Augustus 2016


NS wil stoppen met Teletekst

NS wil stoppen met het geven van reisinformatie via Teletekst. Dat zou per 1 augustus 2016 al gebeuren, maar NS gaat nu eerst in overleg met reizigersorganisaties.


Hilversum, 3 augustus 2016. Strukton-loc 303001 "Carin" is met wat platte wagens op weg naar Amersfoort. Vanwege een aanrijding verderop moest het konvooi echter enige uren bivakkeren op spoor 1. Het humeur van machinist Rudy Schoonderbeek leed daar echter niet onder.


Regenboogtram

Amsterdam Sloterdijk, 4 augustus 2016. GVB 2098 als EuroPride-tram op lijn 2. Foto Rienk Nauta.


Poor man's TGV

Brussel Zuid, 8 augustus 2016. Goedkoper dan de Thalys: Izy. Twee of drie keer per dag rijdt deze trein tussen Brussel en Parijs. Tickets vanaf 19 euro, alleen online te boeken. www.izy.com. Foto Jan de Kroon.


Utrecht Lunetten, 9 augustus 2016. Skyline met Rabo-torens. Appende mannen met kortsluitlans. Even mijn nieuwe telezoomlens testen!


Brussel, 16 augustus 2016. Houses of Parliament, Big Ben en InterCity 125 in Mini-Europe. Gefotografeerd zolang dat nog kan. Als gevolg van de Brexit zullen deze modellen waarschijnlijk verdwijnen. Mini-Europe is op dezelfde schaal gebouwd als Madurodam: 1 op 25. Het park ligt vlakbij het Atomium; er zijn gecombineerde kaartjes te koop.


Brussel, 16 augustus 2016. Een metrostel van de MIVB nadert station Heizel. Op dit traject rijden de metro's links. In de achtergrond het Atomium.


Bunnik in vogelvlucht

Bunnik, 30 augustus 2016. Ik wilde graag luchtfoto's maken van mijn huis en omgeving. Ik was van plan om een drone te kopen, maar het blijkt dus goedkoper te zijn om een vliegtuigje te huren. Bij het station lag een overweg, maar die is opgeheven. Iets verderop langs de spoorlijn staat Blokpost Bunnik. Aan de andere kant van het spoor de limonade­fabriek van Vrumona. Die fabriek hoor je trouwens alleen als er een stapel kratten omvalt. En nee: van de treinen hebben wij ook geen last!


Een echte Nederlandse houten trein

Productrecensie, augustus 2016. Lees ook het thema over houten treinen.

Een houten trein volgens Nederlands ontwerp, hoe leuk is dat? Geschikte testpersonen waren snel te vinden: mijn kleindochters. De treinset zit in een stevige kartonnen koffer. De inhoud bestaat uit een driedelige intercity in de NS-kleuren geel en blauw. Ook zitten er een station (Amsterdam CS), drie Amsterdamse huizen en een molen bij. Verder een treinaanwijzer met klok, zoals je die ook op echte stations ziet. En natuurlijk houten rails om een treinbaan te leggen. Rails en trein passen trouwens ook op die van andere merken; door te combineren kun je de baan dus makkelijk uitbreiden.

Volgens de doos is de treinset geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Maar Noëli (2½) vond het erg leuk om mee te spelen. Hoe de rails aan elkaar moeten zag ze meteen. Opa hoefde alleen even te helpen om er een bruikbaar circuit van te leggen. Ook de magneetjes wezen zich –letterlijk– zelf. Viënna (1) keek ondertussen geïnteresseerd toe.


Ikonic Toys

De treinset is ontwikkeld door Ikonic Toys uit Delft. Een jong bedrijf dat verantwoord en duurzaam houten speelgoed verkoopt. "Wij willen de wereld van speelgoed mooier maken, speelgoed dat meer kan dan waar het oorspronkelijk voor bedoeld is." Zo schrijft het bedrijf op zijn website.

Kijk op www.ikonictoys.nl voor informatie over deze en andere treinsets. Je kunt ook een wagentje laten maken met de naam van je kind erop. Verder is er bijvoorbeeld een houten racebaan, op dezelfde rails. Op de website vind je adressen van verkooppunten. De treinen zijn ook te koop in de winkel van het Spoorwegmuseum in Utrecht.

vorige       start       omhoog