Juli 2009


Bunnik, 4 juli 2009. Ik zwelg misschien een beetje te veel in mijn foto's van tientallen jaren geleden, maar afgelopen weekend heb ik weer eens wat hedendaagse treinen vastgelegd. Er waren wat omgeleide goederentreinen aangekondigd. Zo zie je hier de zwarte V201 van de RTB met Linz 43956 en loc RN 266 453 met Opeltrein 48550. Vanwege een aanrijding bij Veenendaal-De Klomp was het treinverkeer 's middags ontregeld. Enkele treinen reden tussen Utrecht en Driebergen via het linkerspoor. Tussen de bedrijven door pendelde Hondekop 386. Mijn filmcameraatje had het er maar druk mee.


Bunnik, 5 juli 2009. Loc 189 100 met CNL 400 uit Wenen. Loc 189 083 met ICE 124 naar Amsterdam (bijzonder, zo'n vervangende trein, want Hispeed heeft de gewoonte om reizigers te laten barsten als er eens een ICE-stel uitvalt).


Hilversum, 4 juli 2009. Deze duif heeft een rustig plekje gevonden in een oksel van het NS-logo. Foto Henk Koster.


Met de nachttrein naar Kopenhagen

Blokpost Bunnik, 10 juli 2009. Een van onze dochters is met een vriendin op weg naar Kopenhagen. Trein EN 447 wordt getrokken door een traditioneel smerige locomotief van Railion, dit keer de 1604. Still uit een filmopname.


Proefritten Fyra

Rumelaar, 11 juli 2009. Treinstel 4806 is op weg van de Watergraafsmeer naar Eindhoven. Vanwege werkzaamheden moest het omrijden via Arnhem. 's Avonds kwam het treinstel weer terug; om 20:06 reed het in volle vaart langs Blokpost Bunnik. Wat opviel is dat deze trein veel minder geluid maakt dan de ICE. Foto Richard Krol, www.richardkrol.nl.

Eindhoven, 11 juli 2009. Treinstel 4806 gaat proefritten rijden tussen Helmond en Horst-Sevenum (dit baanvak is in de jaren vijftig ingericht voor snelheidsproeven). De trein is onlangs gedoopt in Fyra. Foto Rob Quaedvlieg.


Op 9 juli 2009 raakte ik verzeild in een tentoonstelling van Russische kunstschatten. Terwijl ik daar rondliep had ik de hele tijd het deuntje van het tv-programma "Tussen kunst & kitsch" in mijn hoofd. Peperdure prullaria, door de Russische tsarenfamilie verzameld ten koste van uitgemergelde lijfeigenen. De tsaren dachten dat ze afstamden van de Romeinse keizers (tsaar = ceasar) en droegen daarom de familienaam Romanov. Ook onze eigen Oranjes hebben bloedbanden met deze familie. Overigens wist Lenin in 1918 wel raad met de Romanovjes. In Sint Petersburg (dat een hele tijd Leningrad heeft geheten) is een enorme hoeveelheid keizerlijke kunst te zien in de Hermitage. Een klein deel daarvan kan nu ook in Amsterdam worden bekeken. De belangstelling is zeer groot - het komt voor dat men aan crowd control moet doen - maar ik kon met een aantal collega's van een van de sponsors de boel op een avond rustig bekijken. Maar wat vervelend nu weer: fotograferen is niet toegestaan. Dat moest ik dus stiekem doen. Helaas was er niets te vinden over de Russische spoorwegen. De eerste spoorlijn was kaarsrecht, omdat de tsaar een lineaal had gebruikt om de route op een kaart aan te geven. De ingeniers die de lijn moesten aanleggen haalden het niet in hun hoofd om tegen de tsaar te zeggen dat het bij sommige obstakels handig kon zijn om daar met een boog omheen te gaan.Dienstregeling per sms

Stuur een berichtje naar 7245 en binnen enige seconden krijg je een dienstregeling terug. Alleen het ontvangen van een sms kost geld (40 cent), maar je betaalt niks als de dienst jouw bericht niet begrijpt. Het werkt het makkelijkst als je verkortingen gebruikt. Spoornummers, overstap-verbindingen en vertragingen worden ook gemeld. Voorbeelden:

  • bnk ut - levert de eerstvolgende trein van Bunnik naar Utrecht
  • bnk ut 2115 - levert de trein die om (of zo kort mogelijk na) 21:15 uit Bunnik vertrekt
  • bnk ut a 22 - levert de trein die om (of zo kort mogelijk voor) 22:00 in Utrecht aankomt

Bandje huren?

Gotrain Big Boy's is pure rockabilly! www.gotrain-bigboys.com


Expert op het gebied van oude treinkaartjes...

Lees je het ook eens bij een ander!


Ranzige graffiti

Kijk nou toch eens!


Ombouw Baarn

In het blad RailHobby (www.railhobby.nl) van juli/augustus staat een groot artikel over de ombouwwerkzaamheden rond station Baarn. Dit artikel is een bewerking van het door Edward Bary geschreven thema Ombouw Baarn.13 juli 2009: zeven jaar Langs de rails

Zie bericht aan de bezoekers.Station Hilversum van een afstand

Jan Barnier nam zijn grootste telelens en klom op de tv-toren van Hilversum. Bekijk het resultaat op stationhilversum.punt.nl.
Toet!

Voor de liefhebbers: Toeterende machinisten.

Zie ook Getoeter langs de rails en Groeten uit Bunnik.

Meer filmpjes.Groeten uit Oostenrijk. Sankt Jodok am Bremmer, 30 juli 2009. De locomotief is een Taurus. Foto Henk Zwoferink.
vorige       start       omhoog