht hij dit vergeten stuk geschiedenis.

Meer informatie.


Woensdag 20 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Bovenleiding in Nederland 1924-1966

Jan Tromp bespreekt de historie van de elektrificatie van het Nederlandse spoorwegnet, en gaat hierbij ook in op de aanleg en constructie, de oorlogsschade en de Watersnoodramp.

Meer informatie.


Woensdag 20 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Van sneue lijntjes en oude dijkjes, door Michiel ten Broek en Victor Lansink

Al meer dan 25 jaar doen de presentatoren onderzoek naar verdwenen spoorlijnen, zowel in archieven als “in het veld”. Maar echt verdwenen is zo’n spoorlijn zelden, want vrijwel altijd zijn er sporen in het landschap terug te vinden. Soms heel vaag in de vorm van een “verdacht dijkje” in een weiland, waar ooit de spoorlijn over heen lag. De geoefende ogen van Lansink en Ten Broek herkennen zo’n dijkje meteen als een spoors relict. Makkelijker herkenbaar zijn de stationsgebouwen en wachtposten die her en der nog te vinden zijn als overblijfselen van een verdwenen spoorlijn.

Meer informatie.


Donderdag 21 november 2019: Railtheater Amsterdam

Trams Łódź, Budapest en Amsterdam / Spoorwegen in Nederland

Slotermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.railtheater.nl.


Woensdag 27 november 2019: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

De spoorwegen in Denemarken tussen 1990 en 2015

Presentatie door Mar de Klerk. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd.

Meer informatie.


Zaterdag 30 november 2019: Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

Congrescentrum "De Stenge", Stengeplein 1, Heinkenszand. Openingstijden: 10.00 tot 15.30 uur. Toegang € 1,50 (volwas­senen), € 0,50 (kinderen).

Op deze beurs zijn de belangrijkste modeltreinschalen zoals H0 (1:87) en N (1:160) aanwezig, en niet te vergeten nostalgische blikken treinen en auto’s in diverse schalen. Op de beurs vindt u ook landschaps­aankleding voor de modelbaan (bijvoorbeeld bomen en struiken). Als u even wilt ontspannen, kunt u onder het genot van een kopje koffie op uw gemak een nieuwe treinenfilm bekijken.

Het ligt voor de hand dat u in deze omgeving veel gelijk­gestemde hobbyisten aantreft. Met hulp en advies van zoveel mede­hobbyisten moet het zeker mogelijk zijn om uw droombaan ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Een combinatie van wat doorzettingsvermogen van uw kant en alle bij ons verkrijgbare modeltrein­accessoires is het zeker mogelijk uw droombaan werkelijkheid te laten worden.

Modeltreinen is en blijft een hobby waar je nooit op uit­gekeken raakt! Dat ruilen geen huilen hoeft te betekenen zal u bij ons op de beurs zeker duidelijk worden. Op deze beurs zal onze testtafel weer aanwezig zijn en wordt de mogelijk­heid geboden om gratis ocomotieven of wagens te testen.

Ondanks dat onze beurs een modeltreinbeurs is, hebben we gemeend ook aan de wensen van modelauto­liefhebbers tegemoet te komen. Deze modelauto’s zijn te kust en te keur in schaal 1:87 aanwezig en passen daardoor ook bij modeltreinen met schaal H0. Op de beurs staat ook een tafel met Lego.

Inlichtingen: 0113-220493. Secretariaat: ’s Heer Hendriks­kinderendijk 64, 4461DX Goes. ztmr@zeelandnet.nl


Zaterdag 30 november 2019: open dag Model­spoorwegclub Veenendaal

Modelspoorhobbyisten en andere belangstellenden kunnen vandaag de vorderingen van de verschillende modelbanen komen bekijken. Afgelopen jaar zijn de leden weer druk geweest met de clubbanen. Zo zijn de nieuwe Märklin­baan en de N-baan verder aangekleed en is een begin gemaakt met de aanleg van bovenleiding.

Een extraatje op deze dag is de H0-kermis van Dirk van Ek. Er is veel variatie te zien, zoals draaimolens, een spook­huis, een breakdancer, een koffiekopjes-carrousel, een schuitjesschommel en diverse kermiskramen. Blikvanger is het Jupiter Reuzenrad van maar liefst 50 cm hoogte. Voor kinderen is als vanouds de Märklin Kinderbaan aanwezig, waarop zij kunnen kennismaken met de modelspoorhobby door zelf treinen te besturen.

Verder is ook het promotieteam van de Brexbachtalbahn aanwezig om hun stichting te promoten. De Brexbachtal­bahn heeft de afgelopen jaren veel vorderingen gemaakt in de goede richting. Ze nemen leuke verzamel­objecten mee. Wil je de eigen modelbaan uitbreiden, dan is er ook een occasionverkoop waar je tegen weggeefprijzen spulletjes kunt aanschaffen.

Wij zijn te vinden op het industrieterrein Nijverkamp aan de De Smalle Zijde 38b (tweede verdieping), 3903 LP te Veenendaal. De open dag is te bezoeken van 10.00–16.00 uur, er is een lift aanwezig en er is een ruime parkeer­gelegenheid. Er wordt een bescheiden entree geheven die onze vereniging ten goede komt. Volwassenen: 3 euro, kinderen t/m 16 jaar 2 euro. Een gezinskaart kost 8 euro.

Breng ook eens een bezoek aan onze Facebookpagina. Op ons YouTubekanaal zijn veel filmpjes van onze collectie te bekijken.


December 2019

Sinterklaasritten, pepernootritten, stamppotritten, snertritten, glühweinritten, kerstritten, oliebolritten, of gewoon winter­ritten: in december is er altijd wel wat te doen voor de liefhebbers. Raadpleeg de website van je favoriete organisatie.


Maandag 2 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Van sneue lijntjes en oude dijkjes, door Michiel ten Broek en Victor Lansink

Al meer dan 25 jaar doen de presentatoren onderzoek naar verdwenen spoorlijnen, zowel in archieven als “in het veld”. Maar echt verdwenen is zo’n spoorlijn zelden, want vrijwel altijd zijn er sporen in het landschap terug te vinden. Soms heel vaag in de vorm van een “verdacht dijkje” in een weiland, waar ooit de spoorlijn over heen lag. De geoefende ogen van Lansink en Ten Broek herkennen zo’n dijkje meteen als een spoors relict. Makkelijker herkenbaar zijn de stationsgebouwen en wachtposten die her en der nog te vinden zijn als overblijfselen van een verdwenen spoorlijn.

Meer informatie.


Woensdag 4 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Nauwkeurige dienstregelingen, door Wilmet van Dijk

Vanaf december 2019 gaan NS en Prorail, na een aantal jaren van voorbereiding, de dienstregeling plannen in tienden van minuten in plaats van in hele minuten. Wilmet van Dijk en een collega, van de afdeling Innovatie bij NS, die met anderen en Prorail hierbij betrokken waren, leggen de grote lijnen en de details hiervan uit. Zal dit leiden tot de gewenste capaciteitsvergroting van het spoorwegnet, wat merken de reizigers ervan en wat betekent het voor de machinisten en conducteurs, hoe ziet het spoorboekje er straks uit, zijn er ook nadelen aan deze planning verbonden?

Meer informatie.


Maandag 9 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Den Haag

Haagse Bluf, door Aad de Meij

Als je op internet op zoek gaat naar de betekenis van Haagse Bluf kom je iets heel lekkers tegen. Namelijk een zoet toetje dat in feite grotendeels uit lucht bestaat. Het hoofdgerecht voor vanavond is geen gebakken lucht maar een luchtige chronologie over het stedelijk vervoer in en om de Residentie gedurende de afgelopen 53 jaar, met de nadruk op alles wat er in deze periode veranderd of verdwenen is.

Meer informatie.


Donderdag 12 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Amersfoort

Amsterdam, wat ben je toch veranderd!

Rob de Haan neemt ons vanavond mee door de stad om aan de hand van zijn foto’s te tonen wat en waar het stadsbeeld veranderd is. In de nabije toekomst zal de stad uitgebreid worden met jaarlijks 7500 nieuwe woningen, waarbij voor het OV een belangrijke taak zal zijn weggelegd. En dan zullen we weer zeggen: Amsterdam, wat ben je toch veranderd!

