November 2014


Oud brengt nieuw

Bentheim, 1 november 2014. Loc 186 010 is door loc 139 558 (een E40 van Railadventure) overgebracht vanuit Kassel, en wacht op doorreis naar Nederland. Daar zullen de gebruikelijke proefritten plaatsvinden, waarna de Traxx dienst gaat doen op de HSL. Foto's Bertus Kers.


De laatste V250

Blokpost Bunnik, 22 november 2014. De laatste V250 keert terug naar Italië: treinstel 4801 getrokken door loc 189 986. Bekijk het filmpje.


Camel by night

Hilversum, 2 november 2014. De Kameel tijdens een korte tussenstop op weg van de Watergraafsmeer naar het Spoorwegmuseum. Foto Henk Koster.

Hilversum, 2 november 2014. Zelfde tafereel, vanaf de andere kant gezien. Foto Ide Nauta.


Bussum Zuid, 28 november 2014. Loc 1254 rijdt voorbij. In 2015 komt hier een nieuwe traverse. De oude loopbrug uit 1966 was nog goed, alleen zaten daar geen liften bij. Foto Henk Koster.


Hoorn krijgt een nieuw station

Nieuwe entree Museumstoomtram dankzij BankGiro Loterij
Dit voorjaar ontving de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een extra projectbijdrage van de BankGiro Loterij van 490.000 euro. Deze bijdrage, mogelijk gemaakt door de deelnemers van de loterij, is bedoeld om een bijzonder project te realiseren: de bouw van tramstation Hoorn. De ontbrekende schakel in de verder compleet bewaard gebleven lokaal­spoorweg Hoorn-Medemblik en een noodzakelijke stap die nodig is om het museum verder te kunnen ontwikkelen.

Coevorden
Het gebouw is gebaseerd op het tramstation dat in Coevorden werd gebouwd. Grootte en vorm daarvan passen goed bij de Hoornse omgeving en bij de andere stationsgebouwen langs de spoorlijn. Het gebouw moet de faciliteiten bieden om de inmiddels jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers optimaal te ontvangen en is de plaats waar meer over de stoomtram­geschiedenis kan worden ontdekt dan alleen tijdens het maken van de stoomtramrit.

Sfeer
Wie het gebouw binnen komt moet direct worden gegrepen door de sfeer van 100 jaar geleden. Het huidige stations­gebouw van de Museumstoomtram te Hoorn werd in 1987 gebouwd, maar nooit voltooid. Het blijft bestaan en dient in feite als basis voor een reconstructie en uitbreiding. Het wordt geheel opnieuw ingedeeld en ingericht. Natuurlijk worden ook de buitenkant en het stationsplein (Cultuur Maakt Je Rijker Plein) grondig aangepakt en komt er een tweede vleugel aan het bestaande gebouw.

OV-chipkaart
In het gebouw komen vanzelfsprekend echte loketten waar in deze tijden van OV-chipkaarten nog gewone vervoers­bewijzen kunnen worden gekocht. Maar, er komt ook een winkel, een wachtkamer en een ruimte waarin de geschiedenis van de stoomtram in Nederland interactief aan de bezoekers wordt gepresenteerd. Bij het stationsplein verrijst een apart toiletgebouw en een kiosk van waar uit extra activiteiten beginnen die kinderen tijdens de stoomtramrit kunnen uitvoeren.

Poort van Hoorn
Tramstation Hoorn bevindt zich aan de noordzijde van het spoorwegemplacement te Hoorn aan het Transferium-parkeerterrein. De bouw is de eerste belangrijke culturele impuls in het gebied Poort van Hoorn. De bouw van tram­station Hoorn begint (volgens planning) op 8 december met het slaan van de eerste heipaal. De opening is 2015 gepland.

Persbericht SHM, 28 november 2014


NS Harmonieorkest

Programma van het najaarsconcert van het NS Harmonieorkest op 15 en 16 november 2014 in Nieuwegein. Leuk om dat eens mee te maken; ik ben meteen donateur geworden.


Bordjes

Tilburg Universiteit, 4 november 2014. Links een fluitbord. Het bord met de schicht wil zeggen dat het hier om een facultatief fluitbord gaat: tyfoneren is alleen nodig als er personen zijn die het overpad naderen. Het bord 05 betekent dat de maximum snelheid hier 5 km/uur is. Het overwegpad is het begin van de looproute naar de universiteit. Het stootblok lag er vroeger niet: de lijn liep toen verder naar Turnhout. Foto Dolf Dijkstra.


Cadeautje

Cadeautip van NS International: een enkeltje Antwerpen. "Nou, veel plezier hoor schat!"


Kapelletje

Cagliari (Sardinië), 1 november 2014. Kapel in het station. Foto Ton Pruissen.
Zie ook Houten banken.
vorige       start       omhoog