Mei 2017


Rustig rijden a.u.b.

Hilversum Mediapark, 15 mei 2017. Loc 1621 van Captrain is met een glastransport van de firma Broekman Logistics op weg van Rotterdam naar Duitsland. Van een paar pakketten ontbreekt de beschermende verpakking.


Stoom door Delft

Delft, 17 mei 2017. Wachtende reizigers zien tot hun verbazing opeens een stoomtrein voorbij komen. De trein is op weg naar het Spoorwegmuseum in het kader van de Spoorwensdagen van NS. Foto Ton Pruissen. Meer stoom door Delft.


Stoom door Bunnik

Bunnik, 17 mei 2017. De SSN kwam twee keer met de Spoorwenstrein door Bunnik, om kop te maken in Driebergen. Zoiets filmen we natuurlijk. De bemanning deed z'n best om te fluiten, maar de loc had er weinig zin in.


Lodewijk Derens, Nederlands eerste spoorwegfotograaf

Amersfoort, 6 mei 2017. In NVBS Centraal werd het boek "Lodewijk Derens, Nederlands eerste spoorwegfotograaf" gepresenteerd. Luud Albers kreeg het eerste exemplaar van dit boek overhandigd uit handen van de auteurs Guus Veenendaal en Remmo Statius Muller. Albers is mogelijk de enige nog levende fotograaf die Derens (1880-1956) persoonlijk heeft gekend. Guus Veenendaal vertelde iets over het leven van Lodewijk (Lou) Derens, waarna Remmo Statius Mulder inging op de vaak moeizame en tijdrovende manier waarop de fotoselectie tot stand is gekomen.


   

Amersfoort, 6 mei 2017. Natuurlijk heb ik dit boek direct aangeschaft. Bij de kassa van de NVBS werd ik vastgelegd door Ronald Slaman. Meer over dit boek en over Lodewijk Derens.Ode aan de OLDO

Wesepe, 20 mei 2017. Onthulling van een monument ter herinnering aan de voormalige OLDO: de Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij Deventer-Ommen. Achter het monument staat de burgemeester van Olst-Wijhe. Foto Olaf Horn. Meer over de OLDO.


Boekelo, 9 mei 2017. Voor zover bekend heeft de MBS niet de intentie om de baanvaksnelheid te verhogen tot 140 km/uur. Wat de plannen zijn met dit codewisselsein is mij dan ook niet duidelijk. Hopelijk krijgt dit relict uit de beginjaren van de ATB een iets waardiger plek dan het Boekelose struikgewas. Foto Josbert Lonnee.Oudste rijdende stoomloc getest!

Tot ver in de stad Hoorn klinkt de hoge stoomfluit. Voor de kenners onmiskenbaar: dit is een NS-stoom­locomotief. En een bijzondere: het oudste zelf rijdende voertuig in Nederland. Na een restauratie van 10 jaar wordt stoom­locomotief NS 6513 inmiddels aan een reeks tests onderworpen, voordat ze komende zomer de stoomtrams gaat trekken tussen Hoorn en Medemblik.


Machinist Martijn Blokker test loc NS 6513. Foto SHM.

Spannend

Spannend is het allemaal wel voor de mannen die de machine uit 1887 hebben gerestaureerd. Vier uur nadat het vuur is aangestoken werd op die zaterdagochtend in april de regulateur voor het eerst geopend en zette het bijna zestien ton wegende gevaarte zich in beweging. De woorden van de machinist zeggen alles: 'Nou, hij doet het hè?

De oldtimer rondt het testprogramma binnenkort af met een formele toelating van het voertuig op de spoorbaan tussen Hoorn en Medemblik.

Stoomtram in de 19e eeuw

De locomotief speelt een hoofdrol in een presentatie die de Museumstoomtram komende zomer over de stoomtram in de 19e eeuw organiseert. In juli worden alle scholen in de regio uitgenodigd voor een educatieprogramma over de locomotief. In augustus kan iedereen meerijden naar Medemblik met de NS 6513, die vanaf dat moment met Bello en de andere stoomlocomotieven de trams op de museumspoorlijn gaat trekken.

Bron: persbericht SHM, 26 mei 2017Stoom door Hilversum

Bekijk ook het filmpje uit 2015 dat Carina maakte.


Maurice de Hond heeft voorgesteld om de spelling te vereenvoudigen. Dan is er op school meer tijd voor computerles. Hoewel zijn voorstel het waarschijnlijk niet zal halen, brengen sommige mensen het zelf al in praktijk.


Nicole Kuppens interim-directeur Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heeft Nicole Kuppens (1968) aangesteld als interim-directeur. Zij neemt de taken over van Maarten Foppen die op verdenking van fraude en belangenverstelling zijn functie heeft moeten neerleggen. Kuppens zal de komende negen maanden de leiding over het museum voeren. Na de zomer start de procedure voor het aan­stellen van een nieuwe directeur. Het is niet uitgesloten dat Kuppens deze functie behoudt.
vorige       start       omhoog