Oktober 2016


's-Hertogenbosch, 5 oktober 2016. Locje 505 als herinnering aan het autotreinenavontuur van EETC. Iets verderop staat ook nog een autotransportwagen (vergeten weg te halen of defect?). Loc 505 is een van de zes Oost-Duitse V60'ers die ooit naar Nederland zijn gehaald. Bij ACTS droeg ze het nummer 6002. Later ging ze naar Volker Rail als onderdeel van het duo Knabbel en Babbel (106-1 en -2). EETC heeft drie van dit soort locjes gehad.


Helmond Brouwhuis, 5 oktober 2016. Sprinter op weg van Eindhoven naar Deurne. Links het soort lichtvoorsein waarvan mij nog steeds niet duidelijk is waarom daar drie lamphouders inzitten, terwijl er maar twee lampen kunnen branden (geel en groen). Misschien om daar later makkelijker een hoofdsein met drie kleuren van te kunnen maken? Speciaal advies voor degenen die afgelopen jaar als een bezetene achter Plan V hebben aangejaagd: ga oude Sprinters vastleggen. Die zie je nu nog tot vervelens toe rondrijden, maar dat zijn wel de volgende laatsten der Mohikanen.


Hilversum, Liebergerweg, 5 oktober 2016. Mercedes-Benz Atego type 1218 van de firma Hunkemöller International. Foto Rienk Nauta. Zie ook het thema Billboards


Speciaal verzoek

Helmond Brouwhuis, 5 oktober 2016. Machinist van loc 1736 vraagt: kom ik nu op uw site? Antwoord: dat denk ik wel!


Speciale mededeling

 

Speciale mededeling voor de machinist die op 5 oktober 2016 om 17.28 uur op station Vaartsche Rijn stopte met trein 17461 naar Bunnik. Beste machinist: u bent thuis misschien gewend om hem er maar tot de helft in te stoppen, maar op de trein gelden andere regels. Langs het perron staan blauwe borden met cijfers. U reed in een trein met vier 'bakken'. Het is dus de bedoeling dat u stopt bij het bord met het cijfer 4 (waar ik stond), dus niet bij de 2. Wilt u voortaan rekening houden met webmasters die ook een dagje ouder worden? Dank u!


Treinen door Bunnik (filmpje)

Treinen door Bunnik, 2-19 oktober 2016. Tyfonerende sprinters, dubbele ICE's, een gezelschapstrein op weg naar Duitsland, een paar goederentreinen en een meettrein. Dat is het wel zo ongeveer wat in dit filmpje aan ons voorbij trekt. In de vertrouwde HD-kwaliteit, dus stel YouTube in op HD!


VSM door Baarn (filmpje)

De twee 23'ers van de VSM stomen door Baarn. Op 19 september 2016 op weg van Hoorn naar Apeldoorn. Op 7 oktober 2016 op weg van Apeldoorn naar Rotterdam.


De nieuwe dienstregeling

Vrijdag 14 oktober 2016. Om kwart voor acht ’s ochtends rinkelt de diensttelefoon in Blokpost Bunnik. Aan de lijn een vriendelijke dame die belt namens Radio 2.

“U bent toch Nico Spilt van de website Langs de rails? Voor u moet het een speciale dag zijn!” “Ik ontken alles. Wat bedoelt u?”

“Vandaag is de nieuwe dienstregeling van de NS bekend geworden.” “Oh ja, daar heb ik wel iets over gehoord, maar ik hou me daar niet zo mee bezig.”

“Maar op uw site staan een heleboel spoorboekjes.” “Ja dat klopt, maar ik heb er zoveel omdat ik ze nooit heb weggegooid. Ik vind treinen leuk, maar in nummers en tijden ben ik niet echt geïnteresseerd. Dat is een speciaal slag jongens en mannen.”

“Weet u dan misschien iemand die ik daarover kan bellen?” “Namen heb ik niet, maar er zijn wel websites waarop u dit soort mensen kunt vinden. Googlet u maar eens op Somda.”

Ik word een paar keer per jaar benaderd door journalisten van kranten of omroepen. Informatie geef ik graag en ze mogen ook alles van mijn website gebruiken. De redactie van Astrid Joosten heeft dat bijvoorbeeld weleens gedaan. Optreden voor radio of tv doe ik echter niet. Ik laat via mijn site al genoeg van mezelf zien. En hier is mijn collectie spoorboekjes.


Stop-door in Bunnik, toen en nu

Bunnik, 11 mei 2006. Naast het station ligt de overweg in de Groeneweg. Daarom is het station in de richting Driebergen opgenomen in de stop-doorschakeling. Het sein gaat bij het naderen van een stoptrein op rood en de overweg blijft open. Na ongeveer een minuut sluit de overweg en wordt het sein groen; de trein kan dan vertrekken. Aan het sein hangt het bord "Noodbediening overweg". Wanneer dat door een storing niet gebeurt, kan het treinpersoneel met een sleutel via het blauwe kastje zelf de vertrekprocedure in gang zetten.

Bunnik, 19 oktober 2016. De overweg in de Groeneweg is verdwenen, maar 900 meter verderop ligt nog een overweg in de Stationsweg. Om te voorkomen dat die overweg te lang gesloten blijft, kon de stop-doorschakeling niet vervallen. Daar is nu een variant op gekomen: bij het naderen van een stoptrein gaat het sein in de stand groen-knipper-acht. De overweg in de Stationsweg gaat dicht zodra de trein het sein voorbij rijdt. Tot aan de overweg mag de trein maximaal 80 km/uur rijden, daarna weer met de baanvaksnelheid van 140 km/uur. Bij het naderen van een doorgaande trein blijft het sein groen; de overweg gaat dan al dicht voordat de trein bij het station is en de trein kan op volle snelheid doorrijden. Sein 907 is een P-sein geworden en het sleutelkastje is verdwenen.

Bunnik, 21 oktober 2016. De overweg in de Stationsweg. Deze weg ligt 900 meter van het huidige station. Treinen die vanaf het station met 80 km/uur vertrekken, mogen voorbij de overweg weer optrekken naar 140 km/uur. Het bordje "14" is nieuw. Het groene baanvaksnelheidsbord (SR 316) wordt in nieuwe situaties niet meer geplaatst. Het nieuwe bordje staat trouwens precies in de zichtlijn van een van mijn fotolocaties; ProRail doet er werkelijk alles aan om fotografen tot gevaarlijke acties te bewegen.


Hoe maak je een spiegelselfie?

Hoe fotografeer je jezelf in een spiegel? Een handleiding in twee begrijpelijke stappen.

Stap 1. Kijk op je camera of je wel goed in beeld bent. Als je op dat moment een foto maakt ziet het er dom uit.

Stap 2. Kijk via de spiegel in de lens van je camera. Dan pas maak je de foto en kom je er interessant op te staan.

Fotografeer je met je telefoon? Bedenk dan dat je een telefoon ook horizontaal kunt houden. Meer fotografeertips.


Gescoord op Eurospoor, 28 oktober 2016. Een 2200 van Roco, geschikt voor Märklin.
vorige       start       omhoog