Meer informatie.


Donderdag 12 december 2019: Railtheater Amsterdam

GVB Amsterdam, rond 1970 en in 2019

Slotermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.railtheater.nl.


Vrijdag 13 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Smalspoor in Zwitserland

Presentatie door Pierre Keulen over het uitgebreide smalspoortreinennet in Zwitserland. Meer informatie.


Zondag 15 december 2019: afscheid DDM-1-materieel

De NS neemt afscheid van de oudste dubbeldekkers (uit 1985). De rit begint en eindigt in Amersfoort. NVBS-leden kunnen zich gratis aanmelden. Informatie op www.nvbs.com.


Dinsdag 17 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Berliner Metamorphosen, deel 2

Met John Krijgsman maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn. Meer informatie.


Dinsdag 17 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Ballet voor Mens en Machine, filmpresentatie door Ton Pruissen

Stoomlocomotieven zijn levende wezens, nergens weet men dit beter dan in Hoorn. Ze zweten, zuchten, ze zingen met een basstem en kunnen ook dansen. Ik heb de motoriek van een telegraafpaal, dansen gaat mij slecht af, maar filmen lukt mij opperbest, vooral als ik mijn grote zwarte vrienden voor de lens krijg. Rook en smook tussen Rotterdam en Rajasthan, tussen Warschau en het Westland - voor één keer maken we ons niet druk om de CO2-uitstoot. Leve de stoom – daar gaat het deze avond om!

Meer informatie.

Lees ook Bewegende beelden blijven boeien in NVBS Actueel, april 2016.


Woensdag 18 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Presentaties van eigen werk

Vanavond willen wij de vaste bezoekers van onze bijeenkomsten de gelegenheid geven om zelf in het kort eigen werk te presenteren. Wij vragen aan hen die iets willen vertonen, dat te laten weten in oktober of november, via e-mail apeldoorn@nvbs.com.

Meer informatie.


Woensdag 18 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Op avontuur in de DDR, door Ton Pruissen

Ton Pruissen verzorgt een avond over smalspoor in de DDR. Allereerst met de lijn Bergen-Altenkirchen op het eiland Rügen. In Altenkirchen was een spoorpont. Iets verder landinwaarts, bij Anklam, was een ruim 35 km lange smalspoorlijn met een spoorbreedte van 60 cm. Na het overlijden van deze lijn in 1969 zijn de locomotieven verstrooid over de aardbol, tot in Amerika aan toe. Maar vanavond is de lijn in het originele decor te zien. In Saksen toont Ton Pruissen de schilderachtige lijn van Grünstädtel naar Oberrittersgrün. Verder was er in de DDR een smalpoorbedrijf dat weinig mensen kennen. Het bestond uit een aantal korte op zichzelf staande trajecten die geëxploiteerd werden door het Ministerium für Staatssicherheit, beter bekend als “Stasi”. Ton Pruissen maakte in 1971 kennis met de Stasi. Er bleken knappe vrouwen rond te lopen die brood met salami, gegarneerd met slablaadjes, serveerden en internisten die ongevraagd en zonder medische noodzaak een coloscopie uitvoerden. De presentator vertelt uitvoerig over zijn avonturen in de toenmalige DDR en over het Stasi-smalspoor. De avond wordt afgesloten met een filmisch loflied op de stoomlocomotief.

Meer informatie.

Lees ook het Bewegende beelden blijven boeien in NVBS Actueel, april 2016.


Woensdag 18 december 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Berliner Metamorphosen deel 2, door John Krijgsman

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolgde van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989. John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo’n 12.000 dia’s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto's met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Meer informatie.

Lees ook John Krijgsman zoekt de grenzen op in NVBS Actueel, juni 2018.


Zaterdag 21 december 2019: SSN Kerstexpres naar Bonn

Vertrek tussen 7.30 en 8.00 uit Rotterdam. Instap- en uitstapplaatsen Gouda, Utrecht en Eindhoven. Tractie loc 23 023. stoomstichting.nl/evenement/weihnachtsmarkt-bonn-2019


Zaterdag 28 december 2019: oliebollenritten met Kameel

Ten behoeve van de NVBS rijdt de Kameel vier pendelritten tussen het Spoorwegmuseum en Leusden. Opstapplaats is Amersfoort. Informatie op www.nvbs.com.


2020


Woensdag 8 januari 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Nieuwjaarsreceptie

De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst met enkele korte programma’s van diverse presentatoren. Meer informatie.


Vrijdag 10 januari 2019: NVBS-bijeenkomst in Zuid-Limburg

Spoorwegen op de kaart / 10 jaar NVBS-excursies

Ronald Bokhove laat de wisselwerking tussen spoor en kaart zien. Na de pauze een presentatie over 10 jaar NVBS-excursies. Let op: bijeeenkomst in Heerlen. Meer informatie.


Woensdag 15 januari 2020: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Staatslijn A: Deventer – Zwolle – Meppel

Roef Ankersmit en Kees van de Meene vertellen over de aanleg van Staatsspoorweg A, de eerste lijn van de Wet van 1860. Meer informatie.


Dinsdag 21 januari 2020: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Van Eurofima tot RailJet

In dit programma toont Albert Koch de ontwikkeling van getrokken treinen en rijtuigen van circa 1960 tot nu. Meer informatie.


Woensdag 22 januari 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Digitaal jaaroverzicht spoor en tram 2019

Het Railtheater Amsterdam (RTA) presenteert het digitale diajaaroverzicht over 2019. Meer informatie.


Dinsdag 18 februari 2020: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

ERTMS en beveiliging

In deze presentatie houdt Arco Sierts een kritische beschouwing over de huidige stand van zaken rond ERTMS. Meer informatie.


Woensdag 19 februari 2020: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS)

Geert de Weger geeft in woord en beeld een indruk van de ontwikkeling van de NOLS, waarbij ook de opvolgers niet vergeten worden. Meer informatie.


Woensdag 19 februari 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

De historie van Gouda-Alphen en Leiden Goederen

Presentatie over de lijn Gouda-Alphen en Leiden Goederen door Roelof Hamoen. Meer informatie.


Dinsdag 17 maart 2020: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Filmisch Railjournaal 2019

Presentatie door het journaalteam van Railtheater Amsterdam (RTA). Meer informatie.


Woensdag 18 maart 2020: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

75 Jaar na D-Day

De Geallieerde Spoorwegen, een vergeten hoofdstuk. Presentatie over de Military Railway Services door Hans Altena. Meer informatie.


Woensdag 18 maart 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Tweeluik: van Moskou naar Vladikavkaz, en Amsterdam toen en nu

Twee presentaties door Karel Hoorn. Meer informatie.


Zaterdag 28 maart 2020: Noordspoor 2020 in Drachten

Tweede editie van het grote modelspoorevenement in de noordelijke provincies. Fries Congrescentrum, Oprijlaan 3 in Drachten. Open van 10.00-16.00 uur, kaartverkoop vanaf 9.30 uur. Entree 5 euro (geen pin). Er is een grote verkoopbeurs en er zijn diverse modelbanen en stands van organisaties. Meer informatie.


Zondag 29 maart 2020: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd lopen de klokken door tot 3 uur en draaien daarna snel verder tot ze 2 uur aangeven (vroeger bleven ze om 2 uur een uur lang stil staan). Lees meer over spoortijden.

De ‘echte’ tijd is de wintertijd. Dat is dan ook de beste tijd om aan te houden. Maar als je daar een referendum over zou houden, dan weet ik de uitslag al: dan winnen de mensen die denken dat het altijd zomer is als je voor de zomertijd kiest.


Woensdag 15 april 2020: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Van Eurofima tot RailJet

Albert Koch toont de ontwikkeling van getrokken treinen en rijtuigen van circa 1960 tot nu. Meer informatie.


Dinsdag 21 april 2020: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Vijflandentocht per Pullman

Presentatie door Bert van der Kruk over een bijzondere reis in de jaren 70. Meer informatie.


Dinsdag 19 mei 2020: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Sporen langs de Donau

Een tocht met Jan Willem Oosting langs de Donau. Daar zien we behalve enkele schepen vooral oude en nieuwe treinen en trams. Meer informatie.


Woensdag 20 mei 2020: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Quer durchs Land

Met Sjoerd Bekhof maken we een denkbeeldige reis van A tot Z door Duitsland. Meer informatie.


Woensdag 17 juni 2020: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Meeneemavond

Bezoekers laten hun eigen foto's en films zien. Meer informatie.


Vrijdag 30, zaterdag 31 oktober en zondag 1 november 2020: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht (geen Eurospoor in 2019). www.eurospoor.nl


Leuke links & tipsIs het weer treinenweer?

Meer over het weer


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?

Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

Materieelinzet en andere info

Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?

Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Spoorkaart Nederland

Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.

Het andere openbaar vervoer

Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Reizen met de OV-chipkaart

Enige tips & trucs door het team van Langs de rails!

Universele routeplanner

Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is. www.rome2rio.com

Treinen in het buitenland

In België hebben ze een Train Map.
In Frankrijk gebruiken ze Geolocalisation.
In Oostenrijk hebben ze Zugradar.
(In Duitsland is DB Zugradar gestopt.)

Internationale OV-tracker

This tracker provides movement visualization of transit data published by transit agencies and operators from all over the world. The movements are mostly based on static schedule data. Wherever real-time data is available it is also included in the visualization. tracker.geops.ch

Webcamtram

Door Praag rijdt een webcamtram.


Tentoonstellingen & manifestaties

Overzicht op volgorde van laatste openingsdatum. Raad­pleeg de site van de organisatie voordat je op pad gaat.

Het stomende monster

Expositie in Museum Haarlem, van 5 september t/m 29 december 2019. Op 20 september 1839 reed de eerste stoomtrein van Amsterdam naar Haarlem. Het eindstation lag toen nog buiten de stadswal. Het stomende monster toont de geschiedenis van het ontstaan, van de stations en de klachten en loftuitingen van het publiek in die eerste jaren. www.museumhaarlem.nl

Bezoektip: op loopafstand bevindt zich het unieke Teylers Museum. www.teylersmuseum.nl

Berlin Geisterbahn

Foto's van Fons Brasser. Van 9 november 2019 t/m 16 februari 2020 in het Rijksmuseum Twenthe. Op 9 november 2019 is het exact dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Als herinnering aan deze historische gebeurtenis toont Rijksmuseum Twenthe de fotoserie 'Berlin Geisterbahn' van Fons Brasser, bestaande uit 118 foto’s van vervallen en in onbruik geraakte S-bahnstations in toenmalig West-Berlijn. Fotograaf en beeldhouwer Fons Brasser (Haarlem, 1944) maakte deze serie in de periode 1983-1986. Hij legde met zijn camera alle 59 S-bahn­stations in voormalig West-Berlijn vast, waarbij hij steeds dezelfde formule hanteerde: één foto van de stationsingang en één foto van het verlaten perron. www.rijksmuseumtwenthe.nl/...

WOEST

Schilderijen van Willem van Genk. Van donderdag 19 september t/m zondag 15 maart 2020 in het Outsider Art Museum in de Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling WOEST is een reis door het drukke hoofd van Willem van Genk, die blijft zoeken in een voor hem onbegrijpelijke wereld. Zijn zorgen vertaalt hij in overweldigende kunst. Duistere universums vanuit vogelperspectief, over­donderende architectuur, luchtschepen, mensen­massa’s, trolley­bussen en treinen bevolken zijn schilderijen. www.outsiderartmuseum.nl

Van Schoten tot Heemstede, de Haarlemse Noord-Zuid-lijn

Van 1 juni 2019 tot 1 mei 2020 in het NZH Vervoer Museum, Hofmanweg 35 in Haarlem. De tentoonstelling ‘Van Schoten tot Heemstede, de Haarlemse noord-zuid-lijn” laat de ontwikkeling zien van de Haarlemse oer-stadslijn vanaf het begin in 1878 tot en met 1999, het jaar waarin de NZH is opgegaan in Connexxion. Het museum is open op vrijdag en zaterdag van 11.00-16.00 uur, op feestdagen gesloten. www.nzh-vervoermuseum.nl

'Happy Station' in Breda

In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. De openingstijden hangen af van de beschikbaar­heid van vrijwilligers en variëren daardoor. www.facebook.com/happystationbreda

Openbaar vervoer in Sassenheim

Expositie over het streekvervoer door Sassenheim in de periode 1870-1970. Tot nader bericht te bezichtigen op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in De Coy aan de Kagerdreef 72 in Sassenheim. Zie de website voor andere openingstijden en Meer informatie.


