Januari 2010


Zwolle, 5 januari 2010. De diepvriestrein uit Kampen loopt binnen. Dieseldolf doet de Dolf. Foto Tim Bosma (TreinTim).
Dieseldolf onderweg in winters Overijssel: deel 1 en deel 2


Lviv, 7 januari 2010 (eerste kerstdag volgens de orthodoxe kalender). Geen aangepaste dienstregeling hier:
de trein naar Kiev vertrok op tijd. Een van oorsprong Russische loc in Oekraïense dienst. Foto Steven Bosdijk.


Utrecht, 22 januari 2010. Treinstel 114 in het Spoorwegmuseum. In Blerick is het treinstel keurig geplamuurd en geschuurd. Onlangs is het overgebracht naar het museum. Hier zal het, temidden van het publiek, rood worden geschilderd. Het treinstel zal ook worden ingezet als Heimwee Express.


Utrecht, 22 januari 2010. Het Spoorwegmuseum bezit al veel langer een andere DE3: het vooroorlogse dieseltreinstel 27. Ooit was de museumdirectie van plan om van dit treinstel slechts een koprijtuig te bewaren, en nu heeft het museum opeens twee van die lange treinstellen in huis. Jammer genoeg zal treinstel 27 niet dienstvaardig worden gemaakt.


Flying Scotsman ‘Memories of Steam’ Cuckoo Clock. Slechts £ 124.95 excl. verzendkosten.
Let op de speciale vorm van het rondrijdende treintje. Meer informatie.


Bunnik, 5 januari 2010. Geen geluid, geen beweging, maar wel een stuk goedkoper dan zo'n gepimpte koekoeksklok!


Bielbankje bij Blokpost Bunnik, 5 januari 2010.Opnieuw goed jaar voor Museumstoomtram

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik heeft in 2009 124.000 reizigers mogen verwelkomen in stoomtram en boot tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Daarmee heeft het levende museum 5.000 bezoekers meer getrokken dan in 2008 en behoort de Museumstoomtram onverminderd tot de best bezochte particuliere musea in Noord-Holland, buiten Amsterdam.

Het recordaantal bezoekers van het jaar 2007 werd echter net niet geëvenaard. Nog in de laatste kerstweek konden circa 5.500 reizigers worden verwelkomd. En dit waren er minder dan verleden jaar. Ondanks de vele sneeuwbuien in deze periode reden de stoomtrams naar de Kerstman nog wel, maar was het stoomtramstation in Hoorn voor veel bezoekers onbereikbaar geworden.

Met name de uitgebreide programma’s in de vakantieperiodes, waarbij educatieve activiteiten voor kinderen worden georganiseerd en een aantal extra attracties in Medemblik kunnen worden bezocht, trokken opnieuw meer bezoek in 2009. Ook maakten meer bezoekers gebruik van de Museumkaart om met stoomtram en boot te reizen.

De zeven gerestaureerde stoomlocomotieven van het museum legden in 2009 zo’n 15.700 kilometer af tussen Hoorn en Medemblik. Locomotief 26 van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij uit 1922 was met bijna 5.000 kilometer op de teller het meest voor de stoomtrams aan te treffen. Locomotief NS 7742 ‘Bello’, de bekendste locomotief van het museum, bracht het tot 1.700 kilometer.

persbericht Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, 4 januari 2010
Haarlemmermeer

Sporen. Een zoektocht langs de resten van de Haarlemmermeerlijnen. Door Wim Wegman. Uitg. HDC Media, 2007. ISBN 9077842041.

Enkele tientallen jaren lang, van 1912 tot 1935, lag er een uitgebreid netwerk van spoorlijnen in de Haarlemmermeerpolder. Dit is een gebied dat wordt begrensd door Amsterdam, Haarlem, Leiden en Utrecht. Dit netwerk werd geëxploiteerd door de Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij (HESM). In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, reden er geen elektrische treinen maar stoomtreinen. De exploitatie is nooit lonend geweest. De opkomst van de bus betekende de genadeslag voor de HESM. In dit boek onderneemt de auteur een speurtocht naar de restanten van het netwerk. Een deel ervan is tegenwoordig in gebruik bij de Elektrische Museumtram Amsterdam (EMA), die als uitvalsbasis het prachtige Haarlemmermeerstation in Amsterdam heeft.

Wim Wegman is inmiddels bezig met de voorbereidingen voor zijn tweede boek. Hij houdt een weblog bij waarin hij zijn tochten en zijn bezoeken aan de overgebleven spoorhuizen beschrijft en de feiten en anecdotes doorgeeft die hij hierbij verzamelt.


Dolf Zwerver

Op 22 januari overleed onze vriend Dolf Zwerver.
vorige       start       omhoog