April 2007


Bunnik, 2 april 2007. Citypendel 2010, een van de oudste Sprinters (zonder doorloopmogelijkheid tussen de twee rijtuigen) en een soortgenoot als stoptrein 5956 op weg van Rhenen naar Utrecht. De samenstelling van deze trein klopt niet, want de eerste klas ontbreekt. Eigenlijk horen deze onverbouwde Sprinters alleen in de spitstreinen serie 15900 tussen Veenendaal-Centrum en Utrecht te pendelen. Nu ben je als eersteklasreiziger nauwelijks beter af in de gereviseerde Sprinters, want in de 1e klas zitten dezelfde harde kuipstoeltjes als in de 2e klas, alleen hebben ze in de 1e klas een andere kleur. Bovendien hebben veel reizigers het verschil niet in de gaten, dus wordt de 1e klas vaak bevolkt door mensen waaraan je kunt zien dat die geen kaartje voor de 1e klas hebben.Amsterdam Centraal, 4 april 2007. De NS heeft een aantal witte DB-rijtuigen gehuurd om dienst te doen tussen Amsterdam en Deventer. Op deze foto een trein die wordt weggerangeerd naar de Watergraafsmeer. In de stammen rijdt een Nederlands rijtuig mee om het sluiten van de deuren te vergemakkelijken. Bij de Duitse rijtuigen zitten de sleutelpunten namelijk erg laag, zodat de conducteur op zijn knieën moet zitten als hij de deuren vanuit de trein wil sluiten. Het BD-rijtuig op deze foto is een voormalig Duits rijtuig, type ICK, verkort nummer 5368. Foto Hans van der Sluis.Bunnik (km 42,5), 6 april 2007. Meetvoertuig UFM 120 rijdt onder treinnummer 95326 naar Veenendaal Centrum.Nabij Veenendaal-De Klomp, 6 april 2007. Loc 6438 is met een militaire trein (90105) op weg naar Emmerich. Achter de trein loopt een rijtuig mee voor het begeleidende personeel. Foto's Martijn Methorst en Daan Willers.Bunnik (km 42,5), 8 april 2007. De paaszondagsrust werd om kwart over elf kortstondig verstoord door ERS-loc 6612 met containertrein 60075 (Kijfhoek-Emmerich).Blp Bnk, 8 april 2007. Er wordt hard gewerkt aan de afwerking van Blokpost Bunnik. Verschillende machinisten zagen mij bezig en hebben vrolijk getoeterd. De schilderwerkzaamheden heb ik uitbesteed aan iemand die is ingevlogen vanuit Guantanamo Bay.Utrecht, Oude Gracht, 11 april 2007. Tegen dit billboard, boven de Hema, is de ChristenUnie in verzet gekomen. Nu nog vergeefs, maar hou ze in de gaten. Ze hebben een agenda waar mensen die op hun vrijheid en persoonlijke integriteit gesteld zijn niet blij mee zijn. De vrouwenbeweging heeft dat nog niet begrepen: die liet zich voor het christelijke karretje spannen. Bien étonné de se trouver ensemble.
Hilversum, Post T. Op 14 april 2007 met een omgeleide ICE, op 9 mei 2007 met loc 6430 uit Amsterdam. Foto's Henk Koster. Vroeger waren er veel mensen betrokken bij het regelen van de treindienst. Zo waren in Hilversum vier seinhuizen nodig voor de bediening van de seinen en wissels, alsmede een aantal wachtposten voor de bediening van de overwegen. Tegenwoordig gebeurt het grootste deel automatisch. De treindienstleider zit op kilometers afstand achter een paar beeldschermen. Over hoe het er vroeger aan toeging kun je lezen in deel 6 van het door Edward Bary geschreven thema Hilversum in vroeger tijden.Utrecht, 14 april 2007. In verband met een calamiteitenoefening op de Maliebaan, waarbij de bovenleiding spanningloos was gemaakt, pendelde DEIII 113 in plaats van de gebruikelijke Plan V tussen Utrecht Centraal en het Spoorwegmuseum. Het gebouw links is het Pieter Baan Centrum. Hier worden ten behoeve van de strafrechtspleging gedetineerden in een relationele context forensisch psychiatrisch en psychologisch onderzocht. Dit gedragskundig onderzoek vindt plaats door middel van een klinische observatie, die uitmondt in een multidisciplinair samengesteld rapport pro justitia. Rechts in beeld een zojuist ontsnapte tbs'er. Foto Patrick A. 

Ede-Centrum, 14 april 2007. De nieuwe treinstellen zijn in bestelling, en er is zelfs al een exemplaar in Nederland gesignaleerd dat proefritten gaat rijden, maar voorlopig moet Connexxion zich nog behelpen met een paar bestickerde Plan V's. Volgens de berichten die ik ontvang wordt er weinig aandacht besteed aan de inwendige hygiëne van dit materieel. Foto's Jan de Kroon.Tiel Passewaaij, 14 april 2007. Tiel is in de vaart der volkeren opgestoten. Het epicentrum van de Nederlandse jamindustrie beschikt nu over twee stations. De openingshandeling werd verricht door vertegenwoordigers van NS Regio Zuid, Prorail, provincie Gelderland en gemeente Tiel. Na het indrukken van de knop knalde de balonnenwand uit elkaar, waardoor een kaartautomaat en andere attributen zichtbaar werden. Foto Gérard van Teeffelen.Hilversum, Hooge Laarderweg, 28 maart 2007. Aan de linkerzijde van de AHOB zijn korte bomen aangebracht, die echter nog niet werkten toen het hieronder beschreven voorval plaatsvond. Foto Rienk Nauta.

Op zondagochtend 15 april laat mijn zus om 9 uur haar hondjes uit. Ze loopt vlak bij de kleine spoorbomen in Hilversum. Achter zich hoort ze een trein die een vreemd krakend geluid maakt. Ze draait zich om en ziet een fiets op de rails. Wie gooit er nu een fiets onder de trein? En wat ligt daar voor een berg kleren langs het spoor? Het duurt even voor ze begrijpt wat er gebeurd is. Ze ziet een conducteur met een ehbo-koffertje, maar dat koffertje kan dichtblijven. De politie is snel ter plaatse. Een aardige agent wijst mijn zus op de mogelijkheid om hulp te krijgen. Een ooggetuige verklaart dat hij de fietser nog heeft toegeroepen toen die de overweg op reed. Twee uur later komt het treinverkeer weer op gang. De fietser werd geraakt door een trein die net vertrokken was richting Naarden-Bussum. Op 8 februari is er ook al een domme taxichauffeur doodgereden in Hilversum: wachtende auto's links ingehaald terwijl de spoorbomen dicht waren. Gelukkig had hij geen passagiers bij zich. Zie ook een mislukte zigzagpoging.Sinds de nieuwe dienstregeling rijden er weer dieseltreinen onder de draad tussen Zwolle en Groningen. Op 15 april 2007 passeren de 3415 en 3434 als stoptrein 9150 (Gn-Zl) de boog nabij Staphorst. Foto Fokko van der Laan.Bunnik (km 42,5), 20 april 2007. Dolf Dijkstra reed weer eens een slagje naar Rhenen.


Roosendaal, 20 april 2007. Motorrijtuig C9002 (Jaap) is ingeschakeld om ovalenraamrijtuig ABd 7216 over te brengen naar de SGB in Goes. Het rijtuig is in Roosendaal geschilderd door ConRail. De restauratie zal in Goes worden afgerond. Foto's Michiel van Akkeren en Huub van Meurs.Rotterdam, 20 april 2007. Een G1206 van Veolia, locnummer 1571. Foto gemaakt door Veolia-machinist Harry Jellema.


Moordrecht, 21 april 2007. Motorrijtuig C9002 (Jaap) tijdens een rondrit, rijdend richting Rotterdam. De trein wordt bediend vanuit een doorloopkop: in de tijd van de blokkendozen kende men dus al koplopers. Foto Leen Dortwegt


Utrecht Blauwkapel, 22 april 2007. De ruim zes uur te vroeg rijdende NYK-shuttle (trein 41735) getrokken door loc 1001326 (een G2000 met smalle cabine) van Rail4Chem. De trein rijdt van Amsterdam (Houtrakpolder) via Hilversum, Maliebaan, Lunetten, Bunnik naar Duisburg. Foto Rob van der Woude.


Vechten, 23 april 2007. Loc DE 64 van de HGK (Häfen und Güterverkehr Köln) heeft zojuist Utrecht achter zich gelaten en is nu op weg naar Duitsland met een lading containers. Foto Rob van der Woude.


Ouddorp, 27 april 2007. De jaarvergadering van de Vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum vond dit keer plaats bij het RTM. Het gezelschap werd met twee historische bussen vervoerd van Rotterdam naar Ouddorp. Daar werd natuurlijk een tramrit gemaakt. Als Kritische Vriend had ik de bijeenkomst graag bijgewoond, al was het maar omdat ik het tramstel "Sperwer" graag eens van dichtbij had bekeken, maar ik was verhinderd. Van links naar rechts motorrijtuig "Reiger", RTM-bus "Wasbeer" en een streekbus die vroeger dienstdeed bij Van Oeveren uit Zierikzee. Foto Hans de Kroon.
Nico de machinist. Fotobewerking door Henk Koster, 28 april 2007.Blokpost Bunnik, 28 april 2007. Wat is een blokpost zonder beveiligingsapparatuur? Van mijn zus Carina (die vandaag ook jarig was, maar we zijn geen tweeling), kreeg ik deze fraaie seinklok cadeau.Tilburg, 28 april 2007. Vanuit Canada zijn zes locs Class 66 per schip naar Nederland gezonden. Vier locs zijn bestemd voor Freightliner Poland (FPL). Deze locs worden in werkplaats Tilburg aangepast voordat ze naar Polen doorreizen. Foto Frank Zuilekom. Liefhebbers van dit loctype verwijs ik graag naar class66.railfan.nl.Arnhem, april 2007. NS-medewerker op Segway. De fotograaf kon ongestoord zijn gang gaan, omdat de spoorwegpolitie (drie man sterk) druk bezig was met de aanhouding van een mentaal gehandicapte jongen die in een stilstaande trein op zoek was naar een gratis krantje. De jongen had namelijk geen kaartje. Toen het publiek begon te applaudiseren bonden de agenten in en besloten ze de jongen een lift naar huis te geven. Foto Bart Gerritsen.In deze maand ook:
vorige       start       omhoog