Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)

De VSM in 2005


Loc 2530 is weer bruin. Hier in een loods van de VSM, op 31 januari 2005 gefotografeerd door Rick Dijkstra.


   

Beekbergen, 3 maart 2005. VSM-loc 64 415 reed een extra rit naar Dieren. Drie foto's door Bastin de Jager, de foto rechtsonder is gemaakt door Dolf Dijkstra.


Beekbergen, zomer 2005. Een door MaK in 1959 gebouwd locje. De eerste eigenaar was de VAW – Vereinigte Aluminium Werke AG in Lünen, waar ze het nummer VAW 3 droeg. Midden van jaren 80 is de loc verkocht aan de Westfälische Lokfabrik Reuschling en na grote revisie als huurloc in dienst gesteld als WLH 40. In deze periode heeft de loc bij verschillende bedrijven dienst­gedaan. In 1989 heeft WLH de loc opnieuw gedeeltelijk gereviseerd en daarna verkocht aan de firma Matex in Rotterdam. De loc heeft daar als nummer 40 dienst­gedaan tot eind 1999. In 1999 is de loc door Matex buiten bedrijf gesteld. Via ACTS is de loc in 2001 naar VSM gekomen. Foto Pascal Esselink.


Nabij Oldenzaal, 5 mei 2005. Loc 23 071 met een trein van de Eisenbahn Kurier op weg naar Apeldoorn. Tot Bentheim werd de trein getrokken door twee Zwitserse e-locs. Foto André Brauns, met dank aan Feike Cammenga.


Beekbergen, 5 mei 2005. Ik had zelf genoeg aan een broodje hamburger, maar deze foto bewijst dat de VSM ook rekening houdt met de veeleisende gourmand. Ik ben tijdens mijn korte bezoek aan Beekbergen zeker zes mensen tegengekomen die mij kenden, van mijn site. Dat is het nadeel als je je eigen kop er ook op zet! Ook weer een paar oude boeken gescoord en wat andere spullen voor mijn uitdijende collectie. Ik ben dus tevreden weer teruggetreind naar huis.


Op 21 mei 2005 reed de VSM een extra rit voor een besloten gezelschap tussen Beekbergen en Dieren. Trekkracht was loc 50 3564. Foto Bastin de Jager.


Op 18 juni 2005 reed de VSM met loc 52 3879 een rit voor een gezelschap van Amersfoort naar het Spoorwegmuseum. Hier de trein vlak voor station Apeldoorn, komend uit Beekbergen. (Het sein links is een overwegsein. Hierin brandt een witte lamp als de overweg door de trein bereden mag worden. Op deze foto is de witte lamp gedoofd. Je ziet wel een geel vlak: dat is geen lamp maar reflecterend materiaal.) Foto Bastin de Jager.


Venlo, 11 juli 2005. Arnold de Vries fotografeerde locs 52 3879 en 23 071 van de VSM, die na hun bezoek aan de ZLSM terugkeren naar Dieren.


   

Apeldoorn, Kanaal Zuid, 20 juli 2005. Een monteur van KPN heeft een gasleiding kapotgestoken, wat een fraaie steekvlam opleverde. De brandweer kon de brand snel blussen, waarna NUON de gasleiding weer repareerde. Loc 50 3654 rijdt stapvoets voorbij de plek van het ongeval. Foto's Pascal Esselink. Dezelfde loc was op 12 juli betrokken bij een botsing met een trekker. De bestuurder dacht dat er geen trein aankwam, hoewel de loc drie keer lang had gefloten. Toen hij de trein zag gaf hij plankgas, zodat hij het er goed vanaf bracht, ook omdat de trein maar 10 km/uur reed. De schade bestond uit een ontzette aanhanger, een kapotte stoomleiding en een kapotte lamp van de loc. Van dit ongeval heeft niemand foto's gemaakt.


 

VSM, 20 augustus 2005. Loc 2530 met goederentrein, gefotografeerd door Rick Dijkstra. Zijn vader Dolf kon het niet laten...


Pilot of piloot?

   

Ede-Wageningen, 27 augustus 2005. VSM-locs 52 3879 en 50 3654 pendelden over de Kippenlijn tijdens de laatste dag van de jaarlijkse Heideweek. De foto's hierboven zijn gemaakt door Patrick (links) en door Feike Cammenga (rechts), de foto hiernaast door Patrick Esseling. De man met het gele veiligheidsvest is pilot Dolf Dijkstra. Bij het spoor gebruiken ze het Engelse woord pilot. Een goed Nederlands woord is piloot, dat loods of gids betekent. Om dit te bewijzen deze zwart-witfoto, die in de nazomer van 1961 is gemaakt door mijn vader, vanuit een bus die een excursie maakt naar de grote stuwdam bij Eupen in België.Terug naar toen 2005

Bilthoven, 3 september 2005. Het lukte me niet om dit jaar "Terug naar toen" te bezoeken, dus hou dat broodje hamburger maar warm tot de volgende keer. Maar de kans om op twee minuten lopen van mijn huis een stoom­locomotief te zien laat ik me zelden ontgaan. SSN 01 1075 komt om 8.20 's ochtends voorbij, om via Amersfoort naar Apeldoorn te rijden. De wagen met reserveonderdelen hebben ze thuisgelaten, dus als dat maar goed gaat! Helemaal links een van de bewakingscamera's die bij de ADOB staan opgesteld. Zouden ze mij gezien hebben, in mijn geluidschermkleurige kleding?


VSM, 3 september 2005. Van diverse bezoekers kreeg ik foto's toegestuurd die ze tijdens "Terug naar toen" hebben gemaakt. Waarvoor dank. Ik kan ze niet allemaal plaatsen, maar bijvoorbeeld deze wel, omdat die me doet denken aan de door vier 2200'en getrokken ertstreinen van 35 jaar geleden. Bertus Kers, de machinist van dit kwartet, maakte de bovenste foto. Feike Cammenga, cateraar bij de VSM, fotografeerde een deel van de lading die de locs voor hun rekening namen. Klassieke Volkswagenbusjes, zeg maar de SUV's uit de jaren zestig.


Toen, of terug naar toen? Martin Winterman maakte bij de VSM op 3 september 2005 deze zwart-witfoto van een vierspan 2200'en.


VSM, 3 september 2005. De schitterend opgeknapte 2530 met een van zijn gewone zusjes. Foto Joost de Grave.


Eindhoven, 2 september 2005. Loc 1220 van de ZLSM op weg naar de VSM, om deel te nemen aan "Terug naar toen". Hier tijdens het waternemen in Eindhoven. Op de schoorsteen zit een paardje gemonteerd. Dit betekent dat de loc is gereviseerd: een jaar lang blijft dat paardje er op zitten. Foto Arnold de Vries.


 

Eindhoven, 5 september 2005. ZLSM-loc 1220 op de terugweg van de VSM naar Limburg. Dat paardje op de schoorsteen intrigeerde mij, vandaar dat Arnold de Vries dat nog eens goed heeft vastgelegd.


Nijmegen Waalbandijk, 18 september 2005. Tijdens de Haven- en transportdagen pendelde er een trein bestaande uit VSM locs 64 415 en 2530, met de rijtuigen B621 en B275. Foto's Hugo Richter en Eric ten Barge.


Arnhem, 1 november 2005. Hugo Richter trof bij toeval deze stoomtrein van de VSM aan, die met een bijzondere rit bezig was. Let op de windleiplaten van de loc, die je nu niet ziet. Zo zag de loc er bij de aflevering uit.


Zie ginds komt de stoomtrein

Bilthoven, 13 november 2005. Loc 23 071 is onderweg van Apeldoorn naar Naarden-Bussum, om daar Sinterklaas af te zetten. Meer foto's van deze rit.


 

Beekbergen, 9 december 2005. Op een mistige ochtend begint een van de twee ritten die deze dag ten behoeve van NedTrain werden verreden. Loc 1251 rijdt in opzending mee naar Apeldoorn. Het doel van beide ritten was het vroegere Werkspoor-terrein bij Utrecht, tegenwoordig in gebruik bij ProRail. Foto Feike Cammenga. Tweede foto: Velp, 10 december 2005. Een VSM-trein, met aan beide zijden een loc, is in de mist op weg naar het nieuwe station Arnhem Zuid, dat met de komende dienstregeling in gebruik wordt genomen. De trein zal vandaag een aantal slagen Arnhem-Nijmegen rijden. Foto Wietze Landman.


Apeldoorn, 9 december 2005. VSM-loc 23 071 neemt ACTS-loc 1251 in opzending mee vanuit Beekbergen. De stoomtrein zal deze dag twee ritten naar Utrecht rijden. Foto Bastin de Jager.


Bij Beekbergen, 10 december 2005. VSM-locs 23 071 en 52 3879 met de trein waarmee deze dag pendelritten gereden zullen worden tussen Arnhem en Nijmegen, dit ter gelegenheid van de opening van de halte Arnhem Zuid. Foto Bastin de Jager.


Arnhem, 10 december 2005. Het was lekker koud: dat geeft altijd een mooi effect bij stoomlocs. De loc komt in beweging en de machinist heeft de cilinderkranen geopend, wat te zien is aan de stoom die onder uit de cilinders ontsnapt. Tijdens stilstand van de loc condenseert achtergebleven stoom in de cilinders tot water. Wanneer de loc weer gaat rijden moet dat water eruit, omdat anders de cilinders beschadigd kunnen raken. Vandaar dat bij het optrekken de cilinderkranen even moeten worden geopend. Dat gebeurt met een handel die zich op de voetplaat bij de machinist bevindt. Foto Remco van den Bosch.


Arnhem Zuid, 10 december 2005. De VSM-pendeltrein maakt een tussenstop. De nieuwe halte moest een poosje worden gesloten omdat de perrons door opvriezen spiegelglad waren geworden. De bezoekers vielen bij bosjes om en er heeft zelfs iemand zijn enkel gebroken. Nadat er was gestrooid kon de futuristisch vormgegeven halte weer in gebruik worden genomen. Foto Wietze Landman.


Beelden van de kerstritten bij de VSM, op 26 en 27 december 2005. Foto's Bastin de Jager, Dieter de Jong en Eelco Koppelaar.


Zie ook:
vorige       start       omhoog