Mei 2013


Utrecht, 3 mei 2013. Overweg in de Zonstraat. Stopbord (sein 301), betekenis: "Stoppen voor het bord en de opdracht, vermeld op het onderbord, uitvoeren. Indien geen opdracht vermeld, mag na het stoppen verder worden gereden." Deze overweg wordt alleen nog gebruikt bij rangeerbewegingen. Een paar honderd meter verderop lopen de sporen dood. De fiets is van de fotograaf. Deze staat met zijn rug naar het Spoorwegmuseum.


Spoorwegmuseum, 3 mei 2013. Locs 162 (WD 70033) en 508 (WD 70269) tijdens Sporen naar het front.


Amsterdam, Amstelpark, 31 mei 2013. De Amsteltrein, getrokken door een echte Porsche. Dit is een van de veertien tussen 1958 en 1971 in Duitsland gebouwde treinen. Ze deden dienst op Parkeisenbahnen. De locomotief wordt aangedreven door een Porsche-motor. Om precies te zijn: een vereenvoudigde versie van de motor uit de Porsche 356. Van deze motor was ook de motor van de VW Kever afgeleid. De spoorwijdte is 60 cm. In 1972 reden twee van deze treintjes op de Floriade in het Amstelpark. Een daarvan doet hier nu nog steeds dienst, zie www.amsteltrein.nl. Ook in Duitsland zijn nog enkele treintjes actief. Bron: artikel van Raymond Kiès in Op de Rails, 2012-5 blz. 250. Vergelijk ook de Liliputbahn in Wenen.


Hoedekenskerke, 5 mei 2013. Stoomloc USATC (US Army Transportation Corps) 4389 'ing. H.F. Enter' was voor het eerst sinds 12 jaar weer onder stoom. Sinds 2011 is er door de vrijwilligers van de SGB aan de restauratie gewerkt. Rechts staat loc 'Bison'. Foto Martin Huzen.


Balgerhoeke, 5 mei 2013. Over de meer dan 120 jaar oude hefbrug over het Schipdonkkanaal rijdt locomotief 507. Deze loc werd in België op last van de Duitse bezetter gebouwd door constructeur Energie in Marcinelle. Ze kwam echter pas in 1946 gereed en heeft toen jarenlang dienstgedaan bij de cokesfabriek in Zeebrugge. Inmiddels is ze eigendom van de Luxemburgse vereniging 'Train 1900' die haar heeft gerestaureerd. Bij langere ritten kan deze tenderloc worden voorzien van een extra tender. Ze was te gast tijdens het stoomfestival in Maldegem, www.stoomcentrum.be. Foto Paul Boersma.


Hilversum, 5 mei 2013. Stationsomgeving gezien vanuit een zestig meter hoge kermisattractie. Met doodsverachting gefotografeerd door Henk Koster. Meer luchtfoto's.


Bunnik, 6 mei 2013. Loc MRCE 513-10, rijdend voor RheinCargo, met een lege kolentrein op weg naar Amsterdam. Links de bloeiende kersenboom in de tuin van de blokwachter.


Thurles, Co Tipperary, 20 mei 2013. Loc 209 van de Ierse spoorwegen met de IC Dublin - Cork, bestaande uit rijtuigen Mark IV. Op de zijkant van de loc staat 'Enterprise', de naam van de dienst Dublin Connolly - Belfast waar de loc meestal is te vinden. Van deze locs, Class 201, zijn in 1994-95 34 exemplaren in dienst gesteld. Dit is de sneltreinversie van Class 66, eveneens gebouwd door General Motors in Canada. Foto Francesco Biondina.


Van B naar A met de Koningstrein

Treinstel 9520 rijdt enige tijd rond in oranje kleurstelling. Foto's beschikbaar gesteld door NS. www.vanbnaara.nl

Gelezen op de site van B naar A: "Het beroer van 'het Haagse Paviljoen' geldt nu als een van de beste voorbeelden van de 19e eeuwse neorenaissance architectuur in Nederland." Het zal ongetwijfeld prachtig zijn, maar wat is een beroer...?


Blokpost Bunnik, 9 mei 2013. Van Beatrix naar Alexander. Koningstrein 9520 is op weg van Nijmegen naar Schiphol.


Bunnik, 28 mei 2013. Loc 1757 reed een proefritje met de koninklijke trein. Behalve het koninklijk rijtuig (Sr 10), in het midden van de trein, behoren hier nu ook twee aangepaste A-rijtuigen toe (Sr 11 en 12).


Utrecht, 15 mei 2013. Een Fyra-stel tijdens een testrit op weg van Wolfheze naar Amsterdam. Niet veel later zou dit materieel een rijverbod krijgen. Meer hierover in het V250-dossier.


Amsterdam, 31 mei 2013. Een vervangende Fyra op weg naar Breda heeft zojuist Amsterdam Lelylaan achter zich gelaten. Gezien vanaf metrohalte Henk Sneevlietweg.


Bunnik, begin mei 2013

Locon 9905 met een Duitse gezelschapstrein op weg naar Rotterdam op 8 mei 2013. Even later kwam van de andere kant een gecombineerde kalk/staaltrein. V250 4805 tijdens softwaretestritten tussen Amsterdam en Wolfheze op 7 mei 2013. Op 9 mei 2013 filmden we Kroningstreinstel 9520, heen en weer naar Nijmegen. Deze beelden worden afgewisseld door enkele kolentreinen met verschillende tractievormen. Als voorafje en toegift komt een VIRM-machinist ons een groet brengen.


SLT, VIRM en V250, op 25 mei 2013

We openen de film met een SLT met startproblemen. Pas nadat het ding even in zijn achteruit is gezet (zie de sluitlichten) kan de machinist zijn weg vervolgen. Hierna zien we een VIRM uit Utrecht vertrekken. Niks bijzonders natuurlijk, ware het niet dat de bekende machinist Roland Korving dit keer aan de stuurknuppel zit. Let eens op dat soepele optrekken! Van Amsterdam Zuid tot Utrecht was ik passagier van deze trein. Roland vervulde toen de dubbelfunctie van conducteur/machinist. Op het perron in Utrecht spraken we nog even over de vraag of het wel veilig is, een trein zonder conducteur aan boord. Volgens de regels mag het in elk geval wel, een paar speciale gevallen uitgezonderd. Hierna zien we nog twee keer een V250 voorbij komen, door Utrecht en Bunnik. Dat waren bijna de laatste proefritten, voordat dit materieel (definitief?) aan de kant werd gezet.


De Kameel in 1986 en 2013

Utrecht CS, 26 september 1986. NS 20 "Kameel" verzorgt een gezelschapsrit.
Utrecht C, 24 mei 2013. NS 20 "Kameel" rijdt een conditierit.


Coevorden, 28 mei 2013. Vechtdallijnen 518+521+413 als spitstrein 8009, vrolijk spiegelend in het Coevorden-Vechtkanaal aldaar. Foto Fokko van der Laan.


Op zaterdag 25 mei 2013 brachten de Vrienden van het Spoorwegmuseum een bezoek aan de Maasvlakte. Ze maakten gebruik van de Blokkendoos van het museum, die op een deel van het traject assistentie kreeg van een dieselloc. Foto Jan de Kroon.


"Maatschappelijk verantwoordt ondernemen"

Bunnik, 19 mei 2013. Loc 1832 van HSL Logistik met een keteltrein op weg van Emmerich naar IJsselmonde. Achter de blokjes op de loc zit een filosofie van "Maatschappelijk verantwoordt ondernemen".


"Riolering in stationsgebied aanpassen kan ramp voorkomen"

Omdat ik vanuit mijn tuin de treinen bijna kan aanraken, heeft dit bericht me wel aan het denken gezet. Maar hoe groot is de kans? Het scheelt ook als de brandweer leert dat je niet meteen overal de spuit op moet zetten. Al helemaal niet bij stoffen die leuk chemisch reageren met water.


Belgische brandweer in actie.


Hilversum, 12 mei 2013. Bushalte aan de Stephensonlaan, vernoemd naar George Stephenson, de uitvinder van de eerste bruikbare stoom­locomotief. In de achtergrond de Noorderbegraafplaats, ontworpen door Dudok. In Hilversum woonde ik in de spoorheldenbuurt. Daar heb je ook de Stephensonlaan. Wij zeiden altijd [steffenson] maar het is dus [stiefenson].


Goedgekeurd

Spoorwegmuseum, 25 mei 2013. Even de nieuwe attractie getest: De Vuurproef. Vooraf een aardig filmpje met Rutger Hauer, daarna een dollemansrit in een fantasietrein. Goedgekeurd. www.vuurproef.nl


Afgekeurd

Wereld 3 in het Spoorwegmuseum

Rit door het duister. De "wereld" waarin twee stoomlocs staan ingemetseld, is ontworpen door een decor­ontwerpster van de NOS. Ik heb een dvd waarop je haar tevreden ziet rondlopen, alles rustig bekijkend. Ze geeft er totaal geen blijk van dat de bezoekers dat niet kunnen. Die worden in het donker in een karretje rondgereden, en krijgen af en toe een paar seconden lang de tijd om iets in zich op te nemen, voordat het licht weer uitgaat. Net als de televisie zeg maar.

Dit filmpje is opgenomen met een infraroodcamera op 18 september 2010. Aan het eind klinkt een Wilhelm Scream.
'Spectaculair fotoboek'

Marianne Vermeijden bespreekt in NRC Handelsblad een 'spectaculair fotoboek'. Is ze blind of heeft ze geen smaak?

vorige       start       omhoog