De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is in september 2019 een permanente expositie geopend over de spoorwegstaking, onder de titel 'De kinderen van Versteeg'. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in ballingschap het spoorweg­personeel in 1944 opriep om te gaan staken. Meer informatie.

Bekijk ook het interview met Guus Veenendaal over deze staking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort.


Kijken op tv of pc

Spoorbioscoop

In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Eurostar naar Londen

Dienstregeling vanaf 11 juni 2019

  • Amsterdam 7.49, Rotterdam 8.28, Brussel 9.38
  • Amsterdam 13.46, Rotterdam 14.28, Brussel 15.38
  • Amsterdam 17.49, Rotterdam 18.28, Brussel 19.38 *
  • Brussel 10.22, Rotterdam 11.32, Amsterdam 12.11
  • Brussel 14.22, Rotterdam 15.32, Amsterdam 16.11
  • Brussel 20.22, Rotterdam 21.32, Amsterdam 22.11 *

Op de heenreis overstap en identiteits­controle op Brussel Zuid. De terugreis is rechtstreeks vanuit London St Pancras. Reistijd Brussel - London circa twee uur. * Deze treinen rijden niet op zaterdag. www.eurostar.com


Skitreinen 2019-2020

www.treinreiswinkel.nl


The Man in Seat Sixty-One

Mark Smith is een gepassioneerd reiziger, met een hekel aan vliegen. Hij woont in Engeland en heeft van daaruit vele reizen per trein gemaakt naar andere landen. Zijn kennis heeft hij vastgelegd in een zeer uitgebreide web­site. Die kun je raadplegen als je wilt weten hoe je vanuit Europa in Australië komt zonder te vliegen. Of als je zo goedkoop mogelijk per trein van Parijs naar Venetië wilt.

Ook het reizen per Eurostar wordt uitgelegd, inclusief tips over het boeken van de beste zitplaats. Mark Smith probeert altijd stoel 61 in de eerste klas te reserveren, vandaar de titel van zijn website. www.seat61.com


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

www.nvbs.com (website NVBS)
www.nvbs-actueel.com (NVBS Actueel)
www.facebook.com/NVBS1931 (Facebook)
www.nvbsarchief.nl (archief/oude website)

NVBS Actueel

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.com


Molens, tulpen, treinen

Spoorwegaffiches voor Holland-toerisme

Rond 1900 ontdekten buitenlandse toeristen Nederland, aangetrokken door kleurrijke beschrijvingen in reisgidsen en romans. Deze schetsten een beeld van een land vol molens, bloembollen­velden, boeren op klompen, vrouwen in kleder­dracht, kaas­markten, vissers­bootjes en Amsterdamse grachten. Ook kunstenaars, die vanuit binnen- en buitenland naar 'onbedorven' dorpjes als Marken, Volendam en Katwijk kwamen, droegen bij aan het exotische imago.

Op affiches die Britten, Fransen, Duitsers en later ook Amerikanen naar Holland moesten trekken, werden de cliché­beelden dankbaar gebruikt. De realiteit was aan het begin van de 20e eeuw al heel anders, waarvan de spoor­wegen zelf een voorbeeld waren. Het beeld­repertoire van klompen, molens en tulpen zou echter gedurende de gehele eeuw gelijk blijven. Alleen de ontwerp­stijlen veranderden, net als de spoorweg­maatschappijen die de affiches lieten maken.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer, 27 oktober 2019.


Van Rossem vertelt

Maarten van Rossem vertelt over zijn liefde voor het oude Utrechtse station en over architect Sybold van Ravesteyn. Bekijk de uitzending van RTV Utrecht.


Maarten van Rossem over de laatste stoomtrein

Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen. Aanleiding voor RTV Utrecht om aan deze gebeurtenis aandacht te besteden met een uitzending vanuit het museum. Al lopend langs verschillende stoomtreinen praat Maarten van Rossem, televisieprofessor, met Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum.

