December 2014


De kerstgroet van Blokpost Bunnik.


Sprinter Nieuwe Generatie (SNG)

NS koopt nieuwe Sprinters
NS koopt 118 nieuwe Sprinters bij treinenbouwer CAF. De Sprinter Nieuwe Generatie (SNG), zoals de trein gaat heten, gaat naar verwachting in 2018 rijden op het Nederlandse spoor. Het gaat om treinen van het type Civity die nu al rijden in meerdere landen. CAF kwam als beste uit de bus in een Europese aanbesteding van NS, en het contract is inmiddels getekend. De treinen voldoen aan alle eisen en worden net als de nieuwste NS-Sprinters (SLT) transparant met brede deuren voor veel in- en uitstappers, energiezuinig en toegankelijk voor rolstoelgebruikers (inclusief een rolstoel­toegankelijk toilet). Contractwaarde voor de 118 treinen is ruim 500 miljoen euro. NS heeft de mogelijkheid om in de toekomst aanvullende orders te plaatsen.

Extra Sprinters voor de reiziger op korte termijn
NS heeft door reizigersgroei en diverse andere omstandigheden al eind 2016 extra Sprinters nodig. Om hier op in te spelen is NS voornemens om circa 60 extra Sprinters te bestellen bij de Zwitserse fabrikant Stadler. Ook deze moderne nieuwe treinen worden transparant, toegankelijk voor rolstoelgebruikers en hebben een rolstoeltoegankelijk toilet. De trein (type Flirt) rijdt al met succes in diverse landen. “Door de aanschaf van in totaal circa 180 nieuwe Sprinters, de aanschaf van de nieuwe Intercity’s en door de modernisering van treinen, kunnen we de reiziger tijdens de komende concessieperiode (2015-2025) nieuwe en comfortabele treinen bieden. Ook spelen we zo actief in op de krapte in met name de drukke ochtendspits”, aldus Engelhardt Robbe, CFO van NS.

Intercity Nieuwe Generatie
Voor de aanschaf van nieuwe Intercity’s (Intercity Nieuwe Generatie) die flexibel inzetbaar zijn en zowel kunnen rijden op de Hogesnelheidslijn (25 kV) als het Hoofdrailnet (1,5 kV) is NS gestart met een aanbesteding. De afgelopen periode zijn de vier treinenbouwers geselecteerd die deze klus aankunnen en treinen kunnen leveren per 2021. De eisen zijn onder meer gericht op voldoende capaciteit/zitplaatsen, bewezen technologie en toegankelijkheid voor rolstoelers en voor bijvoorbeeld (oudere) reizigers die slecht ter been zijn. NS gaat nu een traject in waarbij de geselecteerde leveranciers met biedingen gaan komen.

Bron: NS, december 2014. Meer Sprinters.


Toedracht ontsporing Hilversum

Bezuinigen op onderhoud. Dan krijg je dit. Na de ontsporing op 15 januari 2014 zijn de wissels (type EBI-switch) weggehaald. Boze (wissel)tongen voorspelden dat ProRail van de gelegenheid gebruik zou maken om ook hier een stukje doorstroomstation te realiseren, maar inmiddels zijn er toch nieuwe wissels gelegd. Meer over dit ongeval op de site van Edward Bary.


Foutje bij de Kijfhoek

Kijfhoek, 12 december 2014. Een foutief ingestelde rijweg gaf deze leeg-materieeltrein Kijfhoek als voorlopige eindbestemming. De uit DDZ bestaande trein moest dus weer terug, maar dat vergde het nodige regelwerk. Vanaf de Kijfhoek kun je alleen richting Rotterdam/Breda via de buizen 3 en 4 van de Barendrechtse tunnel. En volgens de voorschriften mogen daar alleen goederentreinen doorheen, vanwege het ontbreken van vluchtwegen. Pas nadat de trein een heus goederentreinnummer had gekregen, mocht die zijn reis naar Rotterdam vervolgen. Foto collectie Cor de Rijke.


New York Subway launches campaign against 'man-spreading'

New York begon in december 2014 een campagne tegen 'man-spreading':
mannen die met gespreide benen in de metro zitten. Dat leverde weer een nieuw pictogram op.Recordjaar voor Museumstoomtram

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik heeft in 2014 opnieuw meer bezoekers mogen verwelkomen. 145.000 reizigers stapten in de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik en aansluitende bootdienst tussen Medemblik, het Zuiderzee­museum en Enkhuizen. Dit zijn er 7.000 meer dan vorig jaar en daarmee is in 2014 opnieuw een bezoekers­record gebroken. Met name de 100e verjaardag van locomotief Bello trok in 2014 veel (landelijke) aandacht. De stoomtram reed circa 300 keer naar Medemblik. Bello en de andere locomotieven van het museum legden daarvoor 14.000 kilometer af.

Om de groeiende bezoekersaantallen beter te kunnen faciliteren is het museum bezig met diverse ontwikkelingen. Zo is in de herfstvakantie van 2014 een geheel nieuwe dienstregeling ingevoerd en is enkele weken geleden een begin gemaakt met de bouw van Tramstation Hoorn. Dit laatste project moet in 2015 worden voltooid en zal een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van een landelijk belevingscentrum over de stoomtram- en lokale vervoers­geschiedenis, dat het museum in Hoorn voor ogen heeft.

Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, persbericht 28 december 2014Groeten aan Blokpost Bunnik

De blokwachter wordt begroet. Gefilmd eind 2014/begin2015.
vorige       start       omhoog