Agenda

adverteren    tweets    verkortingen    nieuwe melding    forum
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Voorbije gebeurtenissen kun je vaak terugvinden in het archief.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomsten17 en 19 augustus 2017: Sziget Express terug uit Hongarije

Heenreis: zondag 6 en dinsdag 8 augustus van Amersfoort (vertrek 12.02) via Utrecht en Emmerich naar Hongarije. Terug in Nederland: donderdag 17 augustus (Emmerich vertrek 8.07, leeg materieel terug in Emmerich 11.41) en zaterdag 19 augustus (Emmerich vertrek 6.58). nl.szigetfestival.com/...


Dinsdag 22 augustus 2017: Blauwe Engel naar Almelo

De Blauwe Engel van het Spoorwegmuseum gaat dienen als decorstuk voor het theaterspektakel "Het verzet kraakt". De trein zal tijdens de reis naar Almelo diverse stations aandoen waar prominenten zullen instappen. Dienst­regeling: Maliebaan (10.23 spoor 3), Amersfoort (10.43-11.07 spoor 4a), Zwolle (11.58-12.03 spoor 7), Deventer (12.39-12.40 spoor 3b), Wierden (13.07-13.10 spoor 1), Almelo (13.16 spoor 2b). De trein blijft in Almelo en rijdt op 25 september weer terug naar Utrecht. www.hetverzetkraakt.nl/...


Dinsdag 22 augustus 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De “Gooische”. Een plaatje, via de beamer, met een praatje door Gerrit Barendregt.

Een bijzonder trambedrijf, opgericht 17 december 1880, dat tussen mei 1881 en oktober 1947 in dienst stond van het publiek. Het was een van de eerste trambedrijven in ons land (de eerste in Noord-Holland) en was vooral gericht op het personenvervoer. Niet groot (maar 44,7 km) maar tot ver buiten Nederland bekend door zijn hele dienstuitvoering met alleen motorwagens vanaf 1930/31.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Woensdag 23 augustus 2017: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

De spoorwegen in Indonesië in 1980. Presentatie door Bert van der Kruk.

Door de koloniale bewindsperiode is de geschiedenis van de Indonesische Spoorwegen onlosmakelijk verbonden met Nederland. Daarvan is anno 1980 nog veel terug te vinden tijdens een reis die ons voert van West naar Oost Java. Hoewel het einde van de stoomtraktie ook hier met rasse schreden naderde, werden toch nog 12 verschillende series onder stoom aangetroffen, daarbij zelfs lokomotieven van 100 jaar oud.

Hoogtepunten waren dan ook het depot Madiun van waaruit deze veteranen nog werden ingezet op de zijlijn naar Ponorogo en Cibatu met de o.a. door Werkspoor gebouwde malletlokomotieven van de serie CC 50. Ook waren nog heel wat, reeds uitgediende, exemplaren van andere series in de depots te bewonderen waaronder nog een paar vierkante stoomtramlokjes.

Het bezoek aan enkele suikerfabrieken maakte de oogst aan stoomlokomotieven nog groter. Bij deze smalspoorbedrijfjes werd een grote variatie aan lokjes gezien, van 2-assers en Mallets tot 5-assige Luttermöllerloks. Het culturele aspekt zal zeker niet onvermeld blijven, want een bezoek aan o.a. de Borobudur mag natuurlijk niet ontbreken.

Na deze belevenissen op Java wordt midden Sumatra bezocht waar de tandradlijnen rondom Padang Pandjang in een prachtige tropische flora een kleine indruk geven van het eens zo omvangrijke kolenvervoer in deze regio. Gelukkig konden nog enkele tandradlokken in aktieve dienst worden vastgelegd. Niet alleen de uit 1967 daterende lokomotieven van Japanse makelij, maar zelfs nog enkele exemplaren die in 1921 door Esslingen gebouwd waren en voor een waardige afsluiting van deze reis zorgden.

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Zaterdag 26 augustus 2017: Tweakers Expres

Extra trein van en naar de Gamescom in Keulen. www.tweakers.net

Asd   07.08 (2B)
Ut    07.45 (18)
Ht    08.17 (7)
Nm  ca. 08.45 *
Vl    09.58 (3)
Kkd   11.15
Kkd   18.06
Vl    19.33
Nm  ca. 20.45 *
Ht    21.16
Ut    22.12
Asd   22.47

* Tussen Nm en Vl dieselloc voor de trein.


Weekend 26 en 27 augustus 2017: Großes Eisenbahnfest in DB Museum Halle

Präsentation mehrerer Gastfahrzeuge, Elektro- und Dampflokomotiven der ehemaligen Deutschen Reichsbahn. www.dbmuseum.de/...


Weekend 2 en 3 september 2017: Terug naar Toen

Jaarlijks evenement bij de VSM. www.stoomtrein.org


Weekend 2 en 3 september 2017: Arend onder stoom

Spoorwegmuseum Utrecht. De Arend rijdt op zaterdag tussen 10.30 en 16.30 uur, op zondag tussen 12.00 en 16.30 uur.


Woensdag 6 september 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De klassieke Düwagtram. Presentatie door Gerrit van Arendonk.

Veel beelden van Düwag Grossraumwagens en gelede trams, zoals deze in de jaren 80 en 90 in veel West-Duitse steden hebben gereden, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam. Verder beelden van de opvolger, de Stadtbahn­wagen. We zien ook museumtrams in meerdere Duitse steden. In enkele plaatsen in Oost-Duitsland en Oostenrijk hebben trams gereden die veel op een Düwag lijken. Ook deze trams komen aan bod.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Zaterdag 9 september 2017: Rode Kruis Jubileumtrein

Rit met Hondekop 766. Den Bosch 11.55-12.20, Utrecht Centraal 13.00 (door), Amsterdam 13.25. Ook weer terug naar Den Bosch. www.rodekruis.nl


Zaterdag 9 september 2017: fotogoederentrein bij de STAR

Geel en grijs bij de STAR

Het is alweer zo’n vijfentwintig jaar geleden dat de oude geelgrijze diesellocs nog heer en meester waren over de goederenlijnen in Nederland. Ook Museumspoorlijn STAR bestaat dit jaar 25 jaar. Kortom, alle reden om eens groots uit te pakken. Speciaal voor de dieselliefhebbers rijden we daarom een fotorit met materieel zoals dat in de jaren 70 tot 90 over de goederenlijnen van Nederland gereden zou kunnen hebben.

Ingezet wordt dieselloc 2454 uit Haarlem, samen met dieselloc 2278, locomotor 353 en de historische goederenwagencollectie van de STAR (een gemengde goederentrein en een trein bestaande uit twee VAM-wagens). Tijdens deze fotorit zullen vele fotomogelijkheden geboden worden met diverse treinsamenstellingen, waarbij ook enkele verrassingen niet worden uitgesloten. Het programma begint om 10.00 uur en eindigt om circa 18.00 uur. De treinen worden per auto gevolgd, waarbij omwille van de parkeerruimte onderweg met 3 à 4 personen in een auto zal worden gereden. De rit is dus ook toegankelijk voor personen die niet per auto naar Stadskanaal komen. De deelnemersprijs voor deze rit bedraagt € 59.

Deelnemen aan deze rit is mogelijk door het bedrag vóór 15 augustus over te maken op bankrekening NL18RABO0360774644 t.n.v. Stichting STAR, o.v.v. Fotorit geelgrijs. We verzoeken u tevens om uw contactgegevens door te geven via info@stadskanaalrail.nl o.v.v. Fotorit geelgrijs. Hier kunt u ook eventuele vragen stellen. U ontvangt eind augustus de definitieve bevestiging en alle verdere informatie over de rit. De rit zal alleen doorgang vinden bij minimaal 30 deelnemers. Tot slot wijzen we er nog op dat de rit alleen toegankelijk is voor betalende deelnemers.


Vanaf 9 september 2017: theater­voorstelling "Rishi"

Op 24 november 2012 werd Rishi Chandrikasing op een perron van station Den Haag Hollands Spoor dood­geschoten door een politieagent. Hij was zeventien jaar en bleek ongewapend. Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door getuigenverslagen en politieverhoren en schreef een voorstelling die wordt uitgevoerd door theater­groep Firma MES. De voorstelling vindt vanaf 9 september plaats op diverse locaties. www.firmames.nl/...

