Januari 2009


Skimmen

Het woord van het jaar 2008 is swaffelen. Als je niet weet hoe dat gaat, dan moet je dat maar even opzoeken. Wij gaan het hier hebben over skimmen. Dat is het langs slinkse weg achterhalen van informatie die op de magneetstrip van jouw pasje staat, om daarna je rekening te kunnen plunderen.

  • hoe skimmen in zijn werk gaat lees je hier
  • hoe NS het skimmen tegen wil gaan kun je zien op dit filmpje

Berlin Lichtenberg, 2 januari 2009. Treinstel VT 18.16, Bauart Görlitz. Foto Roeland Krul.


Antwerpen, 3 januari 2009. Reclame op stadsbus. Foto Henk Zwoferink. Meer Art Decaux.


Leidschendam, 10 januari 2009. De neus van het zojuist weer rijvaardig gemaakte treinstel 419 is ernstig
beschadigd bij een aanrijding op het terrein van de werkplaats. Ook de binnenliggende apparatuur is beschadigd.
Foto Dennis Revier, www.mat64.nl.


Nijmegen, 15 januari 2009. Loc 1312, met aan het stuur Bernd-Jan Kraan, is met twee blokkendoosrijtuigen op weg naar Tilburg. In de achtergrond de brug over de Waal. De foto is genomen vanuit een trein naar Arnhem, door Dolf Dijkstra.


De warmtezuil

Leiden, 15 januari 2009.
Terwijl Poetin met de gaskraan speelt, terwijl minister Cramer eindelijk eens doortastend gaat regeren en de gloeilamp verbiedt, terwijl er steeds meer verzet komt tegen de terrasverwarming ten behoeve van rokende cafébezoekers, komt ProRail met een nieuw energiespeeltje: de warmtezuil. Zodra het een beetje fris wordt kunnen de op het perron wachtende reizigers zich aan deze fors uitgevallen shoarmagrill opwarmen. Voor wie nog weleens echte winters heeft meegemaakt (1963!) ziet dit er natuurlijk belachelijk uit, maar de treinreiziger anno 2009 is nu eenmaal een zeurend mietje geworden. De warmtezuilen zijn ook al op Amsterdam Amstel gesignaleerd.
Foto Govert Schipperheijn.

De warmtezuil kan worden gebruikt als de temperatuur onder de 12 graden zakt. Met een druk op de knop kan het apparaat worden ingeschakeld. Na een paar minuten schakelt het weer uit.


Werkspoormuseum

Zuilen, 24 januari 2009. De uurwerkboetiek van Wim en Toos van Scharenburg, aan de Amsterdamsestraatweg, zal in de loop van 2009 worden opgeheven en worden verbouwd tot museum. Aan de buitenkant is al te zien waar dat museum over zal gaan. Wie langs het pand loopt ziet achtereenvolgens de woorden Demka, museum van Zuilen en Werkspoor. Zuilen is een wijk van de stad Utrecht, maar was tot 1954 een zelfstandige gemeente. De economie en het sociale leven waren sterk verbonden met enkele grote metaalfabrieken. Wim van Scharenburg heeft diverse boeken over Zuilen geschreven, waaronder twee delen over Werkspoor Utrecht. In de etalage van de winkel zit de laatste burgemeester van Zuilen, Norbuis, te lezen in een van de boeken over Werkspoor. Bij de voordeur staan twee Zuilense vuilnisbakken en in de stoep zit een van de laatste Zuilense putdeksels. De winkel bevindt zich op vijf minuten lopen van het nieuwe station Utrecht Zuilen. Bij dat station, vlakbij de plaats waar vroeger de opleidingsschool van Werkspoor stond, staat nu een in Utrecht gebouwde Sik opgesteld.


Bunnik, 25 januari 2009. De Heimwee-express van het Spoorwegmuseum rijdt tegenwoordig door mijn tuin. Op deze foto zien we de Blauwe Engel voorbijbrommen, met op de voorgrond een Duitse railbus van Märklin. De twee treinen stammen beide uit de jaren vijftig en hadden hetzelfde doel: de dienst op lokale spoorlijnen overnemen van de dure stoom­locomotief. In Duitsland sprak men over de railbus dan ook als Retter der Nebenbahnen. Het model van de railbus heb ik in 2008 op een beurs gekocht. Officieel heb ik weinig met modeltreinen, maar eigenlijk toch wel een beetje. Nu nog een keer een baan aanleggen. In februari 2009 heeft Märklin faillissement aangevraagd. Het ging al jaren niet zo goed met dit bedrijf. Als een van de oorzaken wordt onvoldoende schaalgrootte (!) genoemd.


Emmerich, 30 januari 2009. Loc 232 902 heeft in Arnhem de lege kalktrein 47751 uit Beverwijk overgenomen
en zal nu, met een verse machinist aan boord, verder rijden naar Flandersbach. Foto Lennart Visser.


Deze foto's komen uit de verzameling van de familie Wassenaar-Lammers. Evert Lammers was chef van de Schilderwerkplaats Amersfoort. Hij staat op de foto die gemaakt is op 17 april 1970. De andere foto is gemaakt in 1968. Weet iemand of dit model nog bestaat en waar het zich bevindt?


Amersfoort, 30 januari 2009. In het kringloopcentrum (Zwaaikom 21) was de tentoonstelling Wagenwerkplaats in spiegelbeeld te zien. Dit minimuseum bestond uit tweeëneenhalve vitrine en wat foto's. De voorwerpen waren nogal ad hoc uitgekozen. Zo zagen we een paar Duitse miniatuurlocomotieven die zelfs met de grootste fantasie niets met de vroegere wagenwerkplaats te maken hadden. Zie ook www.wagenwerkplaats.nl.


Op 30 januari 2009 heeft treinstel 766 de 386 overgebracht naar Leidschendam voor onderhoud en ATB-keuring. Treinstel 386 mocht nog niet zelfstandig rijden. De 766 ging daarom voorop vanaf Ut via Gd, verbindingsboog Dhs, Dt, Gv, Bkh, naar de Wpl Lld. 's Middags reed de 766 weer retour via Gv, Ledn, Hlm naar de Dijk in Asd. Daar staat de 766 te wachten op betere tijden; eerst moet er een uitgebreide revisie plaatsvinden voor het weer de baan op mag. Foto Robert Huls.
vorige       start       omhoog