Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM)Inleiding

In het voorjaar van 1975 werd door een groep enthousiastelingen de eerste aanzet gegeven tot de oprichting van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). In dat voorjaar werden de eerste wagens en de eerste stoom­locomotief opgeknapt. De VSM rijdt tussen Apeldoorn en Dieren. De VSM beschikt over een paar dozijn stoomlocomotieven, de meeste uit Duitsland en enkele uit Polen. De VSM heeft verder veel diesellocomotieven, een groot aantal historische personenrijtuigen, waaronder enkele historische "blokkendozen", en goederenwagens.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, gevestigd in Beekbergen, heeft zich ten doel gesteld een rijdend spoorweg­museum in werking te houden. In de treinen en op de terreinen van de VSM krijgen de bezoekers een beeld van hoe het spoorwegvervoer er in het verleden uitzag.


 

Apeldoorn, 2 september 2001. Loc 52 8139 tijdens "Terug naar toen". Op de voorpagina van het donateursblad "De koppelstang" locs 44 1593 en 64 415.


De liefde kan niet van één kant komen

Eind 2014 ben ik donateur geworden van de VSM. Ik meldde me aan door een donatie voor 2015 over te maken. Daarna gebeurde er niets: ik kreeg geen donateurskaart, geen foldertje. Zelfs een simpel welkomstmailtje leek te veel gevraagd. Pas na een half jaar ontving ik voor de eerste keer post van de VSM: het blad Koppelstang. Toen ik mailde dat dit toch wel een beetje laat was, was de reactie dat het allemaal vrijwilligerswerk is. Klopt. Net zoals het overmaken van donaties: dat is ook vrijwilligerswerk. Ik had verwacht dat de VSM mij als donateur zou informeren wanneer er hoofdlijnritten plaats­vinden, zoals de SSN dat ook netjes doet, maar daar wil de VSM niet aan beginnen. Met ingang van 2018 heb ik mijn donateurschap opgezegd, omdat dit geen toegevoegde waarde voor mij heeft. De liefde kan niet van één kant komen.


VSM door Baarn

De twee 23'ers van de VSM stomen door Baarn. Op 19 september 2016 op weg van Hoorn naar Apeldoorn. Op 7 oktober 2016 op weg van Apeldoorn naar Rotterdam. De VSM informeert haar donateurs niet over dit soort ritten, zoals de SSN wel doet. Kennelijk heeft de VSM minder belang bij tevreden donateurs dan de SSN.


Vieze Jack – De Jack Express

Blaas maar op mijn fluitje bij de VSM!


Tot mijn verrassing kwam ik bij de VSM een bijzondere locomotief tegen. Het betreft de experimentele loc 59 501, met zeven gekoppelde drijfassen: asopstelling 1'G. In feite gaat het om een verlengde loc Baureihe 52. Zie ook Stalins locomotief.Zie ook:

Website:

vorige       start       omhoog