“Van Rossem Vertelt” is een programma van RTV Utrecht. Bekijk de uitzending vanuit het Spoorwegmuseum.

Lees ook het interview in NVBS Actueel.


Dinner Train

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief (een blauwe 1700). Begin augustus 2019 is organisator Railpromo failliet verklaard. In oktober 2019 is het materieel gekocht door Train Charter Events (TCE), dat vanaf november ook weer rondritten is gaan verzorgen. De nieuwe eigenaar was al enkele jaren betrokken bij Dinner Train. Via allerlei bv'tjes schijnt ook de vroegere eigenaar van het failliete Railpromo nog steeds betrokken te zijn. www.dinnertrain.eu


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

Nieuwsbrief Arjan den Boer

Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


Utrechts Archief

Zoek je informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen

Je voorouders op het spoor

Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Dan heb je kans dat je ze terugvindt bij het Utrechts Archief, want dat heeft een groot deel van de personeelsarchieven gedigitaliseerd. Het gaat om gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920.

Met de zoekopdracht Personeelsregisters voorgangers NS kun je zoeken op naam en periode. En er is nog veel meer informatie te vinden, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoon­gemaakt.

Niet alles is bewaard

Helaas is niet alles bewaard gebleven. Van mijn grootvader N. Spilt, die in 1918 bij de HIJSM in dienst kwam, is niets terug te vinden. Ook een (betaalde) zoekopdracht door de beheerders van het Utrechts Archief leverde mij niets op.


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.


Advertentie uit de Officieele Reisgids 1943 (pdf)


Tussen de rails!
Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nl


Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Kopen?

"Nostalgie op het spoor" door Carel van Gestel. Uitgever Wbooks. ISBN 9789462581883.

Is dit boek zijn 29,95 euro waard? Ik heb het voor u door­gebladerd. Er staan mooie foto's in en Carel van Gestel heeft ongetwijfeld zijn best gedaan op de teksten. De mooiste foto's zijn echter over twee pagina's geplaatst, dus over de vouw van het boek. Een vorm­geversziekte die alleen maar valt uit te roeien als mensen weigeren dit soort boeken te kopen.

Een persoonlijke vraag aan Carel van Gestel: u bent geïnteresseerd in kerkorgels. Maar je gaat toch ook geen orgelpijpen ombuigen? Nou dan!

Lees ook mijn blog Een boek van 6500 euro.


Wat is dit waard?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven.

Meestal luidt mijn advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummer­plaat van loc 4011, een Zweedse stoom­locomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro. Niet gek.

Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. Je mag al blij zijn als iemand ze gratis wil overnemen.

Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

Catawiki: ruim 24% kosten

En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik wel­eens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Markt­plaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

Weggeven kan ook

Spullen kunt u natuurlijk ook weggeven. Voor objecten zoals bordjes en nummerplaten heeft een museum misschien belangstelling. Of denk aan een museum­organisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR. Modeltreinen kunnen interessant zijn voor het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.

Als het gaat om foto's, films, boeken, tijdschriften of documenten, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. Dingen waar u geen raad mee weet ik elk geval nooit direct weg­gooien. Voor meer informatie over schenkingen en nalatenschappen zie www.nvbs.com/...

(Geef niet zonder overleg boeken cadeau aan de NVBS-winkel. Boeken die men niet kan gebruiken verdwijnen in de afval­container.)Adverteren op deze site

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar tech­nische of historische informatie. Maar ook mensen die belang­stelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site.

Maximaal 1 euro per dag

Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner bovenaan de twee meest bezochte pagina's: deze Agenda en de rubriek Nieuw. Een half jaar kost 150 euro, een jaar 250 euro. Een banner kan 740 pixels breed zijn, hoogte tot 120 pixels.

In overleg zijn er veel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een advertorial in de rubriek Nieuw. Ik kan van dienst zijn bij het maken van een banner of het opstellen van een tekst.

Neem vrijblijvend contact op.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 30-11-2018

Lees ook mijn weblog
www.nicospilt.nlWeet je een leuke rit?

Deel je informatie met anderen

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!


Langs de rails

Uit de archieven van Nico Spilt

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

"Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.
archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog