Mei 2016


De Cruquius


Stoomgemaal Cruquius, 2 mei 2016. Dit technische monument stond al lang op mijn bucket list. Als stoomliefhebber pur sang moest ik dit een keer bezocht hebben. Lees meer over stoomgemaal Cruquius.


Panorama Rail Restaurant

Bunnik, 28 mei 2016. Loc 1215 rijdt met een schaftend gezelschap door het land. Zie ook het filmpje verderop.


Amsterdamse tram naar de sloop

Amsterdam, 31 mei 2016. Een Amsterdamse 'blokkendoos' gaat naar de sloop. Foto Rienk Nauta.


Alweer brand bij het Wandelpad

Hilversum, 12 oktober 2007. Brand in een bovenleidingschakelaar bij het Wandelpad, ter hoogte van het onderstation. De brand ontstond na een kortsluiting. Het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum lag urenlang stil. Foto Max Miché. Op 6 mei 2016 vond aan de andere kant van dit portaal de herhaling plaats: Brand in bovenleiding bij Hilversum (www.rtvnh.nl).


Tyfoneren, links rijden en stomen (filmpje!)

In het weekend van 21/22 mei 2016 waren er werkzaamheden tussen Utrecht en Driebergen. Diverse treinen kwamen daardoor links rijdend door Bunnik. Op 28 mei stoomde het door Hilversum (mijn zus Carina was paraat) en reed loc 1215 met een lunch­gezelschap langs Blokpost Bunnik. Tussen de bedrijven door werd er weer stevig getyfoneerd. Dit alles leverde bijgaand filmpje op.

Bob Smiet weet het niet

"Was net te laat maar een stoomfluit was bij alle overgangen tussen amersfoort en baarn te horen. Welke stoomloc was dat en waarvoor?Ik zag door de polder alleen nog de oude rijtuigen, jammer, jammer, jammer. Verstuurd vanaf mijn iPad="

Dit mailtje ontving ik op 29 mei 2016 van iemand die zich Gon noemt, mailadres anpilkes@hetnet.nl. Ik was zo vriendelijk om te antwoorden dat die stoomtrein 's avonds rond 18.30 weer terug zou komen. Niks meer van gehoord; de wereld gaat aan ondankbaarheid ten onder. Met wat googlen ontdekte ik dat het om Bob Smiet uit Soest gaat, gepensioneerd bij Nedlloyd. Die is nu vereeuwigd in mijn gastenboek.


Loc 2454 terug in Nederland

Een ooit door NS verkochte 2400 is in mei 2016 weer teruggekeerd in Nederland. Zie de reportage Jonge machinist uit Beilen knapt opnieuw oude trein op. Volgens onze administratie bevinden zich nu de volgende exemplaren van dit type in Nederland: loc 2498 in het Spoorweg­museum, locs 2412, 2459 en 2530 bij de VSM, loc 2424 bij de SGB, en loc 2454 bij de BSH (Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel Haarlem, www.bsh-online.nl).
vorige       start       omhoog