Mei 2014


Almelo, 24 mei 2014. De Vrienden van het Spoorwegmuseum maakten hun jaarlijkse rondrit, dit keer door het oosten van het land. Op Bedrijvenpark Twente poseert het treinpersoneel voor loc 1202 en een aantal historische rijtuigen. De uniformen vertegenwoordigen evenzovele vroegere functies: van hoofdstationschef tot tractieopzichter, conducteur en perronopzichter. Foto Edward Bary.


Rheingold

Westervoort, 24 mei 2014. Loc 2225 met de "Rheingold" op de terugweg naar Duitsland. Aan boord een gezelschap dat een bezoek heeft gebracht aan Dordt in Stoom. Het plan was dat stoomloc 01 1075 voor de trein zou zitten, maar die was in Rotterdam wegens een defect afgekoppeld. Ook bij Blokpost Bunnik werd dat betreurd. Foto Lennart Visser.


Berenboemel

Amersfoort, 18 mei 2014. Dierenpark Amersfoort is in 1948 geopend. Eind jaren zestig werd een spoorlijn door het park aangelegd. Hierop rijdt "De Berenboemel". Het spoor is 34 centimeter breed. De twee locs zijn gebouwd door de firma Schwingel uit Leverkusen. Tussen 1960 en 1985 heeft dit bedrijf diverse Parkeisenbahnen aangelegd. Het tracé in Amersfoort is enkele malen gewijzigd. Een rondrit duurt ongeveer vijf minuten en kost een euro. Meer foto's.


Vrijwilligers trekken Bello volgende eeuw in

Aangemoedigd door een groot aantal toeschouwers hebben bijna 100 vrijwilligers van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik stoom­locomotief Bello met behulp van lange touwen uit de werkplaats getrokken, waar zij de afgelopen maanden is gerestaureerd. Daarmee is het startschot gegeven voor de uitgebreide viering van de 100e verjaardag van de beroemde locomotief in 2014. Op Hemelvaartsdag 29 mei is er een groot verjaardagsfeest voor de jarige.

Bello naar Bergen
Bello werd in 1914 gebouwd voor de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij, een voorloper van de Nederland­sche Spoorwegen. Haar eerste kilometers reed ze in 1915 tussen Hoorn en Medemblik, maar bekender werd Bello voor de tram naar Bergen aan Zee, waar zij tot 1955 reed. Dit voorjaar is Bello in de eigen werkplaats van de Museumstoomtram gerestaureerd. Gesteund door de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Cultuurfonds en het Nationaal Restauratie Fonds heeft de locomotief groot technisch onderhoud gekregen en hebben de conservatoren haar meer naar de oorspronkelijke uitvoering gerestaureerd.

Nederland feliciteert Bello
Op Hemelvaartsdag 29 mei 2014 organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Nederland feliciteert Bello: een historisch vervoerspektakel rond de 100-jarige locomotief. Trams en historische autobussen rijden volgens een uit­gebreide dienstregeling naar het geheel gerestaureerde station van Wognum-Nibbixwoud. Hier kan Bello worden gefeliciteerd tijdens een groot feest compleet met muziek, ‘kolentaarten’ en ‘bijzondere cadeaus’. Tientallen mede­werkers en rollenspelers tonen in de trams en op de gerestaureerde stations de wereld anno 1926. Ze voeren hun ambachten uit en betrekken de bezoekers bij het leven, werken en reizen in de Roaring Twenties.

Persbericht SHM, 24 mei 2014. Foto J. van Rijn.


Vaticaanstad, 26 mei 2014. Achter een stalen poort bevindt zich het station van de paus. Het 300 meter lange spoorlijntje, aangelegd in de jaren 30, is verbonden met het netwerk van de Italiaanse spoorwegen. Het is in groen weergeven op het kaartje. Foto Michel Bikkel.Wifi in de trein

Je zit in de trein, je klapt je telefoon open, en daar verschijnt de vraag of je gebruik wilt maken van wifi. Gratis internet, dat wil je wel. Maar een seconde later verschijnt de dode mus op je schermpje: de netwerkverbinding is verbroken. Terwijl die netwerkverbinding nog niet eens tot stand is gebracht. Vraag het dan niet als het toch bijna nooit lukt!

Laat maar zitten, ik gebruik mijn 3G-verbinding wel. Die is trouwens ook sneller dan wifi. Behalve tussen Utrecht en Abcoude: internetten in de trein is daar nauwelijks mogelijk. Hoezo landelijke dekking, KPN?

(Soms ben ik net een Nederlander: klagen over iets wat gratis is en wat nog niet zo lang geleden helemaal niet bestond.)

mei 2014


Opdat wij niet vergeten. 4 mei 2014

Dit filmpje is begin mei 2014 vertoond op de schermen van RailTV op Nederlandse stations. Geproduceerd door Metropolisfilm uit Utrecht. In het filmpje zie je door mij gemaakte foto's van gedenkplaten die op diverse stations hangen. Meer gedenktekens.


Houten, 23 mei 2014. Hier staat uw webmaster een interessante opname te maken van schouwtrein "Sherloc" van VolkerRail. Foto Wil Al.


Museumtransport

Hilversum, 17 mei 2014. Ik had er geen tijd voor. Mijn zus maakte dit filmpje.
vorige       start       omhoog