Januari 2016


Utrecht, 4 januari 2016. Een paar honderd meter van het Museum van Zuilen staat dit monument: een restant van de verkeersbrug bij Zaltbommel, in de jaren dertig deels gebouwd door Werkspoor en gesloopt in 2008. Kleindochter Noëli (bijna twee alweer) laat zien hoe groot dit kleine stukje brug is.


Een nieuwe spoorlijn?

In oktober 2014 maakte de Surinaamse president Bouterse bekend dat hij een nieuwe spoorverbinding wil laten aanleggen tussen Onverwacht en Paramaribo. De eerste treinen zouden al in 2015 moeten rijden, maar inmiddels zijn de plannen uitgesteld. De spoorlijn zou worden aangelegd door Strukton (dubbelspoor, lengte 29 kilometer, acht haltes, zestien overwegen en een spoorbrug) en er zouden vijf dieseltreinstellen gaan rijden. Geplande projectkosten 130 miljoen euro. Bij Onverwacht hebben jarenlang restanten gestaan van een vroegere treinverbinding. Deze roestende treinen blijken inmiddels te zijn verdwenen, vernam ik van iemand die hier begin januari 2016 is geweest. Zie foto's.


Hoe zit het met DB Schenker en DB Cargo?

Op zondag 3 januari heb ik zomaar weer eens een dagje bijgehouden wat er langs Blokpost Bunnik kwam, buiten de obligate Sprinters en VIRM's. Sinds het succes van de Betuwe­route en het wegvallen van de verbinding via de Maliebaan is het allemaal wel wat minder geworden.

8:45 - rode 189 met kolenwagens richting Utrecht. Vaste gast op zondagochtend.

9:10 - CNL 418 achter grijze 186 naar Amsterdam. Ook geen grote verrassing.

9:30 - rode 189 met handvol kalkwagens richting Emmerich. Een vertrouwd gezicht, alleen wat vroeger dan op werkdagen.

13:20 - een donkergrijze Class 66 (RC DE675) dendert met een lege kolentrein voorbij naar Amsterdam.

14:10 - rode 189 070 met een lege kolentrein richting Utrecht. Gaat nieuwe kolen halen voor de Duitse energie­centrales. Duitsland heeft nog twee kolenmijnen, die binnenkort worden gesloten. Het is goedkoper om kolen te importeren.

16:10 - rode 189 met beladen kalkwagens op weg naar de Hoogovens. Daar hebben ze kalk nodig bij de staal­productie.

21:10 - CNL 419 naar München en Zürich.

22:10 - class 66 met een volle kolentrein richting Emmerich.

DB Schenker wordt DB Cargo
De hier genoemde rode locs Baureihe 189 zijn van DB Schenker Rail. Uit berichten in de pers, december vorig jaar, maakten we op dat dit bedrijf zich net als vroeger weer DB Cargo gaat noemen. Inmiddels hebben wij een bevestiging van de voorlichter van DB Schenker doorgekregen dat deze naams­verandering op 1 januari 2016 is geëffectueerd, maar dat deze naar buiten toe pas de komende tijd wordt doorgevoerd. (De in zekere hobby­kringen gebruikte fantasie-afkortingen als DBS en DBC laten we buiten beschouwing; deze zijn ontsproten uit de duim van zelf­benoemde cargo­deskundigen.)

Inmiddels is deze naamswijziging formeel bevestigd: per 1 maart 2016 wordt deze naam gevoerd en in de loop van 2016 zullen alle Duitse en buitenlandse onderdelen zich eveneens onder de nieuwe vlag scharen. De niet-railgebonden activiteiten blijven plaatsvinden onder de naam DB Schenker. Lees het persbericht.
vorige       start       omhoog