Juni 2016


Rotterdam, 4 juni 2016. Ons team bezocht het trammuseum van de stichting RoMeO. Het museum is gevestigd in de voormalige RET-remise aan de Kootsekade. De RET wil het gebouw verkopen aan de gemeente Rotterdam, en die wil er vervolgens een flinke huur voor hebben. Die kan de stichting niet betalen; de opbrengsten van de ritten op lijn 10 zijn net voldoende voor het onderhoud van de uitgebreide collectie. Hopelijk wordt er een oplossing voor dit probleem gevonden; inmiddels zijn de partijen hierover met elkaar in overleg.

Rotterdam, 4 juni 2016. Lijn 10 met historisch tramstel van RoMeO op het Weena. www.stichtingromeo.nl


Rotterdam, 4 juni 2016. Het Groot Handelsgebouw naast het Centraal Station was tijdelijk via een buitentrap te beklimmen. Ik was van plan om mijn oude lichaam naar het dakterras te hijsen, maar beneden stond een enorme rij mensen te wachten. Dus toen ben ik maar doorgelopen naar Miniworld Rotterdam. Daar kon je alles op je gemak van boven bekijken.


Treinstel 273 en afscheid van de Hoek

Rotterdam Centraal, 4 juni 2016. Treinstel 273 tijdens een rit voor de Vereniging Vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum. Het gezelschap zou een bliksembezoek aan Hoek van Holland Strand brengen.

Hoek van Holland Haven, 4 juni 2016. De vuurtoren rechts is het "hoge licht", waarin nu het Kustverlichtingsmuseum is gevestigd. Het "lage licht" is verhuisd naar het Havenmuseum in Rotterdam. De functie van deze oude vuurtorens is overgenomen door een aantal betonnen torens, waaronder die links op de foto.


Hoek van Holland Haven, 4 juni 2016. Een Sprinter op weg van Hoek van Holland Strand naar Rotterdam. In april 2017 is het afgelopen met het treinverkeer op de Hoekse Lijn. De spoorlijn wordt dan omgebouwd tot metrolijn. Vanaf het najaar van 2017 rijden er metro's van Randstad Rail tussen Schiedam en Hoek van Holland. Vlaardingen en Maassluis blijven bereikbaar voor goederentreinen. Meer foto's van de Hoekse Lijn.


Rotterdam Centraal, 4 juni 2016. Thalys 4534 op weg van Parijs naar Amsterdam.


Wachten anno 1954 en 2016

In 1954 verrees op het tweede perron van Hilversum een nieuwe wachtkamer, naar een ontwerp van K. van der Gaast. Als wachtende kreeg je daar al een beetje het gevoel dat je in een trein zat. Het opsteken van een sigaar was in die dagen ook nog geen probleem. Foto uit Nieuw Spoor, november 1954. Deze wachtkamer is inmiddels vervangen door een wat zakelijker vormgegeven exemplaar. Zie ook mijn vlog:


Piepende treinen en een verdwenen wachtkamer (vlog)

Station Hilversum, 1967-2016. Een vlog over piepende treinen en een verdwenen wachtkamer. Gefilmd op 1 juni 2016.

In het filmpje wordt gesproken over een spoorstaafsmeerinstallatie. Over het smeren van spoorrails mailde Sjaak Ossebaar mij het volgende. "In de tijd dat ik als storingsmonteur op Amsterdam WE (Westelijk Eiland) werkte, lag daar nog de oude Singelgrachtbrug over het Westerkanaal. De sporen lagen hier in een boog. Daarom werd er met vet gesmeerd om het piepen van de wielen tegen te gaan. Dat gebeurde met smeertoestellen waarbij het vet door veer­druk naar buiten gedrukt werd. Door de passerende wielen werd dan een likje vet meegenomen. Daar dit een smeer­boel was en het vullen der smeerpers arbeidsintensief en milieu­onvriendelijk, werd er gezocht naar een andere oplossing. Als proef werden over een bepaalde lengte watersproeiers tussen de spoorstaven geplaatst. Het benodigde water werd uit de Singelgracht gepompt. Doordat de sporen nat waren vormde zich een laagje water tussen de wiel­flens en de spoorstaaf, en het gepiep was over. De sporen lagen in een betonnen viaduct en het overtollige water kon worden afgevoerd naar de Singelgracht. Een nadeel van dit systeem was dat de sproeikoppen regelmatig verstopt raakten door toiletpapier of oude kranten. Bij winterse omstandigheden werd de installatie buiten dienst genomen van­wege het vorstgevaar."