(De betrokken agent is in juni 2017 gearresteerd op verdenking van corruptie en het doorspelen van geheime informatie naar criminelen.)


Dinsdag 12 september 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

ERMTS-beveiliging. Een beamerpresentatie door Arco Sierts.

De spoorwegbeveiliging is in een nieuwe fase terecht­gekomen, waarbij de bekende seinen langs het spoor langzaam maar zeker plaatsmaken voor cabinesignalering op basis van ict. ERTMS is de Europese standaard om dit grensoverschrijdend mogelijk te maken. Door alle moderne technologie dreigt men soms over het hoofd te zien waar het in de kern om gaat: het veilig en economisch regelen van het treinverkeer.

In 2007 en 2009 publiceerden Arco Sierts en Jaap van den Top in Op de Rails een artikelenreeks over dit onderwerp. In de presentatie van vanavond houdt Arco Sierts een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken rond ERTMS, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de praktische en menselijke knelpunten waar men bij grote veranderingen onvermijdelijk tegenaan loopt. Want niet alleen machinisten zijn mensen: ingenieurs, ongeval­onderzoekers en toezichthouders zien ook wel eens wat over het hoofd. Dit levert ook een onverwacht nieuw perspectief op de treinramp bij Harmelen op, en wat we hier nu nog van kunnen leren.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Weekend 16 en 17 september 2017: Stadskanaal onder Stoom

De STAR viert haar 25-jarig bestaan. www.stadskanaalrail.nl

De SSN organiseert een tweedaagse stoomreis. Heenreis: Rotterdam (ca. 8.00), Gouda (ca. 8.20), Weesp (ca. 9.00), via Almere, Zwolle en Groningen naar Veendam. www.stoomstichting.nl


Dinsdag 19 september 2017: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 3 oktober 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dia/digi-meebrengavond van en door leden.

Deze avond laten de afdelingsleden hun hoofdzakelijk digitale oogst van de afgelopen zomer en/of winter zien op CD, DVD of USB. Dia’s zijn uiteraard welkom maar geef even een berichtje, dan wordt de diaprojector opgesteld. Houd uw inbreng beperkt tot 50 foto’s, zodat iedereen aan de beurt kan komen.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Woensdag 4 oktober 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Van Arnhem naar Duitsland. Presentatie door Arjan Ligtenbarg en Huig van de Marel.

Een presentatie over het wel en wee van de spoorlijn van Arnhem naar onze oosterburen. Arjan Ligtenbarg behandelt voor de pauze de eerste ontwikkelingen van en op de lijn. Aan de orde komt onder andere het verschil in spoorwijdte destijds. Na de pauze neemt Huig van de Marel het stokje over en laat ons de laatste ombouw naar een 25.000 Volt-lijn zien. Ook nu moest weer een verschil worden glad­gestreken. Oftewel: de geschiedenis herhaalt zich.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Vrijdag 6 oktober 2017: optreden NS Harmonieorkest

Heropening station Tilburg. www.nsharmonie.nl


Weekend 7 en 8 oktober 2017: Arend onder stoom

Spoorwegmuseum Utrecht. De Arend rijdt op zaterdag tussen 10.30 en 16.30 uur, op zondag tussen 12.00 en 16.30 uur.


Weekend 7 en 8 oktober 2017: Stoom­treindagen SSN

Pendelritten tussen Gouda en het stoomdepot van de SSN in Rotterdam. Daar vinden diverse activiteiten plaats. www.stoomstichting.nl


Zaterdag 14 oktober 2017: afscheidsrit Buffels

NVBS-excursie met twee Buffels (DM'90) naar de STAR. Vertrek Zwolle rond 9.30 uur, terug in Zwolle rond 18.30 uur. Heenreis via de boog tussen Haren en Water­huizen, terugreis via kopmaken in Groningen. www.nvbs.com


Zaterdag 21 oktober 2017: modelspoorbeurs SMC de Stoomfluit

Van 10 tot 15 uur in ontmoetingscentrum "De Vredehorst", Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen. smc-de-stoomfluit.webnode.nl


Dinsdag 24 oktober 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Uit het NVBS schatkamer-archief in Amersfoort Centraal. Een beamerpresentatie door René Platjouw.

Sinds mei 2014 is René beheerder in Amersfoort van het NVBS-archief, Tramwegen Nederland. Het is een ware schatkamer van oude en nieuwe foto’s, dia’s, tekeningen en noem maar op. Het doel van de NVBS-collectie is een overzicht te kunnen geven van alles wat met spoor- en tram in ons land te maken heeft (gehad). Uit die enorme collectie heeft René een willekeurige selectie gemaakt van aparte zaken of zomaar gewoon van mooie foto’s, waarbij we nu niet naar trams kijken, maar specifiek naar het spoor. Stoom, diesel of elektrisch, alle tractievormen komen wel aan bod, zelfs de 1 pk-versie. En weet wel, dat u als NVBS-lid op afspraak in dit archief kunt neuzen. Kortom een bijzonder gevariëerde avond.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Zondag 29 oktober 2017: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De zomertijd duurt langer, maar de ‘echte’ tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Woensdag 1 november 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Innotrans. Een presentatie door Frans Blanker.

De tweejaarlijkse vakbeurs "InnoTrans" in Berlijn is ’s werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer. Veel nieuw materieel beleeft hier zijn première, waardoor het ook een eldorado is voor spoorwegliefhebbers. Presentator Frans Blanker bezocht InnoTrans sinds 1998 regelmatig en berichtte daar ook over in "Op de Rails". Vanavond zie je een uitgebreider fotografisch verslag. We zien het materieel bovendien ook "dynamisch" in de dagelijkse exploitatie in diverse Europese landen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Vrijdag 3 t/m zondag 5 november 2017: Eurospoor in Utrecht

De 25e editie van Eurospoor. Jaarbeurs Utrecht, hallen 2, 3 en 4. www.eurospoor.nl


Dinsdag 14 november 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Jeugdherinneringen en meer aan de Haarlemmermeerspoorlijnen. Een beamerpresentatie door Cees Pols.

De presentator laat in een Power Point-presentatie vooral de lijnen zien rond Uithoorn en de fabrieks­aansluitingen op die lijnen rond de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. De kleine terugblik naar stoom op de lijnen en de lijnen in oorlogstijd wordt omlijst met persoonlijke ervaringen aan de hand van dia’s en foto’s uit het privéarchief en die van anderen.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Zaterdag 25 november 2017: Winter Event bij Smit Klassiek

Smit Klassiek, Buys Ballotstraat 2, Oud-Beijerland. Open dag waarop je de collectie oude auto's, fietsen en andere voertuigen kunt zien. Van 10 tot 20.00 uur; toegang gratis. De rest van het jaar is de collectie alleen toegankelijk voor gasten. www.smitklassiek.nl


Woensdag 6 december 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De Geldersche Tram. Presentatie door Jaap Nieweg.

GTW-kenner Jaap Nieweg neemt ons mee langs het smalle spoor dat ooit de Gelderse Achterhoek ontsloot en verbinding gaf met de rest van Nederland. Met kennis uit de eerste hand, prachtige anekdotes en fraaie beelden zal hij ons ongetwijfeld een aangename, nostalgische avond bezorgen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Dinsdag 12 december 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De Bijvangst - 2. Een diapresentatie door Huib. Binkhorst.

Een van oorsprong Haagse-elektrieke-trammetjeshobbyist fotografeert ook wel eens een trein. Dat lazen wij al eens, en dat klopt. In deze tweede aflevering gaan we verder vanaf ongeveer het midden van de jaren zeventig. Veel is nog in oude kleuren, maar het wordt wel steeds geler. Vele inmiddels uit de normale dienst verdwenen materieel­soorten komen aan het licht. Met ook steeds vaker ook iets uit de nabije buitenlanden - want de studentenactieradius neemt gestaag toe - brengt dit programma nostalgie-met-een-grote-N. Het is niet uitgesloten dat er door dit typische treinenprogramma af en toe toch ook een tram langs spoort. Al was het maar om te begrijpen waarom de presentator nu juist op dat moment op die plek toch weer de camera richtte op het grootspoor.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Maandag 18 december 2017: Rode Kruis Jubileumtrein

Rit met Hondekop 766. Hilversum 18.40, Amersfoort 18.55-19.05, Apeldoorn 19.20. Ook weer terug naar Hilversum. www.rodekruis.nl


Zaterdag 28 april t/m dinsdag 1 mei 2018: Dampfspektakel im Großraum Trier

Nicht nur für Eisenbahnaffine ist diese Veranstaltung ein wahres Spektakel. Die Begeisterung, die die historischen Dampflokomotiven erwecken können, ist zeitlos und findet Anklang bei Jung und Alt. www.der-takt.de/...


