Agenda

adverteren    tweets    verkortingen    nieuwe melding    forum
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet je een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomsten

Zie ook de aankondigingen in de rechterkolom.Donderdag 27 april 2017: koninklijke trein naar Tilburg

Koningsdag wordt onder andere gevierd in Tilburg. Volgens kringen rond het hof komt de familie per koninklijke trein naar Tilburg, om zich daar met het volk te vermaken. Verwachte aankomst circa 11.00 uur, spoor 1.

150 jaar Bels Lijntje

Expositie in het Leijpark in Tilburg, van 11.00 tot 17.30 uur. www.bl150.eu


Donderdag 27 april 2017: Koningsdagrit NVBS

AFGELAST. Treinstel 766 staat 'opgesloten' in Onnen (vanwege werkzaamheden bij Assen) en mag daar van de inspectie niet worden weggesleept omdat er iets aan de hand schijnt te zijn met de concessie van de vervoerder die dat zou doen. Ondertussen vinden er wel sleepritten via Leeuwarden plaats met ander materieel. Maar het is goed dat de ILT over ons aller veiligheid waakt.

Met treinstel 766 maakt de NVBS een grote rondrit vanuit Amersfoort. Als de voortekenen niet bedriegen komt de trein op plekken waar de hondekoppen zelden te zien zijn geweest. Op enkele plaatsen wordt foto­gelegenheid geboden. Het excursietarief is € 49 voor NVBS-leden en € 59 voor niet-leden. Informatie en aanmelding via www.nvbs.com/...


Zaterdag 29 april 2017: rail­journaal 2016 in NVBS Centraal

Wat gebeurde er ook al in weer op het spoor in 2016? Het journaalteam van het Railtheater Amsterdam heeft alles weer op beeld vastgelegd en toont dit vanaf 12.15 uur in NVBS Centraal in het stationsgebouw van Amersfoort. Belangstellenden zijn vanaf 11.00 uur welkom. Toegang gratis. Winkel en bibliotheek zijn open. Kijk voor details op www.nvbs.com/...


Zaterdag 29 april t/m maandag 1 mei 2017: stoomtrein­festival Maldegem

Van paard naar stoom

Het Stoomcentrum Maldegem organiseert het jaarlijkse Internationaal Stoomfestival, dit keer met maar liefst zes locomotieven onder stoom!

In 2017 is het exact 200 jaar geleden dat de Engelse industrieel John Cockerill de toestemming kreeg om de Luikse staalindustrie grondig te moderniseren. Deze modernisering zorgde mee voor de ontwikkeling van de spoorwegen én de stoomlocomotief. Langzaam maar zeker verdreef de stoomtrein het paard als vervoersmiddel en als middel in de industrie.

Het Stoomfestival zet deze historische gebeurtenis in de verf door dagelijkse shows. Met acteurs in Victoriaanse kledij die van een historische koets op de stoomtrein overstappen, parades van koetsen en ritjes met een paardentram of een huifkar. Elk uur kunnen bezoekers meerijden met een stoomtrein gezeten in pluche zetels of op houten banken. Dit jaar worden de Austerity, Fred en Yvonne bijgestaan door de Tubize Ad05 van onze collega's van de Cfv3v.

Uniek is ook het smalspoor, met twee stoomlocomotieven uit Groot-Brittannië en open rijtuigjes. Dit tot jolijt van de kinderen (en hun ouders!). Er is een kleine spoorbeurs met boeken, speelgoed en video's, en horeca.

In station Eeklo is er aansluiting op de NMBS-treinen uit Gent. www.stoomcentrum.be


Maandag 1 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Spoorwegen in Denemarken. Presentatie door Mar de Klerk.

De Deense spoorwegen waren in de jaren 90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisering van het materieel zijn beiden inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen. Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør - Helsingborg (S) waren karakteris-tiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug / tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Puttgarden (D) - Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land. Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen. In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Woensdag 3 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

British Rail Diesel 1950-1970. Presentatie door Leo de Jong en Sicco Dierdorp.

In deze presentatie wordt de dieseltractie van British Railways tussen 1950 en 1970 aan u voorgesteld. Doordat BR vanaf 1956 verlies begon te maken, nam de druk om dieselmaterieel te bestellen toe. De diesels moesten BR weer winstgevend maken. Locs en treinstellen werden in grote hoeveelheden gebouwd. Niet al dit materieel was een succes. In deze presentatie –grotendeels in kleur- krijgt u de grote variatie aan typen te zien.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Weekend 6 en 7 mei 2017: MGV Event 2017 in Venlo

De ModelspoorGroep Venlo (MGV) organiseert een event waarbij naast modelspoor ook bussen en het grote spoor centraal staan. Op diverse locaties zijn er activiteiten en bezienswaardigheden. Er rijdt een gratis pendelbus. Behalve diverse modelbanen is onder andere het volgende te zien:

  • modeltreinexpositie met thema '60 jaar TEE';
  • historische bussen verzorgd door het Limburgs Bus Museum;
  • Arriva-bussen en -treinstellen (met uitleg door een echte machinist);
  • loc 2225 van de Stichting Museum Materieel Railion, loc 2454 van de Vereniging tot Behoud van Spoor­materieel Haarlem, NS 20 (De Kameel) van de Neder­landse Spoorwegen.

Meer informatie: www.modelspoorgroepvenlo.nl


Dinsdag 9 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Modelbouwavond.

Deze jaarlijkse traditie moet in ere worden gehouden. Ook dit jaar wordt de modelbaan van de Spoorgroep Noord Holland Noord weer opgesteld in de Stationsrestauratie van de Museumstoomtram. Het ‘hondenbot’ krijgt weer alle aandacht waarop de rechtgeaarde modelspoorder zijn nieuw aangeschafte of zijn zelf gemodelleerde modellen nieuwe kilometers kan laten maken op de analoge of de digitale baan in zowel H0 als N. Om een en ander te vangen in een modeldienstregeling is het fijn om van te voren te weten welk spoorwegmaterieel u mee gaat nemen om te laten rijden.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Donderdag 11 mei 2017: optreden NS Harmonieorkest

Optreden in of bij Amsterdam CS. www.nsharmonie.nl


Dinsdag 16 mei 2017: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 16 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Mijn internetalbum. Presentatie door Hans Altena en Hans Elzinga.

Waarom nog zelf foto’s maken als de actualiteit of het verleden vanachter uw computer op elk moment te bekijken valt? Het internet is in de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot een enorme bron van informatie. Dat ontdekten ook de spoorvrienden Hans Altena en Hans Elzinga. Sinds vele jaren wisselen zij wekelijks hun internet vondsten met elkaar uit.

Deze vondsten, opgeborgen in de map "mijn internetalbum" willen zij vanavond graag een keer met u delen. Niet zozeer om met andermans veren te pronken, maar gewoon om u te tonen wat voor moois er allemaal te vinden is op het internet en vooral u te stimuleren ook eens op zoek te gaan in uw eigen interessegebieden.

Omdat de internetbron onuitputtelijk is, krijgt u op deze avond alleen een scala te zien van de interessegebieden van de presentatoren. Een kleine greep uit de onderwerpen: de Deutsche Kreisbahnen, McKeen motorwagens, Walter Hollnagel, British Railways in de jaren 60, enz.

Het is een keur aan beelden, die voornamelijk vóór 1970 gemaakt zijn. Verrassend? Wij denken van wel. De presentatie mag misschien even verrassend zijn, want tijdens het eerste deel van de avond bepaalt u, de zaalbezoeker, welke onderwerpen er getoond gaan worden uit de grote hoeveelheid die er is. Het tweede deel van de avond betreft een verhaal met een rode draad, die u een andere blik laat werpen op spoorse beelden.

Dit belooft dus een bijzondere avond te worden uit de nieuwe digitale wereld, waarin het scala aan platen zo bijzonder, leuk of historisch gezien interessant is, dat u misschien thuis nog lang na zult genieten, maar dan in een eigen zoektocht vanachter uw eigen computer. Komt dat dus eerst zien!

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 17 mei 2017: Spoorwensdag

De NS laat wensen van kinderen in vervulling gaan. Aan het eind van de dag is er een feest in het Spoorwegmuseum. De SSN rijdt daar met een stoomtrein naartoe. Vertrek uit Rotterdam rond 10.30 uur, via Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam naar het museum. Vertrek rond 19.00 uur, via Amersfoort, Hilversum en Gouda terug naar Rotterdam. www.spoorwensdagen.nl


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De Betuweroute. Beamer-fotopresentatie door Gerrit Nieuwenhuis.

De meest bekende en veel besproken spoorlijn in Nederland is ongetwijfeld de Betuweroute, de goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar de Duitse grens bij Babberich. De protesten tegen de aanleg van deze spoorlijn deden in veel opzichten denken aan de bezwaren tegen de allereerste spoorlijnen in Nederland. Na jarenlange politieke discussies werd de lijn uiteindelijk in 2007 geopend. Maar nog altijd gaan er stemmen op om de lijn weer te sluiten en te voorzien van asfalt ten behoeve van het vervoer met vrachtauto’s.

De presentator van vanavond, Gerrit Nieuwenhuis, schreef een boek over de totstandkoming van de lijn. Vanavond zal hij de geschiedenis van de lijn toelichten en tevens laten zien wat er zoal op de Betuweroute nu te zien is. Met de opening van de Tweede Maasvlakte in de Rotterdamse haven en het herstel van de Europese economie zal het aantal treinen in de komende jaren verder toenemen, waarbij in Duitsland capaciteitsproblemen opgelost zullen worden. De Betuweroute is daarbij een belangrijk onderdeel van de goederencorridor van Rotterdam naar Genua in Noord-Italië.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 17 mei 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

ERTMS, het Europese beveiligings- en communicatiesysteem. Presentatie door Arco Sierts.

De spoorwegbeveiliging is in een nieuwe fase terechtgekomen, die van cabinesignalering op basis van ict. ERTMS is de Europese standaard om dit grensoverschrijdend mogelijk te maken. Door alle moderne technologie dreigt men soms over het hoofd te zien waar het in de kern om gaat: het veilig en economisch regelen van het treinverkeer. In de presentatie van vanavond houdt Arco Sierts een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken rond ERTMS, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de praktische en menselijke knelpunten waar men bij grote veranderingen onvermijdelijk tegenaan loopt. Want niet alleen machinisten zijn mensen: ingenieurs, ongevalsonderzoekers en toezichthouders zien ook wel eens wat over het hoofd. Dit levert ook een onverwacht nieuw perspectief op de treinramp bij Harmelen op, waar we nu nog van kunnen leren.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Donderdag 25 mei 2017 (Hemelvaarts­dag): Nationale Stoomtreindag

Diverse activiteiten; raadpleeg de website van uw lokale stoomvereniging.

Sporen naar het verleden

De SSN rijdt met een stoomtrein naar de SGB, opstap­plaatsen Gouda, Rotterdam en Dordrecht. Zie www.stoomstichting.nl onder Evenementen.


Donderdag 25 t/m zondag 28 mei 2017: Thomas in het Spoorwegmuseum

Thomas de Stoomlocomotief komt weer naar het Spoor­weg­museum. Hij neemt natuurlijk ook zijn vrienden mee, zoals de Dikke Controleur en de locomotieven Henry en Emily. Vier dagen lang is er van alles te doen. Reserveren sterk aanbevolen. www.spoorwegmuseum.nl


Zaterdag 27 mei 2017: stoomtrein naar Amsterdam


Hilversum Noord, 30 mei 2010. Foto Nico Spilt.

Een Duitse gezelschapstrein bezoekt Amsterdam. In Duitsland wordt de trein getrokken door een klassieke e-loc. In Bentheim nemen de twee 23'ers van de VSM de trein over. Bentheim vertrek 9.00, Amsterdam aankomst 11.40, Amsterdam vertrek 17.40, Bentheim aankomst 20.45 (tijden bij benadering en onder voorbehoud). www.westfalendampf.de/...


Dinsdag 6 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Op smalspoor tot in de haarvaten van de Achterhoek. Een beamer­presentatie door Jaap Nieweg.

De Achterhoek. Eigenlijk zegt de naam het al. Zeker als je kijkt naar de infrastructuur in de tweede helft van de 19e eeuw. Een achtergebleven gebied. Vanaf 1881 worden daar stoomtramlijnen ontwikkeld, die uiteindelijk in 1934 tot het samenwerkingsverband Geldersche Tramwegen (GTW) leiden. Een verhaal over de stoomtramontwikkeling, de mensen die er werkten en de gebruikers.

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 1,50.


Weekend 17 en 18 juni 2017: volgende halte Openluchtmuseum!

Jaarlijks weekend rondom historisch stads- en streekvervoer. Speciale gast dit jaar is de Haagse tram. Ook rijden er oude bussen. Openluchtmuseum Arnhem, www.openluchtmuseum.nl.


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond. Presentatoren: de bezoekers zelf!

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-) onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden!

Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk.) De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo (naast Lidl). Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Woensdag 21 juni 2017: NVBS-bijeenkomst in Voorschoten

Spoorwegwerken in Zwitserland. Presentatie door René Platjouw.

Zwitserland heeft de afgelopen jaren enkele grote spoorwegwerken afgerond, waaronder de Flachbahn en de Gotthard Basistunnel. René Platjouw brengt hiervan vanavond de BLS Lötschbergtunnel, de SBB Gotthard Basistunnel en Vereina- en Albula II-tunnels van de Rhätische Bahn aan de hand van foto’s en tekeningen in beeld. De Rhätische Bahn krijgt bijzondere aandacht. Het bedrijf bedacht namelijk een nieuwe manier om ruim negentig tunnels te saneren zonder dat de treindienst werd gestoord! Dit gebeurde ook bij de grote saneringen van de vele viaducten in Graubünden, waarbij een soort badkuip werd gebouwd onder de viaducten, zodat de treinen gewoon konden doorrijden. De presentatie is niet alleen een opsomming van techniek, maar toont ook volop de fraaie treinen in het indrukwekkende bergenland.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Rijnland vinden plaats in de Alettahof, Alette Jacobsplantsoen 97, 2253 RP Voorschoten. Aanvang 20.00 uur. Toegangsprijs € 2,50 voor NVBS-leden, niet-leden € 3,50.


Weekend 8 en 9 juli 2017: stoomtrein­dagen ZLSM

Jaarlijks evenement bij de ZLSM. www.zlsm.nl


6-19 augustus 2017: Sziget Express naar Hongarije

Vertrek uit Amersfoort naar Sziget (Hongarije): zondag 6 en dinsdag 8 augustus. Aankomst terug in Nederland: donderdag 17 en zaterdag 19 augustus. Naar verluidt rijden de treinen via Utrecht en Emmerich, zonder locwissel. nl.szigetfestival.com/...


Weekend 2 en 3 september 2017: Terug naar Toen

Jaarlijks evenement bij de VSM. www.stoomtrein.org


Woensdag 6 september 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De klassieke Düwagtram. Presentatie door Gerrit van Arendonk.

Veel beelden van Düwag Grossraumwagens en gelede trams, zoals deze in de jaren 80 en 90 in veel West-Duitse steden hebben gereden, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam. Verder beelden van de opvolger, de Stadtbahnwagen. We zien ook museumtrams in meerdere Duitse steden. In enkele plaatsen in Oost-Duitsland en Oostenrijk hebben trams gereden die veel op een Düwag lijken. Ook deze trams komen aan bod.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Woensdag 4 oktober 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Van Arnhem naar Duitsland. Presentatie door Arjan Ligtenbarg en Huig van de Marel.

Een presentatie over het wel en wee van de spoorlijn van Arnhem naar onze oosterburen. Arjan Ligtenbarg behandelt voor de pauze de eerste ontwikkelingen van en op de lijn. Aan de orde komt onder andere het verschil in spoorwijdte destijds. Na de pauze neemt Huig van de Marel het stokje over en laat ons de laatste ombouw naar een 25.000 Volt-lijn zien. Ook nu moest weer een verschil worden gladgestreken. Oftewel: de geschiedenis herhaalt zich.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Zondag 29 oktober 2017: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De zomertijd duurt langer, maar de ‘echte’ tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Woensdag 1 november 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

Innotrans. Een presentatie door Frans Blanker.

De tweejaarlijkse vakbeurs "InnoTrans" in Berlijn is ’s werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer. Veel nieuw materieel beleeft hier zijn première, waardoor het ook een eldorado is voor spoorwegliefhebbers. Presentator Frans Blanker bezocht InnoTrans sinds 1998 regelmatig en berichtte daar ook over in "Op de Rails". Vanavond zie je een uitgebreider fotografisch verslag. We zien het materieel bovendien ook "dynamisch" in de dagelijkse exploitatie in diverse Europese landen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Vrijdag 3 t/m zondag 5 november 2017: Eurospoor in Utrecht

De 25e editie van Eurospoor. Jaarbeurs Utrecht, hallen 2, 3 en 4. www.eurospoor.nl


Zaterdag 25 november 2017: Winter Event bij Smit Klassiek

Smit Klassiek, Buys Ballotstraat 2, Oud-Beijerland. Open dag waarop je de collectie oude auto's, fietsen en andere voertuigen kunt zien. Van 10 tot 20.00 uur; toegang gratis. De rest van het jaar is de collectie alleen toegankelijk voor gasten. www.smitklassiek.nl


Woensdag 6 december 2017: NVBS-bijeenkomst in Arnhem

De Geldersche Tram. Presentatie door Jaap Nieweg.

GTW-kenner Jaap Nieweg neemt ons mee langs het smalle spoor dat ooit de Gelderse Achterhoek ontsloot en verbinding gaf met de rest van Nederland. Met kennis uit de eerste hand, prachtige anekdotes en fraaie beelden zal hij ons ongetwijfeld een aangename, nostalgische avond bezorgen.

De bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Oost vinden plaats in ontspanningsgebouw “De Uithoek”, Noordelijke Parallelweg 150, op emplacement Arnhem Berg. Een kwartier lopen vanaf Arnhem Centraal, ook bereikbaar met bus 9. Zaal open 19.30, aanvang 20.00, einde rond 22.30 uur. Toegangsprijs € 2,50, introducés zijn altijd welkom.


Woensdag 26 t/m vrijdag 28 maart 2019: RailTech Europe 2019

Jaarbeurs Utrecht. www.railtech.comwww.nicospilt.nl
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 30-12-2016

Lees ook mijn weblog
Adverteren op deze site?
Dat kan vanaf 1 euro per dag!

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site. Dat kan door het plaatsen van een banner gedurende een bepaalde periode, of bijvoorbeeld door middel van een "advertorial". Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner op de twee meest bezochte pagina's: deze agenda en de pagina nieuw. Voor 30 euro extra kan er bovendien een banner op de startpagina komen. Een banner kan maximaal 740 pixels breed zijn. Langer dan een maand adverteren is goedkoper. Afwijkende maten en plaatsen in overleg.

Neem vrijblijvend contact op.
Leuke links & tips

Zie ook de links naar andere sites.Weersverwachting KNMI

meer over het weer


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.


Tentoonstellingen

Overzicht op volgorde van de laatste openingsdatum. Zie de websites voor openingsdagen en -tijden.

'Happy Station' in Breda
In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is tijdelijk een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. De openingstijden hangen af van de beschikbaarheid van vrijwilligers en variëren daardoor. www.facebook.com/happystationbreda

Tentoonstellingen in Stedelijk Museum
Museumplein 10, Amsterdam. Foto's van Ed van der Elsken, onder andere metro Japan, van 4 februari t/m 21 mei 2017. Constructie van de nieuwe mens, Russische affiches (ook treinen), van 27 januari t/m 1 mei 2017. www.stedelijk.nl

Tulip Palepai
Van 17 februari t/m 21 mei 2017 in het Rijksmuseum, Amsterdam. 100.000 gedroogde blaadjes vormen het monumentale kunstwerk van de Amsterdamse kunstenares Jennifer Tee (1973). Het kunstwerk Tulip Palepai, navigating the river of the world is geïnspireerd op de traditionele Palepai (scheepjesdoek) uit Zuid-Sumatra. Het laat twee grote schepen met voorsteven en mast zien. Jennifer Tee maakte het 18 meter lange kunstwerk voor de nieuwe entreehal van de metro van het Centraal Station. Het kunstwerk is daar vanaf 2018 in fotografische variant te zien. www.rijksmuseum.nl/nl/jennifer-tee

Trains in the spotlights
Treinverkeer in de nacht. Tentoonstelling met modelspoor­foto's van Rob Reinders in de stijl van O. Winston Link. Er is ook een vitrine met ‘decorstukken’ en boeken. Van 2 mei t/m 30 juni 2017 in het Nationaal Modelspoormuseum Sneek. www.modelspoormuseum.nl


Blokpost Bunnik in de stijl van O. Winston Link, door Rob Reinders

100 Jahre Landgeschwindigkeitsrekorde
Van 22 januari t/m 15 augustus 2017 in het Hans-Peter Porsche TraumWerk, Anger-Aufham. Das TraumWerk bietet mit der Sonderausstellung "Speed" spannende Ein­blicke in eine Welt voller Technik­begeisterung, Idealismus und Unerschrockenheit. www.hanspeterporsche.com

Mobiliteit in steendruk
Van 21 januari t/m 27 augustus 2017 in het Steendruk­museum, Oranje Nassaustraat 8C, Valkenswaard. De expositie laat een fascinerende selectie zien van zowel Nederlandse als internationale affiches en ander drukwerk waarin mobiliteit centraal staat. Daarnaast zijn er ook fraaie voorbeelden van blikdruk, diverse historische objecten en een korte film over mobiliteit in vroeger dagen te bekijken. www.steendrukmuseum.nl

Steve McCurry Photographs from the east
Van 9 maart t/m 11 september 2017 in Museum Helmond (locatie Kunsthal, F.J. van Thielpark 7.) Er zijn ook foto's van Indiase treinen te zien. www.museumhelmond.nl

Stoomtrams - over de vergane glorie van rook & smook
Van 25 maart 2017 t/m 17 september (weekenden). Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in het voor­malige stations­gebouw van Zuidbroek. U wordt mee­genomen naar de geschiedenis van stoom­tram­maat­schap­pijen zoals de NTM, OG en DSM. Ook zijn er diverse tram­modellen te zien. In samen­werking met onder andere de STAR en het Nationaal Modelspoor Museum. www.nnttm.nl

Expositie Kippenlijn
Van 4 maart t/m 30 december 2017 in het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. Voor het museum staan Sik 326* en kippenwagen NS 5465 (geleend van de MBS) als blikvanger opgesteld. Aandacht voor de geschiedenis van de Kippenlijn. Het museum bevindt zich op loopafstand van station Barneveld Zuid. Geopend van dinsdag t/m zaterdag en op maandagen in schoolvakanties. www.pluimveemuseum.nl

*) Sikken 326 en 292 staan met twee Oostenrijkse lokaal­trein­rijtuigjes bij Partycentrum 't Hoefslag in Barneveld. Sik 326 is tot het eind van het jaar uitgeleend aan het Pluim­vee­museum.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Updates

De 156e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

Website www.nvbs.com. Zie ook het thema over de NVBS.

NVBS Actueel, maart 2017

De editie van maart van NVBS Actueel – de nieuwsbrief van de NVBS – is uit. Een greep uit de onderwerpen: een portret van NS-machinist Dieseldolf Dijkstra, tips voor een vakantie naar Praag (met trein, metro en tram), voor een avondje uit, een reis naar het Ruhrgebied en Railtips met – hoe kan het anders – Schiedam–Hoek van Holland. Plus Zoekplaatjes, Link van de maand, een blik op de IJmuider lijn en een geheel vernieuwde en uitgebreide Railagenda. Gratis te ontvangen voor leden en niet-leden van de NVBS. Lees verder.


Kijken op tv of pc

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Frans station te koop

Heeft u altijd al willen wonen in een station? Om gezond­heidsredenen is ons huis te koop: een voormalig, geheel verbouwd station met een woonoppervlak van 240 m², gelegen op 1 ha grond in de Loirestreek, Frankrijk, op 800 km van Utrecht. Uitgebreide informatie en foto's vindt u op onze site: www.lagarenoyant.com


Benelux euroset 2017

Alle euromunten 2017 van België, Nederland en Luxemburg (bij elkaar 24 munten), plus een thematische penning. In luxe verpakking in het teken van 60 jaar Beneluxtrein. Prijs 65 euro. www.knm.nl/...


Gebouw van het jaar

Van 21 maart t/m 1 mei 2017 kun je stemmen op het 'gebouw van het jaar'. Een van de genomineerde gebouwen is de OV-terminal van Breda. www.gebouwvanhetjaar.nl


Pinkeltje in het Spoorwegmuseum

In april 2017 verscheen het boek 'Pinkeltje in het Spoorweg­museum'. Veel ouder is het boek Pinkeltje in Madurodam.


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

Nieuwsbrief Arjan den Boer

Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


3D-animaties

Walter Kok heeft verschillende 3D-animaties van Nederlandse locomotieven gemaakt: de Arend, Sik 359 en loc 3737. Bekijk zijn videokanaal.


Gozen Doornpad in Abcoude

Het oude station van Abcoude heet nu "Boutique Hotel de Witte Dame". Dit ligt op een kleine tien minuten lopen van het huidige station. Vlakbij het hotel begint het Gozen Doornpad. Dit recreatieve pad is vernoemd naar de Abcoudse kunstenaar Gozen Doorn (1928-1999). Die is onder andere bekend van de gele snorren die hij voor de treinstellen van NS heeft ontworpen. Op het toilet van het hotel staat een model van een Hondekop met gele snor.


Kalender 1995: ook te gebruiken in 2017

De kalender is ieder jaar anders, maar toch ook weer niet. Eigenlijk zijn er maar 14 kalenders. Het jaar begint op een van de 7 dagen van de week (= 7 kalenders) en in schrikkeljaren is er een extra dag (= nog eens 7 kalenders).

Dat betekent dat je een oude kalender na verloop van tijd opnieuw kunt gebruiken. In 2017 is dat bijvoorbeeld deze kalender uit 1995, uitgegeven door de RTM.


Gezocht: Spoorwegjournaal 96

Ik ben op zoek naar Spoorwegjournaal nummer 96 uit 1996. Met een scan van het artikel over Madurodam ben ik ook al blij. Mail mij als je wat hebt!


Sporen van Smaragd

Van 7 juli t/m 10 november 2017 in het Spoorwegmuseum: 150 jaar spoor in Nederlands-Indië. Op 10 augustus 1867 reed in Nederlands-Indië de eerste trein, tussen de haven­stad Semarang en Tangoeng op Java. Nederlandse ingenieurs en architecten legden het spoor en de stations aan, en veel treinen werden gebouwd in Nederland. De exploitatie onder Nederlands koloniaal bewind duurde tot de Japanse bezetting in 1942. Na de oorlog werd Nederlands-Indië onafhankelijk en ging het land Indonesië heten.

De tentoonstelling vindt plaats in samenwerking met de Indonesische spoorwegen (Kereta Api) en het spoor­wegmuseum in Ambarawa. www.spoorwegmuseum.nl/...


Krijgen we de "Bergkoningin" ooit weer eens op een normale manier te zien?


Mallets voor Java

Der Bau von Mallet-Lokomotiven für Java bei Hanomag, 1923. Ton Pruissen. Deutsche Gesellschaft für Eisenbahn­geschichte (DGEG), 2016. ISBN 9783936619041.

Building Mallets for Java at the Hanomag Works, Germany, 1923. De bouw van Mallet-locomotieven voor Java bij Hanomag, Hannover, 1923. (Drietalig boek.)

Ton Pruissen is bekend van zijn films en dvd's, maar er is nu ook een boek van hem verschenen. Lang geleden, in zijn studententijd, kreeg hij door een toeval een grote verzameling albums in bezit met foto's die in opdracht van Hanomag (Hannoversche Machinenfabrik) zijn gemaakt. In een van die albums is de bouw te volgen van Mallet­locomotieven voor de spoorwegen op Java. Deze foto's zijn in dit boek gereproduceerd. Bovendien zijn er toelichtende teksten opgenomen over Hanomag, over de spoorwegen in Nederlands-Indië, en natuurlijk over de Mallets zelf. Alle teksten en foto­bijschriften in dit bijzondere boek zijn in drie talen: Duits, Engels en Nederlands.


Amsterdam Dinner Train (voorheen Panorama Rail Restaurant)

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen (het panoramarijtuig is vervallen). Trekkracht is loc 1215 of 1252. Gebruikelijke route Amsterdam, Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem, Amsterdam. Bij werkzaam­heden kan de route afwijken. De rit duurt ongeveer 2.45 uur. Het rijseizoen begint op 2 juni 2017. Brunch-, lunch- en dinerritten van donderdag t/m zondag. De trein kan ook worden gehuurd door gezelschappen. Zie website voor informatie en reserveringen. www.dinnertrain.amsterdam


Vervoerders op het spoor

ProRail heeft een lijstje vervoerders gepubliceerd die toegang hebben tot het Nederlandse spoor. Dat zijn er opvallend veel! Nieuwkomer Abellio NRW is nummer 53 in het rijtje. Vanaf april 2017 verzorgt dit bedrijf de inter­nationale treindienst tussen Arnhem – Emmerich – Oberhausen – Düsseldorf. Lees meer in het thema Vervoerders op het spoor.


Luisterruit

Manon van Hoeckel is een ontwerper die voor NS een audiotour heeft ontwikkeld: "Luisterruit". Die vertelt je verschillende persoonlijke verhalen terwijl je in de trein zit. Dit kunnen anekdotes van reizigers, conducteurs of machinisten zijn, maar ook informatie over bepaalde gebouwen, huizen, bewoners, fabrieken of dieren langs het spoor.

Luisterruit is een app waarbij de verhalen steeds gekoppeld zijn aan een locatie. Maar je hoeft niet in de trein te zitten, je kunt de verhalen ook horen op www.luisterruit.nl.


Heimwee naar de Heimwee Express

De maandelijkse Heimwee Express is eind 2015 uit de vaart genomen. Het Spoorweg­museum onderzoekt welke mogelijk­heden er zijn om dit soort ritten weer aan te bieden.


Collectie vervoerbewijzen van de NVBS

De collectie van de NVBS omvat naar schatting 40.000 vervoer­bewijzen. Naast de bekende enkele reizen en retourtjes vele andere soorten: perron­kaartjes, biljetten voor militairen en land­verhuizers, tienritten­kaarten, traject­abonnementen, vrijvervoer­kaarten voor spoorweg­personeel. Ook aller­hande biljetten voor internationaal vervoer.

In een filmpje zie je een kleine selectie uit de trein­kaartjes voor bijzondere gelegenheden, zoals opening van stations en lijnen, tentoon­stellings­treinen. www.nvbs.com/...


Utrechts Archief (spoorwegen)

Zoekt u informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief bewaart de meeste archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen


Het filmarchief van de NVBS

Tegenwoordig kan bijna iedereen filmen. Maar nog niet zo lang geleden was filmen een hobby die veel tijd en geld kostte. Je had een filmcamera en een projector nodig, en je moest dure filmpjes kopen waar maar drieënhalve minuut op paste. Voordat je je film ging vertonen moest je er eerst nog een leuke montage van maken. En als je er geluid bij wilde, werd het nog veel ingewikkelder. Er zijn dan ook maar weinig bewegende beelden van trams en treinen uit vroeger jaren. Maar ze zijn er wel, en het werk van enkele belangrijke filmers bevindt zich in het archief van de NVBS.

Dankzij Ton Pruissen is een flink deel van dat materiaal gedigitaliseerd. Digitaliseren is meer dan een film door een scanner halen. Daarna begint pas het echte werk: het uitzoeken en monteren van de fragmenten tot een mooi geheel, het restaureren van beelden, en niet te vergeten: het toevoegen van passende geluiden en deskundig commentaar. In een filmpje van een paar minuten zitten vaak vele uren werk. Op de site van de NVBS staan inmiddels zo’n dertig films met werk van Luud Albers, Aad de Wolf, Albert Nijmeijer en anderen, waaronder Ton Pruissen zelf.

Klik hier voor het filmarchief van de NVBS. De meeste films zijn alleen te bekijken door NVBS-leden (inloggen nodig). Het filmarchief van de NVBS wordt sinds begin 2017 beheerd door Nico Spilt.


Bundesbahn-Dampf 1966 bis 1976

Rollbahn, Rheine, Altenbeken, Mosel, 78 im Süden
Ton Pruissens einmalige Filmschätze – exklusiv bei der VGBahn. Die erste Folge zeigt herrliche und bisher unveröffentlichte Filmszenen aus den letzten glorreichen Jahren des Bundesbahn-Dampfbetriebs. Erleben Sie DB-Dampfatmosphäre vom hohen Norden bis in den tiefen Süden. Dampf pur – ohne Musik und mit spär­lichem, aber sehr informativem Kommentar.

Een dvd van Ton Pruissen, uitgebracht door VGBahn. Vijftig minuten stoom uit de periode 1966-1976: het laatste stoom­decennium bij de DB. Met Duits gesproken commentaar. Inmiddels zijn er meer nieuwe dvd's van Ton verschenen. In Nederland verkrijgbaar via www.mixmediastore.com.


De Strijd

In een tiendelige tv-serie werd de geschiedenis van de arbeiders in Nederland geschetst. Van de eerste fabrieken tot de negentig­jarige VARA. De uitzendingen waren in oktober/december 2015. Ze zijn terug te zien via destrijd.vara.nl.


24 uur met Willem

Koning van Nederland en België
Veel initiatieven van koning Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen. Tentoonstelling van 24 augustus 2015 t/m 17 juli 2016 in het Nationaal Archief, Prins Willem-Alexander­hof 20, Den Haag. www.gahetna.nl


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.


Treintjes spelen in Japan


Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Treinen van Nederlandse bodem

Een halve eeuw geleden bestelde de NS vrijwel alle treinen bij Nederlandse bedrijven zoals Werkspoor. Op het hoogte­punt begin jaren 50 werkten er bij Werkspoor meer dan 5000 mensen. Maar daarna ging het langzaam berg­afwaarts, orders bleven uit en in 1971 kwam het definitieve einde. Openhartige ingenieurs, teleurgestelde werknemers en strenge ambtenaren over de bloei en de ondergang van de Nederlandse treinbouw. www.anderetijden.nl/...


Weet je een leuke rit?
Deel die informatie dan met anderen!

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

"Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog