Maart 2017


RailTech Europe 2017

Jaarbeurs Utrecht, 29 maart 2017. Transport van de toekomst? Model van de Hyperloop tijdens RailTech Europe 2017.

Zie ook: RailTech Europe 2005, RailTech Europe 2009, RailTech Europe 2011, RailTech Europe 2019.


Atomium & ProRail-tour

Ons team werd gefilmd tijdens een bezoek aan het Atomium in Brussel en aan RailTech Europe in Utrecht. Van dinsdag 28 t/m donderdag 30 maart 2017 vond RailTech Europe 2017 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. www.railtech.com


Spot the Webmaster (1)

Utrecht Maliebaan, 10 maart 2017. Tijdens mijn jaarlijkse bliksembezoek aan On traXS! werd ik op het perron betrapt door Jeroen Eekhof. Hij maakte de onderste foto voor de Spot the Webmaster Award.


Utrecht, 10 maart 2017. Materieel van het Spoorwegmuseum.


Blokwachter Bunnik, maart 2017

Diverse skitreinen, dubbele ICE's, groetende machinisten, een oude loc met een dinertrein, diverse goederentreinen & meer. De blokwachter in Bunnik moest soms rennen om op tijd bij zijn post te zijn!


Expresstreinen door Bunnik

Bunnik, 5 maart 2017. Een Alpen Express (of is het expres?) keert terug met een gezelschap dat zijn roes van de laatste après-ski aan het uitslapen is.Oudste nog rijdende locomotief van Nederland bijna compleet

Rijdende kunstwerken

Veel glimmend koper; een voorname donkergroene kleur, afgezet met zwarte en witte biezen. Locomotieven in de negentiende eeuw zagen er bijna uit als rijdende kunstwerken. In het kader van kennisbehoud en -overdracht werkt een team meest jonge vrijwilligers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik al tien jaar aan het in rijdende staat op de rails terugbrengen van stoom­locomotief NS 6513. De machine is gebouwd in 1887 door de Duitse fabriek Hohenzollern.

Nog even en de NS 6513 zal de oudste nog rijdende locomotief in Nederland zijn. Want het einde van de uitdagende restauratieklus komt in zicht. Komende zomer gaat de vijftien ton zware oldtimer weer rijden, op de museumspoorlijn tussen Hoorn en Medemblik.


Hoorn, 1 maart 2017. Luud Albers monteert een nummerplaat op loc 6513. Foto Erik Sallevelt, SHM.

Nummerplaten

Op 1 maart 2017 bereikte de restauratie een mijlpaal. In de restauratiewerkplaats van de Museumstoomtram in Hoorn kreeg de locomotief haar definitieve identiteit, met het monteren van de nummerplaten 6513 van de Nederlandsche Spoorwegen. De eer om deze klus uit te voeren viel te beurt aan de heer L.J.P. Albers uit Heiloo. De heer Albers heeft al lange tijd een grote verdienste op het gebied van spoorwegfotografie. Onlangs werd nog een boek van zijn werk samengesteld over de stoomtram Bello tussen Alkmaar en Bergen aan Zee.

Onder stoom

Binnenkort zal de locomotief voor het eerst worden beproefd onder stoom. Locomotief NS 6513 wordt officieel in dienst gesteld tussen Hoorn en Medemblik op 1 juli. Ze speelt in de komende zomer een hoofdrol met nog twee historische railvoertuigen in een thematentoonstelling over de oudste stoomtrams die in Nederland hebben gereden. Voor het eerst in lange tijd kan dan weer een rit achter een locomotief uit de negentiende eeuw worden gemaakt. Meer informatie: www.stoomtrampioniers.nl

Bron: persbericht SHM, 1 maart 2017Soesterberg, 14 maart 2017. Ons team tijdens een bezoek aan het Nationaal Militair Museum. Wij moesten vaststellen dat hier betrekkelijk weinig treinen zijn te zien.

Dresden, 29 september 1979. Armeemuseum der DDR. Tegenwoordig is dit het Militärhistorisches Museum der Bundeswehr. Meer legeraangelegenheden.


Amersfoort, 15 maart 2017. Treinstel 73007 van de NSB is op weg naar de werkplaats van NedTrain in Haarlem.


Amersfoort, 15 maart 2017. Loc 1618 van Raillogix. Deze loc is in maart 2000 bij NS Cargo uit dienst gegaan. Er is nog even sprake van geweest dat ze met een aantal soortgenoten zou worden verkocht aan een Italiaanse vervoerder, maar dat is niet doorgegaan. Daarna zou ze vakantietreinen gaan rijden voor EETC, maar voordat het zover was stopte EETC met deze treinen. In februari 2017 kwam loc 1618 alsnog weer in dienst. Niet meer onder de naam 'Almelo' maar als 'Hans Broere', naar de vader van een manager van Raillogix. Ook loc 1619 (net als de 1618 rood/zwart/zilver) en 1621 (in de Captain-kleuren grijs/groen) zijn van Raillogix. De drie locs rijden goederentreinen van Captrain, een dochter­onderneming van SNCF Fret.


Spot the Webmaster (2)

Amersfoort, 15 maart 2017. Met dit mooie lenteweer neemt de kans toe dat u de webmaster in levende lijve in actie kunt zien. Zoals tijdens het transport van NSB-treinstel 73007 naar Haarlem (de laatste die hier zal worden gereviseerd). In actie kwam loc 1618 van Raillogix. Rechts het jongere zusje hiervan: loc 1752 met een trein uit Berlijn. Roel Hemkes stuurde een foto in voor de Spot the Webmaster Award.


Treinen spotten, een dure hobby?

Mensen vragen mij weleens: treinen spotten, is dat eigenlijk een dure hobby? Dan antwoord ik: als je een beetje oplet hoeft het weinig te kosten. Heel lang geleden had je een perronkaartje nodig als je op een station wilde rondkijken. Daarna kon je ongehinderd alle perrons op. Maar tegenwoordig heb je poortjes waar je moet in- en uitchecken. Ook als je niet met de trein meegaat moet je dat doen. Bij het inchecken wordt er 10 of 20 euro van je kaart afgeschreven, afhankelijk van het soort kaart dat je hebt. Die krijg je bij het uitchecken weer terug. Behalve als er meer dan 60 minuten zit tussen in- en uitchecken, want dan ben je dat "instaptarief" kwijt.

Mij overkwam dat in Amersfoort op 15 maart 2017. Van 10.55 tot 12.48 uur heb ik vanaf het perron interessante foto's staan maken. Die hebben me 10 euro gekost. Ik had dat kunnen vermijden door om het uur uit en in te checken, of door even op en neer te reizen naar een ander station, bijvoorbeeld Schothorst. Of door om 12.48 niet meer Amersfoort in te gaan. Maar ja, daar had ik dus een ontzettend belangrijke afspraak. Meer chipkaarttips.Waar geen treinen meer stoppen...

Soestduinen en Hulshorst. Mooie oude stationsgebouwen, maar treinen stoppen er niet meer. Gefilmd in maart 2017.


Toen en nu: een stoomloc in Hulshorst

Hulshorst, 25 april 2005 en 22 maart 2017. De vuurloze stoom­locomotief heeft wat meer roestplekken gekregen en mijn blauwe Kia heeft plaatsgemaakt voor een citroengele Suzuki. Een boodschappenkarretje, maar wel met een gulzige laadruimte waar een modale koelkast in past. Meer auto's.


Zwitsers rijtuig op (de) weg

Venlo, grensovergang A67, 29 maart 2017. Een restauratierijtuig van de SBB is zojuist in Nederland gearriveerd. Op een dieplader, zonder draaistellen, want een spoorrijtuig vervoer je liever niet over het spoor. 's Nachts zou het transport verdergaan. Bombardier heeft diverse vestigingen in Europa. Mogelijk is deze bak op weg van Brugge naar Berlijn om daar te worden gecompleteerd. Foto Nico Bartels.


Afscheid van de Hoekse Lijn

Vlaardingen, tweede helft jaren 30. Twee tweewagenstellen materieel '35. Deze treinstellen werden ingezet op de lijn Rotterdam-Hoek van Holland, vandaar hun bijnaam "Hoek van Hollanders". Prentbriefkaart collectie Nico Spilt.  Op zondag 26 maart 2017 nam de NS afscheid van de Hoekse Lijn met drie historische treinstellen: 273, 766 en 876. Deze pendelden de hele dag tussen Rotterdam en Hoek van Holland, tussen de normale Sprinters door. Ook was er een kleine fototentoonstelling te zien in de stationshal van Rotterdam. Het programma van deze dag (pdf).Feijenoordse meester over de Hoekse Lijn

In de vroege ochtend van 31 maart 2017 werd Cor de Rijke geïnterviewd op Radio 1. Luister naar het gesprek dat de verschrikkelijke Winfried Baijens met hem voerde. Hoewel gesprek: Baijens heeft zich duidelijk niet voorbereid en begint opeens over Feyenoord te kakelen, want ja: Cor de Rijke woont in Rotterdam en Feyenoord is een Rotterdamse voetbalclub.

Op zijn website www.feijenoordsemeesters.nl besteedt Cor de Rijke ook aandacht aan het afscheid van de Hoekse Lijn.Met Dieseldolf op stap

De meeste machinisten doen bijna onzichtbaar hun werk. Ze zitten in hun eentje voor in de trein en zorgen dat die snel en veilig op zijn bestemming komt. Maar er zijn een paar machinisten die wat minder anoniem zijn. Een daarvan is Dolf Dijkstra. Veel treinfotografen kennen hem van het speciale gebaar waarmee hij hen begroet: dan doet hij 'de Dolf'.

Dolf werkt al meer dan een kwart eeuw als machinist bij NS. Ook is hij nog weleens actief voor de VSM. Lees het interview in NVBS Actueel.Zondag 26 maart 2017: begin van de zomertijd (klok uur vooruit)

Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren!

De zomertijd duurt langer, maar de ‘echte’ tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.

Op het klokje hiernaast zie je de tijd op jouw computer.


www.3quarks.com

vorige       start       omhoog