Agenda en tips

adverteren    tweets    verkortingen    archief    nieuwe melding
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuws­garing. Elke melding is welkom.

Weet jij een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie. Voorbije gebeurtenissen kun je vaak terugvinden in het archief.

Yahoo-forum stopt

Op 15 december 2020 stopt Yahoo met forums. Geen grote verrassing, want sinds begin 2020 kon je die forums al niet meer bezoeken, ze waren alleen nog te gebruiken als doorgeefluik van mails. Dit betekent binnenkort ook het einde van het forum van Langs de rails en daarmee aan de berichten die ik via dit forum rondstuurde. Daar komt geen alternatief voor, maar met mijn agenda blijf ik natuurlijk wel doorgaan.


Jouw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomstenNVBS-bijeenkomsten vermeld ik alleen op verzoek van de afdeling of van de presentator. Voor overige NVBS-bijeenkomsten zie www.nvbs.com/agenda.


Zaterdag 31 oktober 2020: rit met treinstel 273

Bezoek aan Stoomtrein Katwijk-Leiden door de Vrienden van het Spoorwegmuseum.


Donderdag 12 november 2020: NVBS-bijeenkomst in Amersfoort

Reis naar Turkije, Syrië en Jordanië. In oktober 2008 maakte een groep NVBS-leden een reis naar Turkije, Syrië en Jordanië. Veel van de getoonde beelden zijn inmiddels verleden tijd. Een presentatie door Ron Couvée. Meer informatie.


Donderdag 12 november 2020: NVBS-bijeenkomst afd. Noord-Holland Noord

Iran werpt de sluier af. Presentatie door Kees Sinke. Meer informatie.


Vrijdag 13 november 2020: NVBS-bijeenkomst afd. Zuid-Limburg (geannuleerd)

Haarlemmermeerlijnen. Presentatie door Cees Pols (met een bijdrage van Wim Vos). Meer informatie.


Zaterdag 14 november 2020: rit Vrienden Spoorwegmuseum (geannuleerd)

Rondrit voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum met treinstellen 273, 386 en 766. (De Algemene Leden­vergadering van de Vrienden vindt plaats op 31 oktober.)


Woensdag 18 november 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten (geannuleerd)

Blauwe Tram-avond. Meer informatie.


Woensdag 25 november 2020: NVBS-bijeenkomst afd. Apeldoorn (geannuleerd)

Finlandia. Impressie van een reis die Sjoerd Bekhof in 2017 door Finland maakte. Meer informatie.


December 2020

Sinterklaasritten, pepernootritten, stamppotritten, snertritten, glühweinritten, kerstritten, oliebolritten, of gewoon winter­ritten: in december is er altijd wel wat te doen voor de liefhebbers. Raadpleeg de website van je favoriete organisatie.


Donderdag 3 december 2020: NVBS-bijeenkomst afd. Noord-Holland Noord

Vijflandentocht per Pullman. Presentatie door Bert van der Kruk. Meer informatie.


Donderdag 10 december 2020: NVBS-bijeenkomst in Amersfoort

Stedentrips. Rondreis door een aantal landen met bezoeken aan steden waar Rob de Haan de afgelopen tien jaar foto’s heeft gemaakt van oude en nieuwe trams. Meer informatie.


Vrijdag 11 december 2020: NVBS-bijeenkomst afd. Zuid-Limburg

Zwitsers smalspoor (vervolg). Presentatie door Pierre Keulen. Meer informatie.


Woensdag 16 december 2020: NVBS-bijeenkomst afd. Apeldoorn (geannuleerd)

Meeneemavond. Bezoekers laten hun foto’s en films zien. Meer informatie.


Woensdag 16 december 2020: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten (geannuleerd)

Spoorwegen in België 1975-2000. Meer informatie.


Zaterdag 19 december 2020: 1,5 Meter Expres

Een stoomtreinreis door het Hollandse landschap, georganiseerd door de SSN. De reis begint in Rotterdam en voert langs prachtige hoofdsteden van Nederland. Via Den Haag over de Oude Lijn naar Haarlem en Amsterdam, dan via Utrecht naar Den Bosch en weer terug naar Rotterdam. www.stoomstichting.nl/evenement/15-meter-expres


2021


Woensdag 6 januari 2021: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Nieuwjaarsbijeenkomst 2021. Verschillende presentaties. Meer informatie.


Zondag 28 maart 2021: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd lopen de klokken door tot 3 uur en draaien daarna snel verder tot ze 2 uur aangeven (vroeger bleven ze om 2 uur een uur lang stil staan). Lees meer over spoortijden.

De ‘echte’ tijd is de wintertijd. Dat is dan ook de beste tijd om aan te houden. Maar als je daar een referendum over zou houden, dan weet ik de uitslag al: dan winnen de mensen die denken dat het altijd zomer is als je voor de zomertijd kiest.


30 maart t/m 1 april 2021: Railtech Europe

Profbeurs in Utrecht. events.railtech.com/railtech-europe-2021


Zaterdag 15 mei 2021: stoomrit naar Amsterdam

Gezelschapstrein van Westfalendampf bezoekt Amsterdam. www.westfalendampf.de


Vrijdag 29 t/m zondag 31 oktober 2021: Eurospoor in Utrecht

Modelspoorbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


2022


Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2022: Dordt in Stoom

Tweejaarlijks evenement met stoomboten, stoommachines, stoomtreinen en meer. www.dordtinstoom.nl


20 t/m 23 september 2022: InnoTrans

Internationale vakbeurs in Berlijn. www.innotrans.comWat is dit waard?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven.

Meestal luidt mijn advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummer­plaat van loc 4011, een Zweedse stoom­locomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro. Niet gek.

Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. Je mag al blij zijn als iemand ze gratis wil overnemen.

Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

Catawiki: ruim 24% kosten

En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik wel­eens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Markt­plaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

Weggeven kan ook

Spullen kunt u natuurlijk ook weggeven. Voor objecten zoals bordjes en nummerplaten heeft een museum misschien belangstelling. Of denk aan een museum­organisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR. Modeltreinen kunnen interessant zijn voor het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.

Als het gaat om foto's, films, boeken, tijdschriften of documenten, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. Dingen waar u geen raad mee weet ik elk geval nooit direct weg­gooien. Voor meer informatie over schenkingen en nalatenschappen zie www.nvbs.com/...

(Geef niet zonder overleg boeken cadeau aan de NVBS-winkel. Boeken die men niet kan gebruiken verdwijnen in de afval­container.)


NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nlLeuke links & tipsIs het weer treinenweer?

Meer over het weer24trains.tv


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?

Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

Ook op treinposities.nl vind je informatie over treinen en tijden. Interessant: treinposities.nl/bijzonderheden.

Materieelinzet en andere info

Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?

Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Spoorkaart Nederland

Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.

Het andere openbaar vervoer

Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Reizen met de OV-chipkaart

Enige tips & trucs door het team van Langs de rails!

Universele routeplanner

Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is. www.rome2rio.com

Treinen in het buitenland

In België hebben ze een Train Map.
In Frankrijk gebruiken ze Geolocalisation.
In Oostenrijk hebben ze Zugradar.
(In Duitsland is DB Zugradar gestopt.)

Internationale OV-tracker

This tracker provides movement visualization of transit data published by transit agencies and operators from all over the world. The movements are mostly based on static schedule data. Wherever real-time data is available it is also included in the visualization. tracker.geops.ch

Webcamtram

Door Praag rijdt een webcamtram.


Kijken op tv of pc

Spoorbioscoop

In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Railtheater Amsterdam (RTA)

Vooralsnog is het RTA niet in de gelegenheid om bijeen­komsten te organiseren. Als alternatief is er een Digitaal Railtheater op YouTube. Hier worden regelmatig filmpjes aan toegevoegd. De links naar deze filmpjes vind je op de website: www.railtheater.nl


Tentoonstellingen & manifestaties

Overzicht op volgorde van laatste openingsdatum. Raadpleeg altijd de website van de organisatie voordat je op pad gaat.

Diverse exposities

  • T/m 11 oktober 2020: Paul Delvaux, de man die van treinen hield. Tentoonstelling in Trainworld, Schaarbeek
  • T/m 31 december 2020: Dossier Indië. Fototentoonstelling samengesteld door Thom Hoffman in het Wereld Museum in Rotterdam

Tosti’s Truffels Treinen (19 juni 2020 t/m 10 januari 2021)

Alles over eten en drinken op het spoor
Eten en drinken is al van vanaf het allereerste begin van de spoor­geschiedenis verbonden met de trein. Toen in 1825 in Engeland de stoom­locomotief zijn eerste ritje maakte, werden de passagiers bij aankomst onthaald op hapjes en bier. En in Nederland lag het eerste trein­station tegenover een herberg. Die was daarmee een voorloper van de latere stations­restauraties. Alle reden dus voor het Spoorweg­museum om een grote familie­tentoonstelling te maken rond het thema eten en drinken op het spoor. Denk aan een kopje koffie op het perron, een eenvoudige tosti in de stations­restauratie, maar ook aan een luxe meergangen­diner met truffels in de Oriënt Express.

Prachtige restauratierijtuigen open voor publiek
Er zijn niet alleen bijzondere serviezen, menukaarten, koffie­karren, foto's en affiches te zien, je kunt ook zelf een kijkje nemen in een tiental prachtige restauratie­rijtuigen uit binnen- en buitenland. De Plan D RD uit 1951 is een van de pronkstukken. Het gerestaureerde rijtuig heeft schitterende interieur­details en laat een mooi tijds­beeld zien van de jaren 50. Het interieur lijkt op een American Diner en vooral de kleur­stelling is bijzonder, de trein kreeg een opvallende turquoise kleur.

De tentoonstelling Tosti's Truffels Treinen is te bezoeken tot en met 10 januari 2021. Reserveer je ticket via www.spoorwegmuseum.nl/tickets-reserveren/

De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is een permanente expositie te zien over de spoorwegstaking, onder de titel 'De kinderen van Versteeg'. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in ballingschap het spoorwegpersoneel in 1944 opriep om te gaan staken. In deze expositie is ook een schilderij te zien van Joop Moesman.

Bekijk ook het interview met Guus Veenendaal over deze staking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort. Zie ook het thema Oorlog & vrede.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

www.nvbs.com (website NVBS)
www.nvbs-actueel.com (NVBS Actueel)
www.facebook.com/NVBS1931 (Facebook)

NVBS Actueel

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.com


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

Nieuwsbrief Arjan den Boer

Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


Utrechts Archief

Zoek je informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen

Je voorouders op het spoor

Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Dan heb je kans dat je ze terugvindt bij het Utrechts Archief, want dat heeft een groot deel van de personeelsarchieven gedigitaliseerd. Het gaat om gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920.

Met de zoekopdracht Personeelsregisters voorgangers NS kun je zoeken op naam en periode. En er is nog veel meer informatie te vinden, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoon­gemaakt.

Niet alles is bewaard

Helaas is niet alles bewaard gebleven. Van mijn grootvader N. Spilt, die in 1918 bij de HIJSM in dienst kwam, is niets terug te vinden. Ook een (betaalde) zoekopdracht door de beheerders van het Utrechts Archief leverde mij niets op.


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.


The Man in Seat Sixty-One

Mark Smith is een gepassioneerd reiziger, met een hekel aan vliegen. Hij woont in Engeland en heeft van daaruit vele reizen per trein gemaakt naar andere landen. Zijn kennis heeft hij vastgelegd in een zeer uitgebreide web­site. Die kun je raadplegen als je wilt weten hoe je vanuit Europa in Australië komt zonder te vliegen. Of als je zo goedkoop mogelijk per trein van Parijs naar Venetië wilt.

Ook het reizen per Eurostar wordt uitgelegd, inclusief tips over het boeken van de beste zitplaats. Mark Smith probeert altijd stoel 61 in de eerste klas te reserveren, vandaar de titel van zijn website. www.seat61.com


Tussen de rails!
Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.
Adverteren op deze site

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar tech­nische of historische informatie. Maar ook mensen die belang­stelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site.

Maximaal 1 euro per dag

Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner bovenaan de twee meest bezochte pagina's: deze Agenda en de rubriek Nieuw. Een half jaar kost 150 euro, een jaar 250 euro. Een banner kan 740 pixels breed zijn, hoogte tot 120 pixels.

In overleg zijn er veel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een advertorial in de rubriek Nieuw. Ik kan van dienst zijn bij het maken van een banner of het opstellen van een tekst.

Neem vrijblijvend contact op.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 30-11-2018

Lees ook mijn weblog
www.nicospilt.nlWeet je een leuke rit?

Deel je informatie met anderen

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!


Langs de rails

Uit de archieven van Nico Spilt

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

"Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.
archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog