Januari 2008


Bunnik, 1 januari 2008. Een deel van mijn kerstspullen, voordat ze weer in de doos verdwijnen. Onder andere een paar treinen, een Coca-Cola-vrachtwagen met kerstmuziek, en een kerstlocomotief als kaars (of zo u wilt een kaars als kerstlocomotief). Bekijk ook het filmpje Kersttrein in dubbeltractie.


Bunnik, januari 2008. Bij werkzaamheden aan het spoor staat vaak een man met een toeter, die waarschuwt als er een trein aan komt. Maar er bestaan ook automatisch werkende systemen. Deze tijdelijke contacten horen bij zo'n systeem. Als er een trein overheen rijdt, klinkt er een eind verderop een sirene en gaan er waarschuwingslampen knipperen.


Via een zeer lange oranje kabel wordt het signaal doorgegeven.


Minimel 95-EZE van Schweizer Electronic. Het signaal kan ook draadloos worden doorgegeven. Dat gebeurt via een zender zoals op deze foto. De zender kan ook met de hand worden bediend door een veiligheidsman, door op de rode knop te drukken. Bij een onbewaakte zender is de klep natuurlijk gesloten. Het systeem is beveiligd: mocht het radiosignaal wegvallen, dan gaat de alarminstallatie bij de baanwerkers automatisch werken. Van die installatie heb ik helaas geen foto kunnen maken. Deze bestond uit een oranje zwaailicht dat op een kruiwagen werd meegevoerd.


Op 4 januari 2008 werd de Pater Karel-trein onthuld. Een delegatie van de Rooms-katholieke kerk uit Rome, die in Nederland was om Pater Karel te herdenken op zijn sterfdag 5 januari, zegende de trein daarbij. Pater Karel (Munstergeleen, 11 december 1821 – Dublin, 5 januari 1893) werd in 2007 heilig verklaard door Paus Benedictus XVI. Uit Rome waren bij de zegening van de trein aanwezig: Generaal-Postulator Pater Giovanni Zubiani – die het heiligverklaringproces in 2007 leidde – en Pater Luigi Vaninetti, lid van het Generaal-Bestuur van de Passionistencongregatie. Verder was Pastoor H. Broers van de Stichting Pater Carolus Houben aanwezig. De Pater Karel-trein is een van de zestien Veolia-treinen die vanaf december 2007 zijn gaan rijden op de Maaslijn. Foto Veolia Transport.

(Ik moet toch even een religieus vraagstuk aanroeren: wat gebeurt er bij een bakwisseling? Gaat de zegening dan over op de trein waarin de motorwagen zich bevindt?)


Bunnik, 22 januari 2008. Loc 1613 is met EuroNight 346 op weg naar Amsterdam. De trein bestaat onder andere uit rijtuigen uit Kopenhagen, Warschau en Moskou. De trein wordt getrokken door een "goederenloc" van Railion.


Nieuwe Sprinter

Amersfoort, 24 januari 2008. De nieuwe aanwinst van NS: SLT 2402. Nummer 2401 is nog niet afgeleverd door Bombardier. Er zijn ook zesdelige treinstellen in aantocht, deze worden genummerd vanaf 2601. SLT staat voor Sprinter Light Train. Light is tegenwoordig een buzzwoord: de bakken van deze trein zijn minstens zo zwaar als die van andere treinen. Verder belooft de lage vloer weinig goeds: hoe comfortabeler de instap, hoe rottiger doorgaans de bankjes waar je op mag zitten. Maar ons testpanel heeft de trein nog niet van binnen bekeken, dus het kan meevallen. Foto Nico Lollinga.

Amersfoort en Utrecht Lunetten, 30 januari 2008. De nieuwe Sprinter, SLT 2402, tijdens proefritten via Amersfoort, Bunnik, Arnhem en Apeldoorn. Foto's Gert Wagelaar en Rob van der Woude.


Dit is mijn eerste chipkaart. Die kreeg ik cadeau van de RET in ruil voor een volle strippenkaart. Het is een paar keer goed gegaan. Totdat ik bij de Coolsingel uitcheckte en een kwartier later weer wilde inchecken. Dat lukte niet. Op het schermpje verscheen de tekst dat ik het nog eens moest proberen. Daarna doofde het schermpje en gebeurde er niets meer. Tijd voor een grondig onderzoek naar de OV-chipkaart!  

Brussel Noord, 31 januari 2008. Affiches van de Belgische spoorwegen, uiteraard in twee uitvoeringen want Brussel is officieel tweetalig. Op een van de affiches staat dat je de treinbegeleider moet waarschuwen als je zonder biljet instapt. Dan verkoopt hij jou er een met een toeslag van 2,70 euro. Geen krankzinnig treintarief dus, zoals bij de NS.Retour Bunnik-Brussel en een "regelingsbulletin" uitgeschreven door de treinchef van een Thalys. Ik moet regelmatig naar Brussel. Soms neem ik vanaf Rotterdam de Thalys, want dan ben ik er eerder en loop ik bovendien minder kans om collega's tegen te komen :-). Op 24 januari 2008 viel de tijdwinst tegen, want de Thalys kwam ruim een kwartier te laat aan in Brussel. Een Belgische treinchef zal in zo'n geval uitgebreid in vier talen verontschuldigingen omroepen, en zal op het perron zijn diensten aanbieden aan reizigers die hun aansluiting dreigen te missen. Maar dit keer hadden we een Nederlandse gastheer. Die had daar allemaal geen zin in. In Brussel elleboogde hij zich naar de uitgang van de trein en beende weg. Hij was al een paar uur aan het werk en had dus recht op zijn koffiepauze.Brussel-Zuid, 24 januari 2008. NMBS-loc 8210, getooid met de naam Ontario, staat ronkend te wachten op een volgend rangeerklusje. Twee van dergelijke locs zijn inmiddels ook in Nederland gesignaleerd, beschilderd in RRF-livrei en genummerd RRF 101 (ex-NMBS 7382) en 102 (ex-NMBS 7394). Deze dieselhydraulische locs, met drie gekoppelde assen, kunnen maximaal 60 km/uur rijden, twee keer zo snel als de 500/600/700 van NS. De loc op deze foto is uit de reeks 82, die een wat minder krachtige motor heeft dan reeks 73. Het ontwerp van deze reeksen stamt uit 1965, de locs van RRF zijn in 1977 gebouwd.


Nijmegen, 26 januari 2008. De NVBS organiseerde een afscheidsrit met Wadlopers op de Maaslijn. Het programma bestond uit een rit van Nijmegen naar Roermond en terug, met onderweg enkele fotostops. Volgens mij beleefden de 170 deelnemers (en een aantal achtervolgers) een geslaagde dag, mede dankzij de inzet van Veolia. Ook was er weer volop gelegenheid tot het meedingen naar de Spot the Webmaster Award

Blerick, 26 januari 2008.


Avondstemming in Driebergen-Zeist, 26 januari 2008. Dwergsein met rangeerlicht. Treinstel 509, een van de oudste treinstellen van NS. In de loop van dit jaar gaat deze serie geheel buiten dienst. Is er al een vereniging voor het behoud van een Plan T opgericht...?


Bunnik, 31 januari 2008. Ik schreef al eerder over het verwarmde perron van Bunnik. Ik weet nog steeds niet welke idioot dit heeft bedacht. Met dit perron is nog wat anders aan de hand: als het vriest worden de perronplaten spekglad wanneer de verwarming uit staat. Zoals op deze ochtend, rond 6:30 uur.


Teletekst, 28 januari 2008. Dick van Aggelen probeert het verschil tussen Betuwelijn en Betuweroute uit te leggen.Toeterend langs de rails

Hommage aan Blokpost Bunnik. Met medewerking van Harry, Dolf, Bernd-Jan, Simon, Tim en enkele onbekende machinisten. (Foto: fluitbord op station Boxmeer, 26 januari 2008.)


Deze trein rijdt niet verder... Het leven van een Hoofdconducteur bij NS. Door Ernest H.O. van Loon. Tweede gewijzigde druk, 2007. ISBN 9789085702023. Uitgegeven in eigen beheer. Met cd "Zinloos" van Lange Frans en Baas B. Zie ook www.ovpersoneel.nl.

Ernest van Loon over zijn boek: "Tijdens je werk als Hoofdconducteur kun je in situaties terecht komen waar je niet om gevraagd hebt, maar die je door andere mensen worden aangedaan. En die een spoor in je leven achterlaten. In dit boekje gaat u met mij mee op de trein en beleeft u enigszins een beetje met mij mee wat ik de afgelopen 3 jaar onder andere beleefd heb. Van leuke momenten tot spannende en angstige momenten. Welkom aan boord, ik wens u een prettige reis."

Aan dit boek heb met enkele foto's uit mijn archief meegewerkt.

vorige       start       omhoog