Agenda

adverteren    tweets    verkortingen    nieuwe melding    forum
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom.

Weet u een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie.

Het is mogelijk om meldingen per mail te ontvangen. Daarvoor moet u lid worden van mijn forum en aangeven dat u "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum wordt ook gebruikt voor berichten die op het laatste moment binnenkomen en daarom niet meer in de agenda komen. Wie niets wil missen, abonnere zich op het forum.

Voorbije gebeurtenissen kunt u vaak terugvinden in het archief.


Uw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomstenDinsdag 20 maart 2018: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railjournaal 2017

Filmpresentatie van het Railtheater Amsterdam.

Ook dit jaar kunt u weer kijken naar het digitale filmische jaaroverzicht van het Railtheater Amsterdam. In deze 48e versie worden nieuwsfeiten bij spoor- en tram­bedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2016 t/m 31 december 2017 belicht. In bewegende beelden, met synchroon geluid en live commentaar, komen zaken als railjubilea, nieuw materieel, nieuwe/gewijzigde/opgeheven lijnen en andere actualiteiten, weer in chronologische volgorde in beeld.

Locatie, tijd, kosten

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Dinsdag 20 maart 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'stoom'.


Dinsdag 20 maart 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Australië, de grote steden per trein

Een beamerpresentatie door Paul Muré.

In 2016 maakte een klein groepje NVBS-leden een reis langs de grote steden in het zuidoosten van Australië. Voor allen was het een ′nieuwe′ reisbestemming en een kennismaking met de grote variatie aan railvervoer die hier te vinden is.

We beginnen in Brisbane, aan de oostkust, waar voorstadstreinen en het nieuwe trambedrijf in Goldcoast de aandacht trekken. Met een op de Britse HST gebaseerde trein reizen we naar Sydney, een stad die ooit het grootste tramnet van het zuidelijk halfrond bezat, en waar nu weer één nieuwe tramlijn is aangelegd. Een indrukwekkend voorstadsnet brengt de reiziger tot in de verre omtrek. We bezoeken ook het trammuseum in Loftus en zien uiteraard de Harbor Bridge en het Operahouse.

Op weg naar Adelaide komen we langs de ′12 Apostelen′, een aantal bijzondere rotsformaties in zee. En we ontmoeten het symbool bij uitstek van Australië: de kangoeroe. Verder bezoeken we op weg naar Adelaide de unieke paardentram van Victor Harbor, een museumlijn met stoomtractie en we zien iets van het spoorwegverkeer op de lange afstand. In Adelaide zelf rijdt - naast de Duitse ′spoorbus′ - ook weer een nieuwe tram en kijken we rond in het spoorwegmuseum.

Tot slot komen we dan in Melbourne, dat op dit moment het grootste tramnet ter wereld bezit. Maar ook is er een uitgestrekt voorstadsnet met elektrische en dieseltreinen en nemen we een kijkje in Ballarat, waar een museumtram rijdt op de sporen van het oorspronkelijke trambedrijf.

Zowel spoor, tram en railmusea komen in dit programma uitgebreid aan bod, waarbij ook de omgeving niet wordt vergeten. Het wordt een kennismaking met een andere, maar heel prettige wereld!

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Woensdag 21 maart 2018: stem in de tram

In Den Haag kan op deze verkiezingsdag gestemd worden in een tram op lijn 11. Lees meer >>

In Amsterdam rijden twee historische trams rond om aandacht te vragen voor een petitie voor het behoud van de museum­tram. Het lokale radiostation “Amsterdam FM” verzorgt de hele dag een uitzending vanuit deze tram. Lees meer >>


Woensdag 21 maart 2018: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

World of steam - de stoomtractie is voorbij, leve de stoomtractie!

Foto-presentatie door Sevrien en Guus Ferrée.

Het was zo’n mooie periode, die van de stoomtractie. Een relict uit een vervlogen tijd dat het nog zo opvallend lang heeft volgehouden. Maar in China gaan in 2018 de laatste mijnlocs nu ook met pensioen. En gaat het boek definitief dicht. Resten alleen de foto’s nog. Stoom verbindt zoon Sevrien sinds zijn geboorte met vader Guus Ferrée. Wat volgde was een interne competitie naar verre landen die veel mooi beeldmaterieel opleverde.

Alaska, de Verenigde Staten, Cuba, Argentinië, Botswana, Zimbabwe, Eritrea, China, Indonesië, Myanmar, India en Sri Lanka, maar ook dichterbij in Bulgarije, Roemenië, Polen en de Sovjetunie viel veel te beleven. Om en om wordt door beide fotografen teruggeblikt, al zal het heilige vuur nooit helemaal doven.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Weekend 24 en 25 maart 2018: modelspoorweekend in Arnhem

Modelbouw Vereniging Arnhem (MVA) organiseert een modelspoorweekend. Belangstellenden zijn van harte welkom op de eerste verdieping in het gebouw van firma Maatwerk, Industriestraat 4, 6827BD Arnhem.

Op beide dagen is onze deur van 10 tot 16 uur voor u geopend. De entree bedraagt € 3,00 en voor kinderen t/m 15 jaar € 1,00. Onze hobbyruimten zijn helaas slecht toegankelijk voor minder­validen.

De MVA bouwt op dit moment aan zes modelspoorbanen, namelijk een analoge gelijkstroombaan, een analoge en een digitale wisselstroombaan in schaal H0 (1:87) en modelspoorbanen in schaal N (1:160) en Z (1:220). Ook is een eerste aanzet gemaakt voor een modelspoorbaan in schaal 1 (1:32).

We bouwen inmiddels op deze locatie ruim acht jaar aan onze modelspoorbanen en er zijn dus al prachtige land­schappen te zien. Toch zijn nog alle fases van ‘het bouwen aan een modelspoorbaan’ te bekijken. www.mva.nu


Zondag 25 maart 2018: begin zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De zomertijd duurt langer, maar de ‘echte’ tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


Woensdag 28 maart 2018: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Op smalspoor tot in de haarvaten van de Achterhoek

Presentatie door Jaap Nieweg.