Utrecht Lunetten, 15 juni 2016. NMBS-loc 2825 is met drie rijtuigen van Railpromo op weg naar Koblenz. De trein was gehuurd door een gezelschap en kwam op 18 juni weer terug. Op de zijkant van de loc staat www.modal-shift.be. Dat slaat op de 'shift' van vervoersstromen naar andere 'modaliteiten', zoals een verschuiving van vrachtwagen naar trein.


Regiefoutje

Utrecht Lunetten, 16 juni 2016. Je plaatst een nieuw bovenleidingportaal. Daarna ontdek je dat er nog een partij kabels achterlangs moeten lopen. Benieuwd hoe ze dit gaan oplossen: het portaal nog een keer losmaken en omhoog krikken, of de kabels een voor een doorsnijden en weer aan elkaar solderen.


Constructiefoutje

Arnhem, 18 juni 2016. Tijdens de 'Dag van de Architectuur' werd onder andere aandacht besteed aan het nieuwe station van Arnhem. "Na decennia van ongeduldig wachten heeft Arnhem een nieuw dynamisch middelpunt in de stad. Een stationsgebouw specifiek ontworpen om de reiziger optimaal te begeleiden naar zijn eindbestemming." Het is mij niet bekend of deze emmer in de stationshal ook ter sprake is gekomen. Het 'specifiek ontworpen' dak van het nieuwe station lekt nog steeds.


Twintig jaar trams in het Openluchtmuseum

Arnhem, 18 juni 2016. Het trambedrijf in het Openluchtmuseum vierde zijn 20-jarig jubileum. Een weekend lang stond het museum in het teken van historisch stads- en streekvervoer. Er waren historische autobussen en trams te gast, en er werden diverse modeltrambanen tentoongesteld.


Van de gelegenheid maakte ik gebruik om de Van Gend & Loos-loods uit Tiel en Sik 285 te aanschouwen.


Openluchtmuseum Arnhem, 18 juni 2016. De oudste rode standaardbus: GVB 301 uit 1966. Daarachter de GVB 373, een vertegenwoordiger van de opvolger van de standaardbus. Bussen uit de collectie van de Stichting BRAM. Lees meer over de rode standaardbus van DAF, die in 2016 vijftig jaar bestond.


Arnhem, 18 juni 2016. Spot the Webmaster in het Openluchtmuseum. Foto Ron Groeneveld.


Arnhem, 18 juni 2016. Geleed motorrijtuig 631 van de RET staat geparkeerd op de keerdriehoek in het Openluchtmuseum. Deze tram, bouwjaar 1969, behoort tot de collectie van het museum.


Proefritten met nieuwe Eurostar

Bunnik, 13 juni 2016. Tussen Utrecht en Arnhem vonden proefritten plaats met het dubbeltreinstel 4013 en 4014 van Eurostar. De bedoeling is dat hiermee vanaf 2017 rechtstreekse treinen gaan rijden tussen Amsterdam en Londen, via de Kanaaltunnel. De treinstellen zijn gebouwd door Siemens en behoren tot de Velaro-familie, net als de bekende ICE. De typeaanduiding is E320 (maximum snelheid 320 km/uur). Vanwege de veiligheidsvoorschriften moeten treinen die door de Kanaaltunnel rijden minstens 400 meter lang zijn. Vandaar de combinatie van twee treinstellen die elk maar aan één kant een cabine hebben. In noodgevallen kunnen de treinstellen worden losgekoppeld en zelfstandig verder rijden. Beelden uit HD-filmpjes, gemaakt in het laatste avondlicht.

Amsterdam (Dijksgracht), 10 juni 2016. Eurostar E320 met links de neus van een verre voorvader. Opvallend is ook de 'rouwbrief', een oud rangeersein. Foto door mcn Simon Geltink.


Ede-Wageningen, 24 juni 2016. Treinstel 5037 van Connexxion staat op het punt te vertrekken naar Amersfoort. Dit is de enige GTW op de Valleilijn, naast de vijf Protos-stellen (5031-5035). In april heeft Connexxion twee Flirt-treinstellen besteld, verwachte aflevering 2018. Dan zal deze GTW naar een andere lijn verhuizen, mogelijk naar de Vechtdallijn van Arriva. Foto Jan de Kroon.


Red Crosser

Amsterdam, 26 juni 2016. Bij de remise Lekstraat staat tram 3001: de Red Crosser. Deze tram is in 1974/75 gebouwd onder nummer 767. Het is de oudste nog operationele tram in Amsterdam. De tram is voorzien van een toilet en een rolstoellift, en wordt regelmatig door het Rode Kruis gebruikt voor uitstapjes met oudere mensen. Foto Rienk Nauta.


Snerttram

Rotterdam, 4 juni 2016. In de remise aan de Kootsekade staat RET 1628: de Snerttram. Dit is een in 1969 door Werkspoor gebouwde tram (ontwerp Düwag). Daarnaast staat instructietram 1629 van hetzelfde type. Met de Snerttram worden in de wintermaanden toeristische ritten gereden. 's Zomers rijdt een IJsjestram door de stad.


Te paard

Rotterdam, 4 juni 2016. Paardetram uit de collectie van het Trammuseum Rotterdam.


Langs de rails in schaal H0

Twee nieuwe aanwinsten. NMBS-loc 204.008 van Märklin en SNCF CC 40101 van Editions Atlas


Venlo, 13 augustus 2006. Nederlands lichtsein gecombineerd met het Duitse Indusi. Dit is dus niet nieuw, zoals het bericht van ProRail van 29 juni 2016 ons wil doen geloven. Wel wordt het aantal met twee systemen beveiligde seinen op emplacement Venlo uitgebreid. Op mijn foto uit 2006 is nog geen ATB-Vv te zien, dat is pas later aangelegd.


Groeten uit Lunetten

Utrecht Lunetten, 6 juni 2016. Bekijk en beluister ook dit filmpje.


Toonbeelden mobiel erfgoed

De stichting Mobiele Collectie Nederland is in 2015 gestart met het project 'Toonbeelden van Mobiel Erfgoed'. In diverse werkgroepen zijn de toonbeelden geselecteerd, er zijn beschrijvingen gemaakt en foto’s verzameld. Tijdens het tweede Nationaal Congres Mobiel Erfgoed op 22 juni 2016 zijn de eerste resultaten getoond aan Minister Bussemaker van OCW. Inmiddels is het zover dat de website live staat. De website bestaat uit twee delen: een historische schets en een tijdlijn.

Historische schets
Prof. dr. Joop de Jong van de Universiteit Maastricht heeft op verzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een algemene maatschappelijk-historische schets geschreven vanuit het perspectief van de mobiliteits­geschiedenis. De context van dat verhaal betreft grofweg de periode vanaf 1850 tot nu (de tijd waarin ons 'moderne Nederland' ontstond en zich verder heeft ontwikkeld).

Tijdlijn
De wording van het moderne Nederland is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de ontwikkeling van een diversiteit aan vormen van vervoer. Deze hebben Nederland mede gemaakt tot wat het nu is. Dit gaat op voor parti­culier en bedrijfsmatig vervoer – door de lucht, over land en over water. De tijdlijn laat ontwikkelingen, gebeurtenissen en aspecten in de geschiedenis van Nederland zien waarop de toonbeelden van mobiel erfgoed betrekking hebben. Toonbeelden zijn voorbeelden van vervoermiddelen die voorkomen in de vaderlandse geschiedenis en het huidige Nederland.

www.toonbeelden.com
vorige       start       omhoog