Oktober 2014

Zie ook het thema NS-jubileum 2014 (175 jaar).


Karin is op 9 oktober 2014 dertig jaar geworden. Hier speelt ze nog met haar Märklin-trein. Die trein ligt nu bij mij te wachten tot haar dochter Noëli (zeven maanden) oud genoeg is. Eind van dit jaar ga ik met pensioen, dus dan heb ik daar alle tijd voor.


Oktober 2014: de 500e voorplaat van de week. Utrecht CS, 6 maart 1970. Rechts post A.


Dubbeldekkers door Bullewijk

Amsterdam, metrostation Bullewijk, 1 oktober 2014. Een V100 van VolkerRail heeft opdracht gekregen om met een lange sleep dubbeldeksrijtuigen een rit te maken. Het is een conditierit, want treinen houden er niet van om lang stil te staan. Tegelijk is de rit bedoeld om de rijtuigen te driehoeken. Bij de werkplaats vinden ze het namelijk prettig als de stuurstanden naar de achterkant van de loods gericht staan. Dan kunnen de locomotieven makkelijker worden aangekoppeld. Er rijden ook twee 1700'en mee. Deze locs worden eveneens gedriehoekt, zodat ze met hun BSI-koppeling aan de goede kant komen te staan. De route: werkplaats Amsterdam - Amersfoort - Utrecht - Geldermalsen - Utrecht - Bullewijk - werkplaats Amsterdam. Bekijk het filmpje en constateer dat sommige rijtuigen nu juist verkeerd komen te staan. Maar ik heb het verhaal ook maar van een deskundige op een forum.


Amsterdam Holendrecht, 1 oktober 2014. Voor onze collectie billboards.


Breukelen, 1 oktober 2014. "Denkt u aan het uitchecken? Behalve als u verder reist met NS". Dan hoef je namelijk nergens aan te denken. Deze stickers zijn in sneltreinvaart op de deuren van de Sprinters geplakt. Daarvoor kun je een mal gebruiken zodat de stickers allemaal op dezelfde hoogte zitten. Je kunt het ook met een timmermansoog doen. Niet iedereen heeft een timmermansoog.


Baarn, 4 oktober 2014. Op 10 juni 2014 was het 140 jaar geleden dat Baarn een station kreeg. Genoeg reden voor een feestje, dachten ze bij de Historische Kring Baerne. Vandaar het evenement ‘Baarn spoort 140 jaar’. Foto Rienk Nauta.


Blokpost Bunnik, 12 oktober 2014

Bunnik, zondag 12 oktober 2014. De dagelijkse kalktrein naar de Hoogovens. Even later komt een stoomtrein van de VSM voorbij, die op bezoek is geweest bij de SSN. Het VSM-personeel heeft duidelijk onvoldoende wegbekendheid: bij Blokpost Bunnik dient een ferme akoestische groet te klinken! Bekijk het filmpje.


Foutje!

Bunnik, 15 oktober 2014. De machinist van deze trein moest bij Utrecht Vaartsche Rijn rechtsaf, maar sloeg per ongeluk linksaf. Bij Bunnik ontdekte hij zijn fout. Snel terugrijden dus, voordat de treindienstleiding erachter komt!

Wat je hier ziet gebeurt heel soms in het echt, al is dat natuurlijk niet de schuld van de machinist. In 2005 werd een stoomtrein van de SSN, met de Fortis Expres, bij Breukelen linksaf naar Utrecht gestuurd in plaats van rechtsaf naar Rotterdam. De trein moest toen op Lunetten kopmaken en met tender voor naar Rotterdam sukkelen.


Madurodam, 15 oktober 2014. Deze herfstvakantie (t/m 26 oktober) staat in het teken van de treinen in Madurodam. Oude modellen rijden door het miniatuurstadje en ook het nieuwste model (een Koploper) rijdt zijn rondjes. Ook staat er een remise in het park, waar oude treinmodellen en rails te bewonderen zijn. De foto (still uit een filmpje) is gemaakt in het niet voor publiek toegankelijke commandocentrum.


Amersfoort, 17 oktober 2014. Ik ging vandaag naar de spoorparade. Daar werd deze polaroidfoto van mij gemaakt. Ja, die techniek bestaat ook nog steeds. De foto op de poster is gemaakt in 1961. De vrouwen zijn drie verpleegsters in opleiding die in de zogenoemde Feeëntrein zitten. Dit is een trein die dames vroeger naar het Assaut in Den Helder bracht, een gala voor adelborsten: jonge mariniers in opleiding. De drie vrouwen zijn Ireen Kees, Joks van Veen en Hannie Vooragen. In DWDD van 10 oktober 2014 waren ze te zien toen deze foto opnieuw werd gemaakt.


Amersfoort, 17 oktober 2014. Ik ben ook nergens veilig, zelfs niet in een donker hoekje van een tribune! Webmaster gespot door Sabine Janssen.


Amersfoort, 17 oktober 2014. Loc 451 van de MBS tijdens een spoorparade.


Toen en nu: 150 en 175 jaar spoor

Twee jubileumselfies. Utrecht, 6 augustus 1989. Amersfoort, 17 oktober 2014.


Amersfoort, 17 oktober 2014. VSM 23 076 (jaren 50), HSL 1832 (jaren 70), NMBS 2820 (jaren 90).


Omgeving Soest, 18 oktober 2014. Loc 01 1075 van de SSN is op weg naar Amersfoort. "Die snelle stoomtrein maakt de paarden bang en de koeien geven geen melk meer. Daarover was men 175 jaar geleden al zeer bezorgd. Wat de koeien betreft: dat heb ik niet kunnen nagaan, maar het eerste blijkt nog niets aan waarheid te hebben verloren!", aldus fotograaf Albert van Huizen.


Op 24 oktober bracht ik mijn jaarlijkse bezoekje aan Eurospoor in Utrecht. Ook dit keer wilde men bij de ingangscontrole mijn toegangskaart innemen, in plaats van alleen het controlestrookje. Dat kon ik voorkomen door mijn kaart heel stevig vast te houden. Merkwaardig: waarom wil de organisatie van Eurospoor deze kaarten -met controlestrook- zo graag weer terughebben? Om inkomsten te kunnen verdoezelen voor de fiscus? Ook in 2012 heb ik die vraag al eens opgeworpen, maar daar is toen geen antwoord op gekomen.


Fyra & ICE

Bunnik, 25 oktober 2014. Opnieuw keerde een Fyra V250 terug naar haar Heimat. Daarbij ontmoette zij een iets geslaagder ontwerp: de ICE. De rugnummers: TXL 189 989 met Fyra 4883. Bekijk het filmpje.

En misschien aardig om nog eens te bekijken: de eerste V250 in 2009!Zondag 26 oktober 2014: einde zomertijd (klok uur achteruit)

Bij de overgang van winter- naar zomertijd gaan de stationsklokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar wintertijd staan de stations­klokken 's nachts om 2 uur een uur stil. Dit kun je zelf op het perron controleren! De "echte" tijd is de wintertijd. Zie ook spoortijden.


De stationstijd op
je eigen pc. Bron: www.jocisoft.nl

Zie ook het thema NS-jubileum 2014 (175 jaar).
vorige       start       omhoog