April 2008


Navigatieapparatuur op treinen kan een extra hulpmiddel zijn om de veiligheid en stiptheid van het spoorwegverkeer te vergroten. Eind vorig jaar is er op enkele treinen al geŽxpertimenteerd met normaal in de handel verkrijgbare TomTom-apparatuur. Inmiddels heeft ProRail besloten om het experiment uit te breiden. De bedoeling is om van TomTom een speciale versie te ontwikkelen: TomTom-Rail. Op 1 april 2008 zou vanuit Amersfoort de eerste meettrein vertrekken.


Utrecht, 1 april 2008. ProRail kwam er dit keer al na twee dagen achter dat de klokken waren verzet! Foto Tim Oosterlee.


Utrecht, 1 april 2008. Art Decaux op het busstation.


Velp, 12 april 2008. Tijdens zonsopgang passeerde bij Kasteel Biljoen het transport van treinstel 252, getrokken door loc 1202. Het treinstel zal in Duitsland een cascorevisie ondergaan. Over een paar jaar bezit de Stibans weer een treinstel in oorspronkelijke vooroorlogse uitvoering. Foto's Wietze Landman.


Springbiel (tussen Oldenzaal en Bad Bentheim), 12 april 2008. Het museumtransport gefotografeerd door Fokko van der Laan.


Loenersloot, 13 april 2008. Twee historische dieseltreinstellen zijn ingehuurd voor het roestrijden over de vier sporen tussen Amsterdam Bijlmer en Utrecht. Uw webmeester, die voor het laatst in 1972 een rode Plan U in Utrecht heeft gezien, stond op het perron paraat. Vergeefs, want de roesttrein mocht niet verder dan de Demkabrug. Deze foto is gemaakt door Patrick. Zie ook www.roestrijden.nl.


Bunnik, 13 april 2008. De CityNightLine uit Milaan en Wenen passeert de plek waar vroeger het station van Bunnik lag. De trein wordt tussen Frankfurt en Amsterdam getrokken door MRCE Dispolok 189 092. De trein komt rond het middaguur aan in Amsterdam. De Oostenrijkse spoorwegen zouden de trein graag een uur eerder laten rijden, zodat de reizigers wat langer van hun dag kunnen profiteren. De Nederlandse spoorwegen vinden dit soort afwijkende treinen maar lastig, en hebben daarom gezegd dat ze de trein juist een uur later willen laten rijden. Zoals het er nu naar uitziet is het gevolg dat de trein met ingang van de nieuwe dienstregeling wordt opgeheven. Overigens rijden er nog twee andere nachttreinen door Bunnik: een CityNightLine naar Zwitserland en de EuroNight naar Kopenhagen en Polen.

De route van de CityNightLine uit Wenen (dienstregeling tot eind 2008). De trein rijdt niet over de Duitse HSL, maar volgt de oude route langs de Rijn via Koblenz. De locs van de Baureihe 189 kunnen maar 140 km/uur, het zijn eigenlijk goederentreinlocs. De andere nachttreinen worden doorgaans getrokken door van Railion gehuurde 1600'en.


Emmerich, 19 april 2008. Loc 189 092 is binnengekomen met de CityNightLine uit Wenen. De loc hoeft niet gewisseld te worden, ze hoeft alleen om te schakelen naar de Nederlandse bovenleidingspanning. Dat gebeurt tijdens stilstand, in tegenstelling tot de ICE-treinen die tijdens het omschakelen doorrijden, of liever gezegd doorrollen. Het bord "einde ATB" is bestemd voor treinen die van spoor 2 vertrekken, niet voor de CNL op spoor 3. Tussen Emmerich en de Zevenaar is wat bijzonders aan de hand: de ATB is hier alleen in de buurt van seinen aanwezig, niet op het hele traject. De ATB schakelt automatisch uit voorbij het bord "einde ATB"; bij het naderen van de volgende ATB-sectie moet de machinist op de gele attentieknop drukken.


Bunnik km 42,5, 14 april 2008. Loc 189 075 en 078 met een kolentrein op weg naar Duitsland. De locs rijden in treinschakeling, wat tot nog toe in Nederland ongewoon is. Nederlandse e-locs kunnen in principe wel in treinschakeling rijden, maar dat levert vanwege de lage bovenleidingspanning geen voordeel op en zou in bepaalde gevallen ook storingen in de beveiliging kunnen veroorzaken. Kennelijk is de elektronica aan boord van de Baureihe 189 wel in staat om wat extra power uit de bovenleiding te trekken. Wat de locs in Nederland niet kunnen is energie terugleveren aan de bovenleiding. De energie die tijdens het remmen wordt opgewekt, wordt via weerstanden als warmte afgevoerd, wat duidelijk te horen is aan het geluid dat de ventilatoren dan maken. De locs hebben vier stroomafnemers. Het soort stroomafnemers hangt af van de landen waar de locs geschikt voor zijn gemaakt. In Nederland zal altijd een van de binnenste stroomafnemers op staan.


Randers, 14 april 2008. Gemoderniseerde Sprinter SGMm 2141 is achter loc MZ 1458 op weg naar Nederland. Foto DaniŽl Friederichs.


