Mei 2010


Hannover, 4 mei 2010. De nieuwe uitvoering van de Talent (Baureihe 442/443) tijdens een proefrit. Bij de Talent 2 heeft het muizenkopje bolle wangen gekregen. Over enige tijd onder andere te zien rond Aachen, Koblenz, Nürnberg, Berlin en Leipzig. Foto Walter Heger.


Het stoomt weer bij Museumspoorlijn S•T•A•R

Nabij Wildervank, 8 mei 2010. De tijdens de brand van 28 augustus vorig jaar deels verwoeste stoom­locomotief TE 5933 heeft zijn eerste testrit goed doorstaan. De dag daarvoor is de ketel door het stoomwezen goedgekeurd. Nadat de stoomploeg in weer en wind de locomotief weer rijvaardig had gemaakt, zette deze zich aan het eind van de middag in beweging voor een testrit. De stoomtrein reed met goederenwagens en een rijtuig naar Wildervank. Met een aantal stops onderweg voor het controleren van de drijfstangen en het smeren van de onderdelen, werd er op de terugweg op volle toeren gereden. De proefrit is succesvol verlopen en de loc zal weer regelmatig in actieve dienst te zien zijn. Bron: persbericht www.stadskanaalrail.nl. Foto John Moesker.


Spoorverleden Drachten

Sinds 6 mei 2010 staat er voor het eerst sinds 25 jaar weer een echte trein in Drachten dankzij de stichting Spoorverleden Drachten. Dit is de door RRF geschonken 662.


Den Haag, Korte Voorhout, 9 mei 2010. Het model van Freya heeft een Polaroid-camera in haar hand. Daarmee kon je foto's maken die binnen een minuut afgedrukt waren. Ondanks al het digitale geweld van tegenwoordig bestaat deze techniek nog steeds en zijn er zelfs plannen voor een doorstart van de oude Polaroid-fabriek in Enschede. Zie dit bericht en website www.the-impossible-project.com. Foto Rienk Mebius.


"Bello" passeert de Sluismolen bij Koedijk en stoomt verder richting Bergen. Foto Regionaal Archief Alkmaar.


Expositie "Met Bello naar zee..."

Tot het einde van 2010 is bij het Regionaal Archief Alkmaar de expositie “Met Bello naar zee... De tramlijn Egmond-Alkmaar-Bergen in beeld” te zien.

"De Bello" is voor veel mensen nog altijd synoniem voor een gezellig dagje naar het strand in Egmond of Bergen. In 1905 reden de eerste trams vanuit Alkmaar naar Egmond aan Zee en Bergen-Binnen. Vanaf 1909 reden de trams ook door naar Bergen aan Zee. De naam Bello is overigens niet specifiek gebonden aan deze tramlijnen, maar werd al in het oosten van het land gebruikt. ‘Bello’ komt van het bellende geluid dat de tram maakte, als een dorp gepasseerd werd. Ondanks de grote populariteit, moest de tram halverwege de jaren ’50 wijken voor de goedkopere autobusdienst. De tramdienst naar Egmond was in 1937 al opgeheven. Onder grote belangstelling reed de Bello op 31 augustus 1955 voor het laatst tussen Alkmaar en Bergen.

In de expositie wordt aan de hand van foto’s, blauwdrukken, ansichtkaarten en filmbeelden een beeld geschetst van de roemruchte geschiedenis van de tramlijn. Bijzondere aandacht in de expositie verdienen de voorwerpen van museum Het Sterkenhuis uit Bergen en de schaalmodellen van de stations Bergen-Binnen (van particulier Mart Henneke) en Bergen aan Zee (van modelspoorclub Alkmaar). Deze modules, op schaal 1:87 geven een natuurgetrouw tijdsbeeld van beide stations in respectievelijk de jaren ’50 en de jaren ’30.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met december 2010 in het Regionaal Archief, Hertog Aalbrechtweg 5, Alkmaar. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 8.45 tot 16.45 uur. Op dinsdagavond is het archief geopend tot 21.15 uur, behalve in de maanden juni t/m augustus. www.archiefalkmaar.nl
De Museumstoomtram heeft een Sik!

Op 4 mei zijn twee kleine diesellocomotieven gearriveerd bij de Museumstoomtram te Hoorn. De locomotieven zijn geschonken door de Haarlem IJmuiden Spoorweg-Maatschappij en zijn van het type locomotor, dat de Nederlandse Spoorwegen vele jaren in gebruik had. In spoorkringen zijn de locomotieven vooral bekend onder hun bijnaam ‘Sik’. De bedoeling is dat locomotief NS 288 (gebouwd door de Centrale Werkplaats Zwolle in 1938) met onderdelen van de NS 346 gebruikt gaat worden voor kleine rangeerwerkzaamheden, waaronder bijvoorbeeld het ’s morgens buiten zetten van de stoomlocomotieven. De komst van een ‘nieuwe’ diesel is noodzakelijk geworden, omdat rangeerlocomotief 49 ‘Gruisje’ enkele weken geleden een asbreuk opliep en niet meer kon worden gerepareerd.

Bron: persbericht SHM. Website www.museumstoomtram.nl.Rotterdam, 15 mei 2010. Burgemeester Aboutaleb was te gast bij de reünie van de Feijenoordse Meesters. Divers oud spul gaf daar acte de présence, zoals loc 65 018 van de SSN, de Kameel, DE3 121, Sik 324, loc 2225 en RRF 4 (ex-NS 676). Uw webmaster was niet uitgenodigd, maar die is dan ook geen meester, laat staan een Feijenoordse. Foto Peter Eradus. Voor andere foto's zie www.feijenoordsemeesters.nl.


Spoorwegmuseum, 16 mei 2010. De Arend - replica van de oudste Nederlandse stoom­locomotief - is weer eens onder stoom gebracht. Over het breedspoor rijdt de trein honderd meter heen en weer. Bekijk het filmpje.


Loenersloot, 22 mei 2010. Loc 01 1075. Foto Jan Barnier, www.modelbouwcentrumhilversum.com.


Vechten, 22 mei 2010. Loc 01 1075 van de SSN is met een Duitse gezelschapstrein op weg naar Amsterdam.
Foto Rob van der Woude.


Bunnik (km 42,5), 22 mei 2010. Loc 01 1075 op de terugweg naar Emmerich. Vandaar neemt loc 41 360 de trein over.
Deze mag vanwege ontbrekende ATB niet meer in Nederland rijden. www.westfalendampf.de


Bij de tijd in Zutphen

Zutphen, 14 oktober 2006. Foto Nico Spilt. Dit gebouw staat op de monumentenlijst, en dat geldt dus ook voor de doorzichtige klok in de gevel. Maar de barbaren zijn onder ons: zo'n klok kan opeens verdwenen zijn. Gelukkig zijn er nog mensen die opletten, zoals we in De Stentor van 7 mei 2010 kunnen lezen:

"Ik dacht dat de klok stilstond of zo. Dat ze de wijzers aan het verzetten waren." Geen reden voor argwaan bij de reiziger die dinsdagmiddag het station van Zutphen binnenliep om de trein naar Deventer te halen. Maar de volgende dag was er aan de buitenkant van het stationsgebouw zelfs helemaal geen klok meer te zien. Typisch zo'n voorbeeld van iets dat je pas opvalt wanneer het ontbreekt.

Het was uiteraard niet de bedoeling dat het station een tijdje klokloos zou zijn. Volgens een woordvoerster van de gemeente is er sprake van een misverstand: de Nederlandse Spoorwegen wilden de klok dinsdag vervangen door een standaardmodel – van het type dat je op alle perrons aantreft – maar ze werden er tijdens de werkzaamheden op gewezen dat die klok onderdeel uitmaakt van het stationsgebouw, hetzelfde gebouw dat door toenmalig minister Ronald Plasterk in 2007 is uitgeroepen tot rijksmonument.

Het station in Zutphen is ontworpen door architect H.G.J. Schelling en is gebouwd in 1952. Het is opgetrokken van geprefabriceerd beton. Kenmerkend is de uitnodigende glazen entreewand. Vanuit de hal biedt de beglazing van de hal de reiziger een venster op de stad. Onderdeel van die voorgevel is de klok – waar je óók doorheen kon kijken. Hem vervangen door een standaardgeval zou afbreuk doen aan de monumentale waarde. Dat is dinsdag dan ook, op het nippertje, voorkomen. Bij de NS was gisteren geen woordvoerder bereikbaar die uitleg kon geven over de actie.

Uit betrouwbare bron weten wij dat de in dit artikel genoemde reiziger geen reiziger was, maar machinist Dolf Dijkstra.


Spoorwegmuseum, 16 mei 2010. Symfonie van een Sik, een beschilderde Plan T en een rangeerstoplantaarn.


Utrecht, 16 mei 2010. Treinstel 520 als "vrijheidstrein" bij het Spoorwegmuseum.


Hilversum Noord, 30 mei 2010.  VSM-locs 23 076 en 23 071 met de Corus Expres op weg naar Beverwijk.Bijzondere combinatie door Amersfoort

27 mei 2010. Door Amersfoort komt een VIRM voorbij met daaraan gekoppeld een ICMm. Let op de stroomafnemers en vraag je af hoe dit kan. Deze combinatie is gefilmd door Francesco Biondina. Door Utrecht zien we in de avond-schemering een Class 66 van Captrain met een containertrein voorbij komen. En in Bunnik heeft de blokwachter het groene licht ontstoken.Amersfoort, 27 mei 2010. VIRM 8663
sleept ICMm 4204. Foto Francesco Biondina.
vorige       start       omhoog