Februari 2014


Mijn Märklinbaan

Zie het thema over de Märklinbaan die ik de afgelopen jaren heb opgebouwd.


Lathen, 14 februari 2014. Een trein van de Magnetschwebebahn van de Transrapid-Versuchsanlage Emsland (TVE). Dit project is stilgelegd na het zware ongeval van 22 september 2006 waarbij 23 personen omkwamen toen een testtrein op een werktrein botste. Verderop op het terrein staat ook nog een gedeelte van het verongelukte treinstel. Er is een bezoekerscentrum, maar dat lijkt gesloten te zijn, hoewel er nog wel een portier in de loge zit. Bij de laatste plaatselijke verkiezingen heeft Frau Konnemann van het CDU geopperd om voor de werkgelegenheid de testbaan van 31,8 km (die rond 1980 voor 800 miljoen Mark is aangelegd) weer te activeren. Dit zou 40 miljoen euro kosten. Foto en informatie Jack van Delft.


Riekje Buivenga overleden

Waterhuizen, omstreeks 1996. Sik 354 met conducteurswagen in de tuin van Riekje Buivenga, een bekend verzamelaarster van spoorwegattributen. Op 6 februari 2014 is ze op 65-jarige leeftijd overleden. Foto Wim Mensinga. Bekijk ook dit uitgebreide fotoverslag.


€ 690.000 van BankGiro Loterij voor Museumstoomtram

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik ontvangt als beneficiënt inmiddels voor het zevende jaar een bijdrage uit de opbrengst van de BankGiro Loterij voor de collectie. Tijdens het Goed Geld Gala op 11 februari 2014 in de Nieuwe Kerk te Amsterdam mocht het rijdende museum deze belangrijke bijdrage van € 200.000 opnieuw tegemoet zien, maar er gebeurde meer. De Museumstoomtram ontving een extra projectbijdrage van maar liefst € 490.000, bedoeld om het tramstation van de Museumstoomtram in Hoorn af te bouwen en de faciliteiten voor bezoekers te verbeteren. BankGiro Loterij Ambassadeur Harmen Siezen overhandigde de symbolische cheque voor het project eerder deze week aan een gelukkige stoomtramdirecteur René van den Broeke.

Tramstation Hoorn is gelegen tegenover het NS-station, aan het Transferium-parkeerterrein te Hoorn. Basis voor het project is het huidige stationsgebouw dat in 1987 werd gebouwd, maar nooit werd voltooid. Het te reconstrueren gebouw krijgt naast het bestaande middengebouw en vleugel een tweede vleugel waarin een tentoonstelling over de stoomtramgeschiedenis wordt ondergebracht, terwijl de publieksfaciliteiten verder worden verbeterd. Het buiten­terrein wordt ingericht om de activiteiten voor kinderen te verbeteren. Bezoekers die binnenkomen zullen het gevoel krijgen een stap terug in de tijd te doen. De bouw van de nieuwe bezoekersfaciliteiten is de eerste grote investering die het museum doet ter verbetering van het gebied Poort van Hoorn. Persbericht SHM, 12 februari 2014


Spoorwegmuseum, 14 februari 2014. Loc 2 van de Rijnlandsche Stoomtramweg-Maatschappij (RSTM). Gebouwd in 1881 door de firma Merryweather in London. Met vier andere locs van dit type deed ze dienst op de tramlijn Leiden-Katwijk. Later verhuisde ze naar de lokaaldienst Haarlem-Heemstede van de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (NZHTM). In 1932 ging ze uit dienst. Dankzij de NVBS is deze loc bewaard gebleven. In 1966 is ze, teruggebracht in de oorspronkelijke staat, geschonken aan het Spoorwegmuseum. In 2017 is ze overgebracht naar de SHM in Hoorn. Het is de oudste nog bestaande tramlocomotief van Nederland.


Utrecht, 14 februari 2014. Vrienden van het Spoorwegmuseum. Deze dag voor de laatste keer. Voortaan komen we met een Museumjaarkaart, want de vriendschap wordt duur betaald.


Utrecht, 16 februari 2014. Loc 1254 van EETC is met een skitrein op weg naar Amsterdam. (HDR-foto met iPhone.)


Vakantietreinen, februari 2014

Bunnik, 13 februari 2014. Utrecht en Breukelen, 16 februari 2014. Drie 1200'en waren actief met skitreinen. Tussen de bedrijven door zien we de rode 1612 met een hoogoventrein en twee gele 1700'en met nachttreinen.


Overstekend wild (1)

Bij Nijmegen, 24 februari 2014. Kennelijk zijn er plannen om de Maaslijn nu eindelijk eens te elektrificeren. Het bordje om te waarschuwen voor elektrocutiegevaar staat er maar vast. Rechts in beeld een restant van de enkelsporige lijn naar Kleve. Foto Maarten-Joost Swenker.


Overstekend wild (2)

Met dank aan Wouter de donorlul die het goede voorbeeld gaf.


Bea bedankt

China Times, 6 februari 2014. Aandacht voor het afscheidsfeest van Beatrix. Links opperlakei Hans Weijers, bevriend met de Oranjes en onder andere verantwoordelijk voor de ondergang van Fokker en Organon. Bekijk ook dit filmpje.


Op de Rails viert nummer 1000

Op 13 maart 2014 verschijnt het duizendste nummer van het maandblad Op de Rails. Om dit te vieren werd de cover van dit bijzondere nummer op zaterdag 22 februari officieel gepresen­teerd in het Spoorwegmuseum.

Op de Rails is het maandblad van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS). Op de Rails houdt de lezers uitstekend op de hoogte van de relevante ontwikke­lingen bij de spoorwegen en trambedrijven in binnen- en buiten­land. Ieder nummer bevat naast een aantal nieuwsrubrieken meerdere artikelen over diverse onderwerpen. Ook nieuws over de NVBS zelf is in Op de Rails te vinden.

83 jaar geleden, in maart 1931, verscheen het NVBS-maandblad voor het eerst, toen nog onder de titel NVBS Orgaan. In februari 1947 verscheen voor het eerst de titel Op de Rails op het blad. Op de Rails is altijd een resultaat geweest van samenwerking tussen redacteuren, medewerkers, auteurs en fotograferen die allemaal in hun vrije tijd een bijdrage leveren.

Overhandiging aan Frits van der Gragt
Zaterdag 22 februari overhandigde NVBS-voorzitter Maikel Rörik de duizendste Op de Rails aan oudhoofdredacteur en erelid Frits van der Gragt. Die was verantwoordelijk voor vele jaargangen Op de Rails en schreef talloze artikelen. Door zijn verdiensten voor de vereniging is hij de persoon bij uitstek om het duizendste nummer in ontvangst te mogen nemen.

Het decor voor de overhandiging was museumlocomotief 1010 van het Spoorwegmuseum. Die was speciaal hiervoor uitgekozen omdat dit locomotieftype onder liefhebbers bekend staat als ‘de duizend’. In het kader van dit bijzondere getal wordt in het maartnummer van Op de Rails aandacht geschonken aan treinen en trams die het nummer 1000 dragen.

Persbericht Op de Rails, 22 februari 2014. Foto Op de Rails/Koen Brouwer.
vorige       start       omhoog