Juli 2018


Brand in het onderstation

Hilversum, 5 april 1969. Treinstellen 343 en 227 passeren het onderstation nabij Hilversum Sportpark, op weg naar Utrecht. Wegens onderhoud aan het onderstation doet op dat moment een mobiele gelijkrichterwagen dienst.

Hilversum, 14 juli 2018. Witte rookwolken boven het onderstation. Omwonenden werden gewaarschuwd hun ramen gesloten te houden en het treinverkeer naar Utrecht werd stilgelegd.

Op 14 juli rond 10.00 uur was er brand uitgebroken in het onderstation. Het duurde drie uur voordat de brandweer kon gaan blussen, omdat eerst de stroom van het landelijke net naar het onderstation moest worden uitgeschakeld. Op een van de foto's is een bedrijfswagen te zien van Asset Rail, de vermoedelijke veroorzaker van de brand. Op een andere foto zien we de brandweer wachten tot ze mag gaan blussen. Ondertussen werd er een waterverbinding van 2500 meter aangelegd vanaf een vijver bij de Oosterengweg, achter het gebouw van de EO langs. Met dank aan onze correspondent ter plaatse: Rienk Nauta.

Communicatiefouten en blusproblemen

De brandweer kon pas gaan blussen nadat de stroom naar het onderstation was uitgeschakeld. Dit duurde drie uur. Netbeheerder Liander meldde direct na de start van de brand een verzoek te hebben gekregen van de Veiligheids­regio om de spanning eraf te halen. Binnen vijf minuten was dit volgens Liander gebeurd. Maar toen de brandweer begon met blussen, bleek er toch nog spanning op het onderstation te staan. De brandende kast klapte uit elkaar en de brandweerlieden moesten vluchten uit het gebouw. Daarna duurde het ruim twee uur voordat Liander de stroom helemaal had uitgeschakeld. Bron: www.nhnieuws.nl, 16 en 17 juli 2018.

Herstelwerkzaamheden

Vanaf maandag 16 juli werd het onderstation hersteld, dit duurde tot en met donderdag. Er was die dagen te weinig stroom beschikbaar om zwaardere treinen te laten optrekken. Daarom reden er kortere sprinters en stopten de intercity's niet in Hilversum. De stroom werd geleverd door omliggende onderstations. Voor een overzicht van onderstations zie www.energievoorziening.info/... (pdf).

De schakelaars werkten niet

In januari 2019 kwam er meer duidelijkheid over de oorzaak van de problemen: de schakelaars werkten niet (bron: www.nhnieuws.nl, 2 januari 2019).

Hilversum, 17 juli 2018. Een mobiel onderstation neemt tijdelijk het werk van het vaste onderstation over, totdat dit weer is hersteld. Foto's Rienk Nauta. Vergelijk ook de foto hierboven uit 1969. Toen stond er ook een mobiel onderstation, maar dat had spoorwielen.


Heren met slechte bedoelingen

"Nog te vaak zien we dat alleenreizende meisjes door heren met slechte bedoelingen worden belaagd." Filmpje over het stationswerk dat vroeger door dames werd gedaan. Gefilmd in het Spoorwegmuseum, juli 2018. Lees ook De damescoupé.


Vectron en Dolime in Amersfoort

Amersfoort, 27 juli 2018. Loc 193 829 (een Vectron) en 189 200 (in opzending) voor de 'Poznań shuttle'. Rechts loc 1616 met een lege dolime-trein. De twee treinen zouden kort na elkaar vertrekken: de dolime via Utrecht naar Hermalle-sous-Huy, de Poznań via Weesp en Breukelen naar Rotterdam. Bekijk het filmpje.


Spot the Webmaster

Baarn, 27 juli 2018. Ondanks het tropische weer zit ons team niet stil. Hier ziet u ons in actie tijdens een poging het simultaanvertrek van twee Sprinters vast te leggen. Ik hang met mijn camera uit een van de laatste treinraampjes die nog open kunnen: die van de trein naar Baarn. Volgens dienstregeling vertrekt deze tegelijk met de trein naar Amersfoort. Pech voor reizigers die willen overstappen, maar wel leuk voor de film. En daar gaat het maar om. Deze inzending voor de Spot the Webmaster Award is van de hand van Alex van Hierden.


Het volgende station is Den Dolder


Trein Baarn–Utrecht, 10 juli 2018Monument in Eindhoven

Eindhoven, 13 juli 2018. Sinds een maand staat hier een goederenwagen die herinnert aan de tijd dat Philips hier een spooraansluiting had. Foto Nico Bartels. Meer monumenten in Eindhoven.


Kuitenbijter: blijven drinken!


www.brouwerijhommeles.nl

Kees Volkers is historisch geograaf en schrijver. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan, waaronder Wandelen over de Bierkaai, waarin hij de bierhistorie van Utrecht onderzoekt. Kees is ook actief bij Brouwerij Hommeles in Houten. Daar worden speciaalbieren gemaakt, met ingrediënten die uit de omgeving worden betrokken. Zo komt de hop, een van de kostbaarste bestanddelen van bier, van De Bijenakker in Odijk. Tijdens een open dag op 15 juli 2018 kocht ik daar enkele flesjes bier, waaronder 'Kuitenbijter'. Volgens mij is het niet verstandig om dit voorafgaand aan een fietstocht te drinken (6,3%), maar de dame op het plaatje denkt daar kennelijk anders over.


RolandRail gestopt

Het goederentreinforum van Roland Korving, dat al een poosje over zijn hoogtepunt heen was, is stopgezet. Op 13 juli 2018 verscheen het volgende bericht op www.rolandrail.net:

Vrijdag de 13e is wel een symbolische dag om u allen te vertellen dat dit forum vanavond wordt afgesloten. Ik ga geen woorden vuil maken aan het waarom. Alternatief is het forum op www.sion-rail.nl waar ik geen enkele bemoeienis mee heb en een deel van u al een account. Plan is het Rolandrail-forum wel toegankelijk te houden als archief, en de loc­lijsten bij te houden tot daar een goed alternatief voor is. Veel plezier met uw hobby.
Groeten, RolandHet julinummer van NVBS Actueel

Het julinummer van NVBS Actueel is verschenen. Ondanks het tropische weer heeft de redactie de afgelopen weken niet stilgezeten. Zo brachten wij een bezoek aan het Weverijmuseum in Geldrop. Hier worden nog steeds onderdelen gemaakt die van levensbelang zijn voor het behoud van oudere treinen en trams.

Ons team bezocht ook twee museumlijnen: in Baden-Württemberg en in Noord­west-Frankrijk. Voor wie het iets dichter bij huis zoekt is een dagje Brussel misschien de moeite waard.

Verder in deze nieuwsbrief het gebruikelijke interessante nieuws over activiteiten van de NVBS, aangevuld met tips over boeken, excursies en andere wetenswaardigheden. Ook de populaire zoekplaatjes ontbreken natuurlijk niet.

Een abonnement is gratis, ook voor niet-leden. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. Klik daarvoor op nvbs-actueel.com

Zie ook het overzicht met door mij geschreven artikelen en interviews.

vorige       start       omhoog