Driebergen


Driebergen, omstreeks 1935. Het uitrijsein richting Arnhem staat op veilig. Het DE3-treinstel is nog voorzien van de oorspronkelijke automatische koppeling. Tussen de koplampen boven de cabineruiten zit een derde venster, dat bedoeld was voor een schijnwerper die nooit in gebruik is genomen. In 1948 werd het station omgedoopt in Driebergen-Zeist. Prentbriefkaart.


Driebergen-Zeist, 8 september 2006. "1844-1962. Aangeboden door de Algemeene Bond van Forensen". Waar vind je die nog, tevreden forensen? Op deze gevelsteen is het oude station van Driebergen afgebeeld, dat in 1962 is vervangen door een nieuw stationsgebouw. Het bijzondere seinhuis bij dit station is in 1971 gesneuveld.


Het seinhuis van Driebergen, kort voor de sloop in 1971. De spoorbomen worden inmiddels automatisch bediend en er lopen mannen rond die vermoedelijk bezig zijn het gebouwtje leeg te halen. De weg loopt van Zeist naar Doorn. Vroeger reed hier een elektrische tram. De bovenleiding hiervan liep onder de bovenleiding van de trein door. Door middel van een enorme constructie boven de weg kon de bovenleiding van de tram opzij worden gedraaid. Het gebouwtje had het waarschijnlijk leuk gedaan bij een museumlijn, maar daar is het niet van gekomen. Foto's (afdrukjes van 4x4 cm) uit de collectie van John Beringen.


Driebergen-Zeist, 27 juli 1989. Loc 3737 reed verschillende ritten tijden het jubileum NS 150.


Driebergen, 1 juni 2003. Loc 3737 en D 7521 op weg naar Utrecht na een bezoek aan Winterswijk.


Driebergen, 1 juni 2003. Ook het blokkendoosstel van het Spoorwegmuseum keert terug uit Winterswijk.


Driebergen, 1 juni 2003. Tussen de bedrijven door passeert loc 1828 met de Eurocity uit Zwitserland. Een fraaie rijtuigstam, die niet lang daarna het veld heeft moeten ruimen voor een Duitse Weißwurst.


Driebergen, 1 juni 2003. De jarenlange bezuinigingen op onderhoud beginnen zich nu te wreken. Steeds meer treinstellen staan met defecten langs de kant. Om toch zo veel mogelijk bakken op de baan te houden, worden er soms vreemde combinaties gevormd. Zoals deze "ICRM", die in de vroege avond op weg is van Arnhem naar Amsterdam.


Driebergen, 1 juni 2003. Ook in de locomotiefdienst zijn soms noodgrepen nodig om het treinverkeer op gang te houden. Loc 3737 was toch al onder stoom, vanwege een open dag in Winterswijk, en kon op de terugweg mooi de Eurocity uit Zwitserland overnemen van een defect geraakte e-loc.


Driebergen, 1 mei 2005. Tussen Maarn en Driebergen-Zeist vonden detectieproefritten plaats met Euregio-Talenten (BR 643.2). Dit materieel rijdt momenteel tussen Heerlen en Stolberg. De proefritten zijn bedoeld om toelating voor het hele Nederlandse net te krijgen. De bedoeling is dat ze daarna ook in dienst komen tussen Arnhem en Emmerich. Eerst vonden enkele slagen plaats met drie gekoppelde treinstellen, daarna ook met losse stellen. Tussen Duitsland en Maarn werden de stellen vervoerd achter een dieselloc; daar heb ik geen foto's van. Tussen de bedrijven door fotografeerde ik ACTS-locs 1255 en 6702, Plan V-treinstel 477 (inmiddels een van de oudste stellen), ICE-treinstel 4610 op weg naar Duitsland, en Railion-loc 1601 met een containertrein richting Rotterdam.Fietsen langs oude spoorwegen

Driebergen, 11 augustus 2005. Uw fietsende verslaggever is de onbeveiligde overweg in de Drift overgestoken. Aan de overkant van het spoor ligt landgoed Bornia.

Lees hier meer over in het verslag van een fietstocht die we maakten op 11 augustus 2005. We begonnen bij station Bilthoven en fietsten via Bosch en Duin en Austerlitz naar Driebergen. Vandaar gingen we met de trein weer terug naar Bilthoven. Als gids diende een boek van Alexander Artz: “Fietsen en wandelen langs oude spoor­wegen in Nederland” uit 2001.


Driebergen, 17 juli 2007. Deze koe trekt zich niets aan van de VIRM in de verte. De boom is een ficus carica, met een stamomtrek van 90 cm, en staat bij de firma Abbing te koop voor 3150 euro. Let op de diagonale lijn vanaf de rug van de koe tot aan de neus van de trein. Als ik een fractie eerder of later had afgedrukt, was de spanning uit deze foto verdwenen. De koe is trouwens niet echt. Zie ook mijn fotografeertips.


Driebergen, 7 augustus 2009. vtsPN betekent "voorziening tot samenwerking Politie Nederland".
Vervelende mensen, parkeren altijd op andermans terrein!


Avondstemming in Driebergen-Zeist, 26 januari 2008. Dwergsein met rangeerlicht. Treinstel 509, een van de oudste treinstellen van NS. In de loop van 2008 gaat deze serie geheel buiten dienst.


Zie ook:
vorige       start       omhoog