November 2005


Arnhem, 1 november 2005. Hugo Richter trof bij toeval deze stoomtrein van de VSM aan, die met een bijzondere rit bezig was. Let op de windleiplaten van de loc, die je nu niet ziet. Zo zag de loc er bij de aflevering uit.


Utrecht, 2 november 2005. Opstelterrein gefotografeerd vanuit post OZ. In de achtergrond twee gekoppelde ICE-stellen op weg naar Amsterdam, een zeldzaam beeld in Nederland.


Amersfoort, 2 november 2005. "Schüttgutkippwagen mit pneumatischer Betätigung" oftewel een Fas 126. Er bestaat ook een type Fakks 127. Deze open wagens worden gebruikt voor het transport van zand, grind en dergelijke. Ze kunnen langs pneumatische weg worden leeggekiept. De Fas heeft een inhoud van 40 kubieke meter, de Fakks 30.


 

Bilthoven, 4 november 2005. Voor een 1200 verleg ik graag mijn vrijdagmiddagwandelingetje. Loc 1255 met niet-bijpassende rijtuigen komt twee minuten voordat de zon doorbreekt voorbij. De trein is gehuurd door het Bouwfonds Hypotheken en is op weg naar Maastricht. De loc zag ik 's ochtends om 9 uur door Woerden komen, met een aantal SSN-rijtuigen. De Herik-rijtuigen zijn in Amersfoort aangekoppeld.


Volzel, 5 november 2005. Bentheimer Eisenbahn-locs D24 en D23 met "Güterzug" GZ215. Foto Fokko van der Laan.


Pernis, 5 november 2005. VSTR 106-1 "Knabbel". Helaas was "Babbel" nootjes aan het rapen voor de winter, aldus fotograaf Johannes Hanno v/d Heijden.


Zoetermeer-Bleiswijk, 6 november 2005. Loc 6518 met zelflossers en Europool Unimat 09-32/4S Dynamic tijdens werkzaamheden. Op de onderste foto komt een peloton zondagsfietsers voorbij. Foto's Leen Dortwegt.


't Harde, 8 november 2005. Locomotor 332, zojuist hersteld van een opknapbeurt wegens sterk rokende motor. Deze Sik wordt gebruikt voor het rangeren van defensiematerieel. De eigenaar is Nedtrain. Foto gemaakt door een bezoeker van mijn site.


Station Breukelen vanuit de lucht gefotografeerd op 8 november 2005. Voor een grotere foto en meer informatie zie het thema Ombouw Breukelen, van de hand van Edward Bary.

De luchtfoto is ter beschikking gesteld door Your Captain Luchtfotografie, www.luchtfotografie.com.


Hoorn, 11 november 2005. De eerste rit van de schitterend gerenoveerde loc 8 "Ooievaar". Deze 101-jarige loc is afkomstig van de Haagsche Tramweg-Maatschappij. De loc zal in het voorjaar van 2006 officieel in dienst worden gesteld bij de SHM. Foto Wouter Adriaanse.


Baarn, 12 november 2005. Terwijl ik op de trein naar Amsterdam stond te wachten, kwam de nieuwe aanwinst van ACTS voorbij: loc 513-9, gehuurd van de Mitsui Rail Capital Europe (MRCE). Aan de haak trein 60244 naar Veendam. De vaart zat er stevig in, zodat mijn digitale damescameraatje het nauwelijks aankon.

Links, waar nu een oranje afscherming staat, is een nieuw perron gedacht voor de treinen van de Stichtse Lijn.


Bilthoven, 13 november 2005. Loc 23 071 is met Sinterklaas op weg van Apeldoorn naar Naarden-Bussum. De trein maakt kop op Utrecht Lunetten. Deze flinke omweg zorgt ervoor dat de Sint op de gewenste wijze in Naarden arriveert.


Helmond, 13 november 2005. Een Amerikaans orkest, de New York Symphony, gebruikte de trein om zich te verplaatsen. Op vrijdag 11 november reed de trein van België naar Amsterdam. Op zondag 13 november ging de reis via Hilversum en Arnhem naar Duitsland, en weer terug via Venlo en Eindhoven naar België. De trein bestond uit drie Belgische rijtuigen, hier getrokken door loc 1858. Foto Arnold de Vries.


Eindhoven, 13 november 2005. Buffel bij de kuilbank, met rangeerrobot. Foto Rob Quaedvlieg.


Coevorden Heege, 16 november 2005. Loc D22 van de Bentheimer Eisenbahn en ACTS-loc 1255. Foto Hugo Richter.


Coevorden, 16 november 2005. Motorrijtuig C9002 "Jaap" op het Emmerlijntje. Foto Fokko van der Laan.


 

Op 23 november 2005 werd de feestelijke starthandeling verricht voor het boren van de nieuwe metrotunnel tussen het Sint Franciscus Gasthuis in Schiebroek en het Rotterdamse Centraal Station. De starthandeling werd bijgewoond door minister Peijs van Verkeer & Waterstaat en wethouder Hulman van Rotterdam, bijgestaan door algemeen directeur Peters van RET. Foto's Marvin van der Sloot.


Alphen a/d Rijn, 25 november 2005. Meetmotorrijtuig "Jules" was dezer dagen weer actief. Felix Parmentier mocht ook even in de trein rondkijken, maar daar mocht hij niet fotograferen. Geheime apparatuur!


   

Utrecht Lunetten, 26 november 2005. Op vrijdag 25 november reden twee goederentreinen tegen elkaar. De ene trein kwam uit de richting Utrecht Centraal, de andere kwam van de Maliebaan. De locs zijn Railion 6456 en 6469. Remco van den Bosch maakte deze foto's van de bergingswerkzaamheden. Meer foto's in de rubriek Schadegevallen.


Haarlem, 26 november 2005. Sikken 246 en 232 van de WIJS (Werkgroep IJmuider Spoorlijn). Foto Arjan Meeuwenoord.


Ede-Wageningen, 26 november 2005. Foto's Johannes Hanno v/d Heijden.


Nabij Nuenen (golfterrein De Gulbergen), 26 november 2005. Stoptrein naar Den Bosch. Foto Arnold de Vries.


Zutphen, 26 november 2005. Hans Wildschut fotografeerde treinstel 273, dat de afgelopen tijd flink actief is geweest tijdens afscheidsritten.


Arnhem, 26 november 2005. Treinstel 273 was de vorige dag gestrand in Zutphen, en wordt nu overgebracht naar zijn standplaats Arnhem Berg. De rit die op 26 november zou plaatsvinden ging niet door, vanwege de omstandigheden op het spoor. Foto Hugo Richter.


Oosterbeek, 26 november 2005. Tien centimeter sneeuw. Het busverkeer in en rond Arnhem was al opgeheven en de treinen reden mondjesmaat. Foto Hugo Richter.


Ede-Wageningen, 27 november 2005. ACTS 1254, 6703 en 1251 door de sneeuw op weg naar Arnhem. Vanaf Arnhem ging loc 1254 met de lege trein (wagens type Res) verder naar Bentheim. ACTS verzorgt de komende tijd het transport van tunneldelen van Duitsland naar Rotterdam. Foto Dennis Revier.


Den Haag Centraal, 27 november 2005. Olympische (Kop)loper 4240. Foto Dennis Revier.


Werkplaats Zwolle, 27 november 2005. SM'90 2105, Plan U 113 en DM'90 3402 vormen samen een bijna historisch beeld. SM'90 gaat buiten dienst en wordt opgevolgd door Plan V. In Zwolle blijven dan alleen nog enkele stellen DM'90 in onderhoud. Foto Patrick Esseling.


Arnhem Presikhaaf, 30 november 2005. Vandaag waren maar liefst vier klassieke treinen actief op Neerlands' sporen. Niet alleen de 766, gefotografeerd door Hugo Richter, maar ook de 113, de 273 en de C9002. Dit alles vanwege NS-medewerkers die op 1 december met (vervroegd) pensioen gaan en bij wijze van verrassing door hun collega's een rit per trein werd aangeboden. Dat doet misschien een beetje denken aan de banketbakker die na 40 jaar trouwe dienst een slagroomtaart krijgt overhandigd, maar het blijft toch een mooi gebaar.


Amsterdam Centraal, 30 november 2005. Ook treinstel 113 was betrokken bij het rijden van afscheidsritten. De machinist zwaait nog even naar fotografe Els Bary.Bommelding in de ICE naar Amsterdam

Op 1 november 2005 hielden twee mannen zich verdacht op in de ICE naar Amsterdam. Zo sloten ze zich samen op in het toilet. Waarom doen mannen dat? Misschien om aan hun religieuze verplichtingen te voldoen. Maar geen grapjes alstublieft: laten we de boel een beetje bij elkaar houden, om met burgemeester Cohen te spreken. Reizigers die zich niet op hun gemak voelden sloegen alarm. Stel dat jij na zo'n alarm degene was die een beslissing moest nemen. Wat zou je dan doen?

  1. Je zou de trein direct laten stoppen, ook al was dat op nog zo'n onhandige plek. De reizigers moeten in de trein blijven. Die hebben gewoon pech als er een bom ontploft. Om ze gerust te stellen vertel je ze dat de trein stilstaat vanwege een technische storing. In de gauwigheid vergeet je dat die reizigers via hun mobiele telefoon in verbinding staan met de buitenwereld, zodat ze snel genoeg achter de waarheid komen. Vervolgens begint het wachten op de bomexperts die de trein zullen onderzoeken.
  2. Je zou de trein laten doorrijden tot de eerstvolgende halte, zodat de reizigers de trein kunnen verlaten. Daarna laat je de trein verder rijden naar een plek waar een eventuele ontploffing weinig kwaad kan en waar de bomexperts makkelijk kunnen komen. Je weet trouwens dat een bom op hoogstens enkele tientallen meters buiten de trein schade kan aanrichten. Dus geen paniek alsjeblieft.
  3. Je weet als verstandig persoon dat oplossing 2 het beste is, maar je wilt als autoriteit niet over je laten lopen en kiest dus voor oplossing 1.

Denk na over dit probleem, kleur de plaatjes en prik ze netjes uit!Opeens noemt iedereen de Kippenlijn de Valleilijn. Maar het gaat natuurlijk om de kwaliteit van de treindienst. Die gaat er zo te zien op vooruit, wanneer Connexxion hier over een jaar treinen laat rijden. Lees het bericht van Rob Kammeijer (helemaal naar onderen scrollen).


Op weg naar een nieuw Amsterdam Centraal. Mini-cd met filmpjes en foto's over de geschiedenis van Amsterdam CS en over de toekomstige plannen met dit station en het stationsgebied. Cadeautje voor de reizigers, verschijnt november 2005. Uw webmaster heeft een bescheiden bijdrage aan deze productie mogen leveren.
vorige       start       omhoog