Donderdag 10 mei 2018 en daarna: Nationale Stoom­treindag(en)

Diverse activiteiten op Hemelvaartsdag en de dagen erna. Raadpleeg de website van uw favoriete stoomclub.


Woensdag 26 t/m vrijdag 28 maart 2019: RailTech Europe 2019

Jaarbeurs Utrecht. www.railtech.comwww.nicospilt.nlLeuke links & tipsIs het weer treinenweer?

Meer over het weer


Tentoonstellingen & manifestaties

Overzicht op volgorde van laatste openingsdatum. Raad­pleeg de site van de organisatie voordat je op pad gaat.

Kunstexpositie rechtbank Rotterdam

Van 19 mei t/m 18 augustus 2017 exposeert Gerard van Soest in het zittingszalencomplex met ‘Op kleur betrapt’. Te bezichtigen op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Gerard van Soest begon in de jaren 80 met fotograferen van details op goederenwagens op rangeerterreinen. Een van de terreinen waar hij veel kwam is de Kop van Zuid tussen het Poortgebouw en de Brielselaan, op de plaats waar nu de Rechtbank Rotterdam gevestigd is. www.rechtspraak.nl/...

100 Jahre Landgeschwindigkeitsrekorde

Van 22 januari t/m 20 augustus 2017 in het Hans-Peter Porsche TraumWerk, Anger-Aufham. Das TraumWerk bietet mit der Sonderausstellung "Speed" spannende Ein­blicke in eine Welt voller Technik­begeisterung, Idealismus und Unerschrockenheit. www.hanspeterporsche.com

Expositie "Het verzet kraakt"

Van mei t/m 26 augustus 2017 in het Historisch Museum Vriezenveen. Met als doel de ondersteuning van de stakende spoorwegmensen organiseerde het verzet eind 1944 een aantal bankovervallen. De grootste ooit, met een buit van 46.150.000 gulden, werd op 15 november 1944 gepleegd door de knokploeg van Derk Smoes uit Vriezen­veen. Dit geld werd buitgemaakt bij de Nederlandse Bank aan de Wierdensestraat in Almelo. www.vechtdaloverijssel.nl/...

Mobiliteit in steendruk

Van 21 januari t/m 27 augustus 2017 in het Steendruk­museum, Valkenswaard. De expositie laat een fascinerende selectie zien van zowel Nederlandse als internationale affiches en ander drukwerk waarin mobiliteit centraal staat. Daarnaast zijn er ook fraaie voorbeelden van blikdruk, diverse historische objecten en een korte film over mobiliteit in vroeger dagen te bekijken. www.steendrukmuseum.nl

Ritten met loc 6513 bij de SHM

In augustus 2017 kunt u op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag reizen achter de recent gereed­gekomen stoomloc NS 6513 uit 1887. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. www.stoomtram.nl

Steve McCurry Photographs from the east

Van 9 maart t/m 11 september 2017 in Museum Helmond (locatie Kunsthal, F.J. van Thielpark 7.) Er zijn ook foto's van Indiase treinen te zien. www.museumhelmond.nl

Stoomtrams - over de vergane glorie van rook & smook

Van 25 maart t/m 17 september 2017 (weekenden). Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in het voor­malige stations­gebouw van Zuidbroek. U wordt mee­genomen naar de geschiedenis van stoom­tram­maat­schap­pijen zoals de NTM, OG en DSM. Ook zijn er diverse tram­modellen te zien. In samen­werking met onder andere de STAR en het Nationaal Modelspoor Museum. www.nnttm.nl

Treinen in de nacht

Tentoonstelling met modelspoor­foto's van Rob Reinders in de stijl van O. Winston Link. Er is ook een vitrine met ‘decorstukken’ en boeken. Van 2 mei t/m 30 september 2017 in het Nationaal Modelspoor­museum Sneek. www.modelspoormuseum.nl/...


