Loc V200 007 in Nederland

En informatie over de Lübeck-Büchener Eisenbahn (LBE). 

Utrecht, 25 juni 1989. Loc V200 007 was tijdens NS 150 aanwezig met een dubbeldeks rijtuigstam van de vroegere LBE (Lübeck-Büchener Eisenbahn). Deze combinatie zou ook enkele ritten door Nederland verzorgen. De LBE reed in de omgeving van Hamburg. De treinen werden geduwd of getrokken door gestroomlijnde stoomlocs.


 

Utrecht CS, 2 augustus 1989. V200 007 maakt zich op om een rit te maken met de LBE-rijtuigstam, die eigendom is van de Verein Lübecker Verkehrsfreunde (VLV).

 

Op het bord boven de koppeling staat "Keine elektrische Heizung". Dat is geen probleem, want de loc heeft een stoomketel aan boord die voor de treinverwarming kan zorgen.

 

Op het bord staat, behalve de route die de trein zal afleggen, een afbeelding van de LBE-dubbeldekker uit 1937 en een afbeelding van een NS-dubbeldekker uit 1985. Op de loc doen een Duitse machinist en een Nederlandse pilot dienst.

Dick van Aggelen fotografeerde de trein in Hilversum.


Nogmaals loc V200 007 op bezoek in Nederland

Hollandsche Rading en Blauwkapel, 2 april 1999. Loc V200 007 met diverse Rheingold-rijtuigen, rijdend ten behoeve van een Duits gezelschap dat een bezoek bracht aan Hoorn. Heen ging het via Em-Ah-Ac, terug via Hvs-Utm-Em. Foto's Johan Nieuwenhuis en Vincent Prins.


Lübeck-Büchener Eisenbahn (LBE)


Rheine, 10 september 1977. Rheine neemt vandaag afscheid van de stoomtractie. Ter gelegenheid hiervan is loc 103 001 uit Hamburg overgekomen, met een dubbeldekkerstam van de Lübeck-Büchener Eisenbahn.


 

Büchen, 15 juli 1971. Loc 01 0527 van de DR is met de trein uit Berlijn de grens gepasseerd, en wordt opgewacht door een groot aantal grenswachten die controleren of zich geen Oost-Duitse spionnen aan boord bevinden. Daarna mag de trein doorrijden naar Hamburg. Op het perron staat een gedenksteen met de tekst "Büchen Tor zur Freiheit 1955-1959".


Jülicher Kreisbahn, 3 april 1976. Ter gelegenheid van de sluiting van stoomlocdepot Stolberg vonden diverse festiviteiten plaats. Tot de hoogtepunten behoorden de ritten met stoomloc 56 3007. Dit is een loc van het Pruisische type G 8², uit een kleine serie die voor de Lübeck-Büchener Eisenbahn is gebouwd. Deze loc (LBE 97) bevindt zich nu in het Eisenbahnmuseum Darmstadt-Kranichstein. Foto Rob van der Rest.


Artikel over de Lübeck-Büchener Eisenbahn in 'Spoor- en Tramwegen', 14e jaargang nr. 13, 21 juni 1941.


Die Lübeck-Büchener Eisenbahn. Alfred B. Gottwalt. Alba Buchverlag, Düsseldorf 1975. ISBN 3870940292.

De Lübeck-Büchener Eisenbahn (LBE) exploiteerde vanaf 1851 spoorlijnen van Lübeck naar Hamburg en van Lübeck naar Büchen (aan de spoorlijn van Hamburg naar Berlijn). Verder een aantal nevenlijnen. In dezelfde regio was ook de Eutin-Lübecker Eisenbahn (ELE) actief. In dit boekje wordt de geschiedenis van beide maatschappijen beschreven, en het materieel dat dienst deed.

Interessant zijn de dubbeldekstreinen van de LBE, die door gestroomlijnde tenderlocs werden getrokken of geduwd. In het laatste geval werd de locomotief vanuit een stuurstand bediend door de machinist, terwijl de stoker op de loc dienst deed. De LBE experimenteerde ook met andere nieuwe technieken, waaronder een door een stoommotor aangedreven locomotief. Als gevolg van de naderende Tweede Wereldoorlog is die locomotief nooit gereed gekomen. Op 1 januari 1938 ging de LBE op in de Deutsche Reichsbahn.Zie ook:

vorige       start       omhoog