Enige schadegevallen


Hilversum, jaren dertig: een ontspoorde loc serie 1700. Fotobijschrift: "In de Prof. Kochstraat te Hilversum liep Dinsdagmorgen een locomotief, komende van de gasfabriek, uit de rails. Onder groote belangstelling van de bewoners der straat wordt de locomotief weer op haar plaats gezet." Volgens een aantekening op het knipsel stond deze loc bij het spoorwegpersoneel in Hilversum bekend als 'de Kraai'. De loc komt overigens niet van de gasfabriek maar van het slachthuis. De lijn van de gasfabriek ligt links ten opzichte van het wissel.


Utrecht, 21 september 1970. Ook toen machinisten nog geen mobieltjes hadden, drukten ze elkaar weleens de rails uit. Zoals ABk 464 en loc 1128, die met behulp van grote kranen weer op hun wielen worden gezet. In actie is de ongevallentrein met loc 2506.


Utrecht Blauwkapel, 30 juni 1972. Loc 1107 en mP 3022, komend uit de richting Overvecht, zijn in aanraking gekomen met een ertstrein op weg naar Lunetten. Deze foto's van de opruimwerkzaamheden zijn gemaakt met een Agfa Click. Loc 1107 bevindt zich tegenwoordig in het Spoorwegmuseum. Foto's Peter van den Berg.


Utrecht, 7 mei 1970. Ontspoorde keteltrein, een fotoreportage door Erik van Zuijlen.


Amsterdam CS, 27 oktober 1973. Wacht met het omgooien van het wissel, er kan nog een treinstel passeren. Van de ABk 468 is de koppeling losgerukt; het restant hangt nog aan de andere plan V. Met vijzels is men bezig het treinstel te hersporen. Loc 2458 (gefotografeerd vanaf het andere perron) staat met een materieelwagen nabij.


De AKI die het nog niet deed

Foto's gemaakt door Jan Morsman, werkzaam als treindienstleider in Almelo, beschikbaar gesteld door zijn zoon Henk.

Vriezenveen, 19 augustus 1968. Op de overweg in de Wierdenseweg botste DE2-treinstel 63 op een vrachtauto geladen met vismeel. De vrachtauto (een Volvo Viking, type L485) werd volledig vernield. De bestuurder dacht dat op het baanvak geen trein­verkeer plaatsvond, omdat er jute zakken over de lichten van de AKI zaten. Deze waren echter nieuw en moesten nog in gebruik worden gesteld. In de trein liepen zes personen verwondingen op, waar­onder de machinist en de conducteur. De bestuurder van de vrachtauto bleef ongedeerd. Het baanvak was enige tijd gestremd doordat de rails door het ongeluk waren ontzet.Winschoten, 7 augustus 1963. Een ontspoorde DE2. Foto collectie Walter ter Maten.

Het betrof trein 8323 Groningen-Nieuweschans, bestaande uit DE2 103 en 96. De machinist was Hindrik Nauta. Hij had die dag dienst van 15.43 tot 23.15 uur en dit was zijn eerste rit. In Winschoten werd het wissel onder de trein (dus te vroeg) omgetrokken. Het achterste draaistel van de trein liep het andere spoor op en ontspoorde daarna. De machinist merkte dit doordat zijn trein tot stilstand kwam. Als passagier keerde hij terug naar zijn standplaats, waarna hij nog een slag Groningen-Leeuwarden maakte met DE3 122. Niets opvang of slachtofferhulp in die tijd, aldus zijn zoon Klaas Nauta, die deze informatie vond in de aantekeningen van zijn vader.Haarlem, 16 oktober 1979. Tijdens een open dag werd herdacht dat 140 jaar eerder de spoorlijn Amsterdam-Haarlem werd geopend. Deze ontsporing stond niet op het programma... Foto Emile Albers.


Depot Feijenoord, 21 juni 1989. Loc 2233 met ingekorte cabine. Eigenlijk is dit niet loc 2233 maar loc 2208. In 1971 zijn de nummers van deze twee locs omgewisseld (de locs die in Duitsland mochten komen werden toen in de nummerreeks 2201-2225 ondergebracht). Bij de VSM rijdt tegenwoordig de echte 2233. Foto Ben van Wevering, collectie Cor de Rijke.


Sik 312 is ergens tussen bekneld geraakt: een rangeerbotsing in de Westhaven op 27 mei 1993. Het locje is in 2006 gesloopt. Foto Marcel van Ee, collectie Henk van der Werf.


Hilversum, 13 april 2000. Tegenover van het huis van Dick van Aggelen ontspoorde rond 18.30 uur een vuilnistrein, bijna op het dak van de Beatrixtunnel. Dick hoort de klap nog.


   

Apeldoorn, 30 april 2003. Hugo Stolp en Pascal Esselink maakten deze foto's van een ontspoorde staaltrein. De machinist van loc 1615 was een beetje te snel door een wissel gereden.


 

Utrecht, 5 Mei Plein, 1 juni 2004. Tramstel 5008 ontmoet een Alfa Romeo. De bestuurster kwam met de schrik vrij. De ongevallenbus van Connexxion is nog steeds getooid in Westnederland-kleuren.


Schadegevallen in werkplaats Haarlem

 

Werkplaats Haarlem, 25 november 2003. Het uitgebrande middenrijtuig van treinstel 4044. Foto's Huub van Meurs.


   

Haarlem, 12 juni 2004. Uitgebrande cabine van een treinstel plan T. Ook de achterliggende coupé's hebben grote schade opgelopen.


 

Werkplaats Haarlem, 12 juni 2004. Een beschadigde bak van treinstel 3405 in de takels.


 

Werkplaats Haarlem, 12 juni 2004. Demonstratie van de hersporingsploeg.


 

Op 20 januari 2004 maakte een bezoeker van mijn site deze foto's van een probleempje op de Watergraafsmeer. De loc is 1778, de Sprinter is 2882.


Overwegbotsing

     

Op 13 juli 1998 kwam treinstel 434, dat als trein 6455 onderweg was van Eindhoven naar Weert, op een met knipperlichten beveiligde overweg bij Weert in botsing met een tractor. De uit de tegenovergestelde richting komende goederentrein 63495, bestaande uit de locs 6404 en 6489 met een bakkentrein (van de kettinghor), kon niet op tijd tot stilstand komen. Doordat het treinstel met het voorste draaistel ontspoord was en daarbij in het profiel van het naastliggende spoor was gekomen, werd een groot deel van de zijwand van de Bk werd opengereten. Ook aan loc 6404 ontstond grote schade. Vier personen raakten gewond, de zestienjarige bestuurder van de tractor overleefde het ongeval niet. Foto's Arnold de Vries.


 

Ede-Wageningen, nacht van 2 op 3 juli 2005. Dick Donkervoort kreeg van zijn zoon per mobiele telefoon deze foto's door, met de volgende tekst: "Zit ik net in de trein van Ede-Wageningen naar Arnhem, staat dat klote ding in de fik! Schijnbaar was er iets mis met de remmen ofzo. Het was de trein van zaterdagnacht om 0:36. Misschien iets voor die treinensite?"


   

Apeldoorn, Kanaal Zuid, 20 juli 2005. Een monteur van KPN heeft een gasleiding kapotgestoken, wat een fraaie steekvlam opleverde. De brandweer kon de brand snel blussen, waarna NUON de gasleiding weer repareerde. Loc 50 3654 rijdt stapvoets voorbij de plek van het ongeval. Foto's Pascal Esselink. Dezelfde loc was op 12 juli betrokken bij een botsing met een trekker. De bestuurder dacht dat er geen trein aankwam, hoewel de loc drie keer lang had gefloten. Toen hij de trein zag gaf hij plankgas, zodat hij het er goed vanaf bracht, ook omdat de trein maar 10 km/uur reed. De schade bestond uit een ontzette aanhanger, een kapotte stoomleiding en een kapotte lamp van de loc. Van dit ongeval heeft niemand foto's gemaakt.


Amersfoort, 3 augustus 2005. Een kuilwagen (type Uaais 779) met een transformator, op weg van Polen naar Amsterdam Westhaven, wist het bij een wissel even niet meer. Het wachten is nu op een andere kuilwagen, waarna de transformator zijn weg kan vervolgen. Foto Bertus Kers.


Roodeschool, 25 april 2006. Loc 6428 is 's ochtends vroeg bij een bromwissel ontspoord en wordt nu weer op de baan/been* geholpen. Foto's Jeroen Tiggelaar. * doorhalen wat niet van toepassing is.


Rijssen, 9 september 2007. Loc 6445 dacht: "Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee!" Maar dit liep dus niet goed af... Foto's Niels van Dalen.


Brand in een bovenleidingschakelaar bij het onderstation aan het Wandelpad in Hilversum. De brand ontstond na een kortsluiting. In de avond van 12 oktober 2007 lag het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum urenlang stil. Foto's Max Miché, www.fotomiche.nl.


 

Paris, Gare Montparnasse, 22 oktober 1895. Bekende beelden van een trein die te laat remde bij een kopstation. De machinist en de stoker konden op tijd van de locomotief springen. Een op straat staande krantenverkoopster werd gedood, verder waren er alleen gewonden. Van dit ongeval is een replica op ware grootte te zien in Canela, Rio Grande do Sul, Brazilië.