De Achterhoek. Eigenlijk zegt de naam het al. Zeker als je kijkt naar de infrastructuur in de tweede helft van de 19e eeuw. Een achtergebleven gebied Vanaf 1881 worden daar stoomtramlijnen ontwikkeld, die uiteindelijk in 1934 tot het samenwerkingsverband Geldersche Tramwegen (GTW) leiden. Een verhaal over de stoomtramontwikkeling, de mensen die er werkten en de gebruikers.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Donderdag 29 maart 2018: Railtheater Amsterdam

Stoomtractie in het wild. Filmprogramma door Raymond Naber met beelden uit Zimbabwe, de Harz en Polen.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Donderdag 5 april 2018: Railtheater Amsterdam

Van Den Haag via Oostenrijk naaar België. Gevarieerd diaprogramma door Chris Westerduin.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Maandag 9 april 2018: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Nederlandse Spoorwegen in de jaren 70 en 80

Beamerpresentatie door Bert van der Kruk.

Spoorslag 70 betekende het begin van een grote veranderperiode bij de NS. In heel het land (ook op veel grote stations) was in die tijd nog de oude beveiliging met armseinen aan te treffen, bediend uit vele seinhuizen. Materieel ’46 en ’54 vormde toen nog de basis voor de reizigersdienst, getrokken treinen bestaande uit blauwe elocs met plan E, K en N waren een vertrouwd beeld en op de niet-geëlektrificeerde nevenlijnen waren de rode diesel-enen en -tweeën niet weg te denken, evenals de DE3 en de diesellocs serie 2200 en 2400. In de goederendienst en voor het reisbureau­vervoer waren de eloc-veteranen van de serie 1000 aan hun weliswaar laatste maar toch nuttige kilometers bezig.


Utrecht 1976, foto Nico Spilt

Om de steeds drukker wordende dienstregeling uit te kunnen voeren, moest de infrastructuur op veel plaatsen ingrijpend aangepast worden. Knelpunten zoals de Hembrug en Koningshavenbrug werden vervangen door een tunnel, en viersporigheid was op sommige baanvakken noodzakelijk om het grotere aanbod van stop- en sneltreinen te kunnen verwerken. Vooral in de Haagse regio leidde dit tot volledig nieuwe stations­layouts. Ook het opheffen van de verliesgevende Miljoenenlijn en IJmuidenlijn vormde onderdeel van het nieuwe beleid.

Vanavond zal dit alles tijdens een rondgang door het land weer de revue passeren, met beelden van het materieel en de beveiliging van toen, soms op plaatsen waar je als hobbyist niet zo gauw kwam, zoals een kijkje in seinhuizen en werkplaatsen.

Locatie, tijd, kosten

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Dinsdag 10 april 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

De bouw van de Betuweroute van Angerden tot de grens

Een beamerpresentatie door Huig van der Marel.

Het eerste deel gaat over de bouw van het tracé Angeren tot de grens 2000 t/m 2005, daarna het tweede deel, 10 jaar later. Dit is de wijziging van de sporen tussen Zevenaar en Emmerich in 2015 en 2016 en aanpassing van de bovenleiding met een spanningssluis 1500V gelijkspanning naar 25KV wisselspanning bij Zevenaar Oost en een spanningssluis bij Elten van 25KV wisselspanning naar de Duitse wisselspanning 15KV 162/3 Hz. Tijdens dit werk ging met korte en lange onderbrekingen het treinverkeer gewoon door terwijl de hele periode enkelspoor werd gereden.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Vrijdag 13 april 2018: NVBS-bijeenkomst in Schin op Geul

Plandampf in Duitsland

Presentatie door Bart van ‘t Grunewold.

Tussen 3 en 5 oktober 1990 werden in Duitsland drie dagen lang tussen Saalfeld en Camburg treinen uit de normale dienstregeling door stoomlocomotieven getrokken. Het was de eerste Plandampf en naar later bleek, zeker niet de laatste. Bart heeft dit van nabij gevolgd en vertelt er over bij talloze prachtige foto's.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Zuid-Limburg vinden plaats in het restaurant van station Schin op Geul, adres Baanweg 1. De avond begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. Toegang € 2,50.


Zaterdag 14 april 2018: Duitse gezelschapstrein naar Amsterdam

De Eisenbahnfreunde Witten rijden met een Sonderzug van Haltern am See naar Amsterdam. Tot Bentheim met een klassieke E10, in Nederland achter loc 1251. www.efwitten.de/...


Dinsdag 17 april 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'Vorstelijk Reizen'.


Dinsdag 17 april 2018: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

Railreis langs de Rijn en de Moezel

Beamerpresentatie van Jan Willem Oosting.

In onze contreien lopen enkele grote rivieren, die in de loop der geschiedenis van grote betekenis waren en die dat heden ten dage nog zijn. In het verleden vormden in West- en Midden-Europa de Rijn en Donau de Noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Allengs werden langs deze en andere rivieren dorpen en steden gebouwd en vervolgens konden mensen en goederen over grote afstanden vervoerd worden. Geen wonder, dat kort na het begin van de aanleg van spoorwegen daar verschillende spoorlijnen tot stand kwamen, soms aan beide kanten van het water. Dit stond de auteur voor ogen, toen hij diverse treinreizen maakte langs deze rivieren. Vanavond vraagt hij belangstelling voor trein en tram in stad en landschap in relatie tot voornamelijk de Rijn en ook enigszins de Moezel. Allerlei aspecten komen hierbij aan de orde, soms goed herkenbaar, soms ook onbekend. Voor iedereen is er wat te beleven.

Locatie, tijd, kosten

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 18 april 2018: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Gedreven camerawerk in Nederland

Super-8 filmpresentatie door Raymond Naber.

Spoorwegfilmer Raymond Naber vertoont een gevarieerde keuze uit zijn rijke filmarchief:

  • ‘NS-150 jubileum’: In 1989 bestonden de spoorwegen in Nederland 150 jaar, nu al weer 29 jaar geleden. Dat feest herinneren velen zich nog goed. Het kon allemaal niet op. Een beleving van de vele stoomritten, de cavalcade op het postperron te Utrecht en de Arend onder stoom. In veel opzichten een herinnering naar een tijd die niet meer terug zal komen.
  • ‘Diesels in de Achterhoek’: een rondreis in 1996 per diesel 2 en 3 door de Achterhoek. Vanuit Ruurlo gaan we naar Zutphen, naar Arnhem, naar Winterswijk en dan terug naar Ruurlo.
  • ‘Postvervoer in Nederland’: een terugblik naar het postvervoer in Nederland, vanuit expeditieknooppunt Amsterdam reizen we in 1994 per Motorpost mP naar Utrecht. We kijken hoe het er binnen in het sorteercentrum aan toe gaat. Ook die technieken van toen zijn allemaal verleden tijd.
  • ‘Stoom ´81‘: In 1981 bestond onze vereniging 50 jaar en we keren nog een keer terug naar de lijn Amersfoort – Woudenberg (de Pon-lijn) waar Stoom ‘81 plaatsvond. Deze Super-8 film van Willem van Doorn brengt ons even terug. Als attractie kwam uit Engeland de Rocket naar Woudenberg.
  • ‘De Ooijevaar’: tussen Den Haag en Delft per stoomtram in 1989, zie hoe in ruim 25 jaar de stad veranderde. Op 25 juni 2016 was deze verbinding 150 jaar oud en de eerste intercommunale tramlijn in Nederland.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Donderdag 19 april 2018: Railtheater Amsterdam

Quer durchs Land. Een denkbeeldige reis van A tot Z door Duitsland, gepresenteerd door Sjoerd Bekhof.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 20 en maandag 23 april 2018: presentatie over loc 1201

NS 1201, van wederopbouwer tot icoon

Presentatie door Aad de Meij, oud-secretaris en project­leider van het project "Herstel 1201". Deze loc, terug­gebracht in het turquoise uit de beginjaren, is sinds twee jaar in volle glorie te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Behalve deze presentatie komen twee andere interessante onderwerpen aan de orde.


Lees meer over deze loc. Foto Aad de Meij, 2011.


Zaterdag 21 april 2018: Rail­journaal 2017 in NVBS Centraal (Amersfoort)

Samenstelling en presentatie: Journaalteam Railtheater Amsterdam. Middagvoorstelling in twee delen. Het eerste deel is van 12.15-13.25 uur, het tweede deel van 14.15-15.25 uur. NVBS Centraal is geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Er is dus ook tijd om de winkel of de bibliotheek te bezoeken.

In deze 48e editie van het digitale filmische jaaroverzicht worden nieuwsfeiten bij spoor- en tram­bedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 1 december 2016 t/m 31 december 2017 belicht. De bewegende beelden, met synchroon geluid en live commentaar, over zaken als railjubilea, nieuw materieel, nieuwe, gewijzigde of opgeheven lijnen en andere actualiteiten, komen weer in chronologische volgorde in beeld. Een derde deel van de tijd komen de spoorwegen in verschillende landen aan bod, de rest van de tijd diverse trambedrijven. Bijna de helft betreft beelden uit Nederland, de rest van de beelden is opgenomen in België, Bosnië en Herzegovina, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Zwitserland.


Weekend 21 en 22 april 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Woensdag 25 april 2018: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Nederlands spoorwegmaterieel in het buitenland

Presentatie door Steven Hopman.

Het meeste Nederlandse spoorwegmaterieel maakt trouw de kilometers binnen de eigen landsgrenzen. Toch wordt ook de grens wel eens gepasseerd. Het ene materieeltype doet dit meer dat het andere, toch komt meer Nederlands spoorwegmaterieel buiten de landsgrenzen dan men in eerste instantie misschien zou verwachten. En dit beperkt zich niet alleen tot de grensstations. Ook ver van de landsgrens verwijderd kan men Nederlands spoorwegmaterieel tegenkomen. We beperken ons ditmaal tot West-Europa, al zal er ook een enkel uitstapje naar (Zuid)Oost-Europa worden gemaakt. Vanavond kijken we naar bekend materieel, echter in een wat minder bekende omgeving.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Donderdag 26 april 2018: Railtheater Amsterdam

Railjournaal 2017, deel 2. Filmprogramma gepresenteerd door het journaalteam van RTA.

SBO De Kans, Thomas van Aquinostraat 2, Amsterdam-Slotermeer. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.traminfo.nl/railtheater.html


Vrijdag 27 april 2018: Koningsdagrit NVBS

Rondrit met treinstel 766. Vertrek Utrecht ca. 9.30, terug in Utrecht ca. 18.00. www.nvbs.com


Zaterdag 28 april t/m dinsdag 1 mei 2018: Dampfspektakel im Großraum Trier

Nicht nur für Eisenbahnaffine ist diese Veranstaltung ein wahres Spektakel. Die Begeisterung, die die historischen Dampflokomotiven erwecken können, ist zeitlos und findet Anklang bei Jung und Alt. www.der-takt.de/...


Dinsdag 1 mei 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Afdelingsledenvergadering

Op deze avond wordt na de jaarlijkse ALV van de vereniging de eveneens jaarlijkse afdelingsledenvergadering gehouden waarin het wel en wee van de afdeling wordt besproken en bepaald in terug- en vooruitblik.

Na deze vergadering wordt er in de directe omgeving een excursie gehouden. Nadere informatie hierover volgt.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Maandag 7 mei 2018: NVBS-bijeenkomst in Utrecht

Met de “P” van Parkeisenbahn

Dia- en filmprogramma van Peter Doove.

In Dresden was in 1950 een tentoonstellingsspoorbaan zo in trek, dat die in het volgende seizoen een permanent karakter kreeg. Een grote rol was er weggelegd voor enthousiaste kinderen, de Pioniere, die bij de exploitatie van het spoorwegbedrijf meehielpen. Aan de Pionier­organisatie werd je geacht deel te nemen. In veel steden werd daarna in het kader van burgerschap, in bedrijfsverband en na de gewone werkdag aan de bouw van zo’n kinderspoorweg gewerkt. Men volgde bij uniform en beveiliging de Reichsbahn. Na de Wende verminderde de belangstelling, maar er bleven kinderen die zich tot het “spelen met echte treinen” voelden aangetrokken. En de “P” van Pionier­eisenbahn werd de “P” van Parkeisenbahn. Die letter hoefde op materieel en uniform niet te worden gewijzigd.

Bij de voormalige Pionier­eisenbahnen die nog bestaan gaan we een kijkje nemen. We beginnen met een PowerPoint­presentatie en daarna volgt eerste keuze uit de films van de Parkeisenbahnen van Halle(Saale), Leipzig, Dresden, Görlitz, Chemnitz, Cottbus, Gera, Berlijn en Bernburg. Het wordt een vol programma met waarschijnlijk een vervolg.

Locatie, tijd, kosten

Nederlands Volksbuurtmuseum, Waterstraat 27-29, Utrecht (tegenover de Jacobikerk). Zaal open 19.00 uur, het programma duurt van 19.45 tot ongeveer 22.30 uur. Toegang € 3,00 per persoon. www.nvbs.com/utrecht


Donderdag 10 mei 2018 en daarna: Nationale Stoom­treindag(en)

Diverse activiteiten op Hemelvaartsdag en de dagen erna. Raadpleeg de website van uw favoriete stoomclub.


Dinsdag 15 mei 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is '50 jaar NS Design'.


Dinsdag 15 mei 2018: NVBS-bijeenkomst in Hilversum

La grande vitesse française

Presentatie van Ambrosius Baanders.

In Frankrijk is op dit moment 2.800 km hogesnelheidslijn in exploitatie met een kleine vijfhonderd treinstellen. Een netwerk waarop dagelijks met snelheden tot 320 km/h wordt gereden en dat toonaangevend is in Europa en de wereld. In 2015 werden er 54,1 miljard reizigerskilometers afgelegd. Met de opening van 800 km nieuwe lijn in 2017 is het hogesnelheidsnet nu min of meer voltooid; in de komende jaren zullen er geen nieuwe baanvakken bij komen, omdat de financiering zeer moeilijk is.

Het idee om veel sneller te gaan rijden kreeg vorm in de jaren 70, nadat in de jaren 50 de eerste technische proeven hadden geleid tot het wereldrecord van 1955 van 331 km/h. Het doel was om markt terug te winnen op de auto en het vliegtuig. Dat leidde uiteindelijk tot de eerste lijn tussen Parijs en Lyon in 1981–’83 en vervolgens de opbouw van een indrukwekkend net. Het snelheidsrecord staat nu op 574,8 km/h. In het begin was het vooral een initiatief van de spoorwegmaatschappij SNCF, later was vooral de Franse staat de stuwende kracht achter die uitbreidingen.

Een presentatie niet alleen van de 12 bestaande lijnen en de 12 materieeltypes, maar ook van de impact op het vervoer en de regionale ontwikkeling in Frankrijk en de invloed op de ontwikkelingen in andere landen, waaronder Nederland.

Locatie, tijd, kosten

Op de maandelijkse bijeenkomsten is iedereen welkom: leden en niet-leden, jong en oud. Adres: Wijkcentrum “Riebeeck”, Van Riebeeckweg 50, 1212 EM Hilversum. In de buurt kunt u gratis parkeren. De voorstelling begint om 19.45 uur, de zaal en bar zijn open om 19.15 uur. Er is een pauze rond 21.00 uur en we eindigen niet later dan 22.30 uur. De entree bedraagt € 2,50. www.nvbs.com/gooi


Woensdag 16 mei 2018: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Twee fotopresentaties door Bert van der Kruk:

Railvervoer in België en Luxemburg

Onze reis begint vanavond in Amsterdam waar de D284 al gereed staat om ons naar België te brengen. Na enkele opnamen van de internationale treinen die vroeger via de Oude Lijn reden, bereiken we als eerste Brussel, waar al snel duidelijk wordt dat een bezoek aan onze zuiderburen is in de jaren ‘70 en ‘80 beslist de moeite waard. Het elektrificatie programma is nog niet geheel voltooid en veel reizigerstreinen rijden nog met, voor Nederlandse begrippen, zware dieselloks. De Athus-Meuse lijn is een prachtig werkterrein voor de bolle neuzen. Ook dieselstellen en oudere elokken zijn nog volop in dienst, evenals de oude trams in Brussel, Antwerpen, Gent, Verviers en Charleroi, waar ook de laatste restanten (buiten de kustlijn) van het eens zo grote tramnet van de buurtspoorwegen in het grauwe industrielandschap van Henegouwen te vinden zijn.

De grote variatie aan tram- en spoorwegmaterieel in België krijgt een vervolg bij de CFL in Luxemburg. Een klein land maar zeer veelzijdig doordat het een internationaal spoorwegknooppunt is, waar materieel uit 4 landen te zien is. Ook hier waren enkele bolle neuzen aktief, maar het paradepaard was ongetwijfeld de bruine krokodil. Tijdens de rondreis door de beide landen zullen ook de modernere traktiesoorten niet ontbreken.

De Gotthard

De avond eindigt met een korte presentatie over de beroemde Zwitserse Gotthard bergspoorlijn. Het Zwitserse Alpenmassief is altijd een grote natuurlijke barrière geweest voor het verkeer tussen zuid en noord Europa. Pas in de 13e eeuw ontstond er een pasweg over de Gotthard.

De aanleg van de Gotthardspoorlijn en de Gotthardtunnel welke in 1882 werd geopend betekende dan ook een geweldige verbetering. Deze spoorlijn die op spektakulaire wijze middels vele keertunnels en kunstwerken is aangelegd om op 1150 meter hoogte onder de Gotthard door te rijden, mag zeker tot één van de meest aansprekende bergspoorlijnen van Europa worden gerekend. Niet in de minste plaats door de lokomotieven die hier werden ingezet, waaronder de krokodil die hier eeuwige beroemdheid verwierf. Na 134 jaar is die glorietijd echter voorbij, want met de ingebruikname van de nieuwe Gotthardtunnel kunnen nu veel meer treinen veel sneller de Alpen kunnen passeren. Het oude trajekt dient dan nog slechts voor het regionale verkeer en zal ongetwijfeld nog wel enkele goederentreinen te verwerken krijgen. Met een vijftigtal beelden beleef je vanavond de reis van Erstfeld naar Bellinzona nog een keer.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Vrijdag 19 t/m zondag 21 mei 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Woensdag 23 mei 2018: NVBS-bijeenkomst in Ugchelen (Apeldoorn)

Stoom in het arbeiders- en boerenparadijs

Presentatie door Bart van 't Grunewold.

Nadat in West Duitsland bij de Bundesbahn de stoomlocs in 1977 zich "das Rauchen abgelernt" hadden, moesten we voor Duitse stoom de Duits-Duitse grens over, naar de DDR. In 1979 en 1981 reden in het "Arbeiter und Bauernparadies" nog volop stoomlocs. Ondanks dat de dieseltractie in opkomst was en al op veel plaatsen prominent aanwezig (en de elektrische tractie voorzichtig), waren er nog ware stoomparadijzen, met veel verschillende loctypen. Niet alleen de "ewige" Baureihen 50.35 en 52.80, die kenmerkend waren voor de nadagen van de DR-stoom een paar jaar later, maar een keur aan Baureihen: 01.5, 03.10, 41, 50.0, 58.30. Goederentreinen tot 1800 ton waren geen uitzondering en tussen Berlin en Stralsund reed de Baureihe 03.10 met wel 12-rijtuiglange vakantietreinen snelheden boven de 120 km/u.


Saalfeld 1979, foto Nico Spilt

Het depot Saalfeld was het absolute hoogtepunt, met in 1979 maar liefst 10 stuks 01.5-en tegelijk in de rijdende dienst. Bart van ‘t Grunewold bezocht in 1979 en 1981 de DDR – dat was toen nog een hele onderneming – en fotografeerde de onversneden en pure Deutsche Reichsbahn, met de meeste nadruk op de stoomtractie.

Locatie, tijd, kosten

"De Duiker" (Bronkerk), Hoenderloseweg 10, Ugchelen. Te bereiken met bus 12 vanaf station Apeldoorn. Zaal open 19.00, aanvang 19.30 uur, toegang € 3,00. www.nvbs.com/apeldoorn


Zaterdag 26 mei 2018: treinstel 876 van Leiden naar Utrecht


Leiden 1968, foto Nico Spilt

Museumtreinstel 876 (Plan V) rijdt van Leiden naar Utrecht Maliebaan ten behoeve van de Vrienden van het Spoorweg­museum.


Dinsdag 29 mei 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Noord Korea/DPRK

Een beamerpresentatie door Colin Miell (Engels gesproken)

Colin Miell is een van de drijvende krachten achter The Locomotive Club of Great Britain. In die hoedanigheid reist hij bijna overal ter wereld in groepsverband met de trein. Hij neemt ons vanavond mee naar een van de meest gesloten en controversiële landen ter wereld: Noord-Korea of voluit Democratic People’s Republic of Korea (DPRK). Veel treinen, trams, trolleybussen, bussen en de Pyongyang Metro, en een uitgebreide blik hoe het werkelijke leven er in Noord-Korea uitziet tijdens z’n twee reizen in 2014 en 2015.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Vrijdag 15 en zaterdag 16 juni 2018: railfestival in Amersfoort

Railfestival georganiseerd door het Railcenter. In de ochtend vinden railcolleges plaats.


Weekend 16 en 17 juni 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Dinsdag 19 juni 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is '50 jaar NS Design'.


Woensdag 20 juni 2018: NVBS-bijeenkomst in Hengelo

Foto/video-meeneemavond

Presentatoren: de bezoekers zelf! Gevarieerde avond met vele korte presentaties.

Iedere bezoeker krijgt de gelegenheid om eigen foto’s of films te vertonen van spoorse (vakantie-)onderwerpen naar eigen keuze. Toon je eigen beleving van onze hobby met gevarieerde beelden en geef daarbij een passende toelichting. Een mooie gelegenheid om eens iets te laten zien wat niet past in een avondvullend programma! Het belooft dan ook een gezellige avond vol afwisselende beelden te worden! Maximaal 15 minuten presentatietijd en maximaal 60 foto’s per persoon! (afwijkingen in overleg mogelijk.)

De volgende apparatuur is aanwezig: groot projectiescherm, diaprojector, Full-HD beamer met briljante beeldkwaliteit, Blu-ray/DVD-speler, laptop met Powerpoint, en een geluidsinstallatie met microfoon. Je krijgt voorrang als je op tijd je bijdrage aanmeldt via twente@nvbs.com.

Locatie, tijd, kosten

NSH-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, Hengelo. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 18.30 uur. Bijdrage in de onkosten € 2,50, jongeren tot 18 jaar € 1,25. www.nvbs.com/twente / www.facebook.com/NVBS.Twente Zie ook het programmaboekje (pdf).


Zaterdag 23 juni 2018: Vriendenrit Spoorwegmuseum

Onder voorbehoud: Buffel 3426 rijdt een rit ten behoeve van de Vrienden van het Spoorweg­museum.


Dinsdag 26 juni 2018: NVBS-bijeenkomst in Hoorn

Modelbouwavond

Deze traditie wordt ook dit jaar in ere gehouden. Ook dit jaar wordt de modelbaan van de Spoorgroep Noord Holland Noord weer opgesteld in de Stationsrestauratie van de Museumstoomtram. Het ‘hondenbot’ krijgt weer alle aandacht waarop de rechtgeaarde modelspoorder zijn nieuw aangeschafte modellen en/of zijn zelf gemodelleerde nieuwe kilometers kunnen laten maken op de analoge (DC of AC) of op de digitale baan in zowel H0 als N. De modeltreindienstregeling voor al deze modeltreinen wordt zoals ieder jaar door de modelspoorders zelf, in overleg, vastgesteld.

Locatie, tijd, kosten

De bijeenkomsten van de afdeling Noord-Holland Noord vinden plaats in de stationsrestauratie van de Museum­stoomtram, Van Dedemstraat 8, Hoorn (te bereiken via de loopbrug vanaf het NS-station). De avonden beginnen om 20.00 uur. Bijdrage in de kosten € 2,00.


Dinsdag 17 juli 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'modellen'.


Weekend 21 en 22 juli 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Weekend 18 en 19 augustus 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Dinsdag 21 augustus 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'modellen'.


Zaterdag 15 september 2018: stoomtrein naar Amsterdam

Westfalendampf brengt een bezoek aan Amsterdam. Route: Gütersloh, Bielefeld, Herford, Minden, Bad Oeynhausen, Löhne, Kirchlengern, Bünde, Melle, Osnabrück, Rheine, Bad Bentheim, Amsterdam. Tot Bentheim achter een klassieke E10, dan verder achter de twee 23'ers van de VSM. Aankomst Amsterdam circa 12.00, vertrek circa 18.00 uur. www.westfalendampf.de/...

Deze rit is geannuleerd. De reden is dat de machinisten van de VSM geen wegbekendheid hebben en dat het niet meer is toegestaan om op museummaterieel met een pilot te rijden.


Dinsdag 18 september 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'Vorstelijk Reizen'.


Donderdag 20 september 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Weekend 13 en 14 oktober 2018: Arend onder stoom

Arend onder stoom onder voorbehoud. www.spoorwegmuseum.nl


Dinsdag 16 oktober 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'het Stikkershuis'.


Zaterdag 27 oktober 2018: NVBS Railquiz in Amersfoort

De jaarlijkse NVBS Railquiz in het hoofd­kwartier van de NVBS in Amersfoort. Nadere informatie volgt.


Dinsdag 20 november 2018: Plusdag Spoorwegmuseum

Iedere derde dinsdag van de maand is er een Plusdag, met een nostalgisch programma voor senioren en andere geïnteresseerden. Dit bestaat uit een gratis rondleiding en een lezing. Ook kunt u zich laten scheren door barbier Jan. Zie www.spoorwegmuseum.nl/...

Het thema van deze Plusdag is 'geschiedenis Maliebaan'.


Vrijdag 9 t/m zondag 11 november 2018: Eurospoor in Utrecht

Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl


Zaterdag 24 november 2018: Winter Event bij Smit Klassiek

Smit Klassiek, Buys Ballotstraat 2, Oud-Beijerland. Open dag waarop je de collectie oude auto's, fietsen en andere voertuigen kunt zien. Van 10 tot 20 uur, toegang gratis. De open dag is op de laatste zaterdag van november; de rest van het jaar is de collectie alleen toegankelijk voor gasten. www.smitklassiek.nl


2019


Woensdag 26 t/m vrijdag 28 maart 2019: RailTech Europe 2019

Jaarbeurs Utrecht. www.railtech.com


Van 11 t/m 18 juni 2019: Cold War Express

Stoomtreinreis van Manchester naar Berlijn en terug, via Rotterdam, Utrecht en Arnhem. www.coldwarexpress.co.uk/...Leuke links & tipsIs het weer treinenweer?

Meer over het weer


Tentoonstellingen & manifestaties

Overzicht op volgorde van laatste openingsdatum. Raad­pleeg de site van de organisatie voordat u op pad gaat.

Life in Cities

Overzichtstentoonstelling met werk van fotograaf Michael Wolf. Van 20 januari t/m 22 april 2018 in Fotomuseum Den Haag. Een persoon achter een beslagen ruit wendt het hoofd af en sluit de ogen in een poging de lens van de fotograaf te ontwijken. De metroreiziger staat klem tussen de andere forenzen en kan geen kant op wanneer de fotograaf aan de andere zijde van het raam zijn camera op hem richt. www.fotomuseumdenhaag.nl/...

Verstild Dordrecht

Fototentoonstelling met oude beelden van Dordrecht, waaronder de aanleg van het station en de spoorbruggen. Van 29 oktober 2017 t/m 27 mei 2018 in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40. Dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur (voor feestdagen zie de website). www.dordrechtsmuseum.nl/...

Spoorwegmuseum in stadskantoor Utrecht

Op de 20e verdieping van het stadskantoor van Utrecht heeft het Spoorwegmuseum een kleine tentoonstelling ingericht. Het thema is "175 jaar spoor in Utrecht". Tot januari 2019 te zien tijdens de openingstijden van het stadskantoor. De ingang is direct naast de stationshal. Filmpje op Youtube.

Tram Amsterdam-Zandvoort

Vanaf 1 september 2017 in het NZH Vervoer Museum, Hofmanweg 35 in Haarlem. Tentoonstelling over de Blauwe Tram, die vanaf 1924 tussen Amsterdam en Zandvoort reed. Zestig jaar geleden, op 31 augustus 1957, werd deze tramlijn opgeheven. Het museum is open op vrijdag en zaterdag van 11.00-16.00 uur, in december, januari en februari alleen op zaterdag. www.nzh-vervoermuseum.nl

'Happy Station' in Breda

In een van winkelruimtes in de stationshal van Breda is tijdelijk een Playmobil-diorama ingericht met diverse landschappen en taferelen. De openingstijden hangen af van de beschikbaarheid van vrijwilligers en variëren daardoor. www.facebook.com/happystationbreda

 Vorstelijk Reizen

In het Spoorwegmuseum is begin oktober 2017 de nieuwe vaste tentoonstelling "Vorstelijk Reizen" geopend. Bekijk de uitzending van RTV Utrecht. Meer royalty.


Kijken op tv of pc

Spoorbioscoop

In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.

Rail Away

Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.

Open Beelden

Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.


Vijftig jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik

Op Hemelvaartsdag 23 mei 1968 vertrokken stoom­locomotieven 18 en 30 met een trein vol spoorweg­belangstellenden uit Hoorn naar Medemblik. Met deze eerste reis begint de geschiedenis van het rijden op museumspoorlijnen in ons land.

In 2018 vieren we ons Gouden Jubileum met "Vijftig jaar Museumstoomtram Hoorn-Medemblik - Vijftig jaar verbindend". Dit doen we met een aantal evenementen rond de thema’s cultuurhistorie, toerisme, duurzaamheid & toekomst, onze collectie en natuurlijk onze medewerkers.

Op www.stoomtram.nl/nl/50jaar leest u alles over het jubileumprogramma. Deze pagina zal gedurende het jaar worden geactualiseerd met de laatste informatie over de geplande evenementen.

Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke in NVBS Actueel.

Zie ook het thema over de Stoomtram Hoorn-Medemblik.


Treinen in Madurodam

De kroketten in het restaurant
zijn aan de kleine kant


Reisinformatie

Waar rijden de treinen?

Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

In Duitsland hebben ze Zugradar.

Materieelinzet en andere info

Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.

En rijden die treinen eigenlijk wel?

Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

Het andere openbaar vervoer

Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

Universele routeplanner

Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is: www.rome2rio.com.

Goederentreinen

De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz. De rode stip is van een webcamtram in Praag.

Spoorkaart Nederland

Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.

Reizen met de OV-chipkaart

Enige tips & trucs door het team van Langs de rails!


"Vati, was hast Du gemacht?" Nou, Vati heeft even niet opgelet toen er een trein aankwam.


Links

Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


Updates

De 162e update van het archief van Edward Bary staat online. Zie www.archiefedwardbary.nl onder "Updates".

Rob van der Rest voegt regelmatig nieuwe oude foto's aan zijn site toe. Zie www.sporen-met-rob.nl.

Een andere frequente updater is Cor de Rijke: www.feijenoordsemeesters.nl.


Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

Website: www.nvbs.com. Zie ook het thema over de NVBS.

NVBS Actueel

NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.com


Geïllustreerde spoorwegkaarten

Kaarten vol verhalen rond 1950

Geïllustreerde kaarten in cartooneske stijl waren halverwege de 20e eeuw een populair promotiemiddel voor reizen en toerisme. Geïllustreerde kaarten zijn bedoeld om te inspireren, niet om reisinformatie te verstrekken. Ze lijken ver af te staan van de schematische 'metrokaarten' van spoorwegnetwerken uit dezelfde periode, met rechte lijnen en zonder enig detail. Voor beide kaartsoorten geldt echter dat ze slechts losjes gebonden zijn aan de geografische realiteit. Ze dienen om een boodschap over te brengen: de eenvoud van een reis dan wel de rijkdom van een regio.

Lees het artikel van Arjan den Boer (februari 2018).


Rechtlijnig reizen

Schematische spoorwegkaarten in reisreclame

Elke landkaart is een abstractie van de werkelijkheid, maar sommige kaarten vervormen de realiteit. Het bekendste voorbeeld is de London Underground Map: de afstanden zijn onrealistisch, geografische features afwezig, lijnen kaarsrecht en hoeken haaks of diagonaal. In zo'n imaginair kaartbeeld kunnen reizigers zich beter oriënteren dan in de spaghetti die erachter schuilgaat.

Door versimpeling inzicht geven in het netwerk was net zo belangrijk bij (inter)nationale spoorverbindingen als in de grote steden. Schematische spoorwegkaarten, zoals die gedurende de twintigste eeuw werden ontworpen, leken soms op metrokaarten, maar lang niet altijd. Het doel was telkens hetzelfde: een ingewikkelde reis eenvoudig maken.

Lees het artikel van Arjan den Boer (december 2017).

Lees ook over de beroemde metrokaart van Harry Beck.


Maarten van Rossem over de laatste stoomtrein

Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen. Aanleiding voor RTV Utrecht om aan deze gebeurtenis aandacht te besteden met een uitzending vanuit het museum. Al lopend langs verschillende stoomtreinen praat Maarten van Rossem, televisieprofessor, met Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum.

“Van Rossem Vertelt” is een programma van RTV Utrecht. Bekijk de uitzending vanuit het Spoorwegmuseum.


Sporen door het Hogeland

125 jaar Hogelandspoor (1893-2018)

Begin april 2018 verschijnt het boek "Sporen door het Hogeland" over de geschiedenis van de spoorlijn Groningen-Roodeschool die dit jaar zijn 125-jarige bestaan viert. Meer informatie over dit boek.


Zullen wij deze vakantie het stuur even overnemen?

De autoslaaptrein van de NS

Ruim veertig jaar rijdt de NS met autoslaaptreinen naar het zuiden van Europa. “Het was het enige product waar iedereen tevreden over was”, vertelt Jaap Saunier, oud-productmanager van de autoslaaptrein. Toch gaat de publiekslieveling van de NS ter ziele in 2002. Ook een commerciële doorstart kan de trein niet redden. Waar is het fout gegaan?

Oud-medewerkers en reizigers halen herinneringen op. (uitzending Andere Tijden, 29 augustus 2017)


Frans station te koop

Heeft u altijd al willen wonen in een station? Om gezond­heidsredenen is ons huis te koop: een voormalig, geheel verbouwd station met een woonoppervlak van 240 m², gelegen op 1 ha grond in de Loirestreek, Frankrijk, op 800 km van Utrecht. Uitgebreide informatie en foto's vindt u op onze site: www.lagarenoyant.com

In de wachtkamer

Lees ook het weblog In de wachtkamer door Elisabeth van Nieuwenhuizen.


Van Rode Plein naar Chinese Muur

Een reis met de Trans Mongolië Express

In "Van Rode Plein naar Chinese Muur" neemt Lex Niekel in zo'n 65 korte verhalen de lezer 7865 kilometer lang mee op reis van Moskou naar Beijing over de Trans Mongolië-spoorlijn. Met veel oog voor detail en een flinke dosis humor maakt Lex je deelgenoot van zijn bijzondere reis. Maar het is meer dan alleen een reisboek vol verhalen en foto's. Lex laat ook zien wat zo'n reis met je als persoon doet.

Om deze uitgave mogelijk te maken, heeft Lex Niekel een crowdfunding-actie georganiseerd. Het boek kon begin december 2017 worden gepresenteerd. Het is ook te koop via bol.com. Prijs 15 euro. ISBN 9789491773709.


Kopen?

"Nostalgie op het spoor" door Carel van Gestel. Uitgever Wbooks. ISBN 9789462581883.

Is dit boek zijn 29,95 euro waard? Ik heb het voor u door­gebladerd. Er staan mooie foto's in en Carel van Gestel heeft ongetwijfeld zijn best gedaan op de teksten. De mooiste foto's zijn echter over twee pagina's geplaatst, dus over de vouw van het boek. Een vorm­geversziekte die alleen maar valt uit te roeien als mensen weigeren dit soort boeken te kopen.

Een persoonlijke vraag aan Carel van Gestel: u bent geïnteresseerd in kerkorgels. Maar je gaat toch ook geen orgelpijpen ombuigen? Nou dan!

Lees ook mijn blog Een boek van 6500 euro.


Retours

Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

Nieuwsbrief Arjan den Boer

Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


Gozen Doornpad in Abcoude

Het oude station van Abcoude heet nu "Boutique Hotel de Witte Dame". Dit ligt op een kleine tien minuten lopen van het huidige station. Vlakbij het hotel begint het Gozen Doornpad. Dit recreatieve pad is vernoemd naar de Abcoudse kunstenaar Gozen Doorn (1928-1999). Die is onder andere bekend van de gele snorren die hij voor de treinstellen van NS heeft ontworpen. Op het toilet van het hotel staat een model van een Hondekop met gele snor.


Gezocht: Spoorwegjournaal 96

Ik ben op zoek naar Spoorwegjournaal nummer 96 uit 1996. Met een scan van het artikel over Madurodam ben ik ook al blij. Mail mij als je wat hebt!


Amsterdam Dinner Train

Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief. Vroeger was dit het Panorama Rail Restaurant, maar het panoramarijtuig is vervallen. De dinerritten rijden meestal van Amsterdam (vertrek ca. 19.15) via Breukelen, Gouda, Rotterdam Noord, Den Haag HS, Leiden, Haarlem naar Amsterdam en duren zo'n tweeënhalf uur. Er zijn ook andere ritten en de trein kan ook worden gehuurd door gezelschappen. Zie website voor informatie en reserveringen. www.dinnertrain.amsterdam


Utrechts Archief (spoorwegen)

Zoekt u informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief bewaart de meeste archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen


Reisplanner van honderd jaar geleden

Zijn we er in honderd jaar op vooruitgegaan, qua dienstregeling? Dat kun je te weten komen met de reisplanner van Wichor Bramer. Je vindt hier reisplanners uit diverse jaren, van 1843 tot 1972.Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.Met de tram naar de Uithof

In dit filmpje is de hele route van de Uithoflijn te zien, van Utrecht Centraal Centrumzijde tot P+R De Uithof. Je kijkt mee over de schouder van een tram­bestuurder in de levensechte tramsimulator. Deze simulator wordt door de toekomstige tram­bestuurders gebruikt om de bediening van de nieuwe trams en het traject te leren kennen.

Dit is het filmpje van de terugweg. In de loop van 2019 zal de Uithoflijn in dienst komen.


NS Harmonieorkest

www.nsharmonie.nl


Theme Time Radio Hour

It’s night time in the big city
A night watchman rinses out his thermos
The last train from Overbrook pulls into the station.

Bob Dylan maakte van mei 2006 tot april 2009 een serie radioprogramma's die in de VS via de satelliet werden uitgezonden: Theme Time Radio Hour. Deze pro­gram­ma's zijn ook via internet te beluisteren. Er zijn honderd afleveringen van een uur gemaakt, steeds rond een bepaald thema. Twee afleveringen zijn gewijd aan treinen, een dankbare inspiratiebron voor componisten.

Zie ook het thema Trein & muziek.


Kleuren van Nederlandse treinen

Ik heb me verdiept in de kleuren die op Nederlandse treinen zijn of worden gebruikt, waaronder de codes van de gebruikte verven. Aanvullingen en correcties op deze tabel zijn van harte welkom.

Een traditioneel huisstijlelement van de spoorwegen: het gevleugelde wiel.


Wat is dit waard?

Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven.

Meestal luidt mijn advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummer­plaat van loc 4011, een Zweedse stoom­locomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro. Niet gek.

Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. Je mag al blij zijn als iemand ze gratis wil overnemen.

Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

Catawiki: ruim 24% kosten

En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik wel­eens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Markt­plaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

Weggeven kan ook

Spullen kunt u natuurlijk ook weggeven. Voor objecten zoals bordjes en nummerplaten heeft een museum misschien belangstelling. Of denk aan een museum­organisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR. Modeltreinen kunnen interessant zijn voor het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.

Als het gaat om foto's, films, boeken, tijdschriften of documenten, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. Dingen waar u geen raad mee weet ik elk geval nooit direct weg­gooien. Voor meer informatie over schenkingen en nalatenschappen zie www.nvbs.com/...

(Let op: geef geen boeken cadeau aan de NVBS-winkel. Boeken die men niet kan gebruiken verdwijnen in de afval­container.)Adverteren op deze site

Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar tech­nische of historische informatie. Maar ook mensen die belang­stelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site.

Maximaal 1 euro per dag

Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner bovenaan de twee meest bezochte pagina's: deze Agenda en de rubriek Nieuw. Een half jaar kost 150 euro, een jaar 250 euro. Een banner kan 740 pixels breed zijn, hoogte tot 120 pixels.

In overleg zijn er veel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een advertorial in de rubriek Nieuw. Ik kan van dienst zijn bij het maken van een banner of het opstellen van een tekst.

Neem vrijblijvend contact op.
www.onnopetersen.comMijn tweets

Ik deel weleens een mening of observatie via Twitter.

Tweets-archief 21-03-2011 t/m 02-02-2018

Lees ook mijn weblog
www.nicospilt.nl


Weet je een leuke rit?

Deel je informatie met anderen

Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

Het is mogelijk om meldingen in deze agenda per mail te ontvangen. Daarvoor moet je lid worden van mijn forum en aangeven dat je "Individual Emails" wilt ontvangen. Het forum is er ook voor snelle berichten die niet in de agenda komen.

DEUVM (doe er uw voordeel mee)!

Langs de rails

Uit de archieven van Nico Spilt

Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

"Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding        forum

vorige       start       omhoog