Ombouw Hilversum (deel 29/slot)

door Edward Bary


Feestelijke opening op 3 oktober 2009

Na drie en een half jaar bouwen en verbouwen werd het vernieuwde station Hilversum dan eindelijk op zaterdag 3 oktober 2009 feestelijk geopend. Van 14.00 tot 17.00 uur vonden onder de naam ‘Stationsfestival’ tal van activiteiten plaats voor jong en oud, buurtbewoners en reizigers, met muziek, straattheater, optredens van diverse artiesten en een bijzondere fototentoonstelling.

Voorafgaand werd in Café Het Spoor op de hoek van de Larenseweg/Kleine Drift in besloten kring met de relaties van ProRail, NS en de gemeente Hilversum een bijeenkomst gehouden. In hun toespraken benadrukten burgemeester Ernst Bakker van Hilversum, regiodirecteur Hans Lodder van ProRail Randstad, wethouder Erik Boog van verkeer, en regiodirecteur Joost Ravoo van NS Regio Randstad, de samenwerking tussen alle uitvoerende partijen en het lokale en regionale belang van de verbeterde openbaar-vervoerverbindingen. Kanttekening daarbij was, dat de geluidshinder van piepende treinen nog een goede oplossing behoeft. Een kleine demonstratie vroeg daar (opnieuw) aandacht voor. De prominenten bedankten de buurtbewoners voor hun geduld voor de langdurige overlast tijdens de bouw.

Deze ombouwwerkzaamheden, die officieel op 2 juni 2006 van start gingen, bevatten vijf belangrijke elementen:

 • de aanleg van een tweede eilandperron;
 • de bouw van een langzaam-verkeerstunnel onder het stationsgebouw door;
 • het opheffen van de bediende overweg Larenseweg ("grote spoorbomen");
 • aanpassing emplacement en wisselverbindingen inclusief energievoorziening;
 • modernisering van de beveiliging.

Belangrijk onderdeel hiervan is de terugkeer van de stoppende intercity’s, die al per 10 december 2007 kon worden gerealiseerd.

In de laatste weken van september 2009 werd nog druk gewerkt aan de finishing touch van de beide stationspleinen:

 • De Kleine Drift werd opnieuw ingericht en geasfalteerd en beter aansluitend gemaakt met de reeds eerder vernieuwde Zuiderweg.
 • Op de Schapenkamp bouwde Vialis een nieuwe verkeerslichteninstallatie die een betere en veiliger oversteek geeft tussen stationsplein en de Leeuwenstraat, waarmee een goede voetgangerszone is gecreëerd tussen station en het winkelcentrum.
 • De taluds van het Oosterspoorplein werden voltooid en de fietsroute naar en door de tunnel kreeg zijn definitieve vorm.
 • Een grote reinigings- en poetsbeurt geeft het station weer allure.
 • Kunstenares Katrin Kormann ontwierp een verlichting voor de tunnel met speciale effecten.
 • De tunnel zal aan de Oosterspoorpleinzijde nog een afsluitbare toegangspui krijgen en er zullen nog bomen geplant worden.

Het vernieuwde station kent ook een schaduwkant. Ter nagedachtenis aan de bij een tragisch verkeersongeluk op 22 november 2008 omgekomen Bart Cuppen en zijn gezin, projectleider van ProRail, werd een gedenksteen in de tunnelwand aangebracht. In besloten kring werd deze plaquette op zaterdagmorgen in aanwezigheid van nabestaanden onthuld.

Het feestprogramma van de opening bood voor elk wat wils: artiesten met klinkende namen als Zabumba, het Duo Stiks en Giovanca brachten hun talenten ten gehore. Verder speciale kinderacts: Frank Groothof en Dirk Scheele waren van de partij. De Vrolijke Fiets pimpte fietsen op, er waren demonstraties van circusacts door jonge artiesten van SportCircus Dircus, een schmink- en kleuratelier, straattheater en een braderie in de Leeuwenstraat. Een fototentoonstelling in de tunnel liet oude en recente beelden zien op posterformaat en de bijbehorende gratis ansichtkaarten waren snel ‘uitverkocht’. Een optreden van het NS-Harmonieorkest in de tunnel trok veel belangstelling, ondanks het gure weer met harde wind. ‘De Stille Fanfare’ bracht geluidloze muziek ten gehore.


Hilversum, 28 januari (2x), 25 april, 13 juni en 3 juli 2009. In de maanden voor de feestelijke opening werd er nog hard gewerkt om de stationsomgeving op orde te krijgen. Foto's Henk Koster.Foto-impressie van de feestelijkheden op 3 oktober 2009

De prominenten waren dik tevreden met het bereikte resultaat. Op het tijdelijke podium in Café Het Spoor werd de opening feestelijk bekrachtigd. Van links naar rechts: Joost Ravoo (regiodirecteur NS Regio Randstad), Hans Lodder (regiodirecteur ProRail Randstad), Ernst Bakker (burgemeester van Hilversum), Wouter Herklots (projectmanager ProRail en opvolger van Bart Cuppen voor dit project), Chimène van Oosterhout (presentatrice, gespreksleidster van deze dag) en Erik Boog (wethouder Verkeer). Maar het èchte werk werd natuurlijk gedaan door de vele bouwvakkers, spooraannemers, betonvlechters, beveiligingsdeskundigen, bovenleidingmonteurs, stratenmakers, werktreinmachinisten, kraanmachinisten, vrachtwagenbestuurders, tekenaars, opzichters en toezichthouders. Foto Rienk Nauta.


Onderonsje tussen burgemeester en wethouder. Foto en tekst Rienk Nauta.


Tweemansband "Duo Stiks". Foto Rienk Nauta.


De Stille Fanfare. Cd's te koop via www.stillefanfare.nl... Foto Rienk Nauta.


Niet alle omwonenden zijn blij met de spoorinfrastructuur. Foto Carina Spilt (een omwonende).


Het nieuwe station dateert alweer van 1992. Bij de officiële opening was er een materieelshow op het emplacement,
maar daar is tegenwoordig geen ruimte meer voor. Foto's 2009 en 1969 (hieronder) Nico Spilt.


Er was veel belangstelling voor de tentoongestelde foto's en de gratis ansichtkaarten.
Onder andere werk van Kees van de Meene, Peter van der Vlist, Henk Koster, Rienk Nauta, Edward Bary en Nico Spilt.


Op de voorgrond de heer Gerrit Sikking, die ook te zien is in het thema Een rangeerder in Hilversum. Foto Nico Spilt.


In de categorie taalfouten deed Café Dudok een overigens goedbedoelde duit in het spreekwoordelijke zakje.
Foto Nico Spilt.


Kleumend Braziliaans orkest "Zabumba" probeert de stemming erin te krijgen. Foto's Nico Spilt.


Het NS Harmonie Orkest. Foto's Henk Koster.


Opwindlocomotiefje, cadeau gekregen van de organisatie van het stationsfestival. Voor alle fotografen die materiaal beschikbaar hadden gesteld voor de fototentoonstelling in de stationstunnel was zo'n aardigheidje beschikbaar.Bart Cuppen was als projectleider van ProRail intensief betrokken bij de ombouw van Hilversum. Op 22 november 2008 kwamen hij en zijn vrouw en twee jonge kinderen om bij een tragisch verkeersongeval. Ter herinnering is deze steen aangebracht in het trappenhuis van het vernieuwde station. De onthulling van deze gedenksteen vond plaats op 3 oktober 2009. Foto Henk Koster.In oktober 2011 werd bekend dat de ombouw van station Hilversum aanleiding was om een Brunel Award toe te kennen. De Brunel Awards werden dit keer uitgereikt in Washington. Sinds eind 2012 hangen deze bordjes bij de entree naar de perrons. Beate Vlaanderen, architect bij ARCADIS: “Ons doel was bij Station Hilversum om een plezierige en veilige omgeving voor de reizigers te creëren. Zien en gezien worden is belangrijk en in het ontwerp heb ik daarom gebruik gemaakt van optimale daglichttoetreding. Op deze manier ervaart de gebruiker nauwelijks dat het gaat om een ondergrondse ruimte. Verder vormde de architectuur van Dudok, het imago van Hilversum als Mediastad, ‘stad in het groen’ en jonge monumentenstad inspiratie voor mij. Wij zijn erg blij met deze erkenning voor mijn werk. Goede architectuur komt tot stand in goede samenwerking”. ProRail en ARCADIS wonnen voor dit station eerder al de Hilversumse Architectuurprijs. Foto Rienk Nauta.


Gooi- en Eemlander, 15 maart 2011. Uitgeknipt door Henk Koster.


Ontsporing in januari 2014

In een wisselstraat bij de 'kleine spoorbomen' ontspoorde op 15 januari 2014 een trein. Lees hier meer over.
vorige       start       omhoog