Den Haag Centraal, 13 december 2003. De rit van Sprinter 2869 eindigde tegen de achtergevel van een chocoladewinkeltje van Leonidas. De machinist zou te laat hebben geremd. Er vielen geen gewonden. Foto's Peter Haagen.


Maastricht, 29 december 2007. Deze trein kon niet op tijd stoppen als gevolg van gladde rails, veroorzaakt door zeepresten en uitwerpselen. Dit spoor wordt namelijk gebruikt voor het reinigen van treinstellen. Een dag eerder kon een andere machinist nog net voor het stootblok tot stilstand komen. Met zijn waarschuwing dat de rails glad waren is verder niets gedaan. Ook van andere kopstations (Leeuwarden, Groningen) zijn dit soort incidenten bekend. Enkele reizigers raakten gewond. Dat zullen mensen zijn geweest die niet even zijn blijven zitten totdat de trein helemaal stilstond. De foto is kort na het ongeval gemaakt door Eric Pieters.


Dordrecht, 7 juni 2008. Treinstel 869 van Arriva na een poging om over een stootjuk en een betonblok te rijden. Foto Peter Eradus.


Waarland (tussen Schagen en Heerhugowaard), 5 juni 2008. VIRM 8642 is op een overweg tegen een heftruck gereden. De trein is ontspoord. De machinist en twee reizigers raakten lichtgewond. Foto Mark Rijs.


Botsing bij Gouda (2008)

Gouda, 11 oktober 2008. Een omgeleide Thalys naar Amsterdam en een intercity naar Groningen na een minder geslaagde ritspoging. De intercity vertrok terwijl het sein nog op rood stond. Deze foto is enkele seconden na het ongeval gemaakt door een van de stokers van VSM-loc 23 076. De stoomloc was net aan het optrekken en kon daardoor tijdig remmen, anders had deze de overhellende Koploper geraakt. Foto's Erwin Nieuwenhuis.

Gouda, 11 oktober 2008. De machinist van de Koploper heeft na de botsing het gevaarsein ingeschakeld: twee rode sluitlichten en in het midden een geel frontsein. Op Belgische en Franse treinen bestaat het gevaarsein uit twee beurtelings knipperende witte frontseinen, maar op de Thalys zijn de twee rode sluitlichten ontstoken. Foto's Erwin Nieuwenhuis.

Botsingen bij Gouda in 1951 en 1973.Aanrijding Zevenaar

Op 11 januari 2011 schampte een ICE-stel op weg naar Duitsland de achterste wagen van een goederentrein die zojuist de afslag naar de Betuweroute had genomen. De goederentrein was leeg, vandaar dat de brandweer direct met negen wagens uittrok om te kijken of er geen gevaarlijke stoffen lekten. Het is allemaal goed afgelopen doordat de ICE niet zo snel reed. Zie ook dit filmpje.


Zevenaar, 11 januari 2011. Hulpverlening na de aanrijding. Foto's Rutger Janssen.

Zevenaar, 11/12 januari 2011. Nachtelijke hersporingswerkzaamheden. Foto's Rutger Janssen.

Zevenaar, 12 januari 2011. De beschadigde ICE is op een van de stationssporen gezet. Ondertussen vinden er opruimingswerzaamheden plaats. Foto's Lennart Visser.

Over de oorzaak van de aanrijding is natuurlijk meteen gespeculeerd. Zo zou de goederentrein te lang zijn geweest, waardoor deze het wissel niet helemaal vrij hield. In principe kunnen treinen nooit te lang zijn: zolang de spoorstroomkring gesloten is, kunnen er geen andere treinen in het betreffende baanvak worden toegelaten. Wat wel kan, is dat de wagens van een lange goederentrein na het stoppen "uitbufferen". Tijdens het remmen van een trein worden de buffers in elkaar gedrukt, doordat de achterste wagens doorduwen wanneer het voorste deel van de trein al stilstaat. Daarna worden de buffers weer uit elkaar gedrukt door de veren die erin zitten. Hierdoor wordt de trein langer: de achterste wagens worden naar achteren geduwd en kunnen daardoor net een andere trein in de weg zitten. Maar ook dat was hier niet het geval, want de goederentrein hoefde niet te stoppen. Er blijken goed geïnformeerde koperdieven aan het werk te zijn geweest. Die wisten precies hoe ze ongemerkt een deel van de kabels van de lange hogesnelheidswissels konden weghalen.


Rotterdam Kijfhoek, 21 februari 2016. Loc 6476 is een dag eerder bij een ongelukkig verlopen rangeermanoeuvre enigszins uit zijn verband geraakt. Foto Marco Smit.


Zie ook:
vorige       start       omhoog