Februari 2013


Monument voor een moordenaar

Huizen, 2 februari 2013. Monument voor de Gooische Moordenaar. Het kunstwerk, gemaakt door Peeter Kos en Pieter Hogenbirk, werd op 1 februari overgedragen aan de gemeente Huizen. Het staat op de rotonde van de Blaricummerweg en de Randweg, de plek waar de tram vroeger Huizen binnen kwam rijden. Het materiaal is cortenstaal; dat roest niet maar krijgt wel een roestbruine kleur. Foto en fotomontage Henk Koster.


BankGiro Loterij steunt Museumstoomtram

In het Scheepvaartmuseum te Amsterdam heeft op 5 februari 2013 het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij plaatsgevonden. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd bekendgemaakt dat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een bedrag van € 200.000 ontvangt uit de afdracht van 2012. De Museumstoomtram ontvangt inmiddels voor de zesde keer een bijdrage van de BankGiro Loterij bestemd voor de ontwikkeling van de collectie en verbetering van de presentatie van het levende museum. Foto: Arja Kapitein en René van den Broeke nemen namens de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik de bijdrage van de BankGiro Loterij in ontvangst. Roy Beusker Fotografie. Persbericht SHM, 7 februari 2013


Rolandrail over vervoerders die de orde verstoren

Utrecht, 30 januari 2013. Lege kolentrein op weg van Duitsland naar Amsterdam. MRCE Dispolok 189 287 met VTG-wagens. Op de loc zijn ook de volgende nummers te vinden: UIC 91 80 6189 287-6, MRCE ES 64 F4-287. Op Rolandrail lezen wij: "Bij spots e.d worden het UIC- en MRCE-nummer dus bij voorkeur niet gebruikt (ook al heb je altijd hobbyïsten en zelfs vervoerders die eigenwijs zijn en zo de orde verstoren)."


Duitsland, dat vroeger veel bruinkool verstookte, importeert tegenwoordig veel kolen. Deze komen onder andere via Amsterdam en Rotterdam aan land. Er zijn verschillende vervoerders actief, en dit wisselt ook nog weleens. Veel kolentreinen rijden via de Betuweroute, maar gelukkig komen er ook een paar langs Blokpost Bunnik. Zoals deze trein, gereden door TX Logistik (TXL). Dit is trein 47726, die volgens de dienstregeling rond 12 uur door Utrecht komt (maar op deze foto was het 15 uur). De volle tegentrein 47725 rijdt 's avonds via de Betuweroute naar de kolencentrale in Mark Elverlingsen. Deze treinen rijden dagelijks.

Wil jij ook een centje verdienen in het kolenvervoer? Dat kan! Haal je machinistendiploma en huur een trein:

  • MRCE (Mitsui Rail Capital Europe) verhuurt verschillende soorten locomotieven. www.dispolok.com

  • VTG (Vereinigte Tanklager und Transportmittel GmbH) verhuurt sinds 1951 ketelwagens en andere goederenwagens. www.vtg.de


Locs zonder controlecijfer. Ordeverstoring door de DB!

Essen Hbf, 15 december 2012. Toeval of beleid? Op diverse DB-locs ontbreekt tegenwoordig het controlecijfer, zoals op loc 111 010. Foto Rob van der Rest, www.sporen-met-rob.nl.


Skitreinen door Bunnik, Utrecht, Breukelen

Op zaterdag 16 februari kwam de Krokus Express langs Blokpost Bunnik. Een dag later arriveerde een Alpen Express in Utrecht, met achterop het (lege) koninklijke rijtuig. In de laatste opname passeert een lege skitrein Breukelen, op weg naar Amsterdam. (Waarom eigenlijk Express? Je schrijft toch ook niet Krokuss?)

Bunnik, 16 febuari 2013. De Krokus Express getrokken door Locon 9905 op weg naar Oostenrijk.


Barger-Erfscheidenveen, 10 februari 2013. Vechtdallijnen-treinstel 10414 (Thorbecke) als trein 8062 naar Zwolle. De lijnen Emmen-Zwolle en Almelo-Mariënberg worden sinds december 2012 niet meer door NS geëxploiteerd. Ze worden de Vechtdallijnen genoemd. Foto Fokko van der Laan.


Amsterdam Zuid, 27 februari 2013. Noteer je dit even in je agenda?


Stichting Store van start. Historisch railerfgoed vindt onderdak.

In Nederland is een groot aantal organisaties actief om het erfgoed op het gebied van railtransport te behouden. Deze railmusea laten reizigers- en goederentreinen aan het publiek zien, rijdend in hun eigen, passende omgeving. Dat gaat goed, maar er is een probleem. De railmusea hebben meer materieel dan zij op dit moment in rijdende staat kunnen tonen. Dat moet worden ondergebracht, wachtend op het moment dat geld en mankacht beschikbaar zijn voor restauratie. Maar waar haal je die stallingsruimte vandaan? Ruimte die ook op langere termijn beschikbaar is, zodat je niet om de haverklap met je materieel op sjouw moet. Waar breng je bijvoorbeeld een elektrisch treinstel van zo’n honderd meter lang voor een aantal jaren onderdak?

Op 12 februari van dit jaar is de stichting Store opgericht. Store staat voor Stichting onderdak railerfgoed. Store wil bewerkstelligen dat historisch spoor- en tramrailmaterieel, dat nu nog wegens gebrek aan overdekte stallingsmogelijkheden noodgedwongen buiten moet staan, een goed onderdak krijgt. Store is tot stand gekomen dankzij een initiatief van de vereniging Historisch Railvervoer Nederland en wordt nu gedragen door de Stichting Mat’54 Hondekop-vier en door de Werkgroep 1501/Stichting Klassieke Locomotieven. Voorzitter van Store is Erik de Zwart, die ook voorzitter is van de Stichting Mat’54 Hondekop-vier.

De Werkgroep 1501/Stichting Klok beschikt over verschillende elektrische locomotieven van de NS-series 1100, 1200, 1300 en 1500. De Stichting Mat’54 is eigenaar van hondekop-vierwagenstel 766 uit 1960. Roestrijden.nl (onderdeel van de Stichting Holland Spoor) draagt als sponsor bij aan de activiteiten van Store.

Eerste wapenfeit van Store is de huur van vier sporen in een loods in Blerick van eigenaar BOEi, een non-profit organisatie die zich bezighoudt met herbestemmen van industrieel erfgoed. De sporen in deze loods zijn en blijven aangesloten op het hoofdspoorwegnet. Daarmee is in één klap ruim 340 strekkende meter overdekt spoor beschikbaar gekomen voor het stallen van historisch rollend materieel en laat Store zien waar samenwerking in de railmuseawereld toe kan leiden.

De beide genoemde organisaties zullen een deel daarvan gaan gebruiken voor hun eigen materieel maar er is op dit moment nog ruimte voor andere huurders, die op aantrekkelijke voorwaarden een spoor of een deel van een spoor kunnen huren. Eigenaren van historisch rollend materieel die nog stallingruimte zoeken voor hun railerfgoed, kunnen zich dan ook melden bij de stichting Store. De stichting Store kan desgewenst bemiddelen bij het overbrengen van materieel via het spoor naar Blerick.

Historisch Railvervoer Nederland (HRN) is de landelijke koepelorganisatie die de belangen van 28 Nederlandse museale railorganisaties behartigt. De koepelorganisatie is op een groot aantal terreinen actief, variërend van gezamenlijke publiciteitsacties tot activiteiten op het gebied van spoorwegveiligheid, cultuur en milieu. Met deze activiteiten is de vereniging Historisch Railvervoer Nederland op museaal gebied een bijzondere en sterke samenwerkingsorganisatie geworden, waarin de slogan "samen sterk" de boventoon voert. www.railmusea.nl/hrnzelf.htm

Persbericht 14 februari 2013. Foto: Blerick, 28 november 2012. Contact: stichtingstore@gmail.com


Trein vertrekt opnieuw met open deur

Een trein is vrijdagavond (1 februari 2013) vertrokken uit het station van Lier met een open deur. Dat meldt Het Nieuws op vtm zondag en wordt bevestigd door de NMBS. Het incident gebeurde op de spoorlijn tussen Herentals en Antwerpen. In het station van Lier vertrok de trein met een open deur. De treinbegeleidster die via de deur had moeten instappen, bleef achter op het perron. Frieke Neyrinck, woordvoerster van de NMBS, zegt dat er een onderzoek loopt om na te gaan wat de oorzaak is van het incident. Gedacht wordt aan een technisch probleem, maar het onderzoek moet daar zekerheid over brengen. "We gaan met de betrokkenen spreken: de treinbestuurder, treinbegeleidster en dispatcher. Daarnaast wordt een technisch rapport opgesteld." Bron: Gazet van Antwerpen.

Dat de treinbegeleidster op het perron achterbleef kan veel te maken hebben met de vertrekprocedure bij de NMBS.


Cor de Rijke miljonair & op de radio!

Cor de Rijke schaart zich inmiddels ook onder de miljonairs. Zijn prachtsite, Feijenoordse Meesters, zag in februari 2013 de miljoenste bezoekers voorbij komen. www.feijenoordsemeesters.nl.

Cor was in 1989 samen met Arie Wander machinist van de Langste reizigerstrein ter wereld. Op 20 februari 2013 zond de KRO een interview met hen uit. Die is te beluisteren via deze link.

vorige       start       omhoog