Mailen met minister Eurlings

Breukelen, 22 juli 2003. Een ICE-treinstel op weg van Amsterdam naar Duitsland passeert de tijdelijke perrons van Breukelen. Men is druk bezig met het viersporig maken van deze drukke spoorlijn. Inmiddels zijn deze werkzaamheden goeddeels gereed, en zouden de ICE's hier met 160 km/uur moeten kunnen rijden. Het enige wat daarvoor nog nodig is, is een aanpassing van de ATB. Omdat ATB-EG een maximum snelheid van 140 km/uur kent, zouden er ATB-NG-baken moeten worden toegevoegd. Deze combinatie noemt men ATB+, en is al jaren in gebruik op de Schiphollijn. Er zijn echter ambtenaren die stellen dat het om een nieuw beveiligingssysteem gaat, en dat invoering hiervan volgens de Europese regels niet mogelijk is. Dit zijn ambtenaren van hetzelfde kaliber als zij die beweerden dat de spitstrook bij Hoevelaken niet in gebruik mocht worden genomen. Ik ben benieuwd wanneer we minister Camiel Eurlings in de Tweede Kamer zien verschijnen, om te vertellen dat hij "baalt als een stekker" omdat hij weer door zijn ambtenaren is belazerd.

Ik heb via de website van het ministerie een mailtje naar de minister gestuurd:

Geachte minister. U bent door uw ambtenaren gepiepeld met die spitsstrook bij Hoevelaken. En u wordt opnieuw door uw ambtenaren gepiepeld met het verhogen van de treinsnelheid tussen Utrecht en Amsterdam. Volgens hen mag de beveiliging hier niet worden aangepast volgens de Europese regels, maar hetzelfde systeem (ATB+) wordt al jarenlang toegepast op de Schiphollijn. Zie ook mijn website [verwijzing naar bovenstaande foto]. Let op uw saeck!

Van een van zijn ambtenaren (!) kreeg ik het volgende antwoord:

Bedankt voor uw reactie van 15 april 2008 inzake de treinsnelheid tussen Utrecht en Amsterdam. De Permanente Vertegenwoordiging zal binnenkort over dit onderwerp een brief naar de Europese Comissie sturen. De minister heeft toegezegd deze brief ook naar de Tweede Kamer te zullen sturen. De brief is te zijner tijd te vinden op www.verkeerenwaterstaat.nl/actueel/kamerstukken/
Met vriendelijke groet, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Directoraat Generaal Personenvervoer.Teletekstbericht, 18 april 2008. Goed nieuws voor organisaties die met museumtreinen door Nederland willen rijden. Met dit bericht wordt bedoeld dat ze de vanaf volgend jaar verplichte vereenvoudigde ATB (ATB-E) niet zelf hoeven te betalen. Dit kost 30.000 euro per loc of treinstel; in totaal gaat het om ongeveer 20 treinen waarvoor subsidie wordt verleend. In Duitsland is men trouwens ook streng op dit gebied. Sinds 1 april van dit jaar zijn alleen treinen met PZB90 (Indusi) toegelaten. De SSN mag daarom niet meer in Duitsland rijden.


Woerden, 18 april 2008. Wat is er leuker dan een trein? Twee treinen!


Den Bosch, 27 april 2008. Loc 1202 van het Spoorwegmuseum was vandaag in de weer met een autotransportwagen vol oldtimers. Later op de dag kwam de loc in haar eentje door Bunnik, luid tyfonerend naar de webmaster op het perron. Daar komt nog een filmpje van op YouTube. Deze foto's zijn gemaakt door Roland van Riel.


Blokpost Bunnik, 28 april 2008. Geintje van mijn jongste dochter. Ze zit op de kunstacademie, dat kun je wel zien!


Alkmaar, biermuseum "De Boom", 29 april 2008. Mensen vragen mij weleens: Nico, is dat nou niet moeilijk, zelf bier brouwen? Dan zeg ik: als je maar zorgvuldig het recept volgt kan het bijna niet misgaan. Bier is eigenlijk toevallig ontstaan, door een fout bij het bereiden van brooddeeg. Vroeger dronken mensen water uit de gracht. Daar werden ze ziek van. Maar als je er eerst mout, hop en gist aan toevoegt en een poosje wacht, dan verandert het grachtwater in bier. Daar word je niet ziek van en het smaakt nog lekker ook. Vroeger werd bier lokaal gebrouwen. In elke stad waren diverse brouwerijen actief. Tegenwoordig wordt het meeste bier industrieel bereid, maar de ingrediŽnten zijn nog steeds hetzelfde. Ik heb het dan niet over bier waar allerlei liflafjes aan zijn toegevoegd, maar over eerlijke goudgele rakkers. Meer over het zelf brouwen van bier lees je in De zin van het bestaan.
Gesproken reisadvies

Je hoort de gesproken reisplanner van www.ns.nl. Het scherm wordt regel voor regel voorgelezen, zodat er geen touw aan vast te knopen is. Deze functie is bedoeld voor blinden die met de trein op reis willen... (29 april 2008)

vorige       start       omhoog