Blokpost Bunnik in de stijl van O. Winston Link, door Rob Reinders

Tentoonstelling in wachtruimten

Bekende Nederlanders richten een kleine tentoonstelling in met objecten uit het depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen (samenwerking van Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde). Van 21 juni t/m 23 juli 2017 op station Delft, van 27 juli t/m 20 augustus op station Arnhem, van 24 augustus t/m 24 september op station Utrecht, van 28 september t/m 22 oktober op station Zwolle. Daarna nog in het Tropenmuseum. www.nrc.nl/...

Rumoer in de stad

Van 14 april t/m 5 november 2017 in het Gemeentemuseum Den Haag. Vanaf de jaren 1880 kiezen schilders als George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Willem Witsen het stads­leven als onderwerp voor hun tekeningen en schilderijen. Zij brengen het 19e-eeuwse Amsterdam, Den Haag en Rotter­dam tot leven, met trams op het rumoerige Rokin, de eerste elektrische verlichting, verleidelijke etalages en voort­duren­de bouwwerkzaamheden. www.gemeentemuseum.nl/...

Sporen van Smaragd

Van 7 juli t/m 10 november 2017 in het Spoorwegmuseum: 150 jaar spoor in Nederlands-Indië. Op 10 augustus 1867 reed in Nederlands-Indië de eerste trein, tussen de haven­stad Semarang en Tangoeng op Java. Nederlandse ingenieurs en architecten legden het spoor en de stations aan, en veel treinen werden gebouwd in Nederland. De exploitatie onder Nederlands koloniaal bewind duurde tot de Japanse bezetting in 1942. Na de oorlog werd Nederlands-Indië onafhankelijk en ging het land Indonesië heten. De tentoonstelling vindt plaats in samenwerking met de Indonesische spoorwegen (Kereta Api) en het spoor­wegmuseum in Ambarawa. www.spoorwegmuseum.nl/...


Krijgen we de "Bergkoningin" ooit weer op een normale manier te zien?

Expositie Kippenlijn

Van 4 maart t/m 30 december 2017 in het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Voor het museum staan Sik 326 (geleend van Partycentrum 't Hoefslag) en kippen­wagen NS 5465 (geleend van de MBS) als blikvanger op­gesteld. Aandacht voor de geschiedenis van de Kippenlijn. Het museum bevindt zich op loopafstand van station Barneveld Zuid. Geopend van dinsdag t/m zaterdag en op maandagen in schoolvakanties. www.pluimveemuseum.nl

De stoomtram in de 19e eeuw

Vanaf 1 juli 2017 presenteert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik de oudste stoomtrams die in ons land hebben gereden. Met een educatief programma voor basis­school­leerlingen in groep 5 t/m 8. www.stoomtram.nl/...

'Happy Station' in Breda

In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is tijdelijk een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. De openingstijden hangen af van de beschikbaarheid van vrijwilligers en variëren daardoor. www.facebook.com/happystationbreda


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Updates

De 159e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

Website www.nvbs.com. Zie ook het thema over de NVBS.

NVBS Actueel, juli 2017

In juli verscheen een "Minispecial reizen". Deze staat geheel in het teken van railreizen, de Stichting NVBS-Excursies (SNE), het SNE-reisprogramma voor het najaar, een portret van reisleider Pleun Benard en een fotoverslag van de mega-tramrondrit in het Ruhrgebied. Plus: een vakantietip en de Railagenda (voor een dagje uit).

Een abonnement is gratis voor leden en niet-leden van de NVBS. www.nvbs.com/nieuwsbrief


Kijken op tv of pc

Spoorbioscoop

In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Frans station te koop

Heeft u altijd al willen wonen in een station? Om gezond­heidsredenen is ons huis te koop: een voormalig, geheel verbouwd station met een woonoppervlak van 240 m², gelegen op 1 ha grond in de Loirestreek, Frankrijk, op 800 km van Utrecht. Uitgebreide informatie en foto's vindt u op onze site: www.lagarenoyant.com


Van Rode Plein naar Chinese Muur

Een reis met de Trans Mongolië Express

In "Van Rode Plein naar Chinese Muur" neemt Lex Niekel in 70 korte verhalen de lezer 7865 kilometer lang mee op reis van Moskou naar Beijing over de Trans Mongolië-spoorlijn. Met veel oog voor detail en een flinke dosis humor maakt Lex je deelgenoot van zijn bijzondere reis. Maar het is meer dan alleen een reisboek vol verhalen en foto's. Lex laat ook zien wat zo'n reis met je als persoon doet.

Het boek verschijnt eind 2017. Om deze uitgave mogelijk te maken, heeft Lex Niekel een crowdfunding-actie onder­nomen. Wie 20 euro of meer heeft gedoneerd, krijgt het boek t.z.t. thuis­gestuurd. Meer informatie.


Kopen?

"Nostalgie op het spoor" door Carel van Gestel. Uitgever Wbooks. ISBN 9789462581883.

Is dit boek zijn 29,95 euro waard? Ik heb het voor u door­gebladerd. Er staan mooie foto's in en Carel van Gestel heeft ongetwijfeld zijn best gedaan op de teksten. De mooiste foto's zijn echter over twee pagina's geplaatst, dus over de vouw van het boek. Een vorm­geversziekte die alleen maar valt uit te roeien als mensen weigeren dit soort boeken te kopen.

Een persoonlijke vraag aan Carel van Gestel: u bent geïnteresseerd in kerkorgels. Maar je gaat toch ook geen orgelpijpen ombuigen? Nou dan!

Lees ook mijn blog Een boek van 6500 euro.


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

Nieuwsbrief Arjan den Boer

Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


Gozen Doornpad in Abcoude

Het oude station van Abcoude heet nu "Boutique Hotel de Witte Dame". Dit ligt op een kleine tien minuten lopen van het huidige station. Vlakbij het hotel begint het Gozen Doornpad. Dit recreatieve pad is vernoemd naar de Abcoudse kunstenaar Gozen Doorn (1928-1999). Die is onder andere bekend van de gele snorren die hij voor de treinstellen van NS heeft ontworpen. Op het toilet van het hotel staat een model van een Hondekop met gele snor.


Gezocht: Spoorwegjournaal 96

Ik ben op zoek naar Spoorwegjournaal nummer 96 uit 1996. Met een scan van het artikel over Madurodam ben ik ook al blij. Mail mij als je wat hebt!


Amsterdam Dinner Train (voorheen Panorama Rail Restaurant)

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen (het panoramarijtuig is vervallen). Trekkracht is loc 1215 of 1252. Gebruikelijke route Amsterdam, Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken. De rit duurt ongeveer 2.45 uur. Het rijseizoen begint op 2 juni 2017. Brunch-, lunch- en dinerritten van donderdag t/m zondag. De trein kan ook worden gehuurd door gezelschappen. Zie website voor informatie en reserveringen. www.dinnertrain.amsterdam


Utrechts Archief (spoorwegen)

Zoekt u informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief bewaart de meeste archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Wat is dit waard?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven. Meestal luidt dat advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat.

Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummer­plaat van loc 4011, een Zweedse stoom­locomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro.

Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

Catawiki: ruim 24% kosten

En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik wel­eens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Markt­plaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

Weggeven kan ook

Spullen kun je natuurlijk ook weggeven. Misschien heeft het Spoorwegmuseum belangstelling, of het Nationaal Modelspoormuseum in Sneek, of het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Of denk aan een museumorganisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR.

Als het gaat om foto's, films of boeken, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. In Amersfoort bevinden zich de bibliotheek, het archief en de winkel van de NVBS. Dingen waar u geen raad mee weet nooit weg­gooien! De vrijwilligers van de NVBS geven graag advies en komen zonodig bij u thuis om te overleggen.gevleugeld wiel
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 01-05-2017

Lees ook mijn weblogWeet je een leuke rit?

Deel je informatie met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

"Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.


Adverteren op deze site? Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep?

Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg. Neem vrijblijvend contact op.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog