Agenda

adverteren    tweets    verkortingen    nieuwe melding    forum
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet jij een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Voorbije gebeurtenissen kun je vaak terugvinden in het archief.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomstenDinsdag 25 september 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Dia/Digi-meebrengavond van en door leden

Deze avond laten de afdelingsleden hun hoofdzakelijk digitale oogst van het afgelopen jaar zien op CD, DVD of USB. Dia’s zijn uiteraard welkom, maar geef even een berichtje dan wordt de diaprojector opgesteld. Houd uw inbreng beperkt tot 50 foto’s, zodat iedereen aan de beurt kan komen.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Woensdag 26 september 2018: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

50 jaar Museum Buurtspoorweg

Beamerpresentatie door Michel Dispa en Peter Barink.

Deze presentatie gaat over de jubilerende Museum Buurtspoorweg (MBS) tussen Boekelo en Haaksbergen. MBS-historicus Peter Barink (geboren en getogen in Haaksbergen) vertelt samen met Michel Dispa (voorzitter MBS) een spannend en boeiend verhaal over de hoge pieken en diepe dalen waar één van de oudste railmusea van Nederland gedurende 50 jaar doorheen is gegaan. Er wordt een keuze gemaakt uit de inmiddels vele duizenden beschikbare foto’s over wat in 1989, naast NS, formeel de tweede spoorwegmaatschappij van Nederland werd.

De pioniers van het eerste uur die oude treinen en trams wilden bewaren voor het nageslacht en er ook nog mee wilden gaan rijden, vond je bij de Tramweg Stichting en in Twente. Niemand wist hoe het moest, de overheden en NS zaten er absoluut niet op te wachten, geld was er niet en de eerste initiatieven zaten voortdurend op de schopstoel, maar de aanhouder wint! Wat begon met één dieselmotorwagen van de Ahaus Enscheder Eisenbahn en verder met vooral heel veel schrootrijp spoor- en tramwegmaterieel en een ongeremde dosis enthousiasme en inzet, is uitgegroeid tot een geregistreerd museum met ruim 80 spoorwegvoertuigen, 3 vaste krachten, 100 vrijwilligers en jaarlijks zo’n 60 rijdagen voor publiek. 50 jaar op weg naar een gouden toekomst?

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Donderdag 27 september 2018: Railtheater Amsterdam

Uit Aad de Wolf's RTV-filmarchief. Het RTA vertoont gedigitaliseerde beelden uit de periode 1957-1976.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Zaterdag 29 september 2018: Den Bosch onder stoom

Er komen twee locomotieven van de Stoom Stichting Nederland uit Rotterdam: de 01 1075 en de 65 018. Deze zullen vijf keer pendelen tussen Den Bosch en Eindhoven. Liefhebbers kunnen ook meereizen op de heenweg (Rotterdam 7.08, Gouda 7.30, Utrecht 7.58) of de terugweg (Den Bosch 19.30, Utrecht 20.34, Gouda 21.26, Rotterdam 21.53).

Kaartjes zijn te koop in de webshop van de organisator van deze dag: Modeltrein­Center uit Den Bosch. www.modeltreincenter.nl/denboschonderstoom


Zaterdag 29 september 2018: Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs

Congrescentrum "De Stenge", Stengeplein 1, Heinkenszand. Openingstijden: 10.00 tot 15.30 uur. Toegang € 1,50 (volwas­senen), € 0,50 (kinderen).

Inlichtingen: 0113-220493. Secretariaat: ’s Heer Hendriks­kinderendijk 64, 4461DX Goes, ztmr@zeelandnet.nl

Op deze beurs zijn de belangrijkste modeltreinschalen zoals H0 (1:87) en N (1:160) aanwezig, en niet te vergeten nostalgische blikken treinen en auto’s in diverse schalen. Op de beurs vindt u ook landschaps­aankleding voor de modelbaan (bijvoorbeeld bomen en struiken). Als u even wilt ontspannen, kunt u onder het genot van een kopje koffie op uw gemak een nieuwe treinen­video/dvd bekijken.

Het ligt voor de hand dat u in deze omgeving veel gelijk­gestemde hobbyisten aantreft. Met hulp en advies van zoveel mede­hobbyisten moet het zeker mogelijk zijn om uw droombaan ook daadwerkelijk van de grond te krijgen. Een combinatie van wat doorzettingsvermogen van uw kant en alle bij ons verkrijgbare modeltrein­accessoires is het zeker mogelijk uw droombaan werkelijkheid te laten worden.

Modeltreinen is en blijft een hobby waar je nooit op uit­gekeken raakt! Dat ruilen geen huilen hoeft te betekenen zal u bij ons op de beurs zeker duidelijk worden. Op deze beurs zal onze testtafel weer aanwezig zijn en wordt de mogelijk­heid geboden om gratis locomotieven of wagens te testen.

Ondanks dat onze beurs een modeltreinbeurs is, hebben we gemeend ook aan de wensen van modelauto­liefhebbers tegemoet te komen. Deze modelauto’s zijn te kust en te keur in schaal 1:87 aanwezig en passen daardoor ook bij modeltreinen met schaal H0. Op de beurs staat ook een tafel met Lego.


Maandag 1 oktober 2018: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Het Spoorwegmuseum, dat moet je beleven

Presentatie door Peter-Paul de Winter.

Tijdens deze avond geeft Peter-Paul de Winter, hoofd Collecties van het Spoorwegmuseum een kijkje achter de schermen. Het gunt ons zicht op de koersontwikkelingen vanaf de oprichting van het museum tot het heden met een doorkijkje naar de toekomst. Welke keuzes en dilemma’s zijn onderwerp van gesprek? Is het een actief museum? Of juist een statisch pretpark? Wat is het beleid ten aanzien van collecties en verzamelen? Rijden of stilstaan met onze museale treinen? Wat kost dat en blijft dit wel mogelijk? Hoe wordt dit bedrijf gerund en niet geraakt door de overheid? Welke ontwikkelingen van buiten af ’bedreigen’ het museum? Hoe kan het museum zich aanpassen aan de huidige tijd? Wat ontbreekt er? Hoe ziet het Spoorweg­museum zijn omgeving, de collega-musea in binnen- en buitenland en hoe wil het daarmee omgaan? Welke zijn de rol en invloed van vrijwilligers en externe experts, maar ook de Vrienden van het Spoorwegmuseum? Kortom, er gaat een boekje over het Spoorwegmuseum voor ons open dat misschien verrassende inzichten geeft in het hoe en waarom van dit museum.

Locatie, tijd, kosten

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Woensdag 3 oktober 2018: presentatie Roger van Boxtel

Presentatie in het Spoorwegmuseum voor de Vrienden van het Spoorwegmuseum. www.vriendennsm.nl


Zaterdag 6 oktober 2018: fotorit bij de STAR

“Wittlager Kreisbahn-nostalgie” bij de STAR in Stadskanaal

Oude tijden herleven bij Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal. Deze dag zal onze ruim 60 jaar oude MaK-dieselloc een foto­goederen­trein rijden speciaal voor fotografen. De DL 1, het nummer waaronder deze locomotief jarenlang in het bestand van de Wittlager Kreisbahn was opgenomen, zal een trein trekken die de sfeer van zijn oude werkgever helemaal terug zal brengen!

Onder de noemer “Wittlager Kreisbahn-nostalgie” zal de DL 1 een “GmP” rijden, oftewel een goederentrein waarin ook reizigers mee konden reizen. Hiervoor zal het recent gerestaureerde Donderbus-rijtuig achterin de trein meerijden. De rest van de trein bestaat uit goederenwagens uit het tijdsbeeld van de jaren 50 en 60: een rongenwagen, een kolenwagen, twee gesloten goederenwagen en het genoemde Donderbusrijtuig.

We berijden, voor de laatste keer met een fotogoederentrein, het baanvak van Stadskanaal naar Musselkanaal. Dit baanvak sluit eind dit jaar op het gedeelte Nieuw Buinen – Musselkanaal, dus alle reden om het nog een keer met herfstkleuren te bewonderen. De trein wordt met auto’s gevolgd, zodat we voldoende gelegenheid hebben om alle leuke fotoplekken te bekijken.

Deelname aan de rit is mogelijk door uiterlijk 30 september de deelnemersbijdrage van € 30 over te maken op bank­rekening NL18RABO0360774644 t.n.v. Stichting STAR en daarnaast je inschrijving door te geven via info@stadskanaalrail.nl. Deelnemers ontvangen uiterlijk rond 2 oktober bericht.


Weekend 6 en 7 oktober 2018: Stoomtreindagen SSN

De jaarlijkse stoomtreindagen van de SSN in Rotterdam. Er rijden pendeltreinen tussen Gouda en het depot van de SSN. De VSM vaardigt een 23'er met rijtuigstam af. Activiteiten op het depot: stoomtrein voor de kleintjes, mini-Thomas de stoomtrein, zelf meebouwen aan de houten treinbaan, stoomtractor en stoomwals onder stoom, kinderschmink, grote stoom­modellen in beweging.

Openingstijden zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Prijzen: volwassene € 15,00, kinderen t/m 12 jaar € 7,50, gezinskaart (twee volwassen met twee kinderen) € 40,00. Donateurs gratis toegang. Kaartverkoop bij het stoomdepot van de SSN en op het stationsplein van Gouda, zijde gemeentehuis.

Voor meer informatie zie www.stoomstichting.nl.


Dinsdag 9 oktober 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Berliner Metamorphosen (deel 2)

Beamerpresentatie door John Krijgsman.

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolgde van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989. John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo'n 12.000 dia's en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto's met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Lees het interview met John Krijgsman in NVBS Actueel.


Donderdag 11 oktober 2018: NVBS-bijeenkomst in Amersfoort

Berliner Metamorphosen, deel 2

Presentatie door John Krijgsman.

Op 9 november 2016 presenteerde John bij ons zijn eerste deel over Berlijn. Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.

John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo'n 12.000 dia's en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto´s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan 40 jaar door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Eemland vinden plaats in Verenigingsgebouw "Railzicht", Stationsplein 299, 3818 LE Amersfoort. Dit gebouw ligt direct naast het P&R-parkeer­terrein. De avonden beginnen om 19.45 uur (zaal open om 19.30 uur) en eindigen rond 22.30 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Donderdag 11 oktober 2018: Railtheater Amsterdam

Van Bosporus naar Rode Zee. Digitaal verslag van een reis in oktober 2008 door Turkije, Syrië en Jordanië. Met filmbeelden van John Tapking en foto's van Ron Couvée.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Vrijdag 12 oktober 2018: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

De Duitse Waddeneilanden en Ostfriesland

Presentatie door Peter Doove.

Op de Duitse Waddeneilanden voor de kust van Ostfriesland was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboot. Op alle eilanden was ooit spoorvervoer. Nu is er nog op vier eilanden railvervoer aanwezig.

Borkum heeft een flinke dubbelsporige spoorlijn. Gemotoriseerd verkeer is op dit eiland toegestaan. De lijntjes op Langeoog en Wangerooge zijn er niet alleen voor het vervoer van toeristen, maar ook voor het vervoer van alles wat op het eiland nodig is. Spullen voor de supermarkt en voor de aannemer worden per schip en trein vervoerd. Er is geen gemotoriseerd vervoer op deze eilanden. Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd met een paardentram. Het eiland is zo compact dat je er zelfs geen fiets kunt huren.

Er rijdt tegenwoordig modern materieel op de eilanden. Om met het oude materieel van de “Inselbahn” te reizen kun je terecht bij museumbedrijven zoals de DEV in Bruchhausen-Vilsen en bij de Harzer Schmalspurbahnen.

Het programma bestaat uit een diapresentatie over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Ostfriesland, die Peter in 2001 en 2013 bezocht. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven en doen alle Waddeneilanden en plaatsen als Emden, Aurich en Esens aan. Er zijn o.a. oude dia’s te zien van de Kreisbahn Aurich en Spiekeroog, foto’s uit het Moormuseum te Wiesmoor en (dankzij internet) het niet toegankelijke smalspoor op Minsener Oog. Ansichtkaarten vullen het overzicht aan. Het tweede deel bestaat uit drie films uit 2013 die een impressie geven van het vervoer zoals dat op Borkum, Langeoog en Wangerooge plaatsvindt.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Zuid-Limburg vinden plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. Toegang € 2,50.


Weekend 13 en 14 oktober 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Dinsdag 16 oktober 2018: Plusdag Spoorweg­museum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is het Strikkershuis: de voormalige stationschefwoning van Bilthoven die nu bij het museum staat. Deze woning is vernoemd naar de eerste bewoner: Heinrich Strikkers. Er zijn rondleidingen waarin verhalen worden verteld over deze stationschef en over de woning.

Dinsdag 16 oktober 2018: college 'baanbrekend design'

Van 14.00-17.00 uur vindt in het Spoorwegmuseum een college plaats over de nieuwe huisstijl van NS die in 1968 werd geïntroduceerd. Deelnemer is onder andere Gert Dumbar, de ontwerper van de nieuwe huisstijl en het bekende NS-logo. Informatie en aanmelden: www.spoorwegmuseum.nl/...


Dinsdag 16 oktober 2018: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

De Gooische

Presentatie door Gerrit Barendregt.

Vanavond houdt uw presentator een lezing over dit bedrijf door middel van vele bekende en onbekende beelden. Een bedrijf, dat binnen Europa een goede naam had door zijn wijze van modernisering, onderhoud en exploitatie.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 17 oktober 2018: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

ERTMS-beveiliging

Powerpoint-presentatie door Arco Sierts.

De spoorwegbeveiliging is in een nieuwe fase terechtgekomen, waarbij de bekende seinen langs het spoor langzaam maar zeker plaatsmaken voor cabinesignalering op basis van ict. ERTMS is de Europese standaard om dit grensoverschrijdend mogelijk te maken. Door alle moderne technologie dreigt men soms over het hoofd te zien waar het in de kern om gaat: het veilig en economisch regelen van het treinverkeer. In 2007 en 2009 publiceerden Arco Sierts en Jaap van den Top in Op de Rails een artikelenreeks over dit onderwerp.

In de presentatie van vanavond houdt consultant Arco Sierts een kritische beschouwing van de huidige stand van zaken rond ERTMS, waarbij met name aandacht wordt besteed aan de praktische en menselijke knelpunten waar men bij grote veranderingen onvermijdelijk tegenaan loopt. Want niet alleen machinisten zijn mensen: ingenieurs, ongevalsonderzoekers en toezichthouders zien ook wel eens wat over het hoofd. Dit levert ook een onverwacht nieuw perspectief op de treinramp bij Harmelen op, en wat we hier nu nog van kunnen leren.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Donderdag 18 oktober 2018: Railtheater Amsterdam

Spoorwegwerken in Zwitserland. Niet alleen aandacht voor techniek, maar ook beelden van fraaie treinen in het indrukwekkende bergland. Een presentatie door René Platjouw.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Vrijdag 19 t/m zondag 21 oktober 2018: SSN Rijn Expres

De SSN organiseert een stoomreis langs de Rijn. Vertrek vrijdag ca. 8.00 uit Gouda, dan via de opstapplaatsen Rotterdam en Eindhoven naar Keulen en verder. Zondag weer terug in Nederland. www.stoomstichting.nl


Weekend 20 en 21 oktober 2018: einde rijseizoen ZLSM

De ZLSM bestaat 30 jaar. Dit wordt groots gevierd tijdens het End of Season Gala. Er komen gastlocomotieven. www.zlsm.nl/...


21 t/m 28 oktober 2018: een week bij Spoor & Tram anno 1926

De jubileumviering van de 50-jarige Stoomtram Hoorn-Medemblik wordt afgesloten met een museale themaweek. Een unieke collectie historische voertuigen, rollenspelers en andere historische objecten komen vanuit verschillende plaatsen in het land samen in Hoorn, om met elkaar het tijdsbeeld bij de lokaalspoor- en tramwegen in ons land in de jaren 1920 te laten zien.


Woensdag 24 oktober 2018: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Door onveilig sein: spoorwegongevallen en automatische treinbeïnvloeding

Presentatie door René Jongerius.

Spoorwegongevallen spreken tot de verbeelding en dat geldt vooral voor ongevallen als gevolg van het rijden door onveilig sein: de eenzame machinist die een fout maakt en daarmee de levens van anderen in gevaar brengt. Al vroeg kwam de roep om hulpmiddelen om het rijden door onveilig sein te verhinderen. Niet alleen spoorwegingenieurs maar ook amateuruitvinders stortten zich op het onderwerp, maar meestal met weinig succes. Spoorwegdirecties hadden ook lange tijd weinig trek om in automatische treinbeïnvloeding te investeren.

In zevenmijlsstappen gaan we door de Nederlandse spoorweggeschiedenis. Per periode bekijken we welke ernstige ongevallen zich voordeden en tot wat voor ontwikkelingen dat leidde. Na de ramp bij Harmelen werd dat niet alleen een zaak van het spoorwegbedrijf maar ook van de nationale en zelfs internationale politiek. Zo eindigen we bij een spoorwegnet dat anno 2017 vier systemen voor automatische treinbeïnvloeding kent: ATB-EG, ATB-Vv, ATB-NG en ERTMS.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Zaterdag 27 oktober 2018: NVBS Railquiz in Amersfoort

De jaarlijkse NVBS Railquiz in het hoofd­kwartier van de NVBS in Amersfoort. Voor meer informatie zie het septembernummer van NVBS Actueel.


Zaterdag 27 oktober 2018: modelspoor­beurs SMC de Stoomfluit

Modelspoorbeurs in ontmoetingscentrum "De Vredehorst", Zuidwoldigerweg 32, Hoogeveen. Van 10 tot 15 uur. Toegang € 3,00, kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding gratis. Er zijn veel handelaren aanwezig, zodat alles wat er voor deze hobby benodigd is te koop is. Natuurlijk zijn er ook modelbanen te zien. www.smcdestoomfluit.nl


Zondag 28 oktober 2018: eind zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De zomertijd duurt langer, maar de ‘echte’ tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Donderdag 1 november 2018: Railtheater Amsterdam

Strassenbahnen im Wirtschaftswunderland. Over de terugkeer van de tram in het verwoeste Duitsland, kort na de Tweede Wereldoorlog. Een digitale dia­presentatie door Marco Moerland.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Maandag 5 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

150 jaar Openbaar Vervoer in Rotterdam

Diaprogramma van Maurits van den Toorn.

Rond 1880 begint Rotterdam aan groeispurt: de havens worden uitgebreid, het aantal inwoners neemt in snel tempo toe. De groei is alleen mogelijk door het bestaan van een goed openbaarvervoernetwerk, waarvan de omvang gelijke tred houdt met de stadsuitbreidingen. Het begint in 1879 met de paardentram, die vanaf 1905 wordt opgevolgd door de moderne en snelle elektrische tram. In 1927 volgt de overname van de tramexploitatie door de gemeente. Het resultaat daarvan is de vorming van de Rotterdamsche Electrische Tram (RET), een gemeentelijke dienst die zich in korte tijd ontwikkelt tot het modernste vervoerbedrijf van Nederland. De bus komt erbij, terwijl tegenwoordig de metro de ruggengraat vormt van het netwerk. We maken een rondgang met tram, bus en metro door stad en regio, in de context van de stedelijke ontwikkelingen.

Locatie, tijd, kosten

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Dinsdag 6 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

50 jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Beamerpresentatie door Rein Korthof.

Een persoonlijke terugblik door Rein Korthof, die deze halve eeuw als vrijwilliger alles van nabij heeft meegemaakt en daar veel over kan vertellen. Een en ander in beeld gebracht door middel van een groot aantal foto's en opnames van Duitstalige televisiezenders.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Donderdag 8 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Amersfoort

Spoorwegen op de landkaart. Tien jaar SNE.

Presentatie door Ronald Bokhove.

Voor de pauze laat Ronald Bokhove ons in de presentatie ‘Spoorwegen op de kaart’ de wisselwerking tussen spoor en kaart zien met vele voorbeelden uit binnen- en buitenland. Met de komst van de spoorwegen verandert het kaartbeeld: lijnen, emplacementen en stations krijgen een plek, als onderdeel van de topografie, als hulpmiddel bij het plannen van een rit of als opwarmertje voor een onvergetelijke reis. Thematische kaarten verbeelden opkomst en soms ondergang van het spoor en verklaren ruimtelijke verschijnselen waarin railvervoer een rol speelt. U gaat het vanavond allemaal zien, want een kaartje zegt meer dan duizend woorden.

Na de pauze kunnen we lekker wegzakken als dezelfde presentator een visueel overzicht geeft van tien jaar NVBS-excursies tussen 2007 en 2017. Hij heeft als reisleider bij de SNE vele tochten georganiseerd, maar hij laat ook opnamen zien van excursies die door zijn collega’s zijn geleid. Dat betekent beelden uit verre landen als Bangladesh, Zuid-Korea, Taiwan en Syrië. Maar we blijven ook dichter bij huis als we gaan spoorzoeken in het Westland, op Koninginnedag de Rotterdamse haven bezoeken of in de sneeuw naar Stadskanaal zwoegen. En wie weet zet het u wel aan om zélf eens aan een NVBS-excursie deel te nemen. Of behoort u al tot de groeiende schare enthousiaste deelnemers?

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Eemland vinden plaats in Verenigingsgebouw "Railzicht", Stationsplein 299, 3818 LE Amersfoort. Dit gebouw ligt direct naast het P&R-parkeer­terrein. De avonden beginnen om 19.45 uur (zaal open om 19.30 uur) en eindigen rond 22.30 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Donderdag 8 november 2018: Railtheater Amsterdam

Anderhalve eeuw openbaar vervoer in Rotterdam. De geschiedenis begint met de RTM-paardentram in 1879. Een digitale diapresentatie door Maurits van den Toorn.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Vrijdag 9 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Raccordementen in Nederland

Presentatie door Steven Hopman.

In de jaren zestig van de vorige eeuw had het gespreid wagenladingvervoer bij de NS zijn grootste omvang ooit. In deze periode werden in vele plaatsen raccordementen aangelegd om de diverse spoorklanten te kunnen bedienen. Inmiddels zijn de meeste raccordementen in Nederland al weer verdwenen. Ook waren er in de vorige eeuw alleen voor het goederenvervoer nog vele korte en enkele langere spoorlijnen in gebruik, waarvan er ondertussen vele zijn verdwenen.

Vanavond gaan we weer even terug naar die tijd waarin er nog veel kleinschalig goederenvervoer te zien was in Nederland.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Zuid-Limburg vinden plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. Toegang € 2,50.


Vrijdag 9 t/m zondag 11 november 2018: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Dinsdag 20 november 2018: Plusdag Spoorweg­museum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'geschiedenis Maliebaan'.


Dinsdag 20 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Spoorwegen in Denemarken van 1990 - 2015

Presentatie door Mar de Klerk.

De Deense spoorwegen waren in de jaren 90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel, waaronder de beroemde “Lyntog” (flitstrein) op intercity verbindingen en de “Bolle Neuzen” voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisering van het materieel zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de “Bolle Neuzen” begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinen en motorrijtuigen. Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør – Helsingborg (S) waren karakteristiek voor Denemarken. In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven, waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd, maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 21 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Zwitserland: land van spoor- en tramlijnen

Beamer-fotopresentatie door Bas Schenk.

Zwitserland is een land van spoor- en tramlijnen bij uitstek. Naast een uitgebreid netwerk van normaal- en smalspoorlijnen kent en kende het land een keur aan lokale en interlokale tramlijnen. Vooral in de wereld van de interlokale tramlijnen is in de laatste decennia veel veranderd. Nogal wat tramlijnen zijn opgeheven, maar een aantal lijnen is hieraan ontsnapt en flink gemoderniseerd. De ontstaansgeschiedenis als tramlijn is vaak nog te herkennen, maar in een aantal gevallen zijn de lijnen uitgegroeid tot een waar spoorwegbedrijf. Het gevolg daarvan is dat de grens tussen spoor en tram in Zwitserland niet altijd makkelijk te trekken is. Ook het gebruik van het materieel kent in de loop van de jaren zijn wisselingen, waardoor het karakter van een bedrijf meer een spoor- dan trambedrijf is geworden, maar ook andersom komt voor.

Over dit grijze gebied van tramlijnen in Zwitserland zijn vele presentatie-avonden te vullen. Daarom zal een (willekeurige) selectie van bestaande en intussen opgeheven interlokale trambedrijven uit Noordoost- tot Zuidwest-Zwitserland het witte doek passeren, met plaatjes in zwart-wit en kleur uit de jaren zestig tot en met de huidige toestand in de 21ste eeuw. De (inter)lokale tramlijnen van de grote steden bewaren we voor een andere keer.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Donderdag 22 november 2018: Railtheater Amsterdam

Van Atlantic tot Garratt, op reis over drie continenten. Sfeervolle 8 mm-geluidsfilms uit de nalaten­schap van Paul Rozendaal, gepresenteerd door het RTA.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Zaterdag 24 november 2018: Winter Event bij Smit Klassiek

Smit Klassiek, Buys Ballotstraat 2, Oud-Beijerland. Open dag waarop je de collectie oude auto's, fietsen en andere voertuigen kunt zien. Van 10 tot 20 uur, toegang gratis. De open dag is op de laatste zaterdag van november; de rest van het jaar is de collectie alleen toegankelijk voor gasten. www.smitklassiek.nl


Dinsdag 27 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Van sneue lijntjes en verdachte dijkjes

Beamerpresentatie door Victor Lansink en Michiel ten Broek.

Een opgeheven spoorlijn kan al jaren geleden opgebroken zijn, maar nooit verdwijnt hij helemaal uit het landschap. Onder dat motto belichten Michiel ten Broek en Victor Lansink, auteurs van de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen en makers van de website Railtrash, een aantal bekende en minder bekende binnen- en buitenlandse voormalige spoorlijnen. Wat is hiervan in het landschap nog te vinden? Met actuele beelden en historisch fotomateriaal nemen ze u mee op een speurtocht door dit deel van de spoorweghistorie. Aan bod komen Nederlandse lokaalspoorwegen en lijnen van internationale allure, zoals de NBDS-lijn. Verder laten Victor en Michiel hun licht schijnen over enkele spectaculaire en militair-strategische, maar niettemin verdwenen spoorlijnen in Duitsland en Frankrijk en vertellen ze over hun onderzoeksmethodes.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Woensdag 28 november 2018: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Berliner Metamorphosen, deel 2

Presentatie door John Krijgsman.

Vanavond het tweede deel van het overzicht van de grote veranderingen die zich overal in Berlijn hebben voltrokken door de deling van de stad ten gevolge van de Koude Oorlog en het weer samensmelten van de stad na de val van De Muur in 1989.

John Krijgsman bezocht Berlijn en omstreken sinds 1973 meer dan honderd keer en maakte er zo′n 12.000 dia′s en digitale opnamen van de stad en het railvervoer. Door de jaren heen ging hij vaak terug naar dezelfde plekken om daar keer op keer de veranderingen vast te leggen. Aan de hand van deze foto′s met bijpassende verhalen maken we een tijdreis van meer dan veertig jaren door en rond Berlijn, langs en over De Muur, met (stoom)trein, tram, U-Bahn en S-Bahn.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Donderdag 29 november 2018: Railtheater Amsterdam

Tramontwikkeling in Rusland. Ook de voor­malige Sovjetsatellietstaten komen in deze presentatie aan de orde, waaronder Oekraïne. Een digitaal dia­programma van Karel Hoorn.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


December 2018

Sinterklaasritten, pepernootritten, stamppotritten, snertritten, glühweinritten, kerstritten, oliebolritten, of gewoon winterritten: in december is er altijd wel wat te doen voor de liefhebbers.


Maandag 3 december 2018: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

De bijzondere foto

Beamerpresentatie door Karel Hoorn.

Iedereen die verzameld heeft in zijn verzameling gewone en bijzondere zaken. Deze verdwijnen in een archief en komen tevoorschijn na een vraag of een gericht bezoek. Programma’s die in onze hobby gemaakt worden zijn vaak onderwerp gericht en plaats- bedrijf- of landgebonden. Vanavond zal dat niet zo zijn. Het gaat hier vooral om foto’s die (soms voor een groter publiek) een bijzonder moment c.q een gebeurtenis hebben vastgelegd. De enige rode draad in dit programma is dat het steeds gaat om railvervoer. Tram en trein wisselen elkaar af. Het zal duidelijk zijn dat de ook de persfoto in dit verhaal een rol speelt. Na 60 jaar foto’s maken is ook een flink aantal eigen opnames geschikt voor dit programma.

Bij de voorbereidingen werd al duidelijk dat daar waar iets misgaat de meeste foto’s gemaakt worden, want ook voor een fotograaf geldt 'geen mooier vermaak dan leedvermaak'. Toch is het gelukt om in dit programma het aantal ongelukken te beperken en naar de leuke momenten of bijzonderheden van het openbaar vervoer te kijken. Kortom een uitzonderlijke voorstelling waarin voor ieder wel wat verrassends te zien zal zijn. U houdt er vast wel een aantal blijvende herinneringen aan over.

Locatie, tijd, kosten

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Donderdag 13 december 2018: NVBS-bijeenkomst in Amersfoort

Scandinavië

Presentatie door Sjoerd Bekhof.

Sjoerd Bekhof sluit het seizoen 2018 af. Deze keer richt hij de focus op Scandinavië, een deel van Europa dat hij al eerder bezocht. Intussen heeft hij alle uithoeken gezien, samen met zijn reisgenoot Frank Aakster.

In 2017 lag de nadruk op de reis op Finland. Het land van de duizend meren, de scheppingen van Jean Sibelius, met het beroemde Finlandia, het serviesgoed van Arabia, de telefoontjes van Nokia, maar ook van breedspoor en alleenheerschappij van de Finse Staatsspoorwegen VR.

Helsinki (Helsingborg) is niet alleen de hoofdstad van het land maar ook het middelpunt van het spoorwegnet. Dit strekt zich uit naar het oosten met een drietal verbindingen met het naburige Rusland en naar het noorden tot de steden Kemijärvi en Kolari. Beide eindpunten liggen boven de Poolcirkel en worden met nachttreinen uit Helsinki bediend. In de zomer dagelijks, in de winter enkele keren per week.

De westkant van Finland ligt grotendeels aan de Botnische Golf. Daarover wordt de verbinding met de Zweedse hoofdstad Stockholm met schepen onderhouden. De spoorverbinding met Zweden bestaat uit gemengd spoor tussen Tornio en Haparanda aan de Zweedse kant. De normaalsporige verbinding is al jaren buiten gebruik. Reizigersvervoer tussen deze plaatsen is er niet meer. De lading van de op breedspoor rijdende goederentreinen wordt in Haparanda overgeslagen op normaalsporig materieel.

Rond Helsinki is intensief voorstadsverkeer, waar voornamelijk nieuw materieel van Stadler rijdt. Bijzonder zijn de treinen naar de Russische steden. De Allegro-treinstellen naar Sint Petersburg en de nachttrein naar Moskou. De spoorwegen in Scandinavië zijn probleemloos te fotograferen.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Eemland vinden plaats in Verenigingsgebouw "Railzicht", Stationsplein 299, 3818 LE Amersfoort. Dit gebouw ligt direct naast het P&R-parkeer­terrein. De avonden beginnen om 19.45 uur (zaal open om 19.30 uur) en eindigen rond 22.30 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Donderdag 13 december 2018: Railtheater Amsterdam

Amsterdam metro en tram, toen en nu. Onder andere beelden uit de beginjaren van de Amsterdamse metro, de oprichting van de museumtramlijn in de jaren 70, en actuele beelden van het GVB in 2018. Een RTA-filmprogramma gepresenteerd door Hans Vos.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Vrijdag 14 december 2018: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Presentatie door Sef Rameckers. Onderwerp nog niet bekend.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Zuid-Limburg vinden plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. Toegang € 2,50.


Zaterdag 15 december 2018: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Stoom in 3D & spoorse stereodia's

3D stereodia-presentatie door Gerard de Graaf.

Ter afsluiting van het 60-jarig jubileum van de in 1958 opgerichte NVBS-afdeling Twente houden we een speciale 3D stereo-diapresentatie, verzorgd door onze voormalig sectieleider Gerard de Graaf. Dit programma zal uitsluitend in Twente vertoond worden. Om zoveel mogelijk belangstellenden de gelegenheid te geven het bij te wonen, wordt deze bijeenkomst op een zaterdagmiddag gehouden.

Ons overleden medelid W.A. Koch heeft in de jaren 30 en later stereo glasdia’s gemaakt bij NS. Deze dia’s waren opgenomen in een zeer groot, niet meer te projecteren formaat. Met wat hulp zijn ze overgezet naar kleinbeeld en zal Gerard de Graaf ze projecteren. Aansluitend zullen eigen stereodia-opnamen van Gerard vertoond worden, waarbij NS in de jaren 90 (o.a de bouw van DM'90), trams en smalspoor in binnen- en buitenland getoond worden. Gevarieerde 3D stereobeelden van koperhoogovens, smalspoortjes bij steenfabrieken, Oekraïense en Roemeense bosspoorlijnen, en de oerwoudtram van Napal Putih in Indonesië (zie Op de Rails februari 2011).

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Let op: zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Dinsdag 18 december 2018: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Grote spoorwegwerken in Zwitserland

Presentatie door René Platjouw.

Zwitserland heeft de afgelopen jaren enkele grote spoorwegwerken afgerond, waaronder de Flachbahn en de GotthardBasistunnel. Aan de hand van foto’s en tekeningen brengt René vanavond de BLS Lötschbergtunnel, de SBB GotthardBasistunnel en de Vereina en Albula ll tunnels van de Rhätische Bahn in beeld. De Rhätische Bahn krijgt bijzondere aandacht. Het bedrijf bedacht een nieuw ontwikkelde methode, de zogenaamde “Normalbauweise” om ruim negentig tunnels te saneren zonder dat de treindienst werd verstoord. Dit gebeurde ook bij de grote saneringen van de vele viaducten in Graubünden, waarbij een soort badkuip werd gebouwd onder de viaducten, zodat de treinen gewoon door konden rijden. De presentatie is niet alleen een opsomming van techniek, maar toont ook volop de fraaie treinen in dit fascinerende bergland.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 18 december 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

“World of Steam” – de stoomtractie voorbij, leve de stoomtractie

Beamerpresentatie door Sevrien en Guus Ferrée.

Het was zo’n mooie periode, die van de stoomtractie. Een relict uit een vervlogen tijd dat het nog zo opvallend lang heeft volgehouden. Maar in China gaan in 2018 de laatste mijnlocs nu ook met pensioen. En gaat het boek definitief dicht. Resten alleen de foto’s nog. Stoom verbindt zoon Sevrien sinds zijn geboorte met vader Guus Ferrée. Wat volgde was een interne competitie naar verre landen die veel mooi beeldmaterieel opleverde. Alaska, de Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Botswana, Zimbabwe, Eritrea, China, Indonesië, Myanmar, India en Sri Lanka, maar ook dichterbij in Bulgarije, Roemenië, Polen en de Sovjetunie viel veel te beleven. Om en om wordt door beide fotografen teruggeblikt, al zal het heilige vuur nooit helemaal doven.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Woensdag 19 december 2018: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Eigen werk van leden

Vanavond willen wij de vaste bezoekers van onze bijeen­komsten de gelegenheid bieden om korte presentaties van eigen werk te laten zien. Wij vragen aan hen die iets willen vertonen, dat te laten weten in oktober of november, via apeldoorn@nvbs.com.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


2019


Donderdag 10 januari 2019: Railtheater Amsterdam

Diavoorstelling "2018 op rails". (datum onder voorbehoud)

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Dinsdag 15 januari 2019: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Spoorwegindustrie in Indonesië, haar ontwikkeling en toekomst

Presentatie door W. Widoyoko.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon de geschiedenis van de spoorwegindustrie in Indonesië op te bloeien. Professor B.J. Habibie, toenmalig Minister van Technologie, had een rijke visie voor de industriële toekomst van Indonesië. De spoorwegindustrie was een van de belangrijke pilaren in zijn plannen. Om dit te realiseren toverde hij de oude locomotiefwerkplaats in Madiun om tot een eenvoudige fabriek, waar eerst simpele goederenwagons worden gebouwd. De fabriek krijgt de naam: PT Industri Kereta Api (INKA). Na een ontwikkeling van jaren is de droom van Prof. Habibie werkelijkheid geworden. Van een heel eenvoudige fabriek, is INKA nu een belangrijke en zelfs de enige spoorwegindustrie in Zuid Oost Azië. Behalve levering aan nabije Aziatische landen worden de producten van INKA steeds vaker ook geleverd aan omringende landen, zoals bijvoorbeeld Bangladesh.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 16 januari 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

"Ballet voor mens en machine"

Dvd-filmpresentatie door Ton Pruissen.

Stoomlocomotieven, machinisten en stokers: allen dansen op de maat van een symfonieorkest in deze nieuwe film van de bekende spoorwegcineast Ton Pruissen. Het Ostbahnhof in Berlijn is in 1971 nog een echte stoom­tempel. De hier gemaakte filmbeelden zijn door de Stasi in beslag genomen, zeer slecht ontwikkeld en later teruggegeven. Met speciale software zijn deze films gerepareerd. Op het station van Stralsund glanzen de sneltreinlocs in de zon. Aan niets is te zien dat het einde nabij is. Bijna 50 jaar geleden kwam het einde voor de wonderschone smalspoorlijn naar Oberrittersgrün (Saksen). Gelukkig had Ton Pruissen toen al een filmcamera.

Vanavond vertoont hij onder meer zijn nieuwste film "Ballet voor mens en machine". In april 2016 verscheen in de nieuwsbrief NVBS Actueel een uitgebreid portret van NVBS-erelid Ton Pruissen.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Dinsdag 19 februari 2019: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Berliner Metamorphosen, deel 1

Presentatie door John Krijgsman.

John Krijgsman vertoont beelden bij een verhaal over de stad met vier sectoren, twee politieke systemen en twee metro- en trambedrijven, over een halve hoofdstad en een ommuurde vrije stad, over een gesplitste S-Bahn, over spookstations en twee Hauptbahnhöfe, over de Deutsche Reichsbahn, die alle grenzen overschreed en over hoe alles na 1989 weer samensmolt. Vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog vond stapsgewijs een deling van Duitsland en Berlijn plaats, die werd voltooid met de bouw van de Berlijnse Muur op 13 augustus 1961. Het openbaar vervoer moest zich aan deze omstandigheden aanpassen, wat leidde tot bijzondere en soms bizarre situaties. Aan het railnet werd heel wat vertimmerd en dat ging door tot eind 1989 de Koude Oorlog afliep. Toen werd het tijd om de rails in en om de stad aan te passen aan de nieuwe tijd. Tegenwoordig staat de hoofdstad op de eerste plaats in Duitsland met de omvang van de netwerken van tram-, U-Bahn- en S-Bahn. Het nieuwe Hauptbahnhof behoort tot het meest imposante van Europa. Vanavond deel 1 van een tweeluik over de metamorfosen, die zich in ruim vier decennia overal in Berlijn hebben voltrokken.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 20 februari 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De “Hannoversche Westbahn”

Beamer-fotopresentatie door Evert Heusinkveld.

De “Hannoversche Westbahn”, tegenwoordig beter bekend als “Emslandstrecke”, werd gebouwd om de haven van Emden in het koninkrijk Hannover te verbinden met het Ruhrgebied in het koninkrijk Pruisen. Na jarenlange discussies over het te volgen tracé begon de bouw. Als eerste werd in 1855 het gedeelte Emden – Papenburg in gebruik genomen door de Hannoversche Staatsbahn. Papenburg – Rheine volgde enkele jaren later. Vele decennia reden treinen met ijzererts uit Zweden naar het Ruhrgebied. Kolentreinen gingen in omgekeerde richting. Tegenwoordig wordt het beeld bepaald door autotreinen van/naar Emden, ketelwagentreinen van/naar de raffinaderij bij Lingen en een enkele containertrein.

Bij liefhebbers van stoomtractie was het Emsland een el dorado, tot de laatste stoomloc van de DB op 26 oktober 1977 in Emden buiten dienst ging. In deze presentatie zal de geschiedenis van deze lijn belicht worden.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Donderdag 7 maart 2019: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2018 - deel 1. (datum onder voorbehoud)

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Dinsdag 19 maart 2019: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Filmisch Railjournaal 2018

Journaalteam Railtheater Amsterdam.

In deze 49e editie zijn nieuwsfeiten bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland te zien uit de periode 1-12- 2017 t/m 31-12-2018. De bewegende beelden met synchroon geluid en live commentaar over zaken als railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere actualiteiten, komen weer in chronologische volgorde in beeld. Het wordt ongetwijfeld weer een afwisselend programma, met voor elke rail-liefhebber wel iets interessants om te bekijken.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 20 maart 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Spoorwegen in Denemarken 1990 – 2015

Dia-overvloeipresentatie door Mar de Klerk.

De Deense spoorwegen waren in de jaren '90 vooral bekend bij liefhebbers van dieseltractie. Op vrijwel alle hoofdlijnen reed een grote variatie aan materieel waaronder de beroemde "Lyntog" (flitstrein) op intercityverbindingen en de "Bolle Neuzen" voor zowel reizigers- als goederentreinen. Door modernisering van het materieel zijn beide inmiddels van het toneel verdwenen. Een deel van de "Bolle Neuzen" begon een tweede leven bij particuliere spoorwegen, die een aantal zijlijnen exploiteren met voornamelijk dieseltreinstellen en motorrijtuigen.

Ook de spoorveren tussen zowel Fyn en Sjælland als Helsingør - Helsingborg (Zweden) waren karakteristiek voor Denemarken. Inmiddels zijn deze vervangen door brug/tunnelverbindingen en is de route van Padborg via København naar Malmö geëlektrificeerd. De internationale verbinding Puttgarden (D) - Rødbyhavn is momenteel nog het enige klassieke spoorveer van het land. Wat minder bekend zijn de museumbedrijven in Denemarken. Zij rijden met historische stoom- of dieseltractie op gesloten baanvakken tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.

In het programma maken we een tocht langs verschillende lijnen en bedrijven waarbij ook de buurlanden Duitsland, Zweden en Noorwegen met een bezoek worden vereerd. Het beeld van de spoorwegen in Denemarken blijkt in 25 jaar duidelijk veranderd maar het is nog steeds een boeiend vakantieland.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Woensdag 26 t/m vrijdag 28 maart 2019: RailTech Europe 2019

Jaarbeurs Utrecht. www.railtech.com


Dinsdag 16 april 2019: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Nederlands Spoorwegmaterieel in het buitenland

Presentatie door Steven Hopman.

Het meeste Nederlandse spoorwegmateriaal maakt trouw de kilometers binnen de eigen landsgrenzen. Toch wordt ook de grens wel eens gepasseerd. Het ene materieeltype doet dit meer dan het andere, toch komt meer Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landsgrenzen dan men in eerste instantie misschien zou verwachten. Dit beperkt zich niet alleen tot de grensstations. Ook ver van de landsgrens verwijderd kan men Nederlands spoorwegmaterieel tegenkomen. We beperken ons ditmaal tot West-Europa, al zal er ook een enkel uitstapje naar (Zuid)Oost-Europa worden gemaakt. Vanavond kijken we naar bekend materieel, echter in een wat minder bekende omgeving.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 17 april 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

De NS in de jaren tachtig

Beamer-fotopresentatie door Bart van ‘t Grunewold.

Wie denkt dat de NS in de jaren tachtig van de vorige eeuw saai en geel waren, moet vanavond zeker naar Hengelo komen om zich van het tegendeel te laten overtuigen. Er gebeurde immers veel meer dan het alleen maar rijden met gele treinen. We namen immers gaandeweg afscheid van de series 1000 en 1500, van mat’46, de Benelux-Hondekoppen en van de rode DE1 en DE2. De locs serie 1100 kregen een botsneus. De series 1200 en 1300 en een aantal DE2-en kregen een levensduur verlengende revisie. Er was de komst van geheel nieuwe locomotieven series 1600 en 6400, terwijl er nog meer SGM en ICM instroomde. Aan het begin van het decennium reden er nog blauwe getrokken treinen met plan E, K, N en W.

Het einde van de jaren tachtig kende een hoogtepunt in de grootse wijze waarop het 150-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland werd gevierd. Een decennium waarin de NS nog een echt spoorwegbedrijf was en waarin veel te zien en te beleven viel. Bart van ’t Grunewold had in dit decennium de tijd en de mogelijkheid om veel van het Nederlandse spoorwegbedrijf op dia vast te leggen. Vanavond laat hij een selectie van die beelden zien, waarbij de belangrijkste ontwikkelingen gedurende deze afwisselende tien jaren ruimschoots de aandacht zullen krijgen.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Donderdag 25 april 2019: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2018 - deel 2. (datum onder voorbehoud)

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. Meer informatie.


Woensdag 15 mei 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Japanse bloemlezing: geleid openbaar vervoer bij tropisch weer, tussen kersenbloesem en door stuifsneeuw

Beamer-fotopresentatie door Alwin Pot.

Japan heeft op "Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen" een speciale aantrekkingskracht. Daarom werd het land in het voorjaar van 2012 de bestemming voor mijn eerste grote reis tijdens het werkzame leven. Leidraad vormden de Tōkaidō, Sanyō en Kyūshū Shinkansenlijnen waarmee ik alle steden onderweg met geleid stedelijk openbaar vervoer heb bezocht tussen Tōkyō en Kagoshima in het zuiden. Trams, soms van voor de Tweede Wereldoorlog, worden afgewisseld door o.a. staande en hangende monorails en Maglev.

In 2016 ben ik teruggeweest om op een zondagmiddag de monorail op het afgelegen tropische eiland Naha te bezoeken. Tot slot ben ik in de winter van 2018 met een kleine groep bij een collega op Shikoku, het kleinste van de vier hoofdeilanden, op bezoek geweest en heb dat bezoek omsloten door een intensieve treinrondreis in het koude noorden en westen van Japan. Pleisterplaatsen waren uiteraard opnieuw de steden met een tram, metro of lokaalspoorweg. Een meter sneeuw heeft toch wel enige invloed op de kwaliteit van de dienstuitvoering van treinen en trams.

Je begrijpt dat dit te veel materiaal is voor een avond. Daarom heb ik uit de drie reizen een bloemlezing samengesteld waarin de veelkleurigheid en de grote diversiteit van het Japanse geleide openbaar vervoer aan bod komt.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente


Dinsdag 21 mei 2019: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Dampfbahn Furka Bergstrecke

Presentatie door Peter Westmijze.

In oktober 1981 reed de laatste trein van de Furka-Oberalp-Bahn over het Furka bergtraject in Zwitserland. Een groep enthousiastelingen, verzameld in de Verein Furka Bergstrecke, wilde dit traject echter van de ondergang redden met het doel deze als museumspoorlijn opnieuw in dienst te stellen. Het plan leek bijna onhaalbaar, maar lukte! Uiteindelijk werd in augustus 2010 het laatste deel van de lijn tussen Gletsch en Oberwald onder grote belangstelling in dienst genomen. De oorspronkelijke stoomlocs werden in Vietnam terug gevonden en rijden nu al weer jaren de goed bezette treinen over het magnifieke bergtraject. Peter Westmijze, die jarenlang vrijwilligerswerk aan de lijn deed, neemt ons mee langs de lijn en laat ons genieten van zowel spoorse elementen als het prachtige berglandschap.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van afdeling 't Gooi worden gehouden in Wijkcentrum “Lopes Dias” aan de Lopes Diaslaan 213, 1222VE Hilversum. De zaal is op de begane grond. Het wijkcentrum is tien minuten lopen vanaf station Hilversum Media Park, of neem bus 2 vanaf het hoofdstation. De voorstelling begint om 19.45 uur, maar vanaf 19.15 uur is de zaal open. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Van 11 t/m 18 juni 2019: Cold War Express

Stoomtreinreis van Manchester naar Berlijn en terug, via Rotterdam, Utrecht en Arnhem. www.coldwarexpress.co.uk/...


Woensdag 19 juni 2019: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video meeneemavond

Presentatoren: de bezoekers zelf! Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-)onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden.

Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon (afwijkingen in overleg mogelijk). De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, blu-ray/dvd-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.TwenteLeuke links & tipsIs het weer treinenweer?

Meer over het weer


Tentoonstellingen & manifestaties

Overzicht op volgorde van laatste openingsdatum. Raad­pleeg de site van de organisatie voordat u op pad gaat.

Noord spoort: het spoor terug in Noord

Op 22 juli 2018 opent de Noord/Zuidlijn. Na 52 jaar keert het spoor terug in Amsterdam Noord. In samenwerking met het Genootschap de Blauwe Tram, het NZH-museum, projectbureau Noord/Zuidlijn en het GVB is een tentoon­stelling gemaakt over verleden, heden en toekomst van het spoor in Noord. Van 7 april 2018 tot 1 oktober 2018 in Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28A. Donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.museumamsterdamnoord.nl

Trammuseum Rotterdam

Het Trammuseum Rotterdam is dit seizoen geopend op zaterdag 7 april, 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 8 sep­tember en 6 oktober 2018, van 10.00 tot 16.00 uur. U kunt hier onder andere het gerestaureerde metrostel 5024 bezichtigen. Het museum bevindt zich op loopafstand van station Rotterdam Noord, het adres is Kootsekade 19. U kunt ook gebruikmaken van de pendeltram die vertrekt van perron E bij het Centraal Station. www.stichtingromeo.nl/...

Utrecht op film

De mooiste filmbeelden van Utrecht, 1920-1980. Vanaf de jaren 60 kochten steeds meer Utrechters een camera en legden Utrecht vast op film. Die filmdrift leverde ons unieke en herkenbare beelden op van de stad en provincie Utrecht. Van 8 april 2018 t/m 6 oktober 2018 te zien in het Utrechts Archief. Hamburgerstraat 28, Utrecht. Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur, in het weekend 12.30-17.00 uur. Toegang gratis. www.hetutrechtsarchief.nl/...

Werken aan Scheveningen


Houtsneden van de Haagse kunstenaar Jan Giesen. Panorama Mesdag, Den Haag. Van 4 maart t/m 28 oktober 2018. www.panorama-mesdag.nl/...

Baanbrekend design 

De tentoonstelling ’Baanbrekend design, 50 jaar NS Huisstijl’ laat zien waarom NS in 1968 de nieuwe huisstijl invoerde, hoe men tot het logo kwam en waarom dit zo succesvol is gebleken. De tentoonstelling is ingericht in treinstel 876 en is van 26 mei t/m 28 oktober 2018 te zien in het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl/...

Spoorwegmuseum in Stadskantoor Utrecht

In het Stadskantoor van Utrecht heeft het Spoorweg­museum een kleine tentoonstelling ingericht. Het thema is "175 jaar spoor in Utrecht". Tot januari 2019 te zien in de ontvangstkamer van het Utrechts college op de 20e verdieping van het Stadskantoor (niet voor het algemene publiek, maar alleen voor wie er moet zijn). Filmpje op Youtube.

Utrecht Vervoert

In de tentoonstelling ‘Utrecht Vervoert’ wordt aan de hand van een aantal thema’s getoond hoe de stad Utrecht met mobiliteit omgaat. Een van die thema’s is de trein. Al 175 jaar is Utrecht de spoorstad van Nederland met jaarlijks 88 miljoen reizigers. Het Spoorwegmuseum heeft voor deze tentoonstelling een aantal treinmodellen ter beschikking gesteld. De tentoonstelling is van 5 september 2018 t/m 7 maart 2019 te zien in het Stadskantoor van Utrecht (tijdens de openingstijden). Dit kantoor staat direct naast het station, bij de uitgang aan Jaarbeurszijde. Toegang gratis. utrecht.nieuws.nl/...

We gaan naar Zandvoort

'We gaan naar Zandvoort!' is een reis van Amsterdam naar Zandvoort met de Blauwe Tram en de Sprinter. Ervaar de reis van honderd jaar geleden en nu: een reis door de tijd door multimedia­kunstenaar Stefan de Groot. Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1. Van 16 november t/m 16 december 2018. www.zandvoortsmuseum.nl/...

Tram Amsterdam-Zandvoort

Vanaf 1 september 2017 in het NZH Vervoer Museum, Hofmanweg 35 in Haarlem. Tentoonstelling over de Blauwe Tram, die vanaf 1924 tussen Amsterdam en Zandvoort reed. Zestig jaar geleden, op 31 augustus 1957, werd deze tramlijn opgeheven. Het museum is open op vrijdag en zaterdag van 11.00-16.00 uur, in december, januari en februari alleen op zaterdag. www.nzh-vervoermuseum.nl

'Happy Station' in Breda

In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. De openingstijden hangen af van de beschikbaarheid van vrijwilligers en variëren daardoor. www.facebook.com/happystationbreda

Openbaar vervoer in Sassenheim

Expositie over het streekvervoer door Sassenheim in de periode 1870-1970. Tot nader bericht te bezichtigen op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in De Coy aan de Kagerdreef 72 in Sassenheim. Zie de website voor andere openingstijden en meer informatie.


Kijken op tv of pc

Spoorbioscoop

In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?

Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info

Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?

Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer

Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner

Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen

De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland

Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.

Reizen met de OV-chipkaart

Enige tips & trucs door het team van Langs de rails!


Eurostar naar Londen

Vanaf London St Pancras International rijden dagelijks twee rechtstreekse Eurostar-treinen naar Nederland. Vertrek uit St Pancras 8.31 en 17.31, aankomst Rotterdam 12.32 en 21.32, aankomst Amsterdam 13.12 en 22.12.

De andere kant op, van Nederland naar London, moet voorlopig worden overgestapt op Brussel Zuid. Vertrek van de Eurostar uit Amsterdam Centraal 7.48 en 16.48, uit Rotterdam Centraal 8.30 en 17.30. Overstap en identiteits­controle op Brussel Zuid, aankomst St Pancras 11.57 en 21.33. www.eurostar.com


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Updates

De 164e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Kuitenbijter: blijven drinken!

Kees Volkers is historisch geograaf en schrijver. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, waaronder Wandelen over de Bierkaai, waarin hij de bierhistorie van Utrecht onderzoekt.

Kees is ook actief bij Brouwerij Hommeles in Houten. Daar worden speciaalbieren gemaakt, met ingrediënten die uit de omgeving worden betrokken. Zo komt de hop, een van de kostbaarste bestanddelen van bier, van De Bijenakker in Odijk. Tijdens een open dag in 2018 kocht ik daar enkele flesjes bier, waaronder 'Kuitenbijter'. Volgens mij is het niet verstandig om dit voorafgaand aan een fietstocht te drinken (6,3%), maar de dame op het plaatje denkt daar kennelijk anders over. www.brouwerijhommeles.nlwww.bijenakker.nl


Treinen in Madurodam

De kroketten in het restaurant
zijn aan de kleine kant


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

NVBS Actueel

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.com


Maarten van Rossem over de laatste stoomtrein

Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen. Aanleiding voor RTV Utrecht om aan deze gebeurtenis aandacht te besteden met een uitzending vanuit het museum. Al lopend langs verschillende stoomtreinen praat Maarten van Rossem, televisieprofessor, met Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum.

“Van Rossem Vertelt” is een programma van RTV Utrecht. Bekijk de uitzending vanuit het Spoorwegmuseum.

Lees ook het interview in NVBS Actueel.


Zullen wij deze vakantie het stuur even overnemen?

De autoslaaptrein van de NS

Ruim veertig jaar rijdt de NS met autoslaaptreinen naar het zuiden van Europa. “Het was het enige product waar iedereen tevreden over was”, vertelt Jaap Saunier, oud-productmanager van de autoslaaptrein. Toch gaat de publiekslieveling van de NS ter ziele in 2002. Ook een commerciële doorstart kan de trein niet redden. Waar is het fout gegaan?

Oud-medewerkers en reizigers halen herinneringen op. (uitzending Andere Tijden, 29 augustus 2017)


Frans station te koop

Heeft u altijd al willen wonen in een station? Om gezond­heidsredenen is ons huis te koop: een voormalig, geheel verbouwd station met een woonoppervlak van 240 m², gelegen op 1 ha grond in de Loirestreek, Frankrijk, op 800 km van Utrecht. Uitgebreide informatie en foto's vindt u op onze site: www.lagarenoyant.com

In de wachtkamer

Lees ook het weblog In de wachtkamer door Elisabeth van Nieuwenhuizen.


Kopen?

"Nostalgie op het spoor" door Carel van Gestel. Uitgever Wbooks. ISBN 9789462581883.

Is dit boek zijn 29,95 euro waard? Ik heb het voor u door­gebladerd. Er staan mooie foto's in en Carel van Gestel heeft ongetwijfeld zijn best gedaan op de teksten. De mooiste foto's zijn echter over twee pagina's geplaatst, dus over de vouw van het boek. Een vorm­geversziekte die alleen maar valt uit te roeien als mensen weigeren dit soort boeken te kopen.

Een persoonlijke vraag aan Carel van Gestel: u bent geïnteresseerd in kerkorgels. Maar je gaat toch ook geen orgelpijpen ombuigen? Nou dan!

Lees ook mijn blog Een boek van 6500 euro.


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

Nieuwsbrief Arjan den Boer

Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


Gozen Doornpad in Abcoude

Het oude station van Abcoude heet nu "Boutique Hotel de Witte Dame". Dit ligt op een kleine tien minuten lopen van het huidige station. Vlakbij het hotel begint het Gozen Doornpad. Dit recreatieve pad is vernoemd naar de Abcoudse kunstenaar Gozen Doorn (1928-1999). Die is onder andere bekend van de gele snorren die hij voor de treinstellen van NS heeft ontworpen. Op het toilet van het hotel staat een model van een Hondekop met gele snor.


Amsterdam Dinner Train

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief. Vroeger was dit het Panorama Rail Restaurant, maar het panoramarijtuig is vervallen; ook de 1200'en rijden niet meer.

De 'Dinner Express' rijdt van Amsterdam (19.00 uur) via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem naar Amsterdam. De rit duurt zo'n tweeënhalf uur.

Andere ritten zijn de 'Brunch Express' (11.00 en 13.00 uur) en de 'Cheese & Beer Express' (15.00 en 17.00 uur). Deze rijden in anderhalf uur via Zaandam, Uitgeest en Haarlem terug naar Amsterdam.

De trein kan ook worden gehuurd door gezelschappen. Voor rijdagen en reserveringen zie www.dinnertrain.eu


Utrechts Archief (spoorwegen)

Zoekt u informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief bewaart de meeste archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.Met de tram naar de Uithof

In dit filmpje is de hele route van de Uithoflijn te zien, van Utrecht Centraal Centrumzijde tot P+R De Uithof. Je kijkt mee over de schouder van een tram­bestuurder in de levensechte tramsimulator. Deze simulator wordt door de toekomstige tram­bestuurders gebruikt om de bediening van de nieuwe trams en het traject te leren kennen.

Dit is het filmpje van de terugweg. In de loop van 2019 zal de Uithoflijn in dienst komen.


NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nl


Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Kleuren van Nederlandse treinen

Ik heb me verdiept in de kleuren die op Nederlandse treinen zijn of worden gebruikt, waaronder de codes van de gebruikte verven. Aanvullingen en correcties op deze tabel zijn hartelijk welkom.

Een traditioneel huisstijlelement van de spoorwegen: het gevleugelde wiel.


Spottersverdriet

Bunnik, 12 april 2018. Ik kijk uit het raam en zie drie blauwe treinstellen voorbij scheuren. Geen Sprinters, dus het zijn van die nieuwere stellen: Flirt of SNG. Misschien leuk voor de spotters die verderop langs de lijn staan, dus ik gooi het in de groep. Vervolgens komt een anonieme puistekop met vette letters schreeuwen dat ik het fout had. Ik dacht SNG, het was Flirt. Hoe erg is dat? De ondankbaarheid is de wereld nog niet uit. Het was niet de eerste keer dat een non-valeur dacht mij te moeten afbekken. Wel de laatste keer.


Wat is dit waard?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven.

Meestal luidt mijn advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummer­plaat van loc 4011, een Zweedse stoom­locomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro. Niet gek.

Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. Je mag al blij zijn als iemand ze gratis wil overnemen.

Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

Catawiki: ruim 24% kosten

En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik wel­eens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Markt­plaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

Weggeven kan ook

Spullen kunt u natuurlijk ook weggeven. Voor objecten zoals bordjes en nummerplaten heeft een museum misschien belangstelling. Of denk aan een museum­organisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR. Modeltreinen kunnen interessant zijn voor het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.

Als het gaat om foto's, films, boeken, tijdschriften of documenten, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. Dingen waar u geen raad mee weet ik elk geval nooit direct weg­gooien. Voor meer informatie over schenkingen en nalatenschappen zie www.nvbs.com/...

(Let op: geef geen boeken cadeau aan de NVBS-winkel. Boeken die men niet kan gebruiken verdwijnen in de afval­container.)Adverteren op deze site

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar tech­nische of historische informatie. Maar ook mensen die belang­stelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site.

Maximaal 1 euro per dag

Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner bovenaan de twee meest bezochte pagina's: deze Agenda en de rubriek Nieuw. Een half jaar kost 150 euro, een jaar 250 euro. Een banner kan 740 pixels breed zijn, hoogte tot 120 pixels.

In overleg zijn er veel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een advertorial in de rubriek Nieuw. Ik kan van dienst zijn bij het maken van een banner of het opstellen van een tekst.

Neem vrijblijvend contact op.
Mijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 02-02-2018

Lees ook mijn weblog
www.nicospilt.nl


Weet je een leuke rit?

Deel je informatie met anderen

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Uit de archieven van Nico Spilt

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

"Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog