Februari 2012


Utrecht, 3 februari 2012. Hoofdgebouwen van de spoorwegen in de sneeuw. Op de tweede foto een bushalte aan de Amsterdamse Straatweg.


Een emmer bier

Op 1 februari 2012 moest ik afscheid nemen van de ondernemingsraad waar ik lid van was. Als cadeau kreeg ik deze emmer met inhoud. Ze wisten wel dat ik van bier hield, maar om nu te zeggen dat ik dit met emmers tegelijk naar binnen sla is ook weer overdreven. Maar het is natuurlijk goed bedoeld.

Omstreeks 1984 heb ik mij kandidaat gesteld voor de OR van het bedrijf waar ik toen werkte, het Computercentrum Bondsspaarbanken in Woerden. Daar werkten 300 mensen die ik bijna allemaal, in elk geval van gezicht, kende. Dat bedrijf ging op in VSB Bank, die later weer fuseerde met AMEV tot Fortis.

Fortis werd steeds groter en groeide uit tot een Nederlands-Belgisch concern, waarbij de Belgen steeds meer de macht naar zich toetrokken. Die kwamen op een bepaald moment op het lumineuze idee om ABN AMRO over te nemen. Hoe dat is afgelopen is algemeen bekend. De opkomst en ondergang van Fortis heb ik goed kunnen volgen. Heel interessant; als OR-lid zit je toch wat dichter bij de keuken dan de meeste andere medewerkers.

Een deel van het vroegere Fortis, namelijk Fortis Bank Nederland, is opgegaan in ABN AMRO. Ook hier ben ik weer lid geworden van een van de ondernemingsraden. Om technische redenen - de communicatie­afdeling waar ik werk is 'omgehangen' naar een ander onderdeel van de bank - moest ik mijn OR-lidmaatschap per 1 februari 2012 neerleggen.

Sinds 1984 ben ik vrijwel onafgebroken lid geweest van een ondernemingsraad. Ook ben ik enkele jaren ambtelijk secretaris geweest (dus geen OR-lid). Ik had de zittingstermijn van de laatste OR graag volgemaakt, maar dat is dus niet mogelijk. Tijdens mijn afscheidswoord heb ik beloofd dat ik mijn memoires ga schrijven.

Thalys 4532, met Fortis-bestickering, reed in 2006 enkele maanden tussen Parijs, Brussel en Amsterdam. Tekening Fortis Communications.


Amsterdam Centraal, 27 februari 2006. Thalys 4532 met Fortis-reclame. Foto Govert Schipperheijn. Rotterdam Centraal, 7 februari 2012. Thalys 4343 met reclame voor de nieuwe Kuifje-film. Met originele handtekening van regisseur Steven Spielberg. Foto Bas Blinksma.


It sil net heve

Leeuwarder Courant, 8 februari 2012. Het lijkt definitief gedaan met de plannen van de Friese Stoomtrein Maatschappij. Wat er met stoomloc 23 058 gaat gebeuren, die bij de STAR in Stadskanaal staat, is nog niet bekend. Deze loc is gehuurd van DLM uit Zwitserland. Tot de boedel behoren ook twee rijtuigen Plan W die van het Spoorwegmuseum zijn overgenomen.


Begin februari 2012 werd deze VIRM in volle vaart geraakt door een losgeraakte uithouder van de bovenleiding. Een gat in de voorruit was het gevolg. De Dordtse machinist kwam met de schrik en wat glas in zijn haar vrij. Foto Dink de Witte, collectie Cor de Rijke.


152 vlampijpen voor kilometervreter

Locomotief 5 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik krijgt deze winter een grote onderhoudsbeurt. De in 1929 gebouwde stoom­locomotief is al jarenlang een van de meest gebruikte werkpaarden voor de zwaardere trams op de museumspoorlijn tussen beide steden. Gemiddeld rijdt de locomotief minstens 100 keer per jaar naar Medemblik en is daarmee een echte kilometervreter. De locomotief is nu aan een grote onderhoudsbeurt toe. In de stoomketel liggen vele meters pijp waardoor het kolenvuur het water verwarmt om stoom te kunnen maken. Deze pijpen worden nu na een aantal jaren vervangen. De circa halve kilometer aan staal die hiervoor nodig is werd gisteren bij het museum in Hoorn afgeleverd. In de komende weken zullen alle 152 zogeheten vlampijpen in de locomotief worden geplaatst. Binnenkort krijgt loc 5 ook andere bakken om de ruim 3000 liter water die nodig is voor de rit naar Medemblik te kunnen meenemen. De revisie zal worden afgerond met een schilderbeurt, waarna de van oorsprong uit Zeeuws-Vlaanderen afkomstige locomotief dit voorjaar weer in haar bekende blauwe verschijning aan het werk kan tussen Hoorn en Medemblik. Persbericht SHM, 17 februari 2012.


Directeuren René van den Broeke en Jaap Nieweg nemen namens de Museumstoomtram de bijdrage van de BankGiro Loterij in ontvangst. Foto R. Beusker. In het Rijksmuseum te Amsterdam heeft op 6 februari 2012 het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij plaatsgevonden. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd bekendgemaakt dat de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een bedrag van € 200.000 ontvangt uit de afdracht van 2011. De Museumstoomtram ontvangt inmiddels voor de vijfde keer een bijdrage bestemd voor de ontwikkeling van de collectie en verbetering van de presentatie van het levende museum. Het museum besteedt de gelden met name aan de aankoop en ontwikkeling van historische infrastructuur (onder andere de stationsgebouwen). De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland en kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers, vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld belangrijke kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie, of restauraties verrichten. Meer informatie: www.bankgiroloterij.nl. Persbericht SHM, 7 februari 2012.


Blokpost Bunnik, 18 februari 2012

Blokpost Bunnik, 18 februari 2012. Om 8:18 kwam loc 1739 voorbij met trein 13481, een "Krokus Express" bestaande uit negen Müllerrrijtuigen. Dertig seconden later passeerde loc 1761 met de City Night Line 418 naar Amsterdam. In deze trein rijden achter de loc drie lege DB-rijtuigen (Bimz) mee. Deze vormen tussen Basel en Duisburg (en terug) een nacht-IC. Gefotografeerd met meegetrokken camera, om nog een beetje dynamiek in deze saaie plaatjes te krijgen.

Met een tweede camera op statief heb ik de treinen ook gefilmd.
Aan de andere kant van het spoor stond Rinse de Swart. Klik hier voor zijn filmpje.


Amsterdam Bijlmer ArenA, 23 februari 2012. Saskia Noort meets José. Still uit HD-filmpje.


Volwassen mannen kijken treintjes

Houten, 26 februari 2012. Drie volwassen mannen kijken treintjes. Onschuldige hobby toch? Een bijzondere baan met Nederlandse modellen op schaal G. www.ns-lgb.nl


Dolf achtervolgt bejaard treinstel


Terugblik op de strenge winter 2011/2012...

Nationale Spoorwegen Jaarplanner (2012)Rheine, 9 april 1971. Loc 042 210 met een trein naar Münster langs het weinig gebruikte derde perron. Links het vierde perron, dat gebruikt werd als Viebahnsteig: hier kwamen op vrijdag en zaterdag treinen met levend vee aan uit het Emsland. Het derde perron was een goede plek voor fotografen, om de door Rheine rijdende goederentreinen vast te leggen. Halverwege de jaren negentig zijn beide perrons buiten gebruik gesteld en is de voetgangerstunnel dichtgemetseld. Er zijn echter plannen om Bahnsteig 3 weer in gebruik te nemen. Meer hierover in een artikel in de Münsterländische Volkszeitung van 4 februari 2012 (pdf, 4MB). Foto: Sammlung Nico Spiltz = foto Nico Spilt.


Wie ontwierp de Koploper?

Op 23 februari 2012 stelde Astrid Joosten in de quiz 'Twee voor Twaalf' een vraag over de Koplopers: wie was de ontwerper? Lees meer over deze vraag!
Rotterdam Waalhaven-Zuid, 23 februari 2012. Het kleine locje is de 363 723 (type V60). Foto's Bas Blinksma.

vorige       start       omhoog