April 2017

Onder andere de jaarvergadering van de NVBS, met spreker Pier Eringa, en de presentatie van een boek over fabrikant Allan uit Rotterdam. Herman Koch schreef het boekenweekgeschenk en van Pinkeltje verscheen een boek over zijn avonturen in het Spoorwegmuseum.Treinen op Texel

Gepubliceerd op 1 april 2017

Afgezien van wat smalspoortreintjes tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben er op Texel nooit treinen gereden. Maar er zijn in de jaren 50 wel plannen gemaakt voor een spoorwegnet, om het toenemende toeristenverkeer in goede banen te leiden. Dit blijkt onder andere uit een officiële emplacementstekening van Den Burg.


HSL Logistik mag geen treinen meer rijden

Bunnik, 19 mei 2013. Loc 1832 van HSL Logistik is met een keteltrein op weg van Emmerich naar IJsselmonde. Sinds 12 april 2017 mag HSL geen treinen meer rijden van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het bedrijf stond al een aantal maanden onder verscherpt toezicht vanwege veiligheidsincidenten. Lees het bericht op www.ilent.nl/...


Ledenvergadering van de NVBS

Amersfoort, 8 april 2017. Ik ben al 50 jaar lid van de NVBS, maar je kunt niet zeggen dat ik de ledenvergaderingen platloop. De vorige keer zal rond 1975 zijn geweest. Tegenwoordig ben ik ook binnen de vereniging enigszins actief, vandaar dat ik naar de vroegere wagenwerkplaats in Amersfoort toog, waar dit jaar de ledenvergadering plaatsvond. Ik sprak hier wat soortgenoten en dat viel niet tegen. De vergadering zelf trouwens ook niet. De agenda werd er vlot door­heen gehamerd en er was weinig oponthoud van leden die de zaalmicrofoon even wilden vasthouden. Ton Pruissen werd in de vergadering, volkomen terecht, tot erelid benoemd.


Amersfoort, 8 april 2017. Na de ledenvergadering kreeg een gastspreker het woord: Pier Eringa, president-directeur van ProRail. Een bestuurder die weigert managertaal te spreken en die niet bang is om voor zijn opvattingen uit te komen (al keek hij wel even om zich heen of er geen twitteraars in de zaal zaten). Als er op een onbewaakte overweg een ongeluk gebeurt gaat hij er zelf naartoe en verstopt hij zich niet achter een persvoorlichter. Hij verbaast zich erover dat er bij ProRail een communicatieafdeling van 70 man zit, terwijl er maar twee of drie medewerkers zijn die iets van wissels of bovenleidingen afweten. Hij sprak over het doorgeslagen veiligheidsdenken, waardoor als er aan een spoor wordt gewerkt, het treinverkeer op het andere spoor ook wordt stilgelegd. Hij is groot voorstander van het goederen­vervoer over het spoor. In Duitsland vindt men dat heel normaal, maar in Nederland heeft men liever rijdende bommen op de autoweg. Hij vertelde over absurde afspraken over punctualiteit, waardoor ProRail boetes zou krijgen wanneer goederen­treinen meer dan drie minuten vertraging hebben. Wel moeten goederen­treinen zoveel mogelijk kunnen doorrijden: het optrekken van een zware trein kost 200 tot 300 euro aan elektriciteit. In de politiek vinden op dit moment discussies plaats over de rol en positie van ProRail ten opzichte van de vervoerders. Het standpunt van Eringa is duidelijk: hij vindt de huidige situatie, met ProRail als onafhankelijke partij, het meest gewenst. Na afloop van zijn speech nodigde hij de NVBS spontaan uit om de volgende ledenvergadering in de Inktpot te organiseren.


Den Haag HS, 27 juli 1968. Voormalige motorpost mP 9204 (voorheen mBD 9006), bestemd om proeven te doen met pulssturing, vandaar het symbool van een thyristor op de zijkant. Onder de naam "Jules" heeft het ook nog een tijd dienstgedaan als ATB-meetvoertuig. In 1992 ging dit in 1926 gebouwde motorrijtuig definitief uit dienst. Dankzij de Stibans is Jules bewaard gebleven.


Amersfoort, 8 april 2017. Jules staat tegenwoordig bij het Centraal Ketelhuis, een partycentrum op het terrein van de vroegere wagenwerkplaats.


Amersfoort, 8 april 2017. Zo moesten machinisten vroeger hun werk doen: urenlang balanceren op een klapstoeltje. En dan hadden ze in Nederland nog geluk: in bijvoorbeeld Zwitserland moesten machinisten hun werk staand doen, opdat ze alert zouden blijven.

Amersfoort, 8 april 2017. In een van de cabines hangt een bord met de levensloop van Jules, met mijn foto uit Den Haag maar zonder mijn naam (en ook een beetje onscherp: vraag mij even om grotere versie). Behalve het sobere dashboard zien we ook nog wat restanten uit het verleden als meetvoertuig. Bij de A een blauw lampje van de pulssturing. Bij de B drie witte lampjes uit de tijd dat de ATB nog drie remcriteria kende. Let ook op de witte huishoudschakelaar bovenin.


Directeur Spoorwegmuseum geschorst

Utrecht, 16 november 2016. Directeur Marten Foppen in de catacomben van het Spoorwegmuseum.

Marten Foppen, directeur van het Spoorwegmuseum, is geschorst door de raad van toezicht van het museum. Hij wordt beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Hij zou museumgeld hebben gebruikt voor privéfeestjes; ook zou hij opdrachten hebben toegekend aan het bedrijf van zijn vrouw. Lees het bericht op www.looopings.nl/... (9 april 2017). Ook bij het Dolfinarium, waar Marten Foppen eerder directeur was, zijn onregelmatigheden rond facturen geconstateerd, meldde NRC Handelsblad enkele dagen later.


Panoramatrein zonder panoramarijtuig

Amsterdam Centraal, 13 april 2017. Locs 1252 en 1215 met de twee rijtuigen van het Panorama Rail Restaurant (het panoramarijtuig rijdt al een hele tijd niet meer mee). Dit was een extra rit voor een gezelschap. Het rijseizoen begint op 2 juni. De trein rijdt dan een aantal keer per week als Amsterdam Dinner Train. Zie www.dinnertrain.amsterdam. Foto Jan de Kroon.


Wuppertal, 29 april 2017. Loc 111 111 met een trek-duwtrein. Foto Jan de Kroon.


Hagen Hbf, 29 april 2017. Loc 215 001. Ooit van de DB, nu van Railsystems RP. Foto Jan de Kroon.


Amersfoort, 19 april 2017. Loc 2819 van B Logistics. Sinds 28 april 2017 noemt deze goederenvervoerder zich Lineas. Het Traxx-nummer is 186 211, de volledige UIC-codering staat op de zijkant. Hier zien we ook het logo van de NMBS.


Koninklijke trein uit de mottenballen

Bunnik, 19 april 2017. De koninklijke trein tijdens een conditierit. De trein reed vijf minuten te vroeg, waardoor het met het filmen maar net goed ging. Gelukkig trok de sprinter snel op. Uit kringen rond het hof vernamen wij dat het koninklijke gezin zich op Koningsdag per trein naar Tilburg zou begeven, om zich daar met het volk te vermaken.


Bunnik, 19 april 2017. Conditierit met de koninklijke trein. De trein bestaat uit drie rijtuigen, met aan weerszijden een locomotief. Vroeger waren dat twee 1700'en, tegenwoordig gebruikt men Traxx'en. We zien hier loc 186 117 "Máxima".


Amersfoort, 19 april 2017. Loc 2819 van B Logistics. Per 28 april 2017 noemt deze goederenvervoerder zich Lineas. Het Traxx-nummer is 186 211, de volledige UIC-codering staat op de zijkant. Hier zien we ook het logo van de NMBS.


Een bezoek aan Allan

Rotterdam, 22 april 2017. Een gezelschap neemt een kijkje bij het vroegere fabriekscomplex van Allan aan de Kleiweg. Sinds 1960 is dit in gebruik bij de RET. Die gaat op dit terrein een nieuwe werkplaats bouwen, vandaar dat de oude fabriekshallen nu worden gesloopt. De bedoeling is dat een gedeelte hiervan naar de SGB in Goes gaat, om daar weer te worden opgebouwd. Op de voorgrond een door Allan gebouwd tramstel van de RET, dat nu eigendom is van de stichting RoMeO. Het gezelschap was uitgenodigd voor de presentatie van een boek over de geschiedenis van Allan & Co.

Allan Rotterdam, 1839-1960. Een vergeten bedrijf waarvan de producten nog dagelijks kunnen worden gezien. Geschreven en in eigen beheer uitgegeven door Joop Harmsen.

Lees meer over dit boek en over de boekpresentatie op 22 april 2017.


Maastunnel 75 jaar

Rotterdam, 5 april 2017. Dit jaar bestaat de Maastunnel 75 jaar. In de Kunsthal in Rotterdam was een tentoonstelling over deze tunnel te zien. Veel stelde het niet voor: tegelwanden met wat videoschermen, een stukje originele roltrap, en een damesrijwiel waarop je een virtueel fietstochtje door de tunnel kon maken. De Maastunnel zelf heb ik ook bezocht; daar kun je doorheen wandelen. Dit is goed te combineren met een bezoekje aan de Euromast. De Maastunnel kwam in 1942 gereed. De komende jaren wordt deze oudste verkeerstunnel van Nederland gerenoveerd. Er waren in de oorlog plannen om hier een trolleybus doorheen te laten rijden, maar dat is nooit gebeurd. Er heeft wel bovenleiding in de tunnel gehangen en er zijn een paar dieselbussen omgebouwd tot trolleybus, maar de naoorlogse directie van de RET wilde er niets van weten. Websites: www.kunsthal.nl en www.maastunnel.nl. Boek: "Onder de tunnel door" door Henk van der Maas.


Last van graffiti? Bel de verfdokter!

Amersfoort, 10 september 2005 en 25 april 2017. Om graffitispuiters op afstand te houden, is het onderstation van een landschapschildering voorzien. Dit is werk van Robert-Jan Brink, beter bekend als de verfdokter (www.verfdokter.com). Ander werk van de verfdokter: muurkunst in Zuilen.


Toen & nu in Baarn

Baarn, 9 april 2016. Deze spoorwoning, vlak bij het station, is niet meer als zodanig in gebruik. Ze dient nu als opslagruimte voor een school. Een monument als dit is een aantrekkelijk object voor graffiti-artiesten. De enige manier om ze tegen te houden, is een andere artiest vragen om er een mooie muurschildering op te maken. Dat is in september 2016 gebeurd door Graffiti Netwerk BV. Op de woning is de situatie van vroeger weergegeven: toen & nu verenigd in één object. Twee andere spoorwoningen in Baarn zijn in 2007 gesloopt. Foto's Henk Koster.


Gratis met de trein

Herman Koch, a.k.a. Van Binsbergen, schreef het boekenweekgeschenk 2017.

"Van Binsbergen, lul! Je hoeft helemaal niet in te checken!"

Opgeheven spoorlijnen

"Een treinverbinding is een voor in de tijd, getrokken door de tractor van het verlangen om ons te verplaatsen."


Pinkeltje in het Spoorwegmuseum

In april 2017 verscheen het boek 'Pinkeltje in het Spoorweg­museum'.
Veel ouder is het boek Pinkeltje in Madurodam.
vorige